Birisul este omul care declara, în ianuarie anul acesta:
”Ai vânat, ai săpat după rădăcini? Cum ai putut să trăiești șase luni fără să câștigi nimic? Nu cumva vorbim nu de faptul că nu ai câștigat, ci de faptul că nu ai declarat?”
Și totuși, a rămas în guvern. În cel mai bun guvern, cum spun unii, fără să precizeze și elementul referențial. De la începuturile lumii, din ultimele două secole, de la Marea Unire, ori după decembrie 1989, de cînd sau comparat cu ce este cel mai bun guvern?
Revenind, în mod normal, în logica firească oricărei guvernări serioase, birișul ar fi trebuit să plece atunci. Pentru că pornea de la premisa de vinovăție a tuturor, care nu vor, nu e vorba că nu pot să plătească taxe la stat. Las’ că știm noi că ai dosit bani și nu vrei să îi dai statului, vrei să ne fentezi, te ascunzi, nu-ți merge! Pentru că statul de la premisa asta pleacă, că nu vrei, nu că nu poți da. Iar datul la stat, numit pompos ”taxe și impozite”, este datoria de căpătîi a fiecărui român. Asta se știe și nu pare că s-ar schimba ceva, orice guvern ar veni.
Birișul a mai stat în funcția de secretar de stat pînă ieri, cînd și-a dat demisia. În precampanie electorală și căutare de atenție fiind, foarte probabil să-i fi ”scăpat” pe surse chiar lui modificările la Codul Fiscal de care vorbeam ieri. În urma iureșului stîrnit și a negării de către ministrul Anca Dragu a măsurilor de care se vorbea, birișul a demisionat sau a fost demisionat.
Prea tîrziu.Am aflat deja că statul ne consideră pe toți, fără excepție, posibili infractori, care își ascund cumva veniturile, doar-doar vor scăpa de povara numită în continuare frumos și pompos ”taxe și impozite”. În fapt, birul de plătit lunar statului.
Birișul nu a plecat de la minister înainte de a mai vorbi o dată și a ne spune că:
Ciudat cum le nimereste FB cateodata… Astazi imi aduce aminte de un discurs pe care l-am tinut in urma cu fix 3 ani, de la o tribuna politica, aceea a unui partid cu care speram sa putem aduce un suflu nou in politica romaneasca.
Atunci vorbeam de masuri de reforma a fiscalitatii pe baza unor principii in care cred cu tarie.
Aceste principii au stat la baza proiectului de modificare a codului fiscal pentru care am acceptat cu bucurie sa ma alatur Guvernului Ciolos.
Din pacate, momentul si modul in care acest proiect a intrat in atentia pubilicului, furia generata de intelegerea gresita a masurilor propuse, apropierea de alegeri, au generat neincredere in acest proiect. Evident, am prezentat Premierului demisia mea.
Este insa un proiect in care cred si pe care il voi sustine cu tarie, chiar daca pentru moment el trebuie „parcat”.
Au fost cateva luni absolut extraordinare, cu bune si rele, in care am muncit cu totii pentru a gasi solutii pentru a da speranta ca se pot face politici publice pentru binele comun. Pe langa colegii din guvern, lunile acestea mi-au confirmat ceva ce eu deja stiam: in ministerul de finante sunt multi oameni profesionisti, de buna credinta, care pot ajuta intr-un mod foarte eficient la gasirea si implementarea unor astfel de solutii.Acest proiect a insemnat un efort colectiv remarcabil, pentru care le multumesc. Acesta munca nu trebuie irosita! – Hotnews
Principiile în care crede cu tărie birișul înseamnă că nici o firmă nu se îmbolnăvește și nu se pensionează, ci omul. Și că omul și nu firma ar trebui să plătească integral contribuțiile la sănătate și pensii, firma nescăpînd cu această ocazie nici ea. Ar fi obligată să acorde salariatului banii cu care să acopere diferența de contribuție. Adică ce facem aici, mai contează cine plătește sau contează obligativitatea ca firma să plătească, într-un final, tot ce prevede proiectul ”prost înțeles” al birișului?
Despre ce bine comun vorbește omul ăsta? Care e binele comun cînd statul, în loc să gîndească măsuri care să despovăreze financiar omul și firma, lăsînd loc liberei concurențe și managementului privat să se extindă, se gîndește numai cum să facă ca să ia mai mult? Ce nu am înțeles noi din minunatul proiect al birișului?
Asta nu vom afla, pentru că doamna ministru Anca Dragu a spus că măsurile gîndite și care urmează a fi discutate cu toți cei interesați vizează numai debirocratizare și simplificare ”pentru crearea unor condiţii mai bune pentru desfăşurarea activităților economice”. Și cu asta să sperăm că așa va fi.
Ce rămîne de ținut minte din poveste e birișul. Dacă îmi amintesc bine, partidul despre care vorbește a fost NR. Și tot de atunci, birișul și-a făcut și un renume de mare priceput în ale finanțelor publice. Cît de priceput este am văzut. Cît de doritor de ascensiune politică, asemenea. Așa că atenție la biriși, miniștrii schimbați nu garantează niciodată că cei din eșaloanele inferioare nu sînt tot biriși. Puși pe căpătuială, pe ”reformat” România și, mai ales, pe accedere în funcții publice. Deși sînt specialiști și au firme personale, birișii nu sînt mulțumiți pînă cînd nu ne aduc și nouă fericirea supremă: ai, n-ai, dai, pînă nu mai ai nimic. După care statul nu te crede, nu poate crede că te-a falit. Birișii nu cred în lacrimi, cred numai în măsurile lor civilizațional-expropiatoare.
(Foto: stireazilei.com)