Alegeri. Migranți sau roboți?

Într-o zi a sfîrșitului de campionat de fotbal românesc, cîștigat de Hagi și de echipa aceea pe care o antrenează, a finalei Open-ului de la Madrid, adjudecată de Halep, a congresului USR, tot Nicușor Dan președinte, amănunte aici, a celui mai mare atac cibernetic cunoscut pînă acum, a finalei Eurovision, a zilei cînd Facebook-ul românesc dă semne că se sfîrșește, se ivește în mintea mea întrebarea: 

De ce să angajezi imigranți cînd pot roboții să facă muncile respective? Și atunci, cine ne ține în loc dezvoltarea, cine împiedică progresul?!

Dacă pentru unii răspunsul e simplu, pentru progresiști va fi dificil de explicat. Nu pentru că nu ar fi public doritor de cuvinte goale, dar cum răspund la întrebarea: ce facem concret? Renunțăm la dezvoltare, și atunci, de aici, poate pleca direcția de discuții: cînd, în istorie, am mai fost doritori să lăsăm cuceririle științifice să aștepte pînă într-un viitor nedefinit, cînd pot fi puse în aplicare? De ce acum nu, pe noi nu ne deranjează această stare de fapt? De ce să mai amînăm punerea în aplicare a unei tehnologii avansate, cînd s-a mai întîmplat și de ce aceasta?

Sînt întrebări care cer răspuns concret, nu mai vedem, nu mîine și poimîine. Sînt întrebări la al căror răspuns trebuie atașați ani întregi de cercetări, simulări și grafice. Sînt întrebările timpului nostru. 

Iar dacă unii analiști interpretează victoria de ieri a CDU în landul Renania de Nord – Westfalia ca un vot pro-Merkel și o mare victorie, eu înclin să cred că este mai mult un vot negativ, anti-Schulz, challengerul special al cancelarului Merkel, venit din fruntea Parlamentului European pentru alegerile de anul acesta. 

Dar Uniunea Europeană este Germania. Este în primul rînd Germania. Germania este împotriva UE?!?

Rezultatul votului de ieri este ca și cum nemții ar alege roboți cu suflet. Este expresia confuziei și lipsei de orientare politică a populației în fața celui mai mare val imigraționist sosit vreodată pe teritoriul european. Expresia lipsei de viziune, a metodelor și modelelor pe care ar fi trebuit să le arate pînă astăzi Europa, nu numai Germania, în rezolvarea unei situații pe care ea însăși, prin vocea cancelarului în funcție, a creat-o. 

(Foto: chinadaily.com)

 

 

Facebook Comments

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *