Români, aceasta este premierul vostru!
Așa zisa criză politică de la București, cauzată de demisia premierului Tudose, a luat sfîrșit. Președintele a nominalizat astăzi propunerea – cum altfel?!? – PSD, Viorica Vasilica Dăncilă, pentru funcția de prim-ministru.
Și cu asta și-a pus singur și constituțional cruce celui de-al doilea mandat, dacă nu e cu supărare și cu prea mare efort. Pentru că arată foarte clar că nu are nici un interes în apariția altui lider politic, indiferent cărei formațiuni politice i-ar aparține, s-ar putea totuși să mai spere pentru el. O nominalizare de la PSD. Ei nu au om, el nu are partid.
Președintele, prin numirea făcută, promovează femeea, doamna inaugurînd seria femeilor prim-ministru în România. Ce poate fi mai frumos?!
Asta ar putea bucura feministele de la noi, cu atît mai mult cu cît doamna Viorica a votat raportul Estrela în Parlamentul European, și se comportă acolo pe dos decît o face partidul în țară, doctrinar vorbind. Și dacă tot am zis de doctrină, bănuiam că feministele patriei vor exulta la vestea primei prim-ministru femeie. Dar aflăm că nu!
Pentru cei supărați că prim-ministrul Japoniei nu a avut de cine să fie primit în România, Tudose tocmai demisionase, o veste bună! Doamna Viorica a inclus deja Pakistanul și Iranul în UE, deci pe segmentul de politică externă avem o specialistă, un om al păcii și înțelegerii între popoare, așa cum și-a dorit toată viața Tovarășul. Și o coafură cum și-ar fi dorit Tovarășa, mi se suflă în cască.
PNL și USR au mers la Cotroceni ca în poveste. Poveste care nu are nici o legătură cu realitatea. Ei doreau alegeri anticipate. El nu, și doar spusese că vrea să termine repede criza asta! Repet pentru cine nu a văzut programul de revelion 🙂
Pentru a fi declanșate alegeri anticipate este necesar ca două guverne să cadă în parlament, într-un interval de 60 de zile. Apoi, organizarea alegerilor anticipate este votată tot în Parlament. Adică își închipuie cineva că actualii parlamentari ar renunța la salariu + pensie numai pentru visele lor de adolescenți?!? Politica fiind îndeobște destinată oamenilor mari.
Singura delegație care a demonstrat că știe cu adevărat ce este aceea politică a fost cea a PMP. În frunte cu Băsescu, au fost singurii care s-au prezentat cu două nume de premier, Siegfried Mureșan și Eugen Tomac. Tocmai în ideea că primul guvern ar putea să fie respins în Parlament, iar al doilea, de frica anticipatelor, votat.
Evident, soluție neacceptată, cum ne-a spus președintele, reîntors vizibil la ”doctrina constituțională”. Dar politica se joacă cu orice mijloc politic ai la dispoziție, așa că prezența celor de la PMP a fost salutată pe Facebook. Posibil și în viața reală mulți îl vor regreta pe fostul președinte, sperînd acum că poate devenind președintele Republicii Moldova, vom dori cît mai mulți să facem reunirea.
Impresii generale.
Avem o clasă politică mai proastă ca oricînd, uman, educațional, civilizațional. din toate punctele de vedere. Și de la cei care știu să facă politică nu învață nimeni nimic, aflați fiind sub influența unor ”guru” de șanț, a televiziunilor și a platformelor online. Depresia se va generaliza în cadrul electoratului non-PSD, multă lume întrebîndu-se deja pentru ce să mai iasă la protestul anunțat în data de 20 ianuarie. Dacă legile justiției și cele de modificare a codurilor penale vor fi promulgate (și vor fi), certitudinea că președintelui îi este indiferent ce se întîmplă în țară va fi foarte răspîndită. Sila, dezgustul pentru participarea la alegeri a electoratului va deveni și mai mare, ca urmare, prezența la vot pentru următoarele alegeri se anunță și mai mică decît pînă acum.
Singurul lucru bun, dar care nu prea mai contează, este că guvernul Viorica ar fi bine să performeze, ca să-l citez pe președinte. Nu pentru asigurarea încă unui mandat pentru el, ci pentru blocarea accederii Gabrielei Firea la cea mai înaltă funcție în stat.
Ce avem de făcut noi.
Să ne informăm din surse credibile și cît mai variate. Să învățăm de la oamenii politici care au dovedit iscusință și inteligență politică. Să încetăm să ne răfuim politic cu ajutorul justiției. Să ne recunoaștem și iertăm greșelile de pînă acum, avînd griijă să nu le mai repetăm. Să ieșim din sanatoriul virtual Facebook și să vedem lumea reală, cu bucurii și dureri, așa cum este ea, neexacerbate de mediul virtual. Să nu mai facem chipuri cioplite oamenii simpli de lîngă noi. Să încetăm să visăm cai verzi pe pereți.
În ultimă instanță, dacă președintele a mai dat o șansă PSD-ului, noi să ne mai acordăm singuri încă una. Merităm.
Gata, la treabă!
Poate ca Iohannis a realizat ca e presedinte si al celor care nu au fost la vot sau au fost dar nu au votat cu el, si al celor care nu au iesit niciodata in strada si al celor care au iesit dar in 2012. Sau poate a avut revelatia cinica ca doar voturile celor mobilzati de o suspendare (+ circul aferent, doar de dragul mobilizarii cuiva) n-ar fi suficiente pt a fi presedinte si ca nu-si permite sa zica celorlalti ca „i-am ciuruit”.
Nu ciuruia pe nimeni. Explic în următoarea postare, ai răbdare.
Eu cred ca se poate, o analiza corecta mi se pare aici
http://www.romaniacurata.ro/de-ce-s-a-radicalizat-politica-la-romani/
dar ma rog, ar fi nevoie de oameni cu viziune si har politic care s-o implementeze. Nu de bullies. Pina atunci o parte a societatii o sa stea pe strazi in nepasarea si dispretul celeilalte parti.
Repet: Care era nenorocirea că nu semnase el, ci Tăriceanu, pentru guvernul Viorica?
Asta mă interesează acum.
Pt dvs n-ar fi fost nici o nenorocire probabil. Pt mine da, l-am votat precis ca sa nu faca asa ceva, poate si altii au gandit la fel cind l-au votat. Din circul intre institutiile statului n-o sa iasa niciodata nimic bun si toata lumea are de suferit. Constitutia are lipsuri dar nu va putea fi modificata prea curind exact din cauza faliei din societate.
Nu e vorba de mine aici, că nu eu sînt importantă. Trebuie gîndit cum e mai bine pentru țară.
Corect. Mi se pare mai important pt tara sa se gaseasca puncte comune cu care societatea in ansamblu e de acord si sa se faca ceva progres decit o parte a societatii/institutii sa faca bullying asupra celeilalte parti si sa fie un scandal continuu. Cu ce-ar fi fost tara mai cistigata sa fi fost suspendat Iohannis si sa fi desemnat Tariceanu premierul?
Am fi fost mobilizați pro-Iohannis. Aveam președinte.
Complet dezamagitor! Dupa ce argumentati, in mod corect, pentru realismul in politica ne spuneti ca Iohannis ar fi putut folosi propunerile PMP? Mi se pare uluitor tupeul lui Basescu sa ne zica ca parlamentul va vota propunerile lui de frica anticipatelor atit timp cit el a fost suspendat de 2 ori exact pentru genul asta de comportament. Dvs ce credeti ca ar fi votat parlamentul mai usor: pe Tomac premier sau suspendarea lui Iohannis ?
Și ce rezolvau cu suspendarea lui Iohannis? Nu tot aveam nevoie de guvern?
O fi uluitor pentru cine nu-i cunoaște. El da, îi știe.
Premierul ar fi fost numit de Tariceanu care cf art 98 din constitutie are ca singure restrictii dizolvarea parlamentului si organizarea de referendum. Ar fi fost chiar amuzant ca Tariceanu sa nu poata fi interimar si sa fi ajuns Dragnea in loc…
Așa, și? Care era nenorocirea că nu semnase el, ci Tăriceanu, pentru guvernul Viorica?
Pai ideea e alta, acum 4 ani am facut coada ca sa-l votez pe Iohannis dintr-un singur motiv: nu ca l-as fi considerat mai cinstit sau mai competent decit pe Ponta ci fiindca ma saturasem de circul pe care-l faceau Ponta si Basescu. Din nefericire trebuie sa-i dau dreptate lui Basescu cind zice ca asta-i stat mafiot, nu-mi imaginam cind l-am votat in 2004 c-o sa ajung la 2 referendumuri sa-i zic sa plece si el inca mai e acolo cu acelasi tupeu. Genul asta de comportament a distrus si calitatea clasei politice si a creat si falia de azi in societate
Da, bravo! Ați identificat vinovatul!
Acum 3 ani, dar trecem peste.
V-am întrebat ceva mai devreme, la acea întrebare vreau răspuns. Exact asta e ideea, nu alta. Cu ăștia nu se poate altfel.
Adelina Radulescu:
”Nu mai fac față la valul de analize de comunicare politică! Creierul meu mic și neted nu poate digera în timp real ”bogăția” de interpretări, citarea trunchiată, dar plină de certitudine, a Constituției, fără nicio corelare între articole. Ce mai, mintea mea e depășită de backgroundul politic al ”analiștilor” pe comunicare. Pentru mai toți istoria PSD începe cu Năstase premier și Băsescu președinte. Analizele tuturor se încheie cu o unică soluție (și aia lipsă în multe cazuri), dar impregnată de ethos personal. Cum s-ar spune, poziționare, frate, că doar e analiză, cum altfel! Cel mai mult îmi plac analizele jurnaliștilor care n-au vorbit niciodată cu politicieni, care nu-s în stare să-ți spună dintr-o suflare un profil profesional al vreunui actor politic despre care vorbesc (evident invocă doar info de wiki și google). Și-mi mai place foarte tare o specie de analiști – a activiștilor civici, ăia de au contracte nenumărate cu administrațiile și s-au transformat în viața reală în contabili de fonduri europene. E cam mult, zău așa! Ce vreau să spun este că PressOne și Rise Project ar face un mare serviciu tuturor dacă ar publica mai multe contracte între politicieni și jurnaliștii sau civicii de ne inundă teveurile și fb-ul, ca să nu mai facem atâta zarvă cu influencerii. Apoi, ar fi o mare victorie dacă s-ar impune prin Codul CNA ca invitații din studiourile unei televiziuni să fie prezentați nu cu numele de redacție sau ong, ci, concret, cu contractele pe care le încasează.”
http://www.thegatewaypundit.com/2018/01/391848/
Da! La sfîrșitul zilei adun tot ce pui aici și fac postare. Ca ieri. 🙂
Asta dacă rămîn neblocată. :))