Să vorbim despre libertate

 

Iată şi rezultatele cititorilor Blogary (update 11:12):

8 conservatori – bleen, amelia, bogdan, para, florina, chriscross, dracularoşu

3 libertarieni – anarchix, adi, guţă yodda

3 centrişti – radu, FT, bogdan (alt bogdan)

1 autoritarist – valentin

0 leftişti –

Centralizatorul s-a mutat aici: http://www.blogary.ro/2011/04/busola-politica-freedom-talk/

Textul iniţial

Mi-am făcut analizele politice şi a ieşit că sufăr de conservatorism fără nuanţe (mă credeam mai liberal). Cerculeţul ăla roşu sînt eu. Sau, mai bine zis,  părerile mele despre lume, viaţă şi politică se învîrt în cerculeţul ăla strîmt. Păreri care, traduse în cifre, sună aşa: 100% libertate economică, 30% toleranţă socială.

Dar, dincolo de cifre, ştiu că muriţi de curiozitate să aflaţi rezultatele analizelor de doctrină a lui Bleen.

Cum vede Bleen libertatea? (ca să fac un răutăcizm, astăzi, cel puţin, dacă nu chiar pentru următoarele 29 de zile, raportat la Vântu, o vede de cealaltă parte a gardului).

În opinia lui Bleen, un om, pentru a fi liber, are nevoie mai degrabă de autonomie individuală, norme şi oportunităţi şi mai puţin de lipsa constrîngerilor, democraţie, bunăstare sau toleranţă. Deasemenea, în înţelegerea libertăţii, Bleen pune accent mai degrabă pe individ decît pe comunitate, pe libertăţile pozitive decît pe cele negative, pe proceduri decît pe finalităţi.

Rezultatul detaliat

Ei bine, acum începe joaca. N-ar fi rău să aflăm şi noi, la Madame Blogary, cam în ce ape doctrinare ni se scaldă cititorii. Vă propun să vă faceţi fiecare testul şi să postaţi în comentarii un link către rezultat (nu sînt probleme de protecţie a identităţii, vă puteţi înscrie la test cu orice username, şi oricum nu apare numele în pagina cu rezultatul – nu apare decît un cod –  pe http://freedom-talk.com/)

PS. Testul e realizat de CADI şi Fundaţia Konrad Adenauer

UPDATE. Distracţia s-a mutat aici.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

68 de comentarii

  1. @mobgirl: "…daca grupul meu de prieteni e atacat pe strada de o gasca inarmata…".

    Cred ca e o diferenta enorma intre:

    o gasca de pe strada(de care se ocupa POLITIA si/sau JANDARMERIA-organisme/institutii create cu voluntari)

    si

    un stat/uniune de state care ameninta cu disparitia un alt stat, e un scenariu in care ARMATA e actorul principal(la armata si serviciul militar se referea puzzle-ul).

  2. La inceputul testului m-am declarat libertarian (rock'n'roll, motociclete, dispret pentru stanga si politici sociale, indiferenta fata de religie) dar am avut un dubiu ca as putea fi conservator (apreciez tarile unde un politist cu 2 neuroni te poate impusca daca faci pe nebunul cand el e de servici, apreciez respectarea unui cod moral si respect unul care intamplator coincide in mare parte cu ala crestin), asa ca am iesit cum stiam eu dar cam la granita, de fapt pe undeva intre libertarian si conservator si centrist, dar totusi libertarian

    N-as vrea sa pomenesc de liberal, ca la noi a devenit termenul asta un pic altceva, cam ca in America…

  3. zulu

    Crezi ca in situatii de atac iminent esti mai indreptatit sa obligi pe altul sa moara pentru confortul tau de a trai intr-o societate independenta politic?

    Rational, da, daca grupul meu de prieteni e atacat pe strada de o gasca inarmata care ne cere banii si mobilele, mi-ar placea sa pot sa te oblig pe tine si pe prietenii tai sa veniti si sa incasati loviturile, chiar daca va impotriviti.

    Dar sunt indreptatita sa fac lucrul asta?

  4. interesant, in unele situatii expuse in seria de puzzle-uri e mai pragmatic si mai sanatos pt o societate sa renunte voluntar la "multitudinea de optiuni"/libertate. spre exemplu, situatia unui atac armat iminent asupra unei individualitati statale versus serviciul/recrutarea militara voluntara sau obligatorie.

    daca serviciul militar e voluntar, esti LIBER sa alegi, dar in situatia expusa(exceptionala, amenintarea disparitiei ca stat) cred ca majoritatea respondentilor aleg obligativitatea(adica RESTRANGEREA LIBERTATII).

    ce ma deranjeaza e ca nu se face o diferentiere clara a vietii cotidiene banale de situatii exceptionale(cum e un razboi de aparare a granitelor).

  5. @ivan zubeldian: eu asa am socotit si asa am raspuns, luand in considerare ce ai scris. Am mers pe idea respectiva, dar mi-am pus intrebarea… Nu am vrut sa fac o acuzatie autorilor, am si scris ca intrebarile par a fi intr-un fel anume, eu am preferat sa consider ca NU sunt, in ciuda aparentelor.

  6. http://freedom-talk.com/profile/1314 🙂

    moderates prefer a "middle ground" regarding government control of the economy and personal behavior. depending on the issue, they sometimes favor government intervention and sometimes support individual freedom of choice. centrists pride themselves on keeping an open mind, tend to oppose "political extremes," and emphasize what they describe as "practical" solutions to problems.

  7. @rosu și costin: vă grăbiți. Nu poziția față de pedofilie e investigată ci felul în care libertatea individuală e pusă în balanță cu drepturile și obligațiile colective. Nu e nici un semn de egalitate acolo, asta vedeți voi. Alții văd alte egaluri, prin alte întrebări.

    1. Tocmai asta face chestionarul bun, faptul că operează cu dilemele și confuziile momentului. Din cărți e ușor să fii de dreapta sau de stînga, exact așa cum sunt politicienii noștri. Uite, eu aș vrea să văd rezultatul lui Blaga, Boc și Oltean:)

  8. @costin: exact! Unele intrebari par a fi puse prin prisma stangista… Par a fi puse semne de egalitate (oare doar par sau chiar se evalueaza identic) intre orientarea in chestiuni religioase si de natura intima/sexuala. Nu pot aplica aceeasi viziune in cazul libertatii religioase ca in cazul orientarii sexuale. Mi se pare aiurea sa constrangi prin majoritate pe cineva in a nu mai purta insemne religioase, dar nu mi se pare aiurea ca o comunitate sa considere nepotrivit "gay pride" pe strazile proprii.

  9. sunt moderat (centrist). punctul meu rosu este exact in coltul patratului moderat centrist care se afla la intersectia dintre liberal libertarian si right conservative Christian Democrat.

  10. dar cum zice si anarchix, pedofilia nu are nici o leg cu libertatea de exprimare, einfractiune, si hate speech e un orwelianism pt political dissent.

  11. A, revin, am confundat rezultatele lui Bleen cu ale altcuiva, imi cer iertare pentru pretentia de mai sus, nu te-am intrecut… 🙂

    Ramane pe mai tarziu, sunt un picut mai tanar, poate ca viata ma mai indreptateste…

  12. Sunt uimit cat de autoritarist(ciudat termen) am fost declarat.E drept ca sunt 100% contra homosexualitatii si sunt de acord cu serviciul militar la nevoie,dar chiar asa?

  13. Pentru înviorarea de dimineaţă, două căutări cu care s-a ajuns pe Blogary:

    "sebastean lăzăroiu blogspot" şi "baba care leşină la comandă"

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *