PDL. May the (G)-Force be with you!

Textul integral (cu poze) pe www.contributors.ro

Presimt ca vor fi multe pareri contrare.

Dar asta nu e rau, nu?

Facebook Comments

41 de comentarii

    1. adrian
      cunoaştem articolul. dar cunoaştem şi asta: http://bestiar.blogary.ro/2011/03/09/ala-cu-cenzu
      mai nou, pozează în victime. în loc să dea drumul la ironiile mai mult sau mai puţin subtile, hai să spunem, ei aprobă numai înjurăturile, ca să demonstreze cît de nemernici sînt postacii şi ce imaculaţi sînt ei. ridicolul maxim, că au ajuns să dea unlike la comentarii aflate în moderare (pe caţavencu nu scrie your comment is awaiting moderation, dar dacă intri în alt browser decît cel din care ai postat, nu-l mai vezi)

  1. oare cîţi şi-au dat ochii peste cap, de la atîţia G, în simulatorul de zbor deasupra unui cuib de… curci?

  2. @SL,

    spuneti ca "Timpul necesar pentru a atinge 30% este de un an, adica pana la alegerile locale".

    aveti perfecta dreptate. timpul este suficient.

    problema e ca staful PDL-ului rezultat in urma alegerilor din mai, sa indentifce purtatori de g-uri cat mai mari, facand abstractie de principiile "reformatorilor" sau de statu quo-ul "talibanilor"

  3. bun … are cineva impresia ca declaratiile dlui Lincu cu privire la Blaga sunt un raspuns la pozitionarea acestuia la ultimul CNC? Pe cuvant, ar fi destul de nasol …

  4. Tocmai il publicara in EvZ, sa vedeti ca o sa fie cum zice dl Zubeldian, il preiau si televiziunile, ca momentan tot n-au ce scoate de la Lincu.

    Propun sa facem un concurs de propuneri: "Sub ce titluri va fi comentat articolul asta?"

    Toate propunerile acceptate in concurs se vor termina in "…pe banii nostri".

  5. Am înnebunit cu PDL-ul ăsta. L-am visat azi-noapte pe TRU, care încerca să mă convingă să votez cu Blaga. Era şi Lăză pe acolo dar, ca de obicei, făcea chestii misterios-conspirative, pe care nu le mai ţiu minte.

  6. Foarte bun editorialul lui Mircea Marian din Evenimentul Zilei:
    http://www.evz.ro/detalii/stiri/editorialul-evz-s

    Acesta este articolul 109, alineatul 2 din Constitutie:

    (2) Numai Camera Deputaţilor, Senatul şi Preşedintele României au dreptul să ceară urmărirea penală a membrilor Guvernului pentru faptele săvârşite în exerciţiul funcţiei lor. Dacă s-a cerut urmărirea penală, Preşedintele României poate dispune suspendarea acestora din funcţie. Trimiterea în judecată a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din funcţie. Competenţa de judecată aparţine Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

    Poate ne explica domnii Blaga, Berceanu, Boureanu si cati ori mai fi cum se impaca acest articol cu prezumtia de nevinovatie cea pe care o tot tin in gura cand se vorbeste de criteriile de integritate.

    De ce sa nu aplicam aceleasi principii si primarilor de exemplu, ca doar si ei tot bani publici lopateaza?

  7. Ivan

    şi mie îmi place stilul narativ al lui SL 🙂

    poveştile lui sunt mai bogate decît orice analize/sinteze ale analiştilor "serioşi"

  8. Problema complicata e ca singurii care mai au o racheta operationala pentru astfel de lansari sociale sunt rusii.Ori noi am mai folosit-o…,,pe cand nu se vedea''.Despre cea ,,ionica'' nu poate fi vorba decat cand ,,Alba ca Zapada''va guverna in Africa, noi nu suntem nici macar greci, cum sa ne comportam ca egiptenii. Cu Manolea …zburam de un an …Ar mai fi si solutia cu cianura , Funeriu chimistul are potential daca i se ,,sufla'' ce trebuie…

  9. Mi se pare halucinant cum vede dl Lazaroiu chestiunea principiilor.

    Carevasazica, sa avem un inceput de dezbatere despre principii, solutia magica ar fi o brosura "scrisa concis si pe intelesul tuturor", alcatuita dupa o culegere de pozitii pe care PPE le-a avut in diferite probleme: libertate, familie, justitie sociala, euthanasie etc.

    Deci pe aci e tabula rasa, trebuie sa ne indopam cu principii PPE.

  10. Inceputul m-a speriat. Am crezut ca boala lui Geoana a lovit din nou … NASA, romani in spatiu, …

    Apoi, o paranteza la forta maxima suportata. Unii pot purta costume de zbor daca tin neaparat sa ajunga la statia finala …

    Ca sa mergem pe poveste, de ce toata lumea uita de oamenii de la sol?

    Cu integritatea este buba mare … Solutia gasita (autosuspendarea) imi pare rezonabila. Problema este insa reactia grasilor …

    Slabii cu fundul in 2 barci i-am observat si eu … Dar mai problematic este ca nici cei ce chiar pareau ca vor sa ridice "puiul" si sa zboare cu el nu sunt prea sigur de victoria lor … O incurajare! Zboara puiule zboara!!!

    In final, priviti cu totii partea frumoasa a lucrurilor! Indiferent cum se va termina (PDL, PSD, PNL), vom avea parasute …

    PS: comentariu integral atat aici cat si pe contributors.ro

    'nternetul draq, merge ca o naveta spatiala!!!

    1. Eu încep să apreciez din ce în ce mai mult stilul de analiză al domnului Lăzăroiu. E nevoie de puțină poezie și detașare pentru a vedea prin aburul de transpirație al analiștilor munciți cu ora pe la antene. Din exces de rațiune cei mai mulți au ajuns la iraționalitate. Și irelevanță, pentru că nimeni (nici măcar ei) nu-și mai amintește ce au spus cu o seară înainte. Pe când metaforele domnului Lăzăroiu lansează subiecte precum rachetele alea, cu un efort minimal, ca dovadă că acum lumea educată vorbește la televizor despre Alba ca Zăpada ca despre un partid. Are combustibil de calitate, domnule! Ieri am citit pe un blog foarte serios că PDL își va da jos centura de castitate. Nu m-ar mira deloc să văd cum cântă Oana Stancu lui Ursu a lui Ulise ca sirena, pentru a explica mai bine telespectatorilor de ce greșește Lăzăroiu (pe banii noștri, biensur). În materie de eficacitate, textele lui bat de departe orice gazetă sau post de știri. Nici măcar nu mai încerc să citesc printre rânduri, citesc articolul ca pe o mantră, după care îmi las mintea să vagabondeze. E stimulant (mai ales când are poze), inevitabil dau peste întrebări bizare. Cum ar fi, de pildă: oare crește dorința lui Ponta de-a guverna când vede că asta e chiar posibil să se întâmple? Până pe 14 mai e mai bine de o lună, nu e cam mult pentru a nu avea nici un plan, de unde aerul ăsta de "socoteală încheiată"? Nu e cam mult, totuși, să-l faci pe Boc grăsan? De ce tace Băse? Ah, și apropos de domnul Lăzăroiu, ați observat că după ce lansează câte o rachetă, toate televiziunile, blogurile și siteurile de știri vorbesc zile în șir despre lansare? Mai dați-mi un singur exemplu de personaj public care e capabil să seteze de unul singur agenda discuțiilor de la antene. Iar treaba asta cu lansările o fi având vreun tâlc, nu?

  11. pai una dintre probleme ar fi ca traian basescu este cel mai greu pasager al sandramalei. si daca ar sta macar locului. da' tot timpul se agita, intoarna dracovenia cand intr-o parte cand in alta, mai aburca si el la bord cate un pasager supraponderal gen udrea, mai da cate un cap in gura pilotului, care bun sau rau, este totusi pilot, etc.

    dati-mi voie sa va spun cand se va reforma pdl: cand basescu se va pensiona din politica sau va sari cu parasuta din nava. si, probabil, rezultatul reformei va fi acelasi ca soarta pntcd dupa disparitia lui coposu, iertata sa-mi fie comparatia.

  12. @Nedormitul,

    Prostia si prostirea (cu rezultate notabile) sunt de fapt ingrasamintul care umfla clasa plitica.

    Ai uriasa dreptate.

    Suntem totusi aici si incercam sa supravietuim si in conditiile astea.

    Eu as avea o intrebare de pus Dlui Lazaroiu -poate o sa binevoiasca sa mi si raspunda.

    Intr un text de al Dumnealui scria ca si Adrian Nastase a fost un bun prim ministru.

    Corect.

    Ce l diferentiaza pe Adrian Nastase de Boc?

    Daca aplicam prezumtia de nevinovatie -NIMIC.

    In aceste confditii Dle Lazaroiu ce va spune Blaga in campanie? Votati ne pe noi pentru ca am dat un prim ministru mai bun?

    PSD ul a avut oameni extrem de apreciati -Tanasescu care bate ori ce ministru de finante aruncat pe piata de PDL, Sirbu ,Diaconescu,

    si de ce nu Mitrea sub care s au construit 120 KM de autostrada.

    Daca aplicam prezumtia de nevinovatie cu ce e mai bun PDL ul decit PSD ul?

    Chiar nu vrea nimeni sa priceapa ca diferenta o face exact rapacitatea cibucul,mita, comisionul.

  13. O să spun ceva foarte urât.

    Să facem 2 prezumţii:

    1- Politicienii de dinainte de război erau cam la fel de integri ca cei de azi, să zicem chiar de două mai cinstiţi. (Cred că e realistă.)

    2- Cei care au preluat puterea după 1944 erau mânaţi de intenţii oneste (Nu e realistă, dar folosim ipoteza doar pentru demonstraţie.)

    În aceste condiţii, faptul că închisorile comuniste s-au umplut de politicienii devine oarecum mai de înţeles.

    S-ar supăra cineva dintre dumneavoastră dacă ar vedea în puşcărie 75% dintre parlamentarii de azi?

  14. Referitor la un mic aspect … tehnic.

    Autorul scrie: "… prezumptia de nevinovatie…este o valoare in care oamenii pot crede sau nu. In esenta acest principiu ne spune ca nici un om nu poate fi considerat vinovat pana cand o instanta de judecata nu il declara vinovat."

    Aşa ceva nu există nicăieri în lume. Este o invenţie românească de tranziţie. Prezumţia de nevinovăţie nu este nici valoare, nici principiu moral şi n-are nici o valabilitate sau arie de aplicare generală.

    Singurul domeniu în care există prezumţia de nevinovăţie este cel juridic şi numai acolo, în mod strict. În faţa instanţei de judecată şi numai acolo, inculpatul este tratat ca nevinovat până la rămânerea definitvă a sentinţei.

    Extinderea acestui principiu de aplicare strict juridica la întreaga societate este o operaţie abuzivă, iniţiată de cei interesaţi să-şi păstreze privilegiile şi poziţiile sociale chiar şi în condiţiile în care erau obiectul unui proces penal. Este o extrapolare logică ilicită şi fără noim pe care societatea românească a primit-o cu gura căsacată, ca atâtea alte creaţii ale democraţiei originale.

    Este jenant să încerci să demonstrezi evidenţa. Exemple se găsesc în fiecare cută a realităţii. Unui necunoscut pe care-l

    surprinzi noaptea-n casă, îi aplici altceva, nu prezumţia de nevinovăţie. Un bun conducător îşi îndepărtează colaboratorul la prima bănuială de lipsă de loialitate, la prima dovadă de incompetenţă.

    Pe scurt: toate relaţiile interumane de la cele sentimentale până la cele funcţionale şi instituţionale se reglează printr-o permanentă (re)negociere între părţi, ce n-are nimic de-a face cu prezumţia de nevinovăţie.

    Cât despre textul supus discuţiei, ideile de la sfârşit despre clientelismul de partid, incompetenţa de stat şi de partid, soluţiile de salvare colectivă ale celor preocupaţi exclusiv de supravieţuirea individuală sunt foarte bune şi necesare. (de altfel, în art. precedent, Iv. Z. a dat o bună direcţie de

    gândire în acest sens). Mi-aş fi dorit totuşi să fie mai bine prezentate, pentru că sunt idei importante.

    (Introducerea cu propulsii, rachete, forţe de reacţie etc. mi s-a părut nefericită)

  15. Dle Lazaroiu,

    Articolul e lung,e un pic fortat si nu rapunde la o intrebare esentiala pentru un partid romanesc in ajun de alegeri.

    Cu ce vine PDL in alegeri. Cu ce tema de atac?

    Va vorbi despre competenta cabinetului Boc?E o idee. Dar nu cred ca e prea buna.

    Va vorbi despre competenta cu care acest cabinet ne a scos din criza? O idee proasta pentru ca sa taie cheltuieli diminuind salarii si marind taxe poate oricine. Sa produca bani e mai greu.

    Va promite marea cu sarea ? Asta fac toti.

    Singurul lucru cu care PDL ar putea defila ar fi incurajarea justitiei,stirpirea evaziunii.

    Este tema cu care s au cistigat ultimele rinduri de alegeri.

    O justitie sanatoasa,o insanatosire a clasei politice este tema care va fi cistigatoare.

    Macovei este necesara si iubita tocmai pentru ca asta cere si pentru ca ca nu face compromisuri.Sacrifica chiar si nevinovati in incercarea de a insanatorsi organismul politic.

    CNC ul PDL nu a facut altceva dacit sa anuleze aceasta tema si sa o aduca la stilul unsuros pe care l practica toti de 20 de ani.

    Puteti sa faceti toate calculele si speculatiile din lume dar PDL ul prin hotarirea luata a pierdu mult mai multi votanti decit pierdea daca mai marea o taxa.

    Nu cred ca conducerea PDL intelege ca populatia nu i iubeste pe alesi ,ii considera un rau necesar , si in cazul lor aplica prezumtia de vinovatie .

    Mesajul trimis de PDL este -nu va atingeti de pungasii nostri. Si mesajul este intarit de votul pentru Ritzi si Pasat.Degeaba racneste Bl;aga ca numai justitia poate stabili vinovatii. In ochii alegatorilor el este condamnat.

    1. tucu
      mai bine că nu vin cu nici o temă. tema reformei statului se epuizează încet-încet. mai sînt două trei hopuri cu codul muncii, constituţia şi cam gata. poate le mai vine unora mintea la cap, poate şi idei, iar în mandatul următor or putea încropi ceva. dar eu sper că le mai vine mintea la cap şi românilor care încă visează la loto, unchiul bogat din america şi cadoul de la stat.
      şi nu mi-e atît de groază de politicienii corupţi/clientelari/proşti etc. pe cît îmi e de prostia românilor. îţi zic un secret – combustibilul sînt românii. iar eu de navete spaţiale din teracotă pe lignit și brichete n-am auzit.

  16. Update: ar fi o sansa mica, dar aia se numeste razboi generalizat. Probabil e singura actiune omeneasca care ar putea pune valorile in ordine.

  17. @ lucid

    Romania e terminata cam demult. Acum cateva luni ziceam ca "don't bother, Basescu doar a intarziat mexicanizarea tarii". Gasiti-va toti un loc bun unde sa faceti o diferenta (afara, evident) si lasati-o moarta cu renasterea si partidele noi.

  18. Domnule Lazaroiu, va recomand sa luati in calcul si pericolul imploziei sistemului in urma degajarii unei forte ,,G" prea mari pentru a mai putea fi controlata.

    Ca o concluzie a tuturor framantarilor din ultima perioada, inteleg ca oamenii din sistemul caruia ii apartineti simt pericolul si incearca sa gaseasca solutii. Nu este un lucru rau, sunt curios sa vad daca ,,gugustiucii" se mai lasa amagiti.

  19. Iar ne lasati sa ne spargem capetele sa ghicim care sint grasii care trebuie aruncati peste bord ? Un argument in plus pentru absenteismul electoral masiv care se prefigureaza, bazat pe judecata simplista, dar nu foarte eronata, ca toti (candidatii, partidele, guvernele) sint/au fost la fel.

    Eu am inteles/retinut doar ca nu mai e timp pentru a construi o alta racheta si a selecta un echipaj de o competenta incontestabila, capabil macar sa ridice racheta de la sol si cunoscator al traseului de zbor.

  20. Atata timp cat Ridzi, Pasat, Falca (2 amanari a 9 luni ale procesului la Curtea Constitutionala), Poteras (retrocedari a la Mazare) si Solomon (arestat, dar ovationat de PDL Dolj) (doar 5 nume care imi sar instantaneu in minte) nu sunt pusi sa faca alegerea: exclusi din PDL sau demisia din functia de parlamentar/primar nu prea e loc de subtilitati strategice. Puteti scrie despre rocket science cat vreti, ca astia sunt pietre de moara care contracareaza toate G-urile din cartile de fizica…

  21. Superb !

    "Rocket-Science for Dummies", cred ca nici Coanda nu ar fi scris mai bine manualul asta de uz intern general.

  22. cred ca prima observatie ar fi legata de comisia de etica functionand pe baza unor judecati de la caz la caz. Bineinteles, asta ar fi ideal, dar nu e clar cum s-ar evita jocurile de influenta si neincrederea in echilibrul comisiei. Chiar daca am avea vreun Havel sau vreun Michnik la indemana, nu l-am pune la partid sef de comisie. E nevoie tot de criterii obiective, doar ca sanctiunile nu trebuie legate de alte institutii (in fond, si ambsadoarea Olandei parca si-a exprimat recent rezervele fata de functionarea justitiei, inclusiv DNA). Sanctiunile pot fi legate de indeplinirea unor conditii de transparenta indeplinite de inculpat. Daca nu publica imediat toate documentele pe site-ul comisiei de etica, daca nu se prezinta la termenele de judecata, daca nu … daca nu … atunci suspendat, exclus, taiat capul. Atata timp insa cat dovedeste dorinta de a lamuri problema, comisia il poate chiar sustine in demersurile sale, asta neimplicand vreo garantie din partea partidului.

  23. Ciudat si dupa mine cam inutil text. Dupa cum merg lucrurile, ne indreptam spre reducerea masiva a electoratului – la un procent de cca 10% – format doar din clientela fiecarui partid plus lumpenii care isi vand la propriu votul. Or asta inseamna delegitimarea sistemului politic si deschide poarta larg solutziei autoritariste care va fi dorita de mult mai multzi decat cei 10% amintitzi. Pedeleul e mort si ingropat, ca si toate celelalte partide de altfel – sunt doar cadavre ambulante din punct de vedere democratic. Daca nu apar rapid semnele coagularii unui partid "anti-partid" bazat strict pe competentze oneste, finis Romaniae.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *