Merita o excursie in timp pentru a intelege dinamica electorala de astazi, dar si ce va urma in 2012. In general traim cu impresia ca tot ceea ce se intampla este unic si irepetabil, ca se schimba atat de mult contextul unei societati incat pentru a analiza viitorul putem sa ne extragem relaxati din experientele trecutului.
Poate ca am imbatranit, dar mie mi se pare ca am trait filmul pe care il vad astazi pe scena politica. Se zice ca atunci cand incepi sa recunosti tipare si scheme in jurul tau, cand nu mai poti identifica ceea ce este inedit, fie ai devenit prea intelept, fie esti prea marcat de trecut.
Recunosc ca eu am fost marcat de anul electoral 2000. Eu am fost unul dintre cei care in al doilea tur de scrutin a votat pentru Ion Iliescu. Desi aveam acces la masuratorile dintre tururi si stiam ca fostul presedinte va castiga detasat in fata lui Vadim Tudor, avusesem atatea surprize in anul 2000, incat una in plus nu mi se mai parea improbabila. Si gandul ca ar putea castiga candidatul PRM imi dadea fiori.
Sa ne intoarcem deci la mandatul 1996-2000. In toamna lui 1996, la alegerile parlamentare, CDR obtinea 30% din voturi, PDSR -23%, USD (PD+PSDR) – 13%, UDMR – 7%. CDR (un conglomerat de partide si asociatii) impreuna cu USD si UDMR construiesc o majoritate guvernamentala. PDSR ramane in Opozitie. Cabinetul Ciorbea are zile grele pentru ca preia o economie in mare parte etatizata, un sector bancar devalizat si o credibilitate externa a Romaniei pe pietele internationale aproape de zero. De altfel , in mai multe randuri, intre 1997-2000, Romania era pe cale sa fie declarata in incapacitate de plata. Rezervele BNR au fost de multe ori la limita cea mai de jos.
Atunci au inceput primele reforme dure in aparatul bugetar, dar si in societatile cu capital de stat. Disponibilizarile din sectorul minier, o adevarata gaura neagra a economiei, au inceput inca din 1997 si au culminat in ianuarie 1999 cu o contra-reactie violenta a ortacilor condusi de Miron Cozma. Inflatia a inceput cu o valoare de 155% si a terminat mandatul guvernarii CDR-USD-UDMR la 46%. Somajul a atins in 1999 o cota de 12%. S-au eliminat subventiile de la stat, a crescut TVA, economia era in recesiune, iar cursul de schimb a cunoscut si el o puternica depreciere. In acelasi timp reforma proprietatii a constituit o alta axa care a divizat societatea si a starnit proteste.
……………………………..
Ce invatam pentru 2012?
Am facut aceasta lunga istorie pentru cei care nu isi mai amintesc sau pentru cei care nu au avut niciodata aceasta perspectiva asupra peisajului economic, social si politic din perioada 1996-2000. Sunt multe deosebiri fata de ceea ce traim astazi, dar cred ca si multe asemanari. Atat asemanarile, cat si deosebirile ne pot arata directiile de evolutie pentru anul electoral 2012.
Mai intai iata cateva deosebiri:
– PD-L nu a venit la putere pe fondul unor asteptari ridicate asa cum s-a intamplat cu CDR si Constantinescu. Dimpotriva, in afara de promisiunea de marire a salariilor profesorilor, nu au existat promisiuni ce nu puteau fi acoperite. Iar cele mai multe dintre angajamente se refereau la reforma statului. Acelasi program, chiar mai auster, a fost prezentat in campania de la prezidentialele din 2009.
– Structura sociala s-a schimbat semnificativ fata de sfarsitul anilor ’90. In fapt, structura sociala a Romaniei s-a transformat accelerat in perioada guvernarii Nastase. Cresterea economica din perioada 2001-2004, precum si contactul tot mai des al romanilor cu occidentul au creat germenii unei clase de mijloc care a si indepartat stanga de la putere in 2004.
– O diferenta fundamentala fata de anul 2000 este diversitatea surselor de informare si comunicare. Daca atunci erau putine si puternic polarizate, acum sunt mai multe si mai nuantate in abordare. Mijloacele conventionale au un concurent serios in comunicarea virtuala pe internet. Oricat ar incerca sa impuna agenda zilei, mijloacele conventionale nu pot ignora o tema care se transforma in bulgare de zapada pe bloguri si site-uri de stiri.
– In 2011 categorii numeroase de alegatori isi doresc institutii performante si bunuri publice de calitate: educatie, sanatate, ordine publica. Vor sa stie pentru ce platesc taxe. Vor sa stie unde merg taxele pe care le platesc. Vor sa stie de ce unii platesc taxe si altii sunt exceptati. Vor sa stie ca banii lor sunt administrati de politicieni si functionari onesti. In 1997 inflatia ridicata a mentinut o permanenta senzatie de instabilitate in timpul mandatului CDR. Cu toate indexarile de salarii si pensii puterea de cumparare se mentinea redusa in acea perioada. Nevoia de predictibilitate era uriasa.
– In perioada 1997-2000 Romania era inca in zona gri dintre est si vest, in 2009 este membra NATO si UE, iar apartenenta europeana ii aduce beneficii economice de dezvoltare uriase, dar insuficient exploatate.
– La sfarsitul anilor ’90 nu exista debuseul pe piata muncii europene, acum romanii isi pot gasi o slujba mai bine platita in multe state membre UE. Libera circulatie a fortei de munca este o supapa importanta pentru cresterea exploziva a somajului.
Iata acum asemanarile:
– O coalitie de centru dreapta si atunci, si acum, a lansat un pogram de reforme nepopulare. In 2009-10 taierea salariilor bugetarilor cu 25%, cresterea TVA, eliminarea inechitatilor din sistemul bugetar, sistemul public de pensii si sistemul de sanatate. In 1996 liberalizarea preturilor, cresterea TVA, disponibilizari masive si privatizare. Toate acestea sub atenta supraveghere a finantatorilor internationali. In 2009 masurile au o justificare solida data de contextul economic mondial (aceasta ar putea fi o deosebire fata de perioada CDR).
– Coalitia de dreapta preia o mostenire deloc de invidiat. In 1997 era sectorul bancar prabusit si o economie centralizata, in 2009 un aparat de stat supradimensionat si un buget total dezechilibrat. Coalitia de dreapta preia in 1997 o stabilitate baltita si o arunca in incertitudinea inflatiei galopante, in 2009 preia un consum desantat si il tempereaza prin austeritate.
– O Opozitie care sustine conservarea ordinii institutionale existente si schimbarea oamenilor de la putere. PSD si PNL au sustinut de-a valma orice rezistenta la schimbare. S-au opus pe rand reducerii inechitatilor, reformei in educatie, restructurarii aparatului bugetofag, reformelor in justitie. S-au aliat cand cu sindicatele, cand cu arestatii din vami, cand cu judecatorii CCR care isi protejau pensiile. Niciodata cu sectorul privat sau cu electoratul activ.
– Si atunci, si acum, strategia stangii este de a lasa dreapta sa „curete grajdurile”, sa speculeze nemultumirile generate de masurile nepopulare si sa vina la putere in glorie la sfarsit de mandat. Motiunile de cenzura si blocajele parlamentare sunt doar jocuri de imagine.
– Nevoia unui partid nou suplinita de ApR in 2000, acum, deocamdata, de Partidul Poporului. Deosebirile intre cele doua sunt insa importante. ApR se definea ca un partid social-liberal si avea un mesaj confuz in incercarea de a lua voturi si de la stanga si de la dreapta. Partidul Poporului este o creatie stranie a unui indragit realizator de televiziune, cu un program ultra-populist. In luna august 2010, in mai multe sondaje, PP atinge chiar si 20% din optiuni.
La ce sa ne asteptam?
– Pe sistemul de vot proportional, USL nu va obtine niciodata mai mult de 50%.In 2000, PDSR, desi cotat in sondaje cu jumatate din optiuni, a luat 27% in alegerile locale (votul pentru CJ) si 37% in alegerile parlamentare. Cu cat vor constata ca se indeparteaza de obiectivul electoral fixat cu atat cresc tendintele centrifuge. Intotdeauna, chiar pe ultima suta de metri, se va gasi un partid, probabil PP in 2012, care sa diminueze scorul fortei politice supra-dominante.
– Intotdeauna in perioade in care guvernantii impun curbe de sacrificiu apare nevoia unui mesaj justitiar radical. USL a trecut deja pe langa acest mesaj, PD-L mai are o sansa la alegerile interne din 2011. Marea problema a partidelor aflate la guvernare este perceptia alegatorilor fata de clientelism si coruptie. Desi CDR era departe de a fi dat marile tunuri ale tranzitiei, mesajul anti-coruptie al PRM a avut o priza foarte buna la public. PDSR nu ar fi putut interpreta credibil un asemenea mesaj.
– Un nou partid fara un mesaj radical care sa intampine asteptarile cheie ale electoratului se poate prabusi peste noapte. De asemenea, un nou partid constituit din finantari dubioase se dezumfla indata ce apar la suprafata toate firele care duc la sponsori compromisi.
– Daca PD-L nu va reusi o transformare radicala pana in 2012 si nici nu va aparea un nou partid cu un mesaj credibil, atunci, foarte probabil, PP va reusi sa capitalizeze contractarea spatiului de alegere.
– Desi exista aparenta unui monopol mediatic, mijloacele alternative de comunicare (in special in mediul virtual) diminueaza substantial capacitatea aliantelor intre partide si trusturi de a manipula opinia publica. De altfel, iluzia monopolizarii comunicarii s-a spulberat deja in sase randuri (referendumul din 2007, alegerile europarlamentare din 2007 si 2009, alegerile locale si cele parlamentare din 2008 si alegerile prezidentiale din 2009) in ultimii patru ani.
– Liderii „providentiali” cu imagine buna nu sunt o garantie a succesului in alegeri. Aparitia lui Theodor Stolojan in vara lui 2000 a ajutat PNL sa raman in parlament, dar nu l-a propulsat spre un scor cu doua cifre.
– In anul 2000, PNL, PNTCD si PD s-au dezis unele de altele si de guvernare in ansamblu. Daca in PD-L vor aparea factiuni care sa se delimiteze de reformele aplicate de guvernul Boc, esecul partidului in alegeri este garantat.
Textul integral pe www.contributors.ro
@tucu: PNL nu mai are timp de nicio piruieta pana in 2012, deja a facut prea multe pana acum si a cam ametit. O sa mearga cu PSD-ul pana la capat, cu o singura exceptie: daca or sa aiba o scadere dramatica a USL-ului in sondaje, dar dramatica rau. Doar asta ii va face sa se desparta pentru a catsiga mai multe voturi separat.
Altfel, ce pot sa va zic, visati mai departe la "numele mari din PNL care va musca si n dreapta si n stinga intrind in forta pe culoarul de dreapta lasat liber de Crin Antonescu". Care sunt oare numele alea mari? Tariceanu, Orban, Vosganian? Cand e urmatorul congres al PNL?
@Nea,
poate Tinu. Iliescu probabil. Vantu nu. Nu are cum.
Cred ca nu e normal sa comparam perioade diferite de guvernari pentru ca situatiile geopolitice nu sunt asemanatoare. Intamplator sau nu, acum a fost si mai este criza mondiala, mai exista si ceva revolte in zone cu resurse si mai venim si dupa multi ani de microreforma a Romaniei. Dupa parerea mea cea mai mare greseala de dupa '90 a fost DISTRUGEREA agriculturii romanesti, Petre Roman pierzand pariul cu agricultura. de idustrie nu are sens sa mai discutam. Restul e poezie. Alt partid, care o sa fie format tot din oameni si culmea, mai sunt si romani.
Leon, kgb e o metaforă. Poţi spune în loc Iliescu, Dumitru Tinu, Vântu, etc. etc. dar prefer concizia.
Săracu Ceaşcă, să moară el ucis de o metaforă!
Poate o să te mire, dar, buni gospodari la ei acasă, ruşii au obiceiul să-şi scuture gunoaiele în ograda vecinilor, care nu ştiu uneori de ce e viaţa grea.
Concluziile Dlui Lazaroiu sunt dezamagitoare.Nu se poate introduce in ecuatie transformarea PDL ului.
Oriciti reformatori vor fi cooptati la virf nu vor reusi sa acopere FSN ismul remanent din teritoriu.
Vad ca toata lumea vorbeste de scorul PDL dar nimeni nu a incercat sa afle ce procentaj se datoreaza lui Traian Basescu.
Daca cineva ar face un sondaj in care populatia ar fi intrebata cui se datoreaza iesirea din criza tare imi e frica ca raspunsurile ar indica in majoritate persoana lui Traian Basescu.
Nu l inteleg pe Dl Lazaroiu,care vad ca si nuanteaza opiniile sperind in minunea transformarii PDL ului si intrind in corul celor care doresc ceva foarte vag definit.
Exista insa si un alt scenariu care ar putea da peste cap toate calcuulele si analizele facute .
Aparitia unui nou partid,
Un partid vechi care sa dea senzatia ca i nou nout.
PNL ul are toate datele si posibilitatile sa se dea peste cap si sa se transforme in Fat Frumos.
Crin Antonescu si echipa lui vor fi basculati de la putere datorita aliantei cu PC si PSD.
Va veni o noua echipa sprijinita de numele mari din PNL care va musca si n dreapta si n stinga intrind in forta pe culoarul de dreapta lasat liber de Crin Antonescu si de prestatia neconvingatoare si ezitanta a PDL ului.
Noul PNL va sustine toate actiunile lui Basescu in domeniul justitiei si al reformarii statului si va deveni cel mai atractiv partid pentru cei ce vor o noua fata a Romaniei.
Noul PNL nu l va mai ataca pe Basescu ne avind ca obiectiv imediat presedentia ci numai accesul la putere,acces ce nu va putea fi refuzat de Basescu atita timp cit alternativa ar fi coabitarea cu PSD ul.
Daca nu ma credeti cititi cu atentie Adevarul si cugetarile lui Dinu Patriciu.
Cand apare ,,Asa s-a calit …Titanul''?
păi da, că s-au aliat şi ei cu cine au putut, să le fie mai bine, cu hunii, cu avarii. şi cu vandalii, pare-mi-se.
@Florina,
stricaciunile lor au fost neglijabile. Mai mult decat atat, au lasat nume clare in limba romana: strugure, targa, numele propriu Aldea.
gepizii au fost menţionaţi?
http://economie.hotnews.ro/stiri-economie-8332038…
Iata opozitia… Constructiva si lucida, ce mai…
http://baricada.wordpress.com/2011/02/19/iliescu-…
@Florina,
si bineinteles, ultimii pe lista, turcii si evreii.
avari au fost, avari sînt încă.
@Nea
@Nedormitul
Gradina Maicii Domnului n-are noroc pentru ca a fost jefuita de:
– romani;
– goti, avari, slavi, pecenegi, cumani, tatari;
– unguri;
– rusi;
– multinationale
Din cauza lor n-avem:
– PIB; veceu si baie in casa; catolicism; autostrazi, capitala la Dunare; turism; Partid; Opozitie, crestere economica, presa ca lumea, fericire;
– cel mai mare vinovat pentru tot ce se intampla este bineinteles, Rusul. Desi rusii fac la ei acasa reforma, la noi franeaza reforma printr-o agentura perversa, atat de bine camuflata, incat n-a putut fi dovedita de nimeni, niciodata. Din cauza agenturii rusesti, norocul Romaniei a fost amanetat pentru inca cel putin 2-3 generatii.
leon
îmi pare rău, nu știu cum să te fac fericit. dar poate au vecinii o baie ca lumea. cu veceu.
Si eu stiu de ce in Titan 🙂 , titaniul este un metal cum? Cu masa atomica 22 plus ca rezistent la coroziune si foarte util in domenii fine si importante. Doar nu era sa gasiti la Fabrica Drapelul Rosu.
un sediu liliputan în cartierul titan
cum și-a găsit blogary sediu: an tan ti titan
Bleen, eu ştiu de ce în Titan: Şi dl. Lorin Fortuna se roagă la Dumnezeu Titan.
Dar tot mai frumos îi stătea Albei în pădure.
Am foarte mare incredere in domnul prim ministru Boc. Cred ca PDL va castiga lejer in 2012. Economia se misca, iar tara iese peste catva zile din recesiune, tocmai la timp, sper ca inainte sa se scumpeasca benzina din nou.
Pe oricine ii pune la indoiala competenta premierului Emil Boc, il provoc sa dea si exemple credibile.
http://ro.wikipedia.org/wiki/Titan_(cartier)
Anunţ important pentru ţară:
După lupte seculare, Madame Blogary a reuşit să-şi găsească sediu.
@leon
lista de ieri ce-are, nu-i bună? aia cu florin cojocariu.
@Nea,
esti fabulos! Sa inteleg ca ai o noua lista a lui Severin?! Pot sa-ti spun, Adrian?
Spuneţi că: "Disponibilizarile din sectorul minier, o adevarata gaura neagra a economiei, au inceput inca din 1997 si au culminat in ianuarie 1999 cu o contra-reactie violenta a ortacilor condusi de Miron Cozma."
De fapt, ortacii erau conduşi de Iliescu şi aveau sarcina să oprească prin orice mijloace şi sub orice pretext procesul de reformă.
Să ne amintim că armata şi jandarmii nu au putut să-i oprească, deşi îi aşteptau într-un defileu.
Şi că, după ce minerii au spart bariera, ambasadorul Germaniei s-a cerut în audienţă la Constantinescu, i-a dat o listă cu generalii de armată şi interne cu afiliere KGB şi l-a prevenit că până nu îi schimbă, forţele de ordine nu vor putea opri minerii, oricât de ridicol ar părea această neputinţă.
Generalii de pe listă au fost schimbaţi şi, minune, până seara minerii erau respinşi şi plângeau ca nişte copii urecheaţi de învăţător.
Acum, alţi ortaci, cu ordine tot de la Moscova, au aceeaşi sarcină. În plus, să protejeze reţelele mafiote locale tip Vântu, Voicu. Slăbiciunea şi corupţia din PDL este aur pentru ei.
mai e ceva diferit totusi intre cele doua situatii, 2000/2008, in relatie directa cu analiza dvs. Faptul ca alegerile parlamentare nu se mai desfasoara concomitent cu cele prezidentiale s-ar putea sa submineze ideea ca toata puterea va fi data USL. In consecinta, pe rationamentul dvs. USL ar putea sa treaca de 50%.
Bineinteles, daca USL va continua sa lase impresia ca-l va suspenda pe Basescu doar pentru ca poate, atunci da, sentimentul de predare a intregii puteri intr-o singura parte se pastreaza.
Stai, stai, stai…
Daca l-am mai citit odata, articolul vreau sa zic, uite ce fraza am gasit cu referire la opozitia conservatoare "…S-au aliat cand cu sindicatele, cand cu arestatii din vami, cand cu judecatorii CCR care isi protejau pensiile. Niciodata cu sectorul privat sau cu electoratul activ."
Dar cu sectorul privat cine s-a aliat? e cineva, cine da mai mult? Poate cu sectorul privat al firmelor de partid care fac afaceri cu bugetul de stat, ca acolo unde e piata libera toti nu au stiut decat sa zica "da-mi".
Trecutul. Cateva subiecte care ar putea completa analiza lui SL:
1) Este posibil ca ascensiunea fulminanta a PRM-VCT in 2000 sa nu fi fost datorata puterii de convingere a discursului impostor al lui VCT, ci ca urmare a manevrelor hidrotehnicianului pe la ecluzele de la baza vaselor comunicante PDSR-PRM. Redesenarea teoriei lui SL din perspectiva asta poate duce concluzii surprinzatoare; cea mai importanta ar fi posibila bipolarizare (mascata) a scenei politice Ro inca din 2000 (si poate chiar mai devreme). Dintr-o asemenea perspectiva, alierea (comasarea, absorbtia)legalizata de astazi a PSD-PNL-PC-PRM-PNG-PIN-etc era usor previzibila, inca din decembrie 2009.
2) Cred ca influenta factorului extern este subevaluata, mai ales in cazul alegerilor din 2000.
Viitorul
Pentru 2012, in conditiile intarzierii primenirii scenei politice si a continuei degringolade alimentate de politicieni iresponsabili (care nu se lasa dusi nici dupa rezultatele clare ale unui refendum care i-a evidentiat ca deformatori ai vointei electoratului, nu ca reprezentanti ai vointei acestuia), poate ca n-ar fi o idee rea ca organismele vitale ale statului sa-si puna castile de protectie impotriva previzibilei harjoneli cu pietroaie a partidelor de dupa alegerile parlamentare. Cum ? Acestea ar trebui sa-si gaseasca "tehnocratii" seriosi care sa le tina departe de harjoana politicienilor (mai ales la BNR, MAI, SRI, SIE, MJ, MStM, CCR, CC, CSM, AMR, sindicate, media, asociatii de patroni, etc), astfel ca actiunile baieteilor aceia care se joaca cu galetusa in Parlament sa ramana bine ingradite, acolo la ei in gradinita.
N.B.: Cam asa cum zicea Vantu…
excelent articol ,domnule Lazaroiu ….pentru ca o persoana sa nu fie manipulata ,trebuie sa citeasca doar 3 articole …al dumneavoastra ,ca si sociolog,art. lui Turturica din Romania Libera – "De ce Basescu nu se va opri" si art lui Tapalaga -"Ceva despre vanat,vanatori si cainii lor" …..
inca o data ,felicitari!!!
Bleen, nu spunea si Videanu ca a inceput sa creasca …deci se ,,MISCA ceva in tara asta'' (cum ar zice Visan)
Cum Dumnezeu ,,face cuib la barza chioara'' ne da semne…de incurajare. Pentru cei ce asteptau ,,alba ca zapada'', o pot admira, in toata tara, in toata splendoarea ei.Unii politicieni par ca si-au pierdut mintile (atat cat aveau): Lupta cu coruptia, sezonul 2, ca mit fondator al viitorului partid de guvernamant …intr-o tara sufocata de o crunta criza morala ?
Unde sunt ,,zapezile de altadata'':
Lupta lui Iacov cu ingerul:
Omul acela a zis: „Lasă-mă să plec, căci se revarsă zorile.” Dar Iacov a răspuns: „Nu Te voi lăsa să pleci până nu mă vei binecuvânta.”…?????
am gasit si link
http://www.piticu.ro/pixelul-albastru.html
@bleen: a fost o facatura photoshopica chestia aia, a circulat pe feisbuc acum vreo luna. 🙂
@Bleen:
😀 😀 nu cred, totusi, ca a fost o greseala…
http://www.revista22.ro/images/penistvbig.jpg
Ce zicea Dragnea (de la PSD) azi e destul de adevarat: multi, foarte multi romani ii urasc efectiv pe cei de la PD-L. Daca pe ceilalti ii detesta, pe pedelisti ii urasc.
Rezultatele de la alegeri contrazic sondajele din motive doar de primarii de prin sate si comune cunoscute… Eu personal stiu si de situatii hilare cand veneau primarii cu Biblia si 100 de euro si ii puneau pe tarani sa jure ca vor vota cu cine trebuie. Dar veneau si ceilalti tot cu Biblia si tot cu 100 de euro. Iar in urne se gaseau stampile puse pe toti cei pentru care omul a jurat sa voteze. Eh, cum s-or fi numarat atatea vorturi… stiu, s-au anulat 😀
Dar cum traiul la tara e din ce in ce mai imposibil si cum multi din cei de la sate pleca la munca prin tari straine, cred ca numarul de votanti la cerere este din ce in ce mai mic. Raman cei din orase, urbanul. Iar astia ii urasc pe cei de azi si ii detesta pe cei de ieri. Deci nu vor vota sau vor vota ca mine: pe Vadim, pe Becali, la misto, daca nu au altceva sa se distreze in ziua cu pricina.
Asa ca ramane o sursa inca neluata in seamna de analisti pentru voturi: membrii de partid, cei cu cotizatia la zi. Si, desigur, familiile lor. Cu cat partidul mai mare, cu atat mai multe voturi. Cam 15% din populatia Romaniei estimez (din burta) ca are o legatura personala sau de familie cu un partid. Cam atat va fi si prezenta la vot, daca nu cumva ura pentru PD-L va deveni prea mare. In cazul acesta sa speram ca alegerile vor veni la timp…