Daniel Buda, Mona Pivniceru, Viorica Costiniu…

Nu se poate spune despre pedelistul de la Cluj că nu a avut activitate parlamentară. Iată două dintre iniţiativele sale legislative care-l aruncă direct în istoria interlopă a avocaturii:

  • Parlamentarii, primarii şi viceprimarii, preşedintii şi vicepreşedinţii de consilii judetene au posibilitatea de a deveni, la cerere, din stagiar avocat definitiv. Fără examen.
  • Avocatul nu răspunde penal pentru recomandările şi opiniile profesionale pe care le comunică clientului său şi nici pentru actele juridice pe care le propune clientului său, urmate de savîrşirea de către client a unei fapte prevăzute de legea penală. Cu alte cuvinte, avocatul nu va răspunde penal dacă îşi sfătuieşte clientul să dea mită, să cumpere poliţişti şi medici sau, de ce nu, să-i taie jugulara martorului principal al acuzării.

Discriminare şi impunitate. Asta este doctrina lui Buda, doctrina celor două categorii de cetăţeni români: cei ce se află deasupra legii (ei) şi cei ce se află în afara legii (noi). Din punctul ăsta de vedere nu-l desparte nimic de Mona Pivniceru, Viorica Costiniu, Adrian Năstase sau Norica Nicolai.

Dacă Daniel Buda va fi candidat la alegerile din 2012 propun ca PDL-ul să le pregătească două colegii eligibile şi surorilor ideologice ale domunului Buda, Mona Pivniceru şi Viorica Costiniu. Asta dacă PDL va mai avea colegii eligibile.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

24 de comentarii

  1. Ideea lui Buda e excelenta. Mai ramane doar sa ne integram cu totii in categoria de cetateni "ei". Eu il sun pa Traian Basescu maine.

  2. eu as completa legea si as spune ca atunci cind cineva e prins ca a savirsit o infractiune la sfatul avocatului si e condamnat pentru acea infractiune sa aibe posibilitatea sa dea in judecata avocatul si acesta sa ii plateasca despagubiri care pot ajunge pina ma valoarea intregii averi personale a avocatului sfatuitor. 🙂

  3. Pentru ce raspund penal, insa, avocatii?

    "Exceptiile prevazute in amendamentul lui Buda se refera la infractiuni contra pacii si omenirii, infractiuni comisie de militari, infractiuni privitoare la viata sexuala, infractiuni contra sigurantei circulatiei pe caile ferate, infractiuni contra sanatatii publice, infractiuni privitoare la asistenta celor in primejdie etc, etc." Hotnews.

    Contra pacii si omenirii… Juriile de la concursurile de miss il asteapta.

  4. deloc de neglijat este si faptul ca Buda, Presedinte al Comisiei Juridice din Camera Deputatilor, a fost, in cazul Monica Ridzi, aparatorul permanent al acesteia. (aminare, aviz comisie).

  5. Încep să pricep. Şi punem asta în lege ca să ne acoperim complet. Presupun că acum legea nu zice nimic despre asta, nici că da, nici că ba, legat de opiniile avocatului. Dar dacă bag asta în lege, sînt protejat for ever, nu mă pot trezi prejudiciat ulterior sau tras la bară, şi mă pot apleca după Cheia liniştit, spatele meu e asigurat.

  6. Bleen, eu nu inteleg (n-am cunostinte juridice, judeca la nivelul bunului simt comun):

    "Avocatul nu răspunde penal pentru recomandările şi opiniile profesionale pe care le comunică clientului său şi nici pentru actele juridice pe care le propune clientului său, urmate de savîrşirea de către client a unei fapte prevăzute de legea penală".

    Avocatul poate recomanda orice clientului, inclusiv sa sara de la etaj, clientul sau nu este un pacient, se presupune ca are discernamant si cunostinte despre obiectul discutiei (daca sint pacient si medicul imi recomanda un medicament distrugator, acolo am o prezumtie de ignoranta).

    Nu inteleg prea clar sensul acestei prevederi, chiar si sensul existentei unei asemenea prevederi. Dati-mi un exemplu care sa-mi ateste periculozitatea unei recomandari proaste a avocatului. Doar nu el ma obliga sa dau mita, eu decid, in cele din urma. Daca mi se pare scandaloasa opinia lui, renunt la el. Si daca-mi da sfaturi proaste, oricum nu exista o minuta a consultatiei pe care mi-a dat-o. Sau exista?

    1. să luăm un caz de avocat influent. să zicem că e și parlamentar. și că acest avocat influent recomandă clientului orice. și avocatul îi oferă clientului un anumit self esteem, o siguranță pe care, fără sfatul avocatului parlamentar, n-ar fi avut-o. practic, clientul ar fi capabil să facă ceea ce nici mintea nu s-ar fi gîndit. de pildă: mituiește-l pe procurorul cutare, sîntem prieteni, dar îi trebuie și lui ceva. adică sînt prieten de pahar cu el, dar nu îmi poți cere, sper că mă înțelegi, să îl mituiesc eu pentru tine. în fond, nu pe mine mă paște recolta de săpun cheia, ci pe tine.

  7. Saracul Aligica,

    Teoria lui era corecta dar nu in conditiile in care PDL ul e format din Bude.

    Cred ca tot o bo,ba pusa printre cei vechi si un nou partid ar rezolva situatia.

  8. @Bleen

    Regret ca pentru primaa oara nu sunt de acord cu tine.Cum sa fie Nastase tata?

    Cum ai putut sa l uiti pe tatuca tatucilor ,marele inbirligator Ion Ilici Iliescu?

    Acum nici chestia cu Norica nu prea tine pentru ca tatuca nu avea gusturi rele in materie de tovarase activiste.

  9. Se pare ca toate partidele s au inteles ca in 2012 sa ajute PSD ul sa cistige alegerile.

    Parlamentarii PDL tin cu tot dinadinsul sa ne arate ca sunt la fel de hoti ,pungasi, si imbecili ca cei PSD si PNL.

    Conducerea PDL se face cu nu vede si ne lasa sa credem ca este de acord cu respectivii.

    PNL renunta la melodia anti comunisto securista si se pupa cu Voiculescu aratindu ne ca dreapta poate convietui cu stinga in deplina securitate.

    PNL anunta ca de dragul PSD renunta si la cota unica singura masura normala luata de guvernul Tariceanu.

    Inregimentindu-se cu toti in spirtul PSD nu ne ramine decit sa mergem toti cu capetele plecate,ascultatori, tacuti,in liniste sa l votam prim ministru si prim presedinte pe tov Nastase.

    Asrta macar nu ne mai surprinde daca aflam ca a furat ceva.

    1. @Jay

      Năstase şi Norica Nicolai sînt pentru această ideologie cam ce au fost Marx şi Lenin pentru comunism. Sînt tati şi mami.

      Edit nedormitul: n-am înțeles. care e tati și care e mami?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *