Trista opoziţie

Înţeleg că nişte consultanţi deştepţi au propus acest „message box” unuia dintre partidele aflate în opoziţie încă de acum câteva luni.

(click pe imagine pentru rezoluţia maximă)


Să observăm că primele trei premise erau aceleaşi cu cele ale partidelor aflate la guvernare. Cu alte cuvinte, opoziţia ar fi admis că există o criză care afectează toate ţările din Europa, că măsurile de austeritate sunt necesare şi că oricum deciziile care ţin de principalele pârghii macro-economice nu se mai iau doar la Bucureşti (ci şi la Bruxelles).

Principalul atac era dat pe lipsa de competenţă a guvernanţilor.

Ce au preferat şi PSD şi PNL? Au preferat să spună că numai la noi e criză, că doar noi luăm măsuri de austeritate şi au ocultat cât au putut constrângerile guvernanţei economice la nivel european. Desigur, în complicitate cu trusturile pe care le controlează. Mai mult, în programul economic alternativ vorbesc de eliminarea măsurilor de austeritate şi creşterea salariilor şi pensiilor.

Ce s-a întâmplat între timp? Sigur că oamenii sunt nemulţumiţi de măsurile luate pentru că îi afectează direct. Doar că au acceptat cele trei premise. Pentru că două trusturi de presă nu pot izola informaţional o întreagă populaţie.

După 6 luni, în care au negat chiar premisele, partidele de opoziţie sunt din ce în ce mai puţin credibile.

Mă întreb oare cât ar fi avut acum în sondaje partidul din opoziţie care ar fi folosit acest „message box”? Acum e cam târziu să îl folosească, nu credeţi?

Facebook Comments

17 comentarii

  1. Iar s-a votat de la partid (care, nu ştiu – PSD sau PNL cel mai probabil, PDL, doar dacă de serviciu era idiotul partidului şi n-a înţeles articolul): 22 de voturi negative la articol de la 11:30 la 11:32, de pe IP-uri de proxy.

  2. "acest guvern este incapabil sa-si treaca propriile legi prin parlament, se bilbiie si-i tremura mina pt ca nu stie ce sa faca, nu stie sa explice oamenilor de ce ia aceste masuri pt ca nici ei nu stiu de ce"…preluat sau nu de partidele de opozitie,de televiziunile mogulizate interesant ar fi de vazut in ce masura acest mesaj prezinta o situatie reala; este sau nu acest guvern unul cu vointa, putinta, stiinta?

  3. Nu cred ca PDL are o strategie de comunicare atat de jalnica.Ea pare saraca doar prin prisma resurselor mediatice de care dispune. Pentru ca indiferent ce ar fi fost de comunicat oglinzile strambe ale moguliziunilor ar fi deformat oricum mesajul.E ca si cum ai spune despre cineva ca e prost imbracat doar pentru ca oglinda in care se vede este murdara si prost facuta. Apoi negarea premiselor nu are nici un efect in cazul de fata pentru ca un efect secundar al spalarii pe creier este si incapacitatea de a opera cu constructii logice. O buna parte a populatiei este in acest stadiu. Suntem in razboi informational iar in razboi trebuie ori sa ai resurse mai multe decat adversarul,ori sa le folosesti mai inteligent pe ale tale. Rezultatul conflictului civil, din fericire doar politic deocamdata nu pot fi decat slabirea tarii.Parca am fi in perioada interbelica,dar nu am invatat nimic; Romania uneste-te!

  4. ElCucuy

    Realitatea bate realitatea numai dacă n-o stîlceşte în bătaie şi devine de nerecunoscut.

    nu trebuie exagerat cu vînătăile/pixelii 🙂

    cine sapă realitatea cade singur în ea (deşi ultimele descoperiri kamikaze par s-o kontrazikă 🙂 )

  5. ElCucuy

    au tras şi toate săgeţile, dar le-au tras şi într-un adversar care se lupta cu altcineva/altceva (chiar dacă e mic, şchiop, chior şi are alte beteşuguri)

    iar problema spectatorilor nu e Paris, Elena, Agamemnon sau Zeus, decît la nivel de spectacol

    realitatea bate Realitatea, spectacolul, viaţa bate filmul, isn't it?

  6. Message-box-ul e bine construit după modelul "cal troian". Ei, nerăbdători să îl suspende pe Paris și s-o necinstească pe Elena – au tras intâi toate săgețile și apoi au recunoscut că există și un cal pe undeva.

  7. Voi spune ce as face eu cu primele trei puncte de mai sus daca as reprezenta un partid din opozitie: mi-as asuma eroarea de strategie si as promova figuri noi, credibile care sa transmita restul mesajului din punctajul de mai sus intr-o maniera coerenta si obiectiva.

    Dar asta se intampla doar in povesti. Cred ca in curand vom putea vedea ceea ce anunta si Sare-n Ochi si Yeba.

    Cele trei puncte vor fi anulate astfel: greselile vor fi diluate de trecerea timpului si de memoria lacunara a celor multi care nu au timpul si nici vointa de a cauta stiri din surse variate; daca cineva va tine totusi minte gravele erori comise de opozitie, presa va lucra pentru deformarea istoriei si a memoriei. Vor nega erorile si vor adopta discursul evidentiat de Yeba: "asa cum am spus in repetate randuri".

    Totusi, sa speram ca cei care isi vor aminti ce a fost rau si ce a fost bine in ultimii ani, in ciuda trecerii timpului si a campaniei mediatice, vor face cunostinta cu Alba ca Zapada. Eu o astept…

  8. strategiile opoziţiei&presei sale sunt variaţiuni pe aceeaşi temă: "Petrică şi lupu'"

    bineînţeles, efectul este absolut acelaşi

    iată: cozile sărăciei, disoluţia statului, suspendarea, blocajul în Parlament, CRIZAAAAA şi, în genere, şoc şi groază

    or, oamenilor nu le place nici şocul, nici groaza şi nici mesagerii lor

  9. Nu puteau spune de prima data nimic despre "primele trei" pentru ca intr-un fel sau altul criza i-a atins deja pe toti. PNL era pe final cand a izbucnit, iar PSD chiar a fost la guvernare o perioada cu PDL in plina criza. Asadar, trebuia sa evite acest punct de discutie, pentru ca erau rapid bagati in aceeasi oala cu PDL. Ceea ce s-a si intamplat de fapt.

    Asta cred ca gandeau ei, dar s-a dovedit a fi o eroare.

    Imi amintesc chiar cum clamau ca suntem singurii cu masuri de austeritate, apoi cand si ceilalti au inceput sa ia masuri ca am fost singurii cu cele mai dure masuri de austeritate, iar acum cand se vede ca ceilalti iau masuri suplimentare opozitia pica in derizoriu cu tot cu televiziuni. Dar nu cred ca trebuie sa gasim ceva coerent la ei. Uitati-va acum cum se devoreaza unii pe altii acum! Strategia astora este spiritul de haita …

  10. Mai intii, eu nu am auzit fraze bolovanoase etc. de la PDL fiindca nu aud decit silabe strecurate printre zbieretele moderatorilor, eventual cuplate cu ale altor invitati, de la invatatoarea-grasa-cu-citate-pregatite pina la „oamenii nostir onesti si competenti”, asa, ca Dragnea. Norocul lor, al PDL-istilor, poate ca astfel dezamagesc mai putin!

    Strategia este deja aplicata foarte straveziu, cu check list-ul in mina, se vede la Ponta.

    Primele 3 – se rezolva astfel la televiziunile isterice: vor afirma senini ca „asa cum am precizat in numeroase rinduri, toata Europa se confrunta/s-a confruntat cu… etc. Dealtfel, s-a vazut si la televizor.

    Fiindca Crin a fost lasat sa afirme within 3 ore ca (1) Ponta are niste frustrari pe care e bine sa si le rezolve acasa si (2) ca remarcile lui nu au avut niciodata un caracter personal.

    O incalcare a sugestiilor din mail box care ar putea fi speculata este demonizarea repetata a FMI, p-asta o tine lumea minte, in sensul asta toti „compatimesc impreuna”, dar macar se poate explica, de careva fluent in lb RO, care e rostul FMI.

  11. ))) desi criza economica afecteaza toate tarile din Europa, numai guvernul roman:

    – nu a oferit nici o perspectiva

    – este incapabil sa-si treaca propriile legi prin Parlament (oamenii numiti de ei in Curtea Constitutionala, oamenii propusi de catre partenerii de guvernare ii saboteaza/nu cred in deciziile lor)))))

    – de aceea alte tari vor trece/depasi criza. noi nu.

    din pacate, ar mai fi. se pot face jocuri de comunicare/manipulare pe fiecare fraza in parte. memoria populatiei este scurta. daca s-au pastrat niste bani in vistierie, in 2011 ar cam fi timpul sa fie cheltuiti pe cei care si merg la vot (din pacate categoria asiatati: pensionari, functionari). daca nu, ar trebui responsabilizati alegatorii si clasa politica. primii sa mearga la vot chiar daca-si anuleaza votul (prin stampilare dubla), ceilalti prin aducerea altor figuri in fata (daca se poate numai Alba ca Zapada, nu si cei 7 pitici).

  12. E cam tarziu intr-adevar, dar nu prea tarziu. Tot ce trebuie sa faca un partid interesat de aceasta strategie de comunicare este sa schimbe timpul unor verbe din punctaj.

    Iata cateva exemple:

    -Acest guvern [nu ofera] NU A OFERIT o perspectiva: pana cand trebuie sa strangem cureaua.

    -Acest guvern [este] A FOST incapabil sa isi treaca propriile legi prin parlament.

    -Alte tari [vor trece] AU TRECUT mai repede decat noi perioada de criza pentru ca [au] AU AVUT oameni competenti si hotarati la guvernare.

    Daca as fi in locul opozitiei as fi multumita ca cineva (oare cine?)mi-a facut un cadou nemeritat intr-un message box preluat de Blogary.

  13. memoria populatiei este scurta. partidele se pot folosi de acest tip de propaganda si acum. numai ca, la modul in care sunt concepute temele pot fi usor intoarse in favoarea guvernarii. oricum acest box, tocmai ca a fost facut public isi pierde din valoare. ori mie, pe monitorizare, imi iese ca tocmai ce incepusera sa aplice discursul de mai sus.

  14. Norocul nostru ,al celor ce mai credem ca Romania se poate insanatosi cu ajutorul lui Basescu si al PDL este ca opozitia nu stie sa fructifice posibilitatile de comunicare pe care le are.

    Din nefericire pentru noi,factorii de comunicare scosi in fata de PDL sunt jalnici.

    Repet jalnici.Ca si politicienii opozitiei politicienii PDL nu pot sa si depaseasca statutul de politician de cafenea,nu pot trece peste principiul ""ba pe a matii""nu se pot distanta de modul de a gindi si face politica in romania mostenit de la fostele sedinte PCR.

    Daca asculti o dezbatere , indiferent de post, este aproape imposibil sa-ti dai seama cine este PDL si cine opozitia.

    Ideile sunt la fel de inchistate si primitive,frazarea la fel de bolovanoasa,logica la fel de ..ilogica.

    Nu stiu ce valoare poate avea in gura unui astfel de politician ,indiferent daca este la putere sau in opozitie,un mesaj corect atita timp cit este ambalat intr o punga slinoasa.Nu stiu nici macar daca ceea ce intelege Dl Lazaroiu prin mesaj corect este perceput la fel si de un politician din PSD sau PDL sau PNL.

    Cred insa ca partidul care va invata notele si care va realiza ca tonul face muzica va cistiga.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *