Semne bune anul are. Lucian Vâlsan părăsește rețeaua Facebook, după 9 ani. Motivele, prezentate detaliat, în limba română și limba engleză, le puteți afla în cele ce urmează:
”ANUNȚ IMPORTANT / IMPORTANT ANNOUNCEMENT
[Scroll down for English]
Stimați deplorabili, deplorabile și spectatori pierduți din greșeală citind mesajul ăsta,
Pe parcursul ultimilor 8 ani-ș-ceva (spre 9) m-am distrat teribil pe rețeaua asta de socializare. Grație ei am cunoscut oameni noi – unii mai cretini, dar majoritatea minunați. De la ei am învățat lucruri noi și, cel mai probabil, alții au putut învăța lucruri noi de la mine prin intermediul acestei rețele.
Tot grație acestei rețele am putut pune bazele unei rețele informale de oameni care, cu ajutorul coordonării posibile aici, a putut influența înspre bine atât politicile din România cât și din alte țări. Pentru toate aceste lucruri sunt recunoscător existenței Facebook.
DAR,… lucrurile s-au schimbat. Lumea s-a schimbat și, prin urmare, și practicile trebuie să se schimbe. Toate poveștile au un sfârșit – iar această poveste va avea și ea un sfârșit.
Începând cu 1 ianuarie anul curent am început să-mi reduc gradual prezența aici urmând ca până cel târziu 31 decembrie anul curent prezența mea pe această rețea de socializare să înceteze definitiv și irevocabil. Această postare este primul pas major în această direcție.
Decizia nu este una foarte ușoară – dar este una evident necesară în lumina modului în care această rețea a degenerat până la stadiul infect în care se află ea (despre asta, mai jos) la momentul scrierii acestor rânduri.
Tranziția nu va fi bruscă. Nu voi șterge toată prezența mea pe-aici mâine. Sau azi. Dar, încet-încet, tiptil, activitatea mea aici va scădea până la punctul la care nu va exista.
Voi oferi timp suficient tuturor să (re)intre în contact cu mine prin alte canale și voi pune la punct o tranziție lină pe toate paginile pe care le administrez în așa fel încât să fie cât mai puțină lume nemulțumită. Iar pentru cei care vor rămâne nemulțumiți,… expresia „tough luck” îmi vine în minte. Orice sistem are momentul său când spune „tough luck” la situații neplăcute – problema e când acel moment vine orice ai face și nu lasă loc de respirație.
Și fix acesta e motivul pentru care părăsesc Facebook – pentru că momentul „tough luck” nu mai lasă loc de respirație. Vrei să vorbești despre pleonasm? Tough luck. Vrei să vorbești despre Religia Păcii™? Tough luck.
***
Sunt 5 mari motive pentru care această decizie este, din punctul meu de vedere, logică și necesară:
1. Reach-ul paginilor. În 2009, reach-ul unei pagini depindea fix de câți abonați aveai la pagină. Atât. Dacă vroiai reach peste numărul de abonați/like-uri, plăteai. Un sistem cât se poate de cinstit.
Astăzi lucrurile nu mai stau așa. Administrez pagini cu 50 de mii de like-uri – și n-am mai văzut de ani de zile un post cu reach mai mare de 9000 de oameni. Nici măcar postările plătite (!) nu ajung la 50,000 de oameni. Și-atunci de ce să mă mai obosesc? Sistemul e stricat dincolo de posibilitatea de-a mai putea fi reparat.
O perioadă am „ocolit” acest neajuns folosind profiluri personale. Dar în ultima vreme reach-ul a devenit limitat și de pe profiluri personale. Și aici nu mai ai opțiunea de a plăti pentru reach mai mare. Tough luck. Și așa ajungem la nr. 2.
2. Suspendările din ce în ce mai absurde. Până acum 4 luni nu m-am plâns niciodată de suspendări – motivul fiind acela că aproape de fiecare dată suspendările erau meritate – sau măcar logice.
Sigur, e complet imbecil că eram eu suspendat pentru luat la perpulis gunoiul ideologic feminist în vreme ce Facebook mă informa că nu e nimic în neregulă cu grupuri intitulate ”Death to America, death to Israel” – dar măcar urma o logică: Discurs stângist=bun; discurs de drapta=rău.
O logică cretină, dar măcar consecventă.
Multă vreme am acceptat modelul și l-am „ocolit” având o sumedenie de conturi alternative – dar lucrurile s-au înrăutățit iremediabil.
În ordinea numerelor de pe tricou, am văzut în ultimele trei luni oameni suspendați pentru: Evidențierea unui pleonasm, „hate speech” prin glume „ofensatoare” la adresa propriei persoane (a zis Padre rogzob despre sine), parodie a unui colind publicat în 2013, calcularea vitezei finale a unui obiect în cădere (da, fizica e haram pe Facebook!), expunerea unor fapte reale despre politicieni, postarea unui videoclip cu un cântecel despre ”Hristos a înviat”,… și asta e doar începutul. Iese „notița” asta de 50 de pagini dacă m-apuc să povestesc doar incidentele pe care le știu cu siguranță.
Ideea e că nici măcar exprimarea „nevinovată” nu mai e în siguranță pe Facebook – cu-atât mai puțin exprimarea „controversată”. Or, fără libertate de exprimare, rețeaua asta e complet inutilizabilă pentru mine. Sigur, ador pozele cu pisici – dar nu merită să mențin o prezență aici doar pentru atâta lucru.
3. Resursele consumate. În 2009 puteam rula și 80 de taburi de Facebook în 3 browsere și asta cu 256MB de RAM, Ubuntu 8.04 sau chiar Windows XP, și un procesor single-core de maximum 1,5Ghz.
În anul curent, Facebook sacadează și la 20 de taburi, într-un singur browser – și asta cu 24GB de RAM, Lubuntu 16.04 sau Windows 7 și procesor Intel i7 de 4Ghz cu 8 thread-uri.
În traducere: Cu un calculator cu memorie de 96 de ori mai multă (!!), cu procesor de 18-20 de ori mai bun (!!) și cu un sistem de operare net superior ȘI TOT merge mai prost CU MULT față de cum funcționa în 2009.
Acesta este un dezastru datorat faptului că în anul curent nu se mai recrutează programatori care știu programare – ci cârpe ideologizate care știu cel mult să lucreze prin generatoare de cod. Totul în numele diversității și progresului. Vedeți dv., programatorii care-și știu meseria tind să fie 99,9% bărbați și cam 70% albi și restul est-asiatici. Iar asta nu dă bine cu narativa Stângii extreme (scuzați pleonasmul) care domină cu autoritate în interiorul Facebook.
Este dreptul Facebook să sacrifice calitatea în numele „diversității” (în fapt dorinței de-a avea cât mai puțini bărbați albi – hai să nu ne dăm după cireș).
Însă refuz să bag alte câteva sute de euro în echipament nou doar pentru a sta pe, ceea ce este până la urmă, doar un câcat de site pe lângă alte 2000-ish de site-uri pe care le vizitez în mod frecvent.
E absurd ca cu sistemul cu care pot renderiza clipuri de 3 ore în 720 sau 1080p fără nicio problemă să NU pot naviga pe Facebook fără nicio problemă.
4. Spionajul. Nu (mai) este (de mult) un secret faptul că Facebook este angrenat într-o mulțime de practici care nu sunt deloc prietenoase cu intimitatea și discreția indivizilor.
Este totuși o problemă cu care eu nu m-am confruntat – dar asta pentru că… îs eu.
Faptul că insist să NU am smartfon (i.e. refuz să car un supercomputer cu GPS la mine-n buzunar) și faptul că refuz să folosesc orice formă de social media în alți termeni decât cei pe care îi dictez eu într-un mod cât mai strict cu putință, m-a ținut departe de aceste practici.
Cu acestea spuse, aceste practici afectează în mod negativ prea mulți oameni pe care-i cunosc și de-a căror intimitate îmi pasă (măcar ocazional) – iar în acest departament lucrurile s-au înrăutățit în cursul lui 2017.
Nu toată lumea poate să stea cu browser pus în sandbox și cu 3 browsere deschise tot timpul pentru a evita nivelul aberant de spionaj practicat de Facebook. E timpul să tăiem răul de la rădăcină.
5. Demografia. Deși în România sunt (încă prea) mulți care au impresia că Facebook-ul e foarte-foarte important – realitatea, atât la nivelul României cât și la nivel internațional, e foarte simplă: Facebook-ul nu mai este relevant.
Da, Facebook are 2,07 miliarde de „utilizatori activi lunar” – dar între ăia sunt incluse și toate conturile alternative (deloc puține la număr!) precum și numerele uriașe venite din India și China.
Însă la nivelul care mă interesează pe mine – și într-o mare măsură și pe cei care-mi urmăresc activitatea – respectiv Europa și America de Nord, Facebook-ul e o glumă.
Situația e cu atât mai dramatică în cazul tinerilor (adică ăia de mă interesează cel mai mult pe mine).
Mai pe românește: E plin de babalâci pe Facebook precum și adolescenți întârziați care la 40 de ani încă mai postează și se mai comportă ca și cum ar avea 17 ani maximum.
Nu e nimic în neregulă cu asta, în general, dar nu mai corespunde cu nevoile mele.
Când am intrat eu aici, vârsta medie a utilizatorului de Facebook era 29 de ani. Astăzi e 42.
Practic, tinerii născuți în perioada 1998-2004 n-au mai intrat pe Facebook la niveluri similare. Și trendul este constant de 5 ani de zile încoace.
Din nou, nu e nimic în neregulă ÎN SINE cu asta. Dacă Facebook vrea să fie o rețea pentru ”maturi” – le doresc mult succes. Dar pe mine mă interesează să ajung la Generația Z fără filtre instalate de generația ’68, de generația comuniștilor nostalgici sau de generația ”milenială”.
Generația Z se anunță una dintre cele mai conservatoare generații de vreo 90-100 de ani încoace. Iar Generația Z stă pe Youtube, Twitter, Gab sau Instagram (cumpărată de Facebook în 2012 și ușor-ușor stricată și aia).
***
Ar mai fi și alte motive dar acestea 5 sunt principalele motive pentru care pornesc astăzi tranziția înspre ușa de ieșire de pe această rețea de socializare.
Până la sfârșitul lunii martie cel târziu îmi voi bloca definitiv toate mesajele private. Până atunci, o să răspund standard, robotic, fie cu un link către această postare, fie cu un îndemn scurt și rece că adresa de e-mail este de preferat și unicul mijloc prin care mai răspund la mesaje private de orice fel.
Până în mai cel târziu voi fi redus numărul postărilor pe profilele personale la 0 statistic și până în toamnă profilele personale cunoscute vor fi dispărut sau intrat într-o stare latentă.
Pagina canalului Freedom Alternative va rămâne în continuare activă până în noiembrie sau decembrie 2018, fiind ultima rămășiță a prezenței mele pe această rețea, care va fi închisă.
Nu cer nimănui să încerce să mă convingă să mă răzgândesc. Nu cer nimănui să-i pară rău sau orice altceva care ar indica dorința mea de-a porni ceva „drama” sau smiorc. Este însă o decizie suficient de semnificativă încât să merite un anunț detaliat.
Cu acestea spuse, vă încurajez încă de pe acum să mă urmăriți pe următoarele canale:
Gab: https://gab.ai/
Youtube (în limba engleză): https://www.youtube.com/c/
Youtube (în limba română): https://www.youtube.com/c/
Twitter: https://twitter.com/
Adresa de e-mail o găsiți în secțiunea ”About” a ambelor canale de Youtube.
Și, cu acestea fiind spuse, vă mulțumesc că ați citit aieste rânduri, vă mulțumesc tuturor pentru experiențele plăcute pe Facebook și să ne vedem sănătoși… pe ALTE rețele de socializare!
Numai bine.
ENGLISH LANGUAGE VERSION OF THE ANNOUCEMENT:
Dear deplorables, deplorablettes and random spectators reading this message by accident,
Throughout the last 8-ish years I have had great fun on this social network. Thanks to it I have met new people – some of them rather morons, but most of them great people. From them I have learned new things and, most likely, others had the opportunity of learning new things from me through this social media network.
Also thanks to this network I was able to lay the foundation of an informal network of people with whom, thanks to the coordination made possible here, could influence both the policies in Romania and from other countries for the better. For all these things I am grateful to the existence of Facebok.
BUT,… things have changed. The world has changed and, as such, the practices must also change. All stories have an end – and this story will also have an end.
As of January 1 I‘ve started gradually reducing my presence here with a view that by December 31st, 2018, my presence on this network to cease for good. This post is the first major step in this direction.
The decision is not a very easy one – but it is an obviously necessary one in light of the way this network degenerated to its disdainful state of affairs in which it is now (more on that later).
The transition will not be sudden. I will not delete the entirety of my presence here tomorrow. Or later on today. But slowly, and consistently, my activity here will drop till the point it will cease to exist.
I will offer enough time to everyone to (re)establish contact with me through other channels and will set up a slow transition of management power(s) on all the pages that I currently manage or contribute to in such a way that as few people as possible will be dissatisfied. And for those who will still be dissatisfied,… the expression „tough luck” comes to mind. Any system or policy has its moment when it says „tough luck” in unpleasant situations that occur – the problem is when that moment comes no matter what and leaves no room for breathing.
And this is precisely the reason I am leaving Facebook – because the „tough luck” moment no longer leaves room for breathing. You want to talk about pleonasm? Tough luck – you get zucc’d! You want to talk about the Religion of Peace™? Tough luck.
***
There are 5 big reasons for which this decision is, from my point of view, logical and necessary:
1. The pages’ reach. In 2009, the reach of a page was dependant on how many subscribers that page had. That’s it. If you wanted to reach more people than your subscribers, you had to pay. That was a very fair system.
Today, however, the system is no longer like that. I manage pages with 50,000 Likes – and I haven’t seen in years a post reaching more than 9,000 people. Not even paid posts (!) get to 50,000 people on the same page. So why bother anymore? The system is broken beyond repair.
For a while I worked around this by using personal profiles. But lately the reach has been limited for personal profiles too. And personal profiles don’t even have the option to pay for a bigger reach. Tough luck. And that’s how we get to reason number 2.
2. The increasingly absurd suspensions. Until about 4 months ago I never seriously complained about suspensions – the reason being that almost every time I deserved them – or at least I could understand their logic.
Sure, it is completely idiotic for me to get suspended for mocking the ideological garbage that feminism is whilst at the same time Facebook would inform me that there’s nothing wrong with groups like „Death to America, death to Israel” – but at least that had a logic: Far-Leftist speech=good; Right-wing speech=double-plus ungood.
A brutally insane logic, indeed, but at the very least a consistent one.
For a long period of time I have accepted the „model” and worked around it by having several alternative accounts – but things have irremediably gotten worse lately.
In a completely random order, I have seen in the last 3 months people suspended for: Calling out a pleonasm, „hate speech” by „offensive” jokes to oneself, parodies to carols published in 2013 (who for some reason were fine with the „community standards” for over 4 years, until they suddenly weren’t); the calculation of terminal velocity (yes, physics is now apparently haram on Facebook); exposing real facts about certain politicians, posting a video with a song about Jesus Christ’s resurrection,… and that is just the beginning. This post would have 50+ pages if I start talking about all the incidents of frivolous and abusive suspensions that I know for sure happened on this network.
The point is that not even „innocent” speech is safe on Facebook anymore – let alone „controversial” speech. And without freedom of speech, this network is completely unusable for me. Sure, I love cat pics – but it is not worth maintaining a presence here just for that.
3. The computer resources Facebook itself consumes.
In 2009 I could run 80 Facebook tabs in three browsers with 256MB of RAM, Ubuntu 8.04 or even Windows XP and a single-core CPU of 1.5Ghz at the most.
In the current year, Facebook works with interruptions and severe slowdowns even with 20 tabs in a single browser – and this is happening even with 24GB of RAM, Lubuntu 16.04 or Windows 7 and an Intel i7 8-thread 4Ghz CPU.
Translation: With a computer that has 96 times(!!) more memory, a CPU that is 18-to-20 times better (!!!) and with a clearly superiour operating system – Facebook STILL runs FAR WORSE than it used to run in 2009.
This is a disaster coming from the fact that in the current year coders that actually know how to code aren’t being recruited anymore – and instead ideologically-driven damp rags are preferred who, at best, know how to work with code-generators. All in the name of diversity and progress. You see, coders who actually know their job tend to be 99.9% male and about 70% White and the rest being East-Asians. And that’s double plus ungood for the far-Leftist narrative that dominates inside Facebook.
Of course, let’s be clear: It absolutely IS Facebook’s right to sacrifice quality in the name of „diversity” (which is really just codeword for fewer White Men).
But, Facebook’s right notwithstanding, I refuse to spend some extra hundreds of euros in new equipment just so I can surf Facebook – which is, after all, just another website alongside the other 2000-ish websites that I frequently visit.
It is absurd that using the system with which I render 3 hours videoclips in 720 or 1080p videos flawlessly – to be UNABLE to also surf Facebook flawlessly.
4. Spying. It is no longer a secret the fact that Facebook is engaged in a multitude of practices that are very unfriendly with the privacy and discretion of the individuals.
It is, though, a problem that I haven’t personally faced – but that’s because I am me.
The fact that I insist on NOT having a smartphone (i.e. I refuse to carry a supercomputer equipped with GPS at all times in my pocket), and the fact that I refuse to use any form of social media in other terms than those that I can strictly dictate – this kept me away from the consequences of the practices I’m talking about.
With that said, these practices do negatively affect too many people that I know and of whose privacy I do care (at least occasionally) – and in this department things have gotten significantly worse during 2017.
Not everyone can browse with 3 browsers at the same time and use sandboxes and other practices just to avoid the insane level of spying that Facebook is practicing. It is time to root-out the Evil.
5. Demographics. Although in Romania there are still (way too) many who think Facebook is terribly important – the reality is, both in Romania and internationally, a very simple one: Facebook is no longer relevant.
Yes, Facebook may have 2.07 billion „monthly active users” – but among those there are also all of the alternative accounts (which aren’t that few of them!) as well as the huge numbers coming from India and China.
But at the level I am interested in – and the level most of those who follow my activity are interested in – namely Europe and North America, Facebook is a joke.
The situation is even more dramatic in the case of the youth (namely the group that I am interested the most in).
Put simply: Facebook is full of old people and delayed teenagers who post and behave like they’re 17 years old at the most – even though they’ve long gone past age 40.
There’s nothing wrong with that, in general, but it no longer corresponds to my needs.
When I joined Facebook, the average age of the Facebook-user was 29. Today it’s 42.
Basically, the youths born between 1998 and 2004 have not joined Facebook at similar rates as previous generations. And the trend has been consistent for the last 5 years.
Again, there’s nothing IN ITSELF wrong with that. If Facebook wants to be a social media network for „mature” people – I wish them good luck. But I am interested in reaching out to Generation Z without the filters dreamed up by the ’68 generation, by the generation of nostalgic Communists or by the Millennial generation.
Generation Z is announced to be one of the most conservative generations in the last 90-to-100 years. And Generation Z hangs out on Youtube, Twitter, Gab or Instagram (the latter bought by Facebook in 2012 and in the process of being ruined as well).
***
There are other reasons too but these are the 5 main reasons for which I am starting today the transition towards the EXIT door from this social network.
By the end of March at the latest, I shall block all the private messages. Until then, I will respond in a standard, robotic way, either with a link to this post or with a short and cold call to use the e-mail address which is the preferred and the only mean through which I will continue to answer to private messages.
Until May at the latest I will have reduced the number of posts on my personal profiles to a statistical ZERO and by the Fall, all of my known personal profiles will have been deleted or placed into a permanent latent state.
The channel’s page – Freedom Alternative – will remain active until November or December 2018, and will be the last remain of my presence on this network that will be shut down.
I am not asking anyone to try to convince me to change my mind. I am not asking anyone to feel sorry nor I am trying anything that could indicate that I want to start any sort of drama. But this is a significant enough decision to warrant this detailed announcement.
With that said, I encourage you to start following me on the following channels:
Gab: https://gab.ai/
Youtube (in English): https://www.youtube.com/c/
Youtube (in Romanian): https://www.youtube.com/c/
Twitter: https://twitter.com/
My e-mail address is available in the „About” section of both of the Youtube channels.
And with all of that being said, thank you all for reading this, thank you all for the pleasant experiences on Facebook and I’ll see you all son… on OTHER platforms!
Best regards,
Lucian Vâlsan.”