Președintele PSD a anunțat țara că a descoperit o gaură. Nu neagră, dar pe aproape la cît se va vorbi despre ea. Voia – și poate mai vrea, nu știu – chiar să-i cheme să dea socoteală pe fostul prim-ministru Dacian Coloș, pe fostul ministru de finanțe, Anca Dragu, pe șeful Consiliului Fiscal și pe toată lumea care crede el că ar fi responsabilă de lipsa asta de bani.
Zece miliarde de lei, la atît a estimat Dragnea gaura. Din buget. Din bugetul țării, nu cel de buzunar. Problema PSD-ului nu e, de fapt, că lipsesc 10 miliarde, problema e că nu le-au luat ei. Cheltuit, mă rog.
Trecînd peste anecdotică, puși față în față cu realitățile și cu promisiunile, pesediștii constată, probabil, că nu pot îndeplini ultimele. Și ce e cel mai simplu decît să dai vina pe guvernarea precedentă, pe ”greaua moștenire”?!
Dai vina, dar povestea lovește ca bumerangul. Pentru cine are capacitatea, cît de cît, și bunăvoința de a se informa și de a pricepe. Nici nu e prea greu.
Ce-i răspunde Dacian Cioloș, pe Facebook:
Dragi români,
Confruntat probabil cu câteva cifre și realități ale economiei românești pe care eu le tot spun de câteva luni, conștient că nu știe pe unde să scoată cămașa ca să acopere financiar promisiunile făcute în campania electorală, domnul Liviu Dragnea face o scamatorie și anunță că ar fi găsit, citez, „o gaură de zece miliarde în buget”.
Pentru orice om cu minime cunoștințe economice, o astfel de „gaură” ar fi presupus fie venituri mai mici, fie cheltuieli mai mari decat cele prognozate și, oricum, ar fi trebuit să se regăsească în deficitul bugetar – ceea ce nu este cazul. Această „gaură” NU există.
Realitatea este că în 2016 veniturile au fost mai mari decât în 2015, iar deficitul final a fost sub cel prognozat și aprobat de Parlament odată cu bugetul pentru anul trecut. Mai mult, în decembrie am rambursat integral firmelor TVA în valoare de 2,1 miliarde de lei, fără a lăsa presiune pe bugetul anului următor, cum se obișnuiește, tocmai pentru a ușura povara noului Guvern. Restul sunt povești.
De altfel, în 2017 este alt buget. În caz că anul acesta nu își poate onora promisiunile electorale, domnul Liviu Dragnea nu poate da vina pe bugetul de anul trecut. Dar, nu-i așa, domnul Dragnea nu se încurcă în detalii.
În rest, este același mod de lucru folosit de PSD și cât timp am guvernat: tehnocrații sunt de vină. PSD își acoperă nerealizările și promisiunile mincinoase cu diversiuni și propagandă.
Bugetul țării nu este un sac fără fund și nici nu poate fi administrat haiducește, domnule Liviu Dragnea. Promisiunile dumneavoastră populiste vor fi aplicate pe spatele celor care muncesc cinstit și plătesc taxe, ne veți îndatora țara și viitorul. Chiar așa, de ce nu ați spus în campanie că veți crește taxele pentru o parte dintre angajați și ați făcut acest lucru în a doua ședința de Guvern?
Iar Anca Dragu, fostul ministru de Finanțe, precizează, pentru că mai era nevoie, că bugetul țării este monitorizat de Comisia Europeană, noi, România, aflîndu-ne în perioada de supraveghere post-program.
De precizări va fi nevoie permanent de acum încolo, dar acesta este un subiect următor.
UPDATE: Ce spune Florin Cîțu, senator PNL (Facebook):
Domnul presedinte Dragnea vine cu cateva acuzatii socante pentru mine. De aceea imi permit pentru prima oara de cand fac politica sa-i dau un sfat. Lucrurile nu trebuie niciodata judecate la suparare.
Am cel putin 3 motive:
1) Nu este elegant sa ameninti public niste fosti ministri. Mai ales ca ei nemaifiind demnitari nu poti sa-i chemi la Parlament la comisii.
2) Cand actualul ministru de finante a preluat ministerul de la fostul ministru de finante a semnat un protocol de predare-primire in care eu cred ca si-a asumat situatia curenta a ministerului.
3) Tot programul PSD cu care a castigat alegerile a fost intocmit si cu sprijinul celor peste 10 secretari de stat care au contribuit cu informatii si nu numai la acest program de guvernare. La care se adauga un prim vice-prim ministru. Asadar, PSD a fost prezent in guvernarea Ciolos. Aici sunt doua variante: ori secretarii de stat ai PSD -ului l-au mintit pe domnul Dragnea si nu l-au informat despre un asemenea pericol ori dansul hotaraste sa-i cheme si pe acestia (in special pe cei de la Ministerul de Finante Publice) la audierile din comisia de ancheta.
In concluzie, cred ca ar trebui sa fim mai precauti cand vorbim despre bugetul tarii la debutul unei guvernari.
Asta pentru ca domnule Presedinte Dragnea, in momentul acesta ochii tuturor investitorilor, ai institutiilor financiare internationale si ai ambasadelor straine sunt atintiti asupra noului guvern pe care l-ati instalat. De aceea mai multa prudenta in declaratii ar fi binevenita.
(Foto: bugetul.ro)
*reale
Propun ca toate guvernarile viitoare sa faca publice sumele raele pe care fac predarea catre noile Guverne. Ghinion, prima data ar trebui s-o faca guvernul cu Dragnea acoperit. Ca sa se vada gaura din prima zi, sau nu!
Corect.