Spunea Mick Jagger (dacă mai ţin eu bine minte): „Nu am nicio problemă să cînt pe stadion în faţa a o sută de mii de spectatori însă am nişte emoţii teribile atunci cînd trebuie să cînt în club, în faţa a cincizeci.”
Primul ceai politic organizat de Madame Blogary a ieşit mai bine decît ne-am aşteptat. Spun asta fiindcă, dincolo de rezultatele concrete ale întîlnirii, toţi cei prezenţi au rămas surprinşi, mai mult sau mai puţin vizibil (chiar dacă o vor recunoaşte sau nu), de jocul la care au participat. Plastilină şi cubuleţe n-am avut însă am avut două grupuri de lucru, fiecare cu politicianul aferent, în care s-a discutat pe tema celor „15 000 de specialişti”. Apoi fiecare grup a venit cu concluziile sale, prezentate de cei doi, hai să le zicem lideri, Cristian Preda şi Sever Voinescu.
Politicienii români sînt obişnuiţi cu mase mari de spectatori aduşi la mitingurile din campaniile electorale (şi care nu fac altceva decît să fluture steaguri, să aplaude şi să scandeze lozinci) sau cu sute de mii sau milioane de telespectatori invizibili şi tăcuţi. De data asta, aşa cum remarca Sever Voinescu, politicienii au fost nevoiţi să asculte, să noteze, să se contrazică la scenă deschisă cu cititorii Blogary, să sintetizeze ceea ce s-a discutat în cadrul fiecărui grup şi să prezinte concluziile.
Despre ce s-a discutat şi care sînt rezultatele concrete ale întîlnirii, într-un articol viitor.
Mulţumim Institutului de Studii Populare şi lui Cristi Pătrăşconiu pentru găzduire şi ajutor şi mulţumim lui Cristian Preda pentru provocare (dealtfel, rolul de provocator, dincolo de nervozităţile celor din PDL, îl prinde bine şi, fie vorba între noi, este benefic PDL-ului).
uhitto, o părere strict personală: mai sunt vreo cîţiva membri ai uniunii scriitorilor cu p…a în vîrful pixelului, pe 'pandora's', de exemplu, dar ei, măcar, au un oarecare farmec discret al stilului!
sunteti cu pluta tata… ma asteptam la un amplu referat de cronica si discutii mai putin. cind colo exact pe dos. referat p…, ma rog, iar broaste cite vreti… rid si pling, nu ma pasioneaza ce gindeste tata, ca muri, dar in rest? pai cine p… mea citeste cite ati scris aici? nimeni. mde…
una peste alta misto. sper sa tina in continuare. nu stiu daca am chef de altii. astia doi au fost ok, mai mult preda ca voinescu urla in coltul lui si mi-a scris si numele gresit.
ma mai gindesc.
a, Bell, uite tocmai ce am citit din editiile mai vechi+comentariile aferente.sorry. desi, aia cu "Basescu e-n toate" ramane valabila.
Bell, ei, nu-i nevoie sa te autoflagelezi in public. (altminteri, eu sunt un admirator al gandirii "Basescu e-n toate").
nemo,
nimic, draga, nimic. ce-ar putea sa faca?!
e o fatalitate, evident. vorbeam si eu ca proasta-n tirg…
salve Para 🙂
bell:si ce anume ai vrea sa faca?!
si ii doare in basca?
para,
din raportul FMI trebuia(u) sa le afle?
@Bell
sunt mii de milioane. aproape şasă melearde. le ştie, că doar sunt din raportul FMI.
In perioada 2007-2009, EU a pus la dispozitia Romaniei 8.299,73 milioane euro, din care s-au platit automat 2.406,32 milioane euro si 408,39 (4,93% din total) milioane euro s-au obtinut pe baza cererilor aprobate de Comisie.
Vreo 5 milioane jumate s-au pierdut din lipsa de cereri sau din cauza de documentatii prost intocmite. Cinci milioane jumate de euro… 🙂
Nu sinteti sanatosi…
P.S. Basescu le stie pe astea? Dar Preda, Voinescu s.c.l.?
Dacă nu, vei fi un caracatiţ în cratiţ.
Bleen
In regula. Problema a fost ridicata insa, pe la sfirsitul iernii, de Alin Fumurescu, pe VP. De atunci am zis Voinescu. Si nu o singura data, astfel incit Alin imi spunea ca rezoneaza cu ce spun chiar si numai pentru …escu. 🙂
E varianta pe care eu o vad, cel putin acum. Evident, in patru ani se pot schimba multe.
Si da, e prematur sa discutam. Dar vazindu-l si astazi(ma rog, ieri), s-a mai adaugat o caramida. De aceea a aparut ideea in comentariul meu.
Cum de nu au reuşit să ia nişte măsuri economice de dreapta, asta rămâne un mare semn de întrebare pentru mine.
@bleen
dac-o mai fi vreo Românie până în 2014…
Să nu ne ameţim cu ceai, totuşi.
@Nemo man!
salve!
Bleen says:
Wednesday, 28 July 2010 at 1:59 am
Poporul român o are atît de mică încît devine populaţie.
___________
Din cite am vazut eu pe tube8.com, poporul japonez o are de citeva ori mai mica decit poporul roman din care si eu ma trag. Dar nu am venit aici sa ma laud.
Dacă nimeresc şi pronosticul ăsta, la CM-ul din 2014 (ce coincidenţă!) o să mă bage ăştia în acvariu şi o să mă folosească pe post de caracatiţ.
@Florina
Să nu ne grăbim cu prezidenţiabilii. Pun pariu că prezidenţiabilul dreptei în 2014 va fi o surpriză. Sînt convins că încă nu s-a discutat subiectul în mod serios însă eu am o bănuială. Nu cred că i s-a propus, nici măcar nu i s-a dat de înţeles şi probabil că nici el nu s-a gîndit serios la asta. Însă pluteşte în aer. Cel puţin acum, la momentul ăsta. Însă mai sînt 4 ani, se pot schimba multe. E un nume atît de banal încît nimeni nu ia în serios o asemenea variantă. Şi argumente împotrivă ar fi (cel puţin la nivel superficial). Bineînţeles că se vor trage sfori, se vor face alianţe, compromisuri, se va negocia, se va da din coate. Însă e greu, dacă nu chiar imposibil, să te baţi cu idee care pluteşte în aer.
Pe topicul precedent am gasit un link:
http://theophylepoliteia.wordpress.com/2010/07/27…
Ati citit?
Cum e posibil?
Vreti sa iesiti din UE si sa aveti mai putin de platit, sau cum se explica prostia asta?
slogan PDL: alegătorii noştri sunt mai inteligenţi decât noi
felicitari 🙂 vaz ca lucrurile se misca bine, cu proectu' blogary 😉
io mi-s cam bizi, sper insa sa dezvoltati intalnirile astea, mai ales de la bere, 😆 pana oi ajunge si io prin patria muma..
A fost o discuție ce nu poate fi comparată – ca nivel, tip de argumentație, modalitate de adresare – cu ceea ce am văzut în PDL. Singurul element comun: pantalonii mei scurți. Așa am fost și la Snagov, când TB a vorbit de 1 septembrie.
Am rezerve in ceea ce-l priveste pe Voinescu dar sunt citeva lucruri care mi-au placut. Unul dintre ele: urmarea cu mare atentie cind doua sau trei persoane, in grup, aveau pareri diferite. Si reactia era rapida, in sensul lamuririi problemei.
Florina
şi eu îl văd prezidenţiabil pe Voinescu
Poporul român o are atît de mică încît devine populaţie.
Desi am uitat (scuze!) sa urez succes deplin lucrarilor ceaiului acum citeva zile cind am mai trecut pe-aici, sper ca convorbirile (pfff, ce cacofonica e limba ce-o vorbim!) s-au desfasurat intr-o atmosfera calda, blogărășească, de respect reciproc etc. si ca cei (pfff, iar… ) 15.000 au fost gasiti. In asteptarea comunicatului comun, ma risc cu niste supozitii in ce priveste localizarea suspectilor. Presupun ca au fost gasiti raspinditi dupa cum urmeaza:
– 10.000 in debaraua lui Emil Constantinescu jucind poker pe dezbracate cu Zoe Petre
– 3.000 in Spania, la capsuni
– 1.000 in alte tari decit Spania
– 998 in sectorul privat din Ro si restul de 2 pe lista de recent disponibilizati ai guvernului.
Speranta mi-o pun in cei 10.000 din debara, ca pe restul nu cred ca ii mai capacitam. In caz ca nu, contam, in continuare, pe enciclopedisti. Las' ca merge si asa! Si cind ne-o fi mai rau, ca acum sa ne fie! 😉 Hai Romania!
faraonii o aveau cea mai mică
şi, dacă te uiţi la Casa Poporului, nici poporul nu stă prea bine
explodează o dată la 50 de ani
@Bleen
în primul rând a fost la obiect.
I-aţi pus la treabă. Asta e tema, faceţi.
E un început, felicitări.
Bleen,
Exact.
"Partidul Democrat Liberal are ca scop asigurarea unui climat politic şi social favorabil dezvoltării personalităţii umane, a creativităţii şi progresului, prin îmbinarea valorilor morale ale binelui comun, ale justiţiei, ale corectitudinii între partenerii de dialog social, cu ideile liberalismului de dreapta, generatoare de bunăstare. O bunăstare bazată pe legea morală care asigură fiecărui om posibilitatea de a valorifica şansele de fericire personală şi de participare la proiectele şi beneficiile comune ale societăţii, în deplină armonie cu ceilalţi."
@bleen
şi mie îmi răsună în cap vocea lui Boc când citesc asta.
Bun, Voinescu este si alunecos dar in alte situatii.
Ar fi un bun presedinte.
"Partidul Democrat Liberal s-a născut din nevoia cetăţenilor României de a se regăsi, doctrinar şi organizatoric, într-o forţă politică puternică de centru-dreapta."
Eu ştiam că s-a desprins din FSN.
A fost interesant şi dintr-un alt punct de vedere: politicienii nu au avut timp să-şi formuleze discursuri. Lucrul în astfel de grupuri, sub presiunea timpului, nu permite discursuri, nu permite agresivităţi băşcălioase (nu eşti la TV, cu adversarii politici), nu permite glumiţe la adăpostul cărora să fugi, aşa cum face sepia.
ce cărticică, io-te, pe net:
http://filosofiepolitica.wordpress.com/elemente-d…
Nu cred ca era fals si pentru ca l-am observat in timpul lucrului pe grupuri. Reactia imediata, mimica, replica spun multe.
Cărticica micul pedelist (omagiu lui Boc)
cel puţin asta am înţeles că zicea, ceva de o cărticică or something.
Florina
mie nu mi-a plăcut când s-a ambalat Voinescu. Părea fals. Părerea mea.
Omul ăla se referea la un mijloc mic şi facil de ajungere la minţile oamenilor simpli, o sinteză, ceva, o parte a marketingului, şi Voinescu a sărit ca la comandă.
@bleen
Au fost OK, deşi nici unul nu m-a mişcat profund, vorba lui lehman25.
Aşteptăm să comentăm pe marginea ideilor rezultate.
mică, dar cu cristale Swarowski
Categoric. Iar momentele in care Voinescu reactioneaza ferm (Mao, de exemplu) sunt remarcabile.
invitat: TRU
😀
Nu vila, că vila e imensă.
Apropo: monstruoasă vila lui Videanu. Ar merita o psihanaliză. Pun pariu că o are mică.
mai mult (ceai) verde
Dreapta şi ecologia (despre cianuri, beuturi, ţigări şi alte vicii)
Mda, în general pedeliştii care răspund la numele de Preda au o problemă cu pedelistul care răspunde la numele de Videanu. Văd că şi Cezar Preda dă în Vidy.
Oricum, nu s-a vrut un test pentru politicieni însă Cristian Preda şi Sever Voinescu au arătat că ştiu să comunice face-to-face cu alegătorii (să-i numim aşa). Nu zic degeaba face-to-face, fiindcă, în cazul ăsta, "alegătorii" au fost nişte oamenii vii, cu identităţi, cu feţe, cu reacţii şi opinii live şi în timp real. Or, asta nu se întîmplă nici la TV, nici la întîlnirile electorale. Nu mai vorbesc de întîlnirile din interiorul partidului, unde puii de vrabie stau cu ciocurile căscate şi vrăbioiul de la centru îi hrăneşte cu lozinci şi discursuri cretine. Chiar sînt curios cum se descurcă alţi lideri ai PDL puşi într-o astfel de situaţie.
A fost foarte bine pentru prima intilnire.
@futuyama: a iesit ceva ce are azi o facultate: filosofia 🙂
Socrate bând ceai cu Platon.
Oare ce-ar fi ieşit?
@bleen: stiti ca forumul nu merge, da?; spune ca-i general error si ca tre' sa-l deranjam pe florin pe tema asta
@aurelian
şi unul singur, şi tot se ceartă, vezi Mircea Badea.
para,
la urmatoarea intilnire.
@para: gresit; atmosfera va fi comparabila unui cuib de viespi… sau unui meeting electoral in care sunt loviti copii…de catre speaker 🙂 🙂
@bleen
pot fi cât de mulţi, dacă se adresează toţi speakerului. 🙂
Mai mult de doua ore. Nici nu mi-am dat seama cind au trecut.
cand spuneam de audienta ma refeream la calitate… numarul oricum a fost cam maricel:)
@Florina
cum defineşti societatea?
dacă furi, furi de la altul. cât timp ăla nu se prinde, e ok pentru tine. cred sincer că dreapta e unica soluţie, iar stânga e greşită şi hoaţă. Asta nu înseamnă că n-are dreptul să se exprime, sau să existe.
para,
ceea ce spui este adevarat in plan individual. in socio-politic nu se mai aplica.
Florina
aşa-s sympozioanele de azi: scurte şi cu ceaiuri
să ai mintea limpede 😀
in ceai veritas
De aceea e preferabil să existe întîlniri mai dese, cu mai puţini participanţi.
A ţinut mai mult de două ore, deşi credeam că nu va ţine mai mult de o oră jumate.
Şi încă ceva, apropo de socializare: am fost la o întîlnire la bere, prin noiembrie anul trecut, o întîlnire organizată de Simona Tache cu comentatorii blogului său (încă nu mă certasem cu ea). Au fost vreo 20-30 de oameni şi, evident, că s-au împărţit pe bisericuţe (eu eram în bisericuţă cu Guţă Yoda, Mihai Bădică şi Aurelian – care a plecat mai devreme, la un moment dat). Cu majoritatea nici n-am reuşit să fac cunoştinţă. De obicei, astfel de întîlniri, fie că e vorba de una cu obiective clare, cum a fost cea de astăzi, fie că e vorba de o ieşire la bere, sînt judecate prin prisma cantităţii: au fost mulţi, a ieşit bine. Însă nu e deloc aşa. De aceea am şi vrut să avem un număr limitat de invitaţi, ca să aibă fiecare timp să vorbească şi să reuşim să ne înţelegem între noi. Şi de aia am decis împărţirea pe două grupe (a fost ideea lui Florin), fiindcă e greu ca 25 de oameni să se înţeleagă într-o întîlnire de o oră-două, să existe o oarecare coerenţă.
Corect. Si intru totul de acord cu ce ai spus despre Voinescu si Preda.
şi nu se poate să nu-ţi fie foame. e natural.
@aurelian
ţi-e foame? ai două posibilităţi: furi, sau munceşti pentru hrană. eşti proprietar în primul rând pe tine, pe abilităţile dobândite sau moştenite. le foloseşti.
Bunicul meu înţelegea asta când se ducea la coasă, dimineaţa pe la 4.
Florina: rabdare, a fost doar prima intalnire… si sincer as fi incantat daca urmatoarele ar avea aceeasi audienta…
da, numai ca in politica omul e batut in cap si-i faci cazemata daca te iei dupa el… ca cine plm vrea sa munceasca???
Ne-ar fi trebuit ceva mai mult timp.
aurelian
omul e stilul.
sau îţi trebuie, plm, cred că are dreptate Florin. Mi-e frică de falsuri.
Aurelian, 🙂
si eu aveam tigari. si m-am prezentat. 🙂
para: asta daca nu vrei sa te inscrii intr-un stil, curent, doctrina…
@futuyama
da, dar în cap o faci pe măsura omului, ca să i se potrivească. Dacă i se potriveşte, mişcarea creşte singură, nu-ţi mai trebuie marketing.
@Para: data viitoare fac afis cu "bere dupa"
Aurelian,
A mai zis-o o data in timp ce eram in grup. Eu i-am zis atunci ca e stinga, Voinescu il privea fix iar Neamtu m-a aprobat (da, mi-au murit laudatorii :)). In pauza m-a lamurit ce voia sa spuna. Si nu era stinga.
ca nu e de acord 😀
chiar şi construcţia (casa, monumentul, piramida) porneşte de sus în jos
prima dată e în cap, după aceea în fundaţie, ziduri etc.
aurelian
ce i-a zis?
de pildă, ideile şi instinctele
las' ca i-a zis sever
în loc să stăm la o bere, discutăm prin taste, belind ochii la un monitor ce dăunează sănătăţii. Eu mă duc să mă culc, în semn de protest. Va desfid!
totul vine de sus
(cu excepţia celor care vin de jos 🙂 )
@Florina: am vrut sa-i spun omului ca viziunea lui e putin socialista dar m-am abtinut. Constructiile astea sunt biunivoce; obiectivele, directia vin de sus in jos; rezultatele vin de jos in sus…
brand futuristic
btw, de mâine avem brand turistic de ţară
tonomatele au ziua asigurată
@Para: las' ca am cerut la dictator… s-a dovedit marinimos
Apropos de constructii. In grupul Voinescu cineva vorbea de constructia de jos in sus. Ulterior ne-am lamurit ce vrea sa spuna. Adica m-am lamurit eu cu el. Cu toate ca nu-l cunosteam. Mie mi s-a parut ca discutiile se legau chiar daca nu ne cunosteam.
@para,
eu am vrut sa schimb doua vorbe cu tine dar parea ca te grabesti.
@Florin
algebra e cu cifre, nu cu oameni. oamenii nu sunt cifre. părerea mea.
@florin
a propos.
pe B1 ieri, am văzut-o pe Udrea, în dreapta ei rula animaţia cu pavilionul de la ShangHai, o frumuseţe… 🙂
@Bleen: pentru mine masina nu este al treilea picior sau al saselea deget de la mana stanga; statea foarte bine o noapte pe bucata aia de 7 metri patrati de asfalt la care am dreptul in calitate de platitor de impozite… in schimb, berea se strica singura in termos:)
li-ber-ta-te!
@florin
pute a utilitarism. câh!
@aurelian
plm, aveam un pachet plin, nu puteai să ceri şi tu o ţigară…
Era si rom, nu l-ai vazut?
@Aurelian
Nu exista termos cu bere. Şi a fost mai bine, că erai cu maşina.
Florin are dreptate.
Bleen, in dreapta lui nu mai era nimeni si a pronuntat "epistemic", cum sa nu-ti dai seama? Ah, ma scuzi, tu stateai ceva mai departe.
Balonul mare si rosu a ramas fara tigari si s-a simtit stingher din cauza asta… in rest, ca si impresii la cald:
– Voinescu e facut sa fie politician; sintetizeaza si comunica bine cata vreme ramane calm; se aprinde repede
– Preda are probleme cu spatele; e critic si acid; isi noteaza idei pentru mai tarziu; probabil este destul de analitic
– proiectul Blogary: este pentru prima data cand vad Blogary ca pe un proiect, nu ca pe un agregator de continut; astept continuarea si pestii cei mari: Stoica, Blaga, Stolojan; pe Videanu nu.
– idei multe si bune; surprinzator ca, in forme diferite, au acelasi continut si exprima asteptari de prea mult timp infranate.
si o sugestie: data viitoare marcati termosurile: "Cafea", "Apa", "Bere" 🙂
nici cuvântul în sine nu-mi place, e prea fancy.
Florina
eşti bună de head-hunter.
@Florin
Cu tine vreau un meci cu privire la marketing şi construcţia de sus în jos. Nu suport marketingul, ideea de lucru impus, ideea că aşa se face în toate firmele care vor performanţă, mi se pare că desparte omul de adevărata valoare.
@para: sa nu cumva sa ai parte de ce-ti doresti:) marketingul n-are nici o vina, e ca si cum ai spune despre algebra ca e insuportabila. de vina sint impostorii care trateaza subiectul. arhitectura poate deveni o obsesie insuportabila daca se face cunoscuta prin glasul impostorilor.
Maonauer
Nu, culmea!
@Florina
Da, şi nici noi nu prea ştiam.
Florina
era vreunul din dictatori, precis
Cred că Băsescu s-a cam plictisit de preşedinţie. L-a apucat nostalgia Biruinţei. Cred că tînjeşte după atmosfera de atunci. Lăză, fin psiholog, i-a intuit drama şi a acţionat în consecinţă.
Lăzăroiu avea sandale mişto.
Neamţu e întotdeauna prin dreapta, pe undeva.
eu mă duc la ceaiul cu Elena Udrea 😛
@Florina
da ce, tu crezi că eu ştiu cum arată Neamţu? I-am citit cartea, ştiu ce e în capul lui, da nu ştiu cum arată. A, stai că parcă era prin dreapta, pe undeva.
Cît despre socializare, probabil că vom organiza o întîlnire dedicată, eventual la bere. Adică sigur la bere.
Limbă, sînt eu, lăscărică
para,
am stat linga Neamtu.
Apropo, nu a fost nimic conspirativ, nimic secret.
Lăzăroiu a fost cel mai gălăgios.
Nu era Lăzăroiu. N-aţi văzut că era îmbrăcat în marinar? Cîţi marinari la preşedinţie ştiţi? He?
bleen
Sunt o grămadă mare de idei pe care le-am măcinat la voi la comentarii, care n-au apucat să fie spuse, d-apoi structurate.
Eu unul m-am simţit puţin stingher, căutam din priviri pe lambda, pe balonul mare şi roşu, sau pe unul cu kiwi pe ochi, să mă simt mai familiar. (N-am mai avut prilejul să mă întâlnesc cu cineva cunoscut pe net decât o dată). Aş fi rămas la o bere cu voi, da mi-era că aveaţi treabă.
Să mai faci şi poante cu cineva pe care-l vezi pentru prima dată, e aşa, contra firii, deşi ştii ce-i poate pielea, eu, cel puţin, n-am putut să-mi dau drumul la limbă. Se lipise de cerul gurii.
@para: nu e contra firii. In orice caz, eu cred ca e un mare cistig ca ne-am cunoscut.
Si Lazaroiu.
Dacă ar fi fost la Tuşnad aş fi venit şi eu. Cîinele Vasile a fost?
cititorii Blogary ce spun?
hai că s-au mai răcit, au trecut 4-5 ore de atunci
A fost foarte interesant.
Dar cafeaua a fost prea tare si mi-e somn. Va spun miine.
Grupul Preda a fost foarte galagios.
sau tot pe fugă
cititorii Blogary care au participat ce spun?
ceva impresii la cald? dacă aveţi ocazia…
hai că s-au mai răcit, au trecut 4-5 ore de-atunci
aaa… da' n-am auzit de basescu; el n-a fost?!?
io am retinut cateva nume: Bleen, Florin, Preda, Voinescu, Neamtu…
De acord cu Bleen in privinta socializarii.
Pe fugă? Da' ce aţi făcut acolo, aţi guvernat?
Din păcate cred că a fost o problemă cu prezentările (din cauza grabei, a numărului de invitaţi, a neglijenţei noastre etc). Oricum, din cauza lipsei de timp, socializarea a avut de suferit. Însă, probabil că la un moment dat vom organiza şi o întîlnire dedicată socializării.
ultimul!
in stinga mea statea un domn care vorbea de Mao.
para, Neamtu a stat in dreapta mea. pe bune.
iar tu aveai sapca.
Ideea ca nici politicienii, nici cititorii sa nu stie cum se va desfasura intilnirea a fost excelenta.
s-au răcit şi ei o dată cu impresiile?