Prima ediţie a Ceaiurilor politice Madame Blogary

Azi, la Institutul de Studii Populare, de la ora 18.00. Vor participa Cristian Preda, Sever Voinescu, trei membri ai Fundaţiei Konrad Adenauer, Cristian Pătrăşconiu, Florin Cojocariu, Bleen şi cincisprezece cititori ai Madame Blogary. Tema întîlnirii va fi „Unde sînt cei 15 000 de specialişti?”

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

47 de comentarii

  1. te ia cu ameteli cind vezi cite minciuni poate debita aceasta "doamna" Furtuna si cum stie sa se victimizeze. despre ce "ghilotina impotriva oamenilor incomozi" poate fi vorba, cind neprihanita este membru PDL si lucreaza in continuare la Biblioteca Judeteana Suceava? in treacat, ne intrebam de ce nu s/au aplicat criteriile de reducere a posturilor si in acest caz, astfel ca madam Furtuna, pensionara, ramine in continuare la biblioteca si maninca sufletul oamenilor de acolo, in timp ce persoane cu greutati familiale sint disponibilizate?!

    madam Furtuna sustine ca inca din copilarie avea idei liberale de dreapta etc., chiar iti vine sa te crucesti! fiica de securist notoriu, cel care s-a ocupat de operatiunea "Eterul", urmarind scriitorii care aveau legaturi cu Europa libera si cu Monica Lovinescu, ea pozeaza acum intr-o fire liberala, uitind sa se refere la toate facilitatile de care a beneficiat inainte de 1989!!!

    mai mult, i-a imbrobodit pe cei din CJ Suceava si organizeaza anual un festival Monica Lovinescu, ocazie cu care invita un critic literar pe care il premiaza generos cu bani publici, urmind ca acela sa se revanseze scriind despre "operele" sale de doi bani. Asa s-a intimplat si anul trecut cind laureatul Gh. Grigurcu a scris despre ineptiile ei in doua numere din Romania literara. Madam Furtuna, puteti fi siguri, nu are nici un respect fata de memoria Monicai Lovinescu, n-0 intereseaza decit sa invite cite un critic acolo la Suceava, care sa-i proslaveasca poezelele ei.

    aceasta "doamna" scuipa numai venin in jur, minciuna, calomnia, dezinformarea, victimizarea si tot arsenalul securist de mijloace de intoxicare fiind deprinse inca din copilarie, de unde pina unde liberalism?!!!

    se poate vorbi in cazul ei de ingratitudine crasa. nu mai locuiesc in Suceava de citiva ani, dar din cite stiu fostul presedinte al CJ Sv., Gavril Mirza, a angajat/o pe ea si pe fiica-sa la biblioteca, acum de ce-l numeste "baron local"?

    sint sigura ca daca miine vine din nou la putere PSD, madam va sustine ca a fost obligata de PDL sa scrie acele mizerii si ca din nou e victima nu stiu cui.

  2. Cateva succinte precizari, din partea unui om aflat totusi ONEST in greva foamei> tocmai de aceea, nu am timp sa dezvolt, insa doar voi puncta:

    1. Limojarea mea din Biblioteca Bucovinei s-a facut fara evaluari sau criterii aplicate de vreo comisie de specialitate asupra eficientei si performantei muncii angajatilor (intamplator, performantele mele sunt publice, asadar as fi fost ultima persoana indicata sa plece). Deci, nu e vorba de reforma aici (o reforma care alunga specialistii e o antireforma), ci de abuzuri.

    Am si scris ieri un articol despre pericolul ca, in absenta normarilor, a deontologiei profesionale si politice, politicile necesare de austeritate sa devina, in mana politrucilor romani, o ghilotina folosita impotriva oamenilor incomozi.

    2. In provincie, mai vizibil, desi si in Capitala (dar, va rog, sa ne asumam conceptele moderne, care nu mai antagonizeaza centrul si marginea si nici nu ierarhizeaza valorizarile dupa acest criteriu), exista cateva fenomene care compromit total reforma, modernizarea statului de drept, inclusiv viata politica, media si dezvoltarea societatii civile: traseismul politic devenit logica de promovare, oligarhiile transpartinice devenite structuri mafiote, clientelismul de partid inlocuind profesionalismul si deontologia.

    3. De ce greva?

    Pentru ca limojarea mea a fost de fapt o epurare politica. Asa cum se intampla si cu alti oameni de cultura. Directorul institutiei este un produs al PRM-PSD cu studii pe filierele Ovidiu Sincai si numit in functie de PSD. Cand a vazut ca rosul se decoloreaza in Bucovina si PSD a pierdut alegerile, inclusiv prezidentialele, a migrat la PDL , numai pentru a-si conserva functia si privilegiile. Alti pesedisti notorii au facut la fel. Nereformandu-si de fapt vederile doctrinare. Astfel, si-au creat in partid noile lor nuclee de putere, care este tot agresiva si tot orientata impotriva democratiei, pentru ca oamenii acestia au ramas cu aceleasi idei. Ba, chiar cred ca au avut si misiuni sa produca din interior cativa curenti care sa destabilizeze puterea si aplicarea doctrinei de centru-dreapta.

    Asa se face ca, dupa ce s-a alaturat in mod viclean partidului impotriva caruia luptase ani de zile temeinic, acum C.(vocational un Dinu Paturica sau Julien Sorel) a inceput sa ma lucreze pe mine, o voce clasica a centru-drepte, si nu singur, ci insotit de alti traseisti. Pana ce, profitand de masurile de austeritate de fata, au pus la cale complotul de indepartare a mea.(Motivele sunt publice si clare, daca priviti realizarile si temele mele de cercetare si de discurs civic.)

    Ei reprezinta cu acuratete matricea barocului fascisto-comunist de care vorbeste Vladimir Tismaneanu.

    4. Cat despre unele afirmatii pe care le-am vazut aici privind asa-zisa cramponare a mea de o slujba calduta "la stat". Nu sunt genul care se cramponeaza, ci doar un om care apara un proiect, un om care a construit ceva, investind cate 12 ore pe zi si chiar bani din putinul sau venit. Ca e la stat sau la privat, faptele deceleaza. Intamplator, cineva trebuie sa modernizeze cumva si statul si institutiile sale. Concret:O Biblioteca publica, si inca intr-o zona rosie a tarii, a fost multa vreme si chiar pana pe la finele anilor 90 doar un fief al propagandei ceausiste si un paradis al comunismului dinastic (unde taticii si unchii, mari sefi in PSR, PRM si PSD si-au lasat cadou copiilor functiile de sefi si privilegiile. In astfel de institutii nu poti face cariera in mod meritocratic. Nici eu nu am facut, pentru ca nu am avut spate. In schimb, am oferit cu generozitate, si am scris, pentru ca totusi sunt cercetator si scriitoare si am nevoie de spatiul vital pentru a lucra.) Muncind, as zice cu tenacitate, pe PR (m-am scolarizat in ultimele doua masterate pe banii mei, nu pe banii statului, desi angajata la stat) si programe culturale (cateva exemple: Zilele Monica Lovinescu, Anul Paul Celan, Admiratorii lui Matei Visniec sau Norman Manea, Lecturi publice, Integrala Concertelor J.S. Bach, campanii pentru lectura si carte etc….si asta intr-o zona in care mai mult de valorile culturale ale stangii si nationalismului ceausist nu aveai voie sa pomenesti, pana recent) am schimbat in ultimii cinci ani TOTAL imaginea acestei institutii, din aceea vetusta deplorabila de care va vorbeam mai sus, in institutie culturala europeana autentica, ce deruleaza programe de tinuta la care v-as invita oricand, si nu veti avea gustul ca sunteti "la tara" (am trait si eu in Bucuresti mai bine de 15 ani si stiu care este optica :))…)

    Asadar, ma "cramponez" de fapt de munca mea din care am fost indepartata fara nicio evaluare, fara nicio expertizare efectuata conform unor criterii si de catre o comisie de specialitate. Cata vreme nu exista normari in democratie, se fac abuzuri si ilegalitati, ca in cazul meu, caz in care democratia slabeste. REPET:

    De fapt, se ajunge la gesturi neostaliniste, de epurare, de limojare, de asasinat moral.

    Iar in astfel de circumstante, REPET si INTARESC, politica de austeritate (a carei necesitate o sustin) devine, daca e lasata fara control in mana politrucilor, din masura benefica, doar o ghilotina orientata impotriva oamenilor cu discurs civic sau politic incomod.

    5. In 2003, tot datorita faptului ca aparam ideile de centru-dreapta (sunt un om ultraliberal, care isi asuma din copilarie prin munca si efortul personal viata si ideile, nu am fost membru PCR), am fost data afara, la fel, abuziv, de la Revista Bucovina Literara numai pentru faptul ca am propus sa publicam un numar dedicat Monicai Lovinescvu, la implinirea a 80 de ani, stiut fiind ca Familia Lovinestilor este legata de Falticeni (unde se si gaseste cripta in care zac si Eugen Lovinescu, dar si Monica Lovinescu, Horia Lovinescu, Virgil Ierunca, Vasile Lovinescu…). Maniera folosita atunci impotriva mea a fost tot una neostalinista. Colectivul de redactie (scriitorii Ion Beldeanu, Constantin Arcu, Nicolae Cirlan si Onu Cazan) mi-a inscenat o capcana, au alcatuit un denunt calomnios, s-au dus cu el la Presedintele de atunci al CJ, baronul local pesedist Gavrila Mirza, si l-au determinat pe acesta sa ma dea afara, fara preaviz si fara motive. Ulterior, intr-o ancheta solicitata de mine Consiliului pentru Cultura al CJ, s-a constatat ilegalitatea, dar comisia nu avea si puteri reparatorii.

    Numarul dedicat Monicai Lovinescu a fost scos totusi, de revista Hyperion, unde eu impreuna cu redactorul sef de acolo, scriitorul Gellu Dorian, am reunit nume importante ale culturii romanesti care au omagiat-o pe Monica Lovinescu: Gabriel Liiceanu, Alex Stefanescu, Gellu Dorian, Mihail Galatanu, Nicolae Tzone, Mihaela Albu,Angela Furtuna, Gheorghe Grigurcu, Daniel Corbu, Lucian Vasiliu, Luca Pitu…etc.

    6…Iata, vedeti, dupa ce ai apucat sa construiesti profesionist o lume emblematica, prin munca si atitudine, un gest de indepartare abuziv si mai ales ilegal, ca acela al limojarii mele, cred ca devine un asasinat moral, si de aceea contracararea lui prin greva foamei nu este o isterie, ci ultima forma democratica de protest.

    Asa cred eu, Angela Furtuna, astazi, 28 iulie, ora 11 (inca lucida si de buna credinta, desi, recunosc, cu glicemia mica, slabita, intristata profund de faptul ca Romania derapeaza de pe fagasul democratiei visate si de mine, si aluneca pe fagasul anilor 30 sau 50).

  3. @Futuyama

    S-a vorbit unul peste altul, s-a luat lumea la ceartă, ne-am bătut cu fursecuri, Antena3 ar fi putut să ia lecţii.

  4. Am fost, am tăcut, am plecat. Când să beau şi eu un ceai, se terminase (sunt ardelean, nu?). Data viitoare, poate n-o să mai fie traffic jam, şi ajung la timp, să mă prind şi eu despre ce e vorba. Am primit şi două cărţi cu coperte mişto, de Dan Perjovschi.

  5. @Florin Cojocariu

    Norocul nostru ca n-ati fost vecin de bloc cu Nastase, Vanghelie sau Voiculescu…

    Vorbim totusi de principii si reactii ale unor persoane, nicidecum de afinitati personale.

    Dar e ok. Am inteles mesajul.

  6. @zexe, si pe mine m-a fascinat chestia cu "Acest grup, afiliat barocului fascisto-comunist…", dar eu sunt femeie cu frica de dictatori, nu umblu cu citate lungi si asta trebuia sa fie lung ca sa se inteleaga, ma bucur ca l-a mai observat cineva.

  7. In Timisoara,primarul PNTCD procedeaza la fel ca Mazare. Disponibilizeaza actori si artisti din filarmonica,sa-si pastreze functionarii din primarie.

    Mai mult,a castigat ,la recurs, procesul cu prefectura pentru pretul gigacaloriei,si acum doreste incasarea retroactiva a pretului nou.

    Si tot Basescu e de vina.

  8. Oare cine or fi si de ce nu a avut cuvinte suficiente ca sa spuna exact ce nume poarta ”grupul intelectual ideologic extremist”?

  9. @Yeba, mie imi suna mai interesant fraza in care îi localizeaza pe care au determinat-o sa intre in greva foamei, in plina criza: ”- decizia de faţă împotriva căreia protestez are de fapt un caracter politic şi a fost determinată de activitatea unui grup intelectual ideologic extremist, cu cunoscute activităţi de presiune transpartinică, de traseism politic şi de turism politic oligarhic, şi care desfăşoară acţiuni susţinute împotriva democraţiei şi a personalităţilor democrate. Acest grup, afiliat barocului fascisto-comunist ce blochează în zilele noastre modernizarea României şi a statului de drept, desfăşoară atacuri neobosite împotriva intelectualilor publici (şi a mea) care susţin valorile europenizării, ale fidelităţii faţă de aliaţii UE şi NATO; acest grup compromite dialogurile din societatea românească, promovarea valorilor autentice, subminează continuu aşezarea civilizaţiei româneşti pe bazele meritocraţiei, ale unei economii de piaţă puternice şi credibile, ale unei culturi evoluate, la care elementele de modernizare să se împletească fericit cu cele tradiţionale şi nu să se excludă

  10. Hai, mai, oameni buni. Nu fiti rai. Ca, de foame, zice multe omu` la necaz. Scade glicemia, devii iritabil, nervos si te crezi amenintat proeuropenitate. 🙂

  11. @Yeba

    Exact.

    Intreaga clasa politica condusa de Basescu si Boc nu urmareste altceva decat amenintarea "vocatiei proeuropene si proatlantiste" a coanei Furtuna de la Sushiava!

    Câh!

  12. @Riddick, problema tocmai aici este, ca PSD si PNl au prea multi trimisi in deconcentrate iar sistemul este paralizat in fata reformei din cauza unei eschive generalizate. De-a lungul timpului, din 90 pana astazi, acestia au populat si s-au inmultit atat la centru cat si in teritoriu. Familii intregi de bugetari si-au revendicat genetic aceste institutii, dar s-au si specializat. Astfel, sistemul sunt ei si progeniturile lor, iar garantul eternitatii acestora in functii sunt tocmai cei care i-au numit acolo, anume PSD si PNL. De aici isi trag si seva si puterea. Discutam ieri cu domnul Avramescu despre lentoarea reformei in raport cu necesitatea urgenta a acesteia, iar una dintre concluziile discutiei a fost ca reforma sistemului nu o poate face chiar oricine, adica nu de cei care se confunda cu sistemul, ”secta”, asa cum iti place tie sa spui. Dupa cum observi, indiferent de culoarea politica a celor care fac parte din sistem, cei reformati nu vor fi niciodata de partea reformei. Vezi cazul doamnei Angela Furtuna.

    ”Sistemul”, insa, este defect si trebuie reformat urgent.

  13. @Futuyama

    pai chestia aplicata la Constanta nu cred ca e in avantajul PSD si PNL pt ca, cei dati afara, n-or fi atat de tampiti incat sa nu inteleaga ca au fost pusi pe lista neagra de sefu' Mazare de la PSD!?

    Sau, mai stii?

    De-atata cultura cata zace in capul unora…

  14. Yeba

    e specialistă în semiotică

    Părere personală

    dacă e de-a noastră trebuie să-i asigure statul loc de muncă, nu?

    pe de altă parte, peste tot în ţară unde administraţiile locale sunt conduse de PSDNL, s-a aplicat restructurarea otrăvită: în loc să fie daţi afară din aparatul birocratic, au fost daţi afară oameni din cultură (teatre, muzee, orchestre, ansambluri folclorice etc.) special pentru a-i ridica în capul PDL şi a-l compromite

    (vezi Constanţa)

  15. „Elminarea mea, cu comanda politică în urma unui complot, se doreşte o ameninţare la adresa vocaţiei mele proeuropene şi proatlantiste.” A.Furtuna, fragment din scrisoarea de motivare a grevei foamei.

    Ador argumentele astfel constuite, radiaza de sanatate.

  16. Sa fim bine intelesi. Eu nu consider ca doamna Furtuna nu are dreptate deloc atunci cand incearca sa-si apere postul.

    Insa, dupa cat stiu eu, greva foamei este o solutie de limita (daca nu chiar unica solutie limita) la care se recurge in situatii extreme, in niciun caz atunci cand postul tau este amenintat cu desfiintarea intr-o conjunctura in care si alte sute de mii de persoane sunt amenintate de somaj, intr-o perioada de criza economica acuta la nivel national.

    1. Intimplarea face ca am fost vecin de scara cu Angela Furtuna iar parintii mei sint si acum. De aceea am sa evit sa ma pronunt asupra cazului. Fac doar mentiunea ca Angela e o persoana talentata si sufletista si cred ca unii se cam grabesc la calificative. Viata in provincie ca angajat la stat intr-o stuctura care se ocupa de cultura poate fi foarte frustranta iar frustrarile, dupa ce te lupti cu un sistem inert si mercantil, care te plateste prost si te desconsidera permanent, ca sa faci ceva si sfirsesti prin a fi concediat, pot deveni greu de inteles pentru noi . Incercati sa va plasati in context.

  17. Pe vremea CDR măcar aveau posibilitate de a numi oameni în "deconcentrate", acum vin PNL si PSD şi zic ca vor oamenii lor pe funcţii la loc, deşi cică nu vor la guvernare cu PDL.

  18. @zexe

    N-ar fi prea multe de spus decat ca , daca intreaga cultura a Bucovinei a ajuns sa stea in postul pe care-l ocupa doamna Furtuna, inseamna ca e vb de un biet rahat cu perje.

    Pantofii cu toc ai Elenei Udrea n-au fost buni pt necajitii sinistrati. Lasa ca sunt bune simpozioanele doamnei Furtuna ca alea tin si de foame si de sete si de cald si le poti si incalta cand mergi la oras!

  19. @

    Videanu: "Guvernul, in ansamblul lui, e perfect". Daca se va umbla la ansamblu, Videanu nu va mai fi perfect.

  20. Despre gestul doamnei Angela Furtuna nu ma pronunt pana nu aflu si parerea lui Riddick, cel mai informat bloger de dreapta.

  21. atenţie, la intrarea în ceainărie, să nu se strecoare vreunul dintre cei 15.000, să picure bromură in ceai!

  22. Probabil ca cei 15 000 de specialisti sunt ocupati cu greva foamei.

    Doamna Furtuna a dat tonul considerand ca ea nu poate face parte din tagma celor cateva sute de mii de romani amenintati cu somajul si cu desfiintarea posturilor.

    Ea face greva foamei pt ca vrea sa ramana pe post.

    Adica faceti reforme dar sa nu va atingeti de postul meu ca fac urat!

    Halal specialisti!

  23. "Un caz aproape comic la Liceul Agricol Smeeni, Buzău, unde coşmarul s-a repetat: niciun promovat la Bac. Inspectoratul Şcolar Judeţean a deschis o anchetă, iar concluziile inspectorului general Florinel Stoian te lasă fără replică: "Copiii n-au putut să prindă materia din liceu. O dirigintă le-a sugerat elevilor să aleagă chimia, materia pe care o predă. Dar supravegherea la examen a fost strictă şi n-au putut copia".

  24. Oricum, felicitări lui Funeriu că anul ăsta am avut un Bac cît de cît pe bune (dacă am avea unul pe bune 99%, rata de promovare ar fi de maxim 10%)

  25. "Secretarul de stat spune că asistăm la căderea sistemului pedagogic românesc şi că buba e în formarea la nivel universitar. "Acolo ne vom concentra chiar din acest an. În anumite şcoli, în cancelarie se vorbeşte de Avon şi de Oriflame. Acest corp didactic trebuie trezit".

  26. "La Colegiul Letea (Bacău) s-a intrat în liceu cu 3,58, la Grupul Şcolar din Fieni (Dâmboviţa) cu 3,32, iar la Mărăcineni (Argeş) s-a intrat într-a noua cu 3,52. "De aici, merge târâş-grăbiş până într-a XII-a, unde termină cu un 5. La Bac se copiază şi apoi facultăţile particulare îi primesc cu braţele deschise. Termină facultatea la fel, plătind doar taxele şi apoi nu sunt buni de nimic. De ce trebuie să alimentăm sistemul universitar cu semianalfabeţi?", este descrierea cancerului din învăţământ, făcută de inspectorul Banu."

  27. "Marian Banu, purtătorul de cuvânt al ISMB, spune, fără echivoc, că sunt absolvenţi de-a XII-a care nu ştiu să citească şi să scrie corect în limba română"

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *