Daniel Marean Vanghelie

„S-a născut la Bucureşti, fiind fiul lui Nicolae şi al Eufrosinei Lahovary. A avut patru fraţi şi două surori, dintre care amintim pe Alexandru Lahovary (1841 – 1897) şi Ion Lahovary (1844 – 1915), ambii miniştri de Externe şi fruntaşi ai Partidului Conservator.
Iacob a urmat Şcoala de ofiţeri din Bucureşti (1859 – 1864, promoţia Unirii), Şcoala Politehnică şi Şcoala de stat major din Paris (1864 – 1870). De asemenea, a fost licenţiat în matematici la Sorbona (1870).
A fost căsătorit cu Elena Creţulescu, de care a divorţat, şi cu Alexandrina Cantacuzino (1860 – 1912), nepoata soţiei generalului Gheorghe Manu. A avut trei copii : o fată, Elena, din prima căsătorie, şi doi băieţi, Iacob (1885 – 1905) şi Leon (1890 – 1936), din a doua căsătorie
A avansat rapid în ierarhia militară: sublocotenent – 1864, locotenent – 1870, căpitan – 1871, maior – 1874, locotenent-colonel – 1877, colonel – 1883, general de brigadă – 1891, general de divizie – 1900.
În 1872 -1873 a publicat prima carte de învăţământ în şcolile regimentare pentru pregătirea ostaşilor.

În preajma războiului pentru independenţă a fost profesor la catedrele de calcul infinitezimal şi mecanică de la Universitatea Bucureşti, păstrându-şi şi cariera militară. A fost profesorul viitorului matematician Gheorghe Ţiţeica.

A participat la Războiul pentru Independenţă ca şef al secţiei operaţii de la Marele Cartier General, după căderea Plevnei fiind avansat pe câmpul de luptă la gradul de locotenent-colonel.

Pentru meritele sale deosebite în conducerea operaţiilor militare generalul Iacob Lahovary şi-a găsit loc pe cel mai reprezentativ monument dedicat celor care au fost eroii războiului pentru neatârnare „Monumentul Independenţei” de la Craiova, dezvelit la 21 mai 1913. Monumentul, redă evenimentul din 15 mai 1877, când domnitorul Carol I, după ce inspectează bateriile de la Calafat, ordonă deschiderea focului asupra Vidinului. La ora 19 şi 30 minute, s-a deschis focul, semnalul fiind dat de tunul 1 din bateria „Carol I”, apoi trăgând tunul 1 din bateria „Mircea” şi tunul 1 din bateria „Elisabeta”.

De-a lungul timpului a ocupat diverse funcţii militare: comandant de secţie în Regimentul 1 Artilerie (1864 – 1870), funcţii în serviciul de stat major (1870 – 1874), comandant de batalion în Regimentul 1 de linie (1874 – 1876), ofiţer în secţia operaţii a Statului Major General (1876 – 1877), şeful operaţiilor în Marele Cartier General (1877), şef stat major D. Bucureşti (1879 – 1883), comandant Regimentul 7 de linie (1883 – 1884), ataşat militar la Berlin (1884); subşef la Marele Stat Major (1887 – 1890), comandant D. 4 I. (1894).

Timp de un an, Iacob Lahovary este şef al Marelui Stat Major. De asemenea, a îndeplinit două mandate la conducerea Ministerului de Război în timpul guvernelor Partidului Conservator. În anul 1901 a demisionat din armată şi a fost trecut în rezervă, dedicându-se exclusiv activităţii politice.

Deputat şi senator ales în mai multe rânduri, trece la cele veşnice din funcţia de ministru al Afacerilor Străine.

Temperament coleric, va provoca unele dueluri, cum au fost cel cu Al. Darvary, pe vremea când era maior, sau cele din vara anului 1895, cu Al. Catargiu (30 iulie) şi locotenentul I. Niculescu (7 august), primele două pentru neînţelegeri la jocul de cărţi, iar ultimul pentru articolul „Părerea unui militar” referitor la duelul generalului cu Al. Catargiu.

A decedat la 7 februarie 1907 la Paris şi a fost înmormântat în cimitirul Bellu-Bucureşti la 17 februarie.

Medalii şi decoraţii: Crucea trecerii Dunării, Apărătorii Independenţei, Virtutea Militară, Steaua României cu spade în grad de ofiţer, Comandor al Stelei României, Mare ofiţer al Coroanei României, Semnul onorific de aur pentru 25 ani de serviciu, Medalia comemorativă rusă, Sf. Vladimir al Rusiei cu spade şi rozetă, Crucea ordinului Ludwig (Hesa) cu spade, Crucea de comandor a ordinului Sf. Olaf cu spade (Norvegia), Cavaler al ordinului de Hohenzollern, Ofiţer al Legiunii de onoare a Franţei, Mare ofiţer al ordinului Albrecht de Saxe, Mare Cruce a ordinelor Sf. Anna din Rusia, Coroana de fier a Austriei, Leopold al Belgiei şi altele.” (Iacob Lahovary – Enciclopedia României)

Astăzi, în capela familiei Lahovary, ridicată de arhitectul Ion Mincu, zac întru veşnicie două dintre personalităţile familiei Vanghelie, Bojan Liana şi Niculae Constantin (bunicul eroului de la sectorul 5). Osemintele lui Iacob Lahovary şi ale familiei sale au fost aruncate iar cripta vandalizată. Actul de concesiune către descedenţii lui Lahovary a fost anulat în 2003 de către Radu Dumitru, şeful administraţiei cimitirelor, un apropiat al lui Vanghelie, cripta fiind declarată „lăsată în părăsire” şi concesionată în aceeaşi zi lui Nicolae Dan Cristea, actual director al Administraţiei Domeniului Public (ADP) Sector 5, care, la rîndul lui, o donează în iulie 2008 lui Mircea Sorin Niculae, vărul lui Vanghelie. Însă Vanghelie nu e singurul care confundă cimitirul Bellu cu cimitirul slugilor: şi Cătălin Voicu şi-a pregătit somnul de veci într-o criptă construită peste mormîntul familiei generalului Nicolescu Argeşanu, erou al Războiului de Independenţă. (sursa: Adevărul).

După cum se vede, impostura şi parvenirea de slugă sînt boli profesionale în PSD, însuşi Adrian Năstase comandîndu-şi la un moment dat blazon care să se asorteze, probabil, cu Buddha de ipsos şi cu mileurile din cuşca Faraday (locul în care se discuta bugetul).

La urma urmei, ne merităm soarta, atîta timp cît un partid de slugi penale, de cocalari de Zambaccian şi de jigodii de perspectivă încă mai este partid parlamentar şi păstrează şanse, şi nu mici, de a guverna România în viitorul apropiat. Chiar zilele astea partidul slugilor cu pretenţii şi al interlopilor cu demnităţi şi funcţii îşi permite să vorbească despre Eminescu (şi nu oriunde, ci într-o moţiune de cenzură) în timp ce doi dintre membrii săi de vază (i-am numit pe Vanghelie, unul dintre liderii partidului şi pe Cătălin Voicu, senator şi fost candidat la funcţia de ministru de interne) ne dezgroapă eroii şi le aruncă osemintele ca să se îngroape acolo cu neamurile, celularele şi capacele de BMW-uri şi de canalizări.

PS. Sînt curios dacă armata are vreo reacţie, avînd în vedere că e vorba despre doi dintre eroii săi din Războiul de Independenţă. Dacă Vanghelie şi Voicu făceau asta în Statele Unite sau în Franţa, armata trecea peste orice corectitudine politică, le făcea hatîrul şi îi îngropa pe amîndoi, de a doua zi, cu focuri de armă şi alte onoruri militare. Fiindcă oricît de jos am coborî ca naţie, nişte limite trebuie să existe.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

43 de comentarii

  1. Chiar azi, administratorul si adjunctul cimitirului au fost dati afara.

    "Army Secretary John McHugh has fired the top two officials overseeing Arlington National Cemetery over allegations of mismanagement, including burying a service member's body on top of another."

    Published June 10, 2010 FOXNews.com

  2. Faza cu "bunul intregului popor" este un citat. In 1988 eram la munci agricole.Tovarasa inginer agronom ne-a vorbit despre sentimentele ei de profunda recunostinta fata de medici(eram toti studenti la medicina) care au salvat-o si "m-au redat in campul muncii" iar in incheiere ne-a spus ca e fericita "ca cei care peste cativa ani o sa devina medici, strang recolta de pe bunul intregului popor".

    Alaturi de noi pe ogoare era armata.Ca la revolutie "Armata e cu noi".

  3. @Nea apropo de recolta armata a mai avut fapte de vitejie pe ogoarele patriei:strangeau recolta de pe "bunul intregului popor".

  4. Şi, referitor la PS: Păi nu vezi, soro, că era chiar armata în persoană?! Voicu e general al unei armate care în ultimii 65 de ani se poate lăuda că a ucis vreo 1000 cetăţeni români, în 1989 şi cam încă pe atâta prin sinucideri ale soldaţilor aflaţi în gardă. Doar la ucis de duşmani, recolta e ceva mai slabă.

  5. Acum ar fi rândul Ecaterinei Andronescu să se revanşeze şi să garanteze pentru morţii din lui Vanghelie, că merită la Bellu. Poate că ar fi bine să ajungă cât mai curând acolo, împreună cu Voicu & Co.

  6. Pe 12 iunie, cică. Vine şi "societatea civilă" care semna pe lista de sprijin a lui Crin Antonescu pentru prezidenţiale, iar la turul doi recomanda votarea lui Geoană.

    "societatea ciuvică"… :mrgreen:

  7. ohoho, ai ajuns cu Ursu la concluzia că e manipulare?

    păi, nu voi mediatizaţi la greu "golănia"?

    de ce nu puneţi batista pe ţambal, cum faceţi cu lahovarii lui Vanghele?

  8. P.S. Cîtă inspiraţie poţi să ai să-i suni să-şi dea cu părerea despre "incident" pe Sorin Roşca Stănescu, pe Bogdan Chirieac…

    Sună-l şi pe Nistorescu. Mai ai timp pînă la fix.

  9. @Nea

    Îţi dai seama că Mihaiu trebuia să zică ceva ca să uite lumea că cei doi sînt pesedişti. Pe de altă parte, mă miră o asemenea reacţie de la un ditai ecologistul. Presupun că ţiganii ar fi buni pentru el numai dacă ar fi plini de clorofilă.

    E o tîmpenie direcţia în care merge Mihaiu. Ceea ce au făcut şi fac Vanghelie şi Voicu nu e ţigănie, e pesedism.

  10. Bravos, Liana!

    Cum îşi permit ăia să se numească golani?

    Mama lor de golani!

    Hai, că-ţi explic, totuşi, în memoria "respectului".

    Golanii din '90 au fost golani pentru că au fost împotriva lui Ion Iliescu.

    Asta înseamnă să fii "golan": să fii împotriva (criminalu)lui Ion Iliescu.

    Eu nu cred că "adevăraţii" golani, cei din '90 se simt uzurpaţi de nişteri tineri care cred la fel ca şi ei: că Ion Iliescu e un criminal.

    Tu ce zici: a fost sau n-a fost?

    (Să nu-mi răspunzi cu o critică de film).

  11. Comentând ştirea asta la Guerilla, Liviu Mihaiu a ţinut să menţioneze de trei ori ca Vanghelie e ţigan, Cătălin Voicu e ţigan, sunt o şatră de ţigani.

    În schimb nu l-au deranjat performanţele penale şi politice ale celor doi, cârdăşiile lor, etc.

    De parcă păcatul lor e culoarea pielii, nu palmaresul infracţional. Asta mergea la Bestiar, de fapt.

  12. Ion Iliescu acuză iar de huliganism nişte tineri care i-au spus să se lase de lansat cărţi la Bookfest şi să meargă în puşcărie.

    O doamnă din anturajul Bunicuţei: "tu unde-ai fost acum 20 de ani, mă?"

  13. …Ulterior, Florian Gridan a contestat in justitie demiterea sa, instanta anuland decizia de destituire luata de CGMB. Drept urmare, primarul general a dispus repunerea lui Gridan in functia pe care a ocupat-o pana in primavara anului trecut.

    Scandalul legat de administrarea cimitirelor bucurestene a izbucnit la inceputul lunii martie 2001, cand fostul contabil sef al ACCU, Vasile Matei, a acuzat mai multe persoane cu functii de raspundere ca au favorizat incheierea unor contracte cu firme private, contra unor comisioane. El sustinea ca ACCU a achizitionat zece incarcatoare "bobcat" contra a 13 miliarde de lei si a investit sase miliarde de lei in repararea altor sase utilaje similare, cu toate ca acestea erau aproape noi, iar masinile sunt folosite, cu precadere, de firmele private partenere ale ACCU. Cazul a fost anchetat de comisii desemnate de primarul general Traian Basescu si Consiliul General al Municipiului Bucuresti.

    Potrivit unei adrese a Serviciului Politiei Economico-Financiare, facute publice in aprilie 2001, fostii viceprimari George Nistor si Alexandru Malliu, directorul ACCU, Florian Gridan si directorul Administratiei Parcurilor, Ion Mihaila, sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu contra intereselor publice.

    » Basescu promite sa spulbere "mafi" de la Cimitire

    Traian Basescu a declarat ca scandalul de la Cimitire este "un soi de circ, care reflecta disputa pentru ciolan intre aripile din PSD", respectiv intre cei care il sustin pe Florian Gridan si cei pro Radu Dumitru. "In data de 22 februarie 2002, in sedinta CGMB s-a stabilit destituirea lui Florian Gridan – membru PSD, de altfel – si repunerea in functie a lui Radu Dumitru – alt membru PSD – care avea functia de preot prin cimitir, pe acolo. Hotararea i-a fost comunicata lui Gridan abia pe data de 4 martie, cand acesta deja ii desfacuse contractul de munca lui Radu, pe 1 martie. De atunci, desi amandoi au contractele de munca desfacute, se bat pe functia de director.

  14. Ar trebui închiriat un dric, cu cai si mers cu el în faţă la Primaria Sector 5 ,dar este trafic intens şi nu sunt sigur care mai este regimul atelajelor prin oraş.

    Eventual, un schelet didactic, adus şi plimbat pe lângă primarie.

    Basescu devine pion principal si in scandalul cimitirelor

    »Directorul interimar al ACCU numit de CGMB a fost evacuat din birou cu Politia

    » Radu Dumitru a refuzat sa-si paraseasca functia

    Radu Dumitru, directorul Administratiei Cimitirelor si Crematoriilor Umane (ACCU), a fost evacuat cu forta din biroul sau, in dimineata zilei de 13 martie, dupa ce a refuzat sa se supuna ordinului primarului general al Capitalei de a-si parasi functia. Potrivit catorva angajati ai Administratiei Cimitirelor care au asistat la aceasta actiune, Dumitru a fost condus afara din biroul sau de echipe de politisti si de gardieni publici. In urma cu doua saptamani, Radu Dumitru mai refuzase o data sa se supuna ordinului primarului general de a parasi aceasta functie. In cele din urma, Dumitru a parasit sediul institutiei. In locul lui Dumitru, la conducerea Administratiei Cimitirelor a fost instalat un alt director interimar, in persoana lui Dorel Geana. Potrivit martorilor, acesta s-a retras in birouri, impreuna cu reprezentanti ai Politiei, pentru finalizarea procesului verbal de preluare a functiei. Ordinul de eliberare a birourilor ocupate de catre Radu Dumitru a fost emis dupa ce fostul director al Administratiei, Ioan Florian Gridan, si-a recastigat functia, in urma unei actiuni in instanta pe care a castigat-o.

    » Instanta a hotarat repunerea in drepturi a fostului director Gridan

    Va reamintim ca CGMB l-a suspendat din functie, pe 19 aprilie 2001, pe Ioan Florian Gridan dupa ce Politia Capitalei a comunicat ca a inceput urmarirea penala impotriva acestuia. In locul lui Gridan, consilierii municipali l-au numit pe Radu Dumitru, consilier PDSR la sectorul 5 al Capitalei si preot al Capelei din Cimitirul Bellu – ortodox. Ulterior,…

  15. Aici este cel care este.

    Piatra pentru morţi d-acilea sa ridicat astăzi (de Marinică şi Maradona) pentru aniversarea lui Marean Daniel Vanghele.

    Primaru bucureştenilor.

    Săi fie ţărîna uşoară!

    Garantat.

  16. Bleen :

    Joi, 10 Iunie 2010 la 11:51 am

    neaparat transmisie, in direct, pe funarar tv! rugaciuni fara numar, coliva taiata cu sabii ninja, telefonul celular de 24000 de euro sub perna mortului, aer conditionat in cosciug si calul pe care a plecat preputzu capastraru din gherla, inhamat la dric. am zis!

  17. Abia acu mi-a venit ideea: trebuia să-i fi făcut necrologul lui Vanghelie. De fapt, toate blogurile şi presa ar fi trebuit ca astăzi să-i publice necrologul. Făcut serios, pe bune. Cu anunţul, la final, al înmormîntării la cimitirul Bellu, în capela familiei Lahovary. Să-şi vadă omul visul cu ochii şi să-şi trăiască live posteritatea glorioasă. A decedat tragic, după ce l-a călcat trenul în timp ce fura nişte cabluri de cupru.

  18. @para

    Super! Merge si continuarea…

    "Şi acum priviţi cu spaimă faţa noastră sceptic-rece,

    Vă miraţi cum de minciuna astăzi nu vi se mai trece?

    Când vedem că toţi aceia care vorbe mari aruncă

    Numai banul îl vânează şi câştigul fără muncă,

    Azi, când fraza lustruită nu ne poate înşela,

    Astăzi alţii sunt de vină, domnii mei, nu este-aşa?

    Prea v-aţi arătat arama, sfâşiind această ţară,

    Prea făcurăţi neamul nostru de ruşine şi ocară,

    Prea v-aţi bătut joc de limbă, de străbuni şi obicei,

    Ca să nu s-arate-odată ce sunteţi – nişte mişei!"

  19. ie-tă! merg linkurili!

    merge şi-un citat, atunci:

    "Spuma asta-nveninată, astă plebe, ăst gunoi

    Să ajung-a fi stăpână şi pe ţară şi pe noi!

    Tot ce-n ţările vecine e smintit şi stârpitură,

    Tot ce-i însemnat cu pata putrejunii de natură,

    Tot ce e perfid şi lacom, tot Fanarul, toţi iloţii,

    Toţi se scurseră aicea şi formează patrioţii,

    Încât fonfii şi flecarii, găgăuţii şi guşaţii,

    Bâlbâiţi cu gura strâmbă sunt stăpânii astei naţii!"

  20. evz.ro/detalii/stiri/fondul-proprietatea-mai-aproape-de-bursa-897736.html

    Numirea unei frime de administrare si scoaterea pe bursa a FP. Simplu, curat, bine intentionat si facut.

    De ce sta sau de ce este tinut in la spate Ionut Popescu?

  21. Si daca a vrut un militar sa spuna ceva, i-a fost inabusita atitudinea. Te astepti de la Oprea sa ce ? Sa faca un mall peste cimitir ? Sau de la prastia aia pe care a pus-o sefa la directia de se ocupa cu eroii neamului sa ce ? Sa-si parcheze aston-martinu in cripta lahovary ?

    Se asorteaza slehtele de cocalari.

  22. În 2002, actualul director al Societăţii Feroviare de Turism, preotul Radu Dumitru, numit din „pacheţelul de problemuţe” al lui Marian Vanghelie – pe atunci, şeful Administraţiei Cimitirelor – era pus „pe liber” de primarul general Traian Băsescu pe motive de corupţie şi reinstalat cu forţa de Marian Vanghelie

    „Şi domnul Radu Berceanu a fost acuzat de foarte multe lucruri, să ştiţi! Eu am încercat să fac o propunere în care să nu mai existe disensiuni. Dacă şi domnul ministru a fost acuzat, nu mai e nicio problemă că amândoi au fost acuzaţi că au cheltuit banii ilegal” – Marian Vanghelie

    Pe domnul Radu Dumitru, preoţia l-a ajutat. Fost paroh al capelei din cimitirul Bellu, sfinţia sa a avut norocul să-l cunoască pe Marian Vanghelie. „Mă bucur că îl am ca prieten”, spune cel care se laudă în pagina 2 că a fost şef al Administraţiei Cimitirelor, că l-a învins pe Traian Băsescu, că a fost consilier la sectorul 5, că a scăpat de acuzaţiile de corupţie primind un NUP şi a fost uns acum la şefia Societăţii de Turism Feroviar. Procedura nu a mers însă ca unsă. „Prietenul” Vanghelie a fost luat peste picior când a făcut nominalizarea de către pedelistul Radu Berceanu. „A venit la minister în sutană”, povestea ministrul la întâlnirea coaliţiei de săptămâna trecută, după cum aflaţi atunci din ziarul Gândul.

    „Trebuia să mă ocup de această problemă, că domnul Berceanu cam nu vrea să numească pe nicăierea, că vrea el doar să conducă cam jumătate de Românie, dacă se poate… singur”, îşi explică pentru Gândul Marian Vanghelie insistenţa.

    (Gândul,mai 2009)

  23. chiar ma intreb cum as putea sa comentez asta si sa raman si corect politic. da' nu reusesc, asa ca ma abtin 😈

    felicitari pt luarea de pozitie(in chestiune, nu altfel 🙂 ), Bleen!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *