Cultura politică a poporului român păstrează, la loc de mare cinste, mitul Eroului Salvator. Este suficient să aruncăm o privire asupra modului în care românii fac apel la istorie: Ştefan cel Mare, Vlad Ţepeş, A.I. Cuza, I.C. Brătianu, Ion Antonescu sau chiar Nicolae Ceauşescu sunt primii la care se face apel în vremuri grele. Nu cred că mai e nevoie să spun de câte ori am văzut, în ultima perioadă, reactivată nostalgia pentru Ţepeş şi metodele lui de a combate hoţia. Cea mai mare realizare colectivă a poporului român, Marea Unire de la 1918, poate singura realizare incontestabilă din Istorie, este rareori subiectul evocării în spaţiul public ca exemplu şi cale de urmat.
O perioadă de criză, am spune, este momentul cel mai potrivit pentru reactivarea în mentalul colectiv al Mitului Eroului Salvator. Am crede, însă, că actuala clasă politică, cu nivelul scăzut de credibilitate la care a ajuns, blochează ascensiunea acestui mit. Unde să găseşti Eroi Salvatori în actuala clasă politică? Cu excepţia câtorva aventurieri care încă văd în Băsescu, Antonescu sau Ponta omul providenţial, nimeni nu găseşte Eroul printre elitele noastre politice. A intrat mitul în „conservare”, aşteptând oameni demni de a fi ridicaţi pe acest soclu? Nicidecum. Un mit atât de prezent în cultura politică găseşte întotdeuna o cale. O scurtă privire aruncată asupra spaţiului public şi lesne observăm ascensiunea noului Erou: Guvernul de Tehnocraţi. Expresia în sine poartă o aură a omnipotenţei, o victoriei Raţiunii şi Competenţei asupra imposturii, incompetenţei şi hoţiei reprezentate de actuala clasă politică. Nu e de mirare că până şi jurnalişti sobri, precum C.T. Popescu, ajung să-şi aducă omagiul noului Erou (Editorialul Prioritatea Zero, Gândul): „Soluţia raţională este numirea ca premier a d-lui Mugur Isărescu”. Pentru cine mai avea încă îndoieli, şi Raţiunea stă în Pantheonul Zeilor.
Prima regulă din manualul Cum să te lupţi cu un mit în 10 paşi spune să nu contrapui unui mit argumente. Din neîncredere faţă de mitul manualelor „în 10 paşi” tocmai asta voi face. În speranţa că cititorii apreciază argumentele, fără să se închine lor, iată motivele pentru care Guvernul de Tehnocraţi nu doar că nu este un Salvator, ci nici nu constituie o soluţie de preferat unui guvern politic:
1. lipsa autorităţii sub nivelul Guvernului (presupunând că punem un Guvern de tehnocraţi, cu tot cu secretari de stat şi tot ce ţine de ministere, de ce am crede că oamenii de sub ei – primari, directori, prefecţi, etc.- ar asculta de acest Guvern). Chiar Guvernul politic Boc se confruntă cu această problemă, dar ea s-ar acutiza sub un guvern de tehnocraţi.
2. acomodarea şi strategia. De ce am crede că un Guvern de tehnocraţi ar veni imediat cu o strategie coerentă, în condiţiile în care doar familiarizarea cu situaţia din subordinea fiecărui minister ar necesita ceva timp? Imaginaţi-vă ce se va îmtâmpla cu viitorul ministru de finanţe în momentul în care i se vor pune în faţă toate datele care nu sunt publice. Oricât de informat este un astfel de om în acest moment, tot are nevoie să studieze acele date în detaliu până formulează o strategie. Să ne imaginăm că asta se întâmplă la fiecare minister în parte. Cam cât ar dura până când noul Guvern, chiar şi de tehnocraţi, formulează o strategie care să corespundă realităţii actuale? Bugetul nu mai are răbdare…
3. cât de tehnocraţi? Tehnocraţi de partid sau tehnocraţi neutri? Există tehnocraţi neutri? Şi până la urmă, care tehnocraţi? Avem vreo listă de nume solide, care să justifice speranţele?
4. datorită măsurilor nepopulare pe care chiar şi un Guvern de tehnocraţi trebuie să le ia, riscăm să ajungem în situaţia în care toate partidele parlamentare se vor plasa în Opoziţie. Guvernul va fi ţinut, probabil, în funcţie, dar va fi permanent bombardat de partide care nu vor fi dispuse să deconteze politic măsurile nepopulare.
5. stabilitate? Fără sprijinul real al vreunui partid important (nu doar sprijin parlamentar) nu cred că situaţia se va stabiliza. Pârghiile pe care partidele politice mari le deţin în teritoriu acţionează (invizibil, uneori imoral, poate chiar pe marginea legii) ca un factor de stabilitate (vezi cazul Funeriu şi Examenul de Bacalaureat).
Ca ultim punct, este contestabilă însăşi ideea antitezei politic-tehnocrat. Atât timp cât orice Guvern are nevoie de sprijin parlamentar pentru a fi instalat şi menţinut în funcţie, acest Guvern este, indiferent de componenţa şi programul său, un Guvern politic. Că nu este format din politicieni contează cel mai puţin. Atât timp cât este controlat politic – prin mecanismele parlamentare – Guvernul de Tehnocraţi alimentează o dublă iluzie:
1) tehnocraţii guvernează mai bine pentru simplul fapt că nu sunt politicieni;
2) tehnocraţii nu guvernează politic.
În încheiere, un mesaj pentru cultura politică a românilor: Eroul Salvator a murit! Trăiască Eroul Salvator!
vad ca ati prezentat reteta unei supe de rosii si acum ziceti ca n-aveti rosii ci numa castraveti!!
Florine n-ai dreptate, da nu e loc aici de dezbatut, vad ca toata lumea e la inmormintare.
neamţule, ai grijă cu băietul aista, nu te uita că de-abia i-a mijit mustaţa. îi rău, are colţi puternici şi face din tibie piftie cu lejeritatea cu care noi, în tinereţe, făceam din tun tractoare.
@neamtu: adevaratul mit e cel al tehnocratului. Numai in mitologie gasim omul a-politic care conduce alti oameni folosind "stiinta", economica sau de alt fel. Nu exista oameni a-politici iar a conduce e o arta nu o stiinta. Adica nu exista tehnocrati. Apropos, ce ar fi trebuit sa fie mai tehnocrat decit sefii institutiilor de rating? Mitul finantistului care face tabele si *deduce* viitorul s-a dus naibii: unul singur n-a fost in stare sa prezica criza. Care tehnocrati? Naivocratule! 🙂
CTP = jurnalist sobru? de cind? din anii '90, te pomenesti. era sobru ca inginer de science-fiction – acuma-i numai incruntat si-ncrincenat = dr. doom al previziunilor sociale und politice. bleah!
@neamţule,
Zi-le cu nume şi prenume, că altfel e poveste. Tehnocrat la Finanţe? Arată-l cu degetul! Ăla e, să-i vedem caietul studenţesc de matematică dacă e cu temele la zi. Şi-apoi altă problemă, să ne stoarcem minţile şi intuiţia să vedem dacă are şanse să pună în practică ce-a scris la caiet.
Tehnocrat ziseşi… ia-ţi-l pe Şeitan! E tehnocrat? În CV cam aşa pare… duduie de tehnocraţie.
Tehnocraţia e frumoasă pe margine cu o bere rece în braţe. Da când e pe voturi…
Provocarea rămâne valabilă: arată-mi tehnocratul-minune pentru Finanţe şi Economie!
Orice tehnocrat, adica specialist intr-un anumit domeniu, care ajunge in situatia sa ia decizii politice devine la randul lui om politic. Problema este ca un guvern de "tehnocrati", termen aberant in opinia mea, este necontrolabil iar actul guvernarii devine incoerent. Orice tehnocrat are si el, asa cum este si firesc, convingeri politice care pot fi de dreapta sau de stanga, dupa caz. Cum poti face un asemenea guvern sa cante dupa aceeasi partitura? Consider ca un guvern politic bine consiliat de specialisti este ceea ce ne trebuie pentru a da un caracter unitar reformelor precum si controlul sau prin parghiile de partid. Responsabilitatea politica nu o poti pune pe umerii unui tehnocrat decat daca esti un comunist ordinar si nu iti asumi actul politic decat in cazuri fericite.
E un fals mit al salvatorului.
Mitul salvatorului nu poate fi falsificat. În principiu.
Cazul care l-ar falsifica de fapt nu i se potriveşte.
Conform mitului salvatorului, salvatorul salvează.
Dacă nu salvează, nu e salvator şi nu poate fi încadrat în mitul corespunzător.
p.s. Nu e nimic rău să crezi în mitul salvatorului. E un arhetip care apare în toată cultura umanităţii.
Totul e să nu atribui unui impostor sau mai multora calităţile eroului mitic.
Ceea ce a demonstrat autorul articolului.
@val_one – multumesc,
Bleen are o socoteala enervant de limpede, care este insa greu de transformat in argument de propaganda politica sau pu si simplu in argument care sa aiba sens pentru 80% dintre telespectatori. Nu il accepta producatorii si moderatorii de teama ca pierd audienta. Altfel, "PNL cîntînd aria iresponsabilităţii. Cînd inteligenţa se măsoară în decibeli" este enervant de limpede pentru impotriva celor anti-taieri pensii si salarii.
C. Antonescu parea ca se refera la alocari si fluxuri finaciare secrete, la care noi nu avem acces – asta sugera discursul lui Antonescu…
Adica, nu cumva noi lucram cu datele publice care inca nu contin ultimele miscari financiare si alocari bugetare, scimbari de obiective etc.?
Nu incerc sa justific nimic.
Numai ca analiza asta bugetara atit de limpede nu spune (nici nu isi propune si nici nu era cazul sa spuna) nimic despre intilnirea PDL de la Snagov (care semana cu intilnirea unui clan de mafioti cu masini scumpe) si nici despre "patriotismul" guvernantilor…
Riscurile de partid aflat la guvernare acum sunt imense, posibil a afecta partidul pe ani multi de aci inainte.
Iar liderii PDL nu sunt interesati deloc de asta. Deputatii si senatorii PDL se ascund deja cind merg acasa.
Sa fie patriotismul si responsabilitatea marilor oameni politici explicatia acestei incapatinari de a-si asuma singuri guvernarea? Atunci "eroii" lui Marius, Salvatorii ar fi chiar guvernantii…Glumeam…
Multumesc din nou pentru sugestia cu socoteala lui Bleen.
neamtule, n-o pierde, foloseste-o pentru informare 😉
val_one, ma indoiesc ca se tine seama de parerea lor.
Guvernu actual asteapta o justificare din partea lor. Daca i-ar fi intrebat, sau i-ar fi ascultat in 2007, 2008, 2009 sunt sigur ca nu s-ar fi ajuns la situatia de acum. De ce nu s-a vorbit despre aceste aspecte in ultimele campanii electorale? De ce n-a iesit presu pa sticla sa spuna, "Ba, e pe nasoale, uite ce spun idiotii astia de tehnocrati?"
Acum e pur si simplu prea tirziu, scapa cine poate!
Ane, am senzatia ca n-are rost sa-mi pierd vremea cu tine!
neamtu tiganu
"Impresia mea e ca nici un politician roman, nici chiar presedintele nu a cerut sau nu a tinut cont de sfaturile tehnocratilor, asa ca.. indispensabilitatea tehnocratilor e o vorba de duh."
Mai corect ar fi sa te referi la Vosganian si la Tariceanu cand spui ca nu au tinut cont de parerea tehnocratilor.
Pentru ca n-am voie sa dau link-uri, te rog, da tu cautare pe Google: "Mugur Isarescu reduceri salariale" sau "Daniel Daianu reduceri salariale" sau "Mihai Tanasescu reduceri salariale" sau "Lucian Croitoru reduceri salariale". Poate te lamuresti cum sta treaba cu parerea tehnocratilor. Oricare dintre ei ar veni la Guvern ar lua exact aceleasi masuri ca guvernul Boc.
In caz de reusita, e usor pentru un politician gargaragiu sa vina la guvernare dupa curatenia facuta de altii, fara munca, fara voturi pierdute.
@Marius 🙂 scuze,te-am lăsat la urmă!îmi place,îţi dau dreptate.hundertprozentig. 🙂
@Ştefan:
„PNL cîntînd aria iresponsabilităţii. Cînd inteligenţa se măsoară în decibeli.”-Bleen,08-06-10.
aici găseşti cifrele necesare pentru a-ţi face o idee.
unde sînt cele 27 de miliarde de lei alocate de guvern pentru investiţii şi disponibile a fi reduse?
eu zic să citeşti şi acel articol,nu poţi face abstracţie de el dacă vrei o analiză corectă.
@Neamţu,
avem şi noi nişte „înţelepţi”,nu sînt chiar cinci şi nu sînt învestiţi oficial cu această calitate,dar din cîte ne dăm seama,de expertiza lor chiar se ţine seama.Mă refer la guvernatorul BNR şi cîţiva din consilierii lui.
nea Florine, sunt un perfectionist, unoeri nu-mi place nici de mine!
Mie mi se pare că toţi oamenii noştri politici sunt atât de slabi încât, deşi suntem într-un moment critic, nimic din ceea ce fac – lăsând la o parte tâmpeniile etalate de ba de unii, ba de alţii – nu provoacă discuţii în care unii să zică ceva şi alţii altceva şi asta să ducă şi la vreo soluţie credibilă. Orice viziune lipseşte – sau dacă există, eu am ratat momentul comunicatului de presă. S-a anunţat o măsură pe termen scurt clară ca bună ziua, pe care o poate aplica oricine dacă vrea. Deci cu Boc înainte în această privinţă. Dincolo de asta mie nu mi-a clar nimic. Poate băieţii au şi altceva în căpşor, dar ţin doar pentru ei. Oricum nu cred că se gândeşte cineva cu adevărat la vreun salvator (Ceauşescu??). Cei mai mulţi aşteaptă să vadă ce-o fi.
– avem limită de 2000 acum?
PICLA DE EMOTII PATRIOTICE. DACA NU TEHNOCRAT, ATUNCI…
Mie mi se pare ca semnificatia reala a textului propus de Mugurel sta tocmai in faptul ca mitul Eroului Salvator trebuie sa ramina un…mit. Adica sa ramina acea poveste frumoasa despre ce ar trebui sa se intimple Romaniei, dar, care nu trebuie sa devina realitate in nici un caz…
Adica, Mugurel se construieste ca cel mai antitehnocrat dintre tehnocratii pe care i-am vazut/auzit/citit pina acusi…
Eroul Salvator inflameaza in perioade de criza, zice el, imaginarul politic al populatiilor disperate, panicate. Se potriveste foarte bine cu perioade de frici colective, in care se asteapta sperante si eroi sau Eroul care sa intrupeze Speranta.
Numa ca Mugurel zice ca Doamne feri sa se intimple vreo astfel de intrupare a Eroului Salvator in Guvernul de Tehnocrati!
Sau in orice alt Salvator individual. Pentru ca toti vor avea nevoie de politic – cine va sustine astfel de Napoleoni si, de fapt, de unde sa ii scoti pe alde Napoleon al Finantelor si al Economiei, de exemplu?
1. Si, daca, sa zicem, ne cautam noi bine prin fundul buzunarelor institutelor de cercetare – citi cercetatori stim? good question! – si gasim unii, cine ii sustine in masurile lor contra evaziunii fiscale? Sau a licitatiilor la contracte de 27 de milioane de euro metrul patrat de asfalt?
2. Pe mine m-a convins cu iluzia Tehnocratului – individual sau colectiv.
Dar Salvatorul Liberal cu ultimele declaratii ale lui Crin Antonescu? Nu ti se pare ca ar avea miez strategic – 27 de miliarde de lei alocate deja de actualul guvern pentru cheltuieli de stat in 2010 – licitatii, in mare parte, adica mai mult decit cheltuielile de pe tot anul 2009?
3. Partea neclara din analiza lui Mugurel mi se pare, mai degraba, implicatia ei – daca nu merge Tehnocratul de nici un fel si trebuie sa ramina acolo unde ii e locul – in mit, sustii actualul guvern politic?
Nu ti se pare ca prea se incapatineaza sa ramina la guvernare, cu toate aceste…
nea Marius, parerea mea e ca absolut oricine ar veni, chiar si Ion de la coada vacii, ar guverna mai bine decit actualii.
Am inteles, mata ai pus problema teoretic, insa cum spuneai "Bugetu nu are rabdare", deci ar trebui cit mai urgent sa fie pusi tehnocrati in posturile de finante si economie. De altfel si-n Germania au fost cazuri in care in guvern, pe post de ministrii au fost numiti independenti/tehnocrati.
bre neamtule, tie nu-ti place nimeni.
@neamtu tiganu,
În niciun moment nu mi-am propus să contest importanţa competenţei în buna guvernare. Doar că pun sub semnul întrebării iluzia conform căruia un guvern de tehnocraţi ar aduce Salvarea. Este evidentă necesitatea oamenilor competenţi, dar periculoasă iluzia că prin simplul fapt că vin din afara politicii cu o anumită expertiză aceştia vor guverna mult mai bine decât "politicii".
1. Impresia mea e ca nici un politician roman, nici chiar presedintele nu a cerut sau nu a tinut cont de sfaturile tehnocratilor, asa ca.. indispensabilitatea tehnocratilor e o vorba de duh.
2. In situatia actuala cel putin doua portofolii de ministrii trebuie ocupate de tehnocrati, finantele si economia. Ailalti oricum nu prea conteaza, in momentu de fata!
Articolul nu vorbeşte despre consilieri, ci despre un guvern de tehnocraţi. E cu totul altceva. Să nu încurcăm borcanele. Tehnocraţii sînt indispensabili însă decizia politică şi responsabilitatea ce decurge din ea le aparţine politicienilor.
Un articol plin de elan tineresc, se vrea logic si argumentat. Trec peste micile stingacii cum ar fi faptu ca "bugetu nu mai are rabdare". Sunt convins ca ministrii vechi in functii nu stiu nici azi cum e cu bugetu asa ca argumentu "timp" e ilar.
Ma irita cumva "certocratia" autorului. Mnealui vede, ca orice barbat dintr-o bucata, alb sau negru, ori-ori. Nu lanseaza ipoteza unui amestec, nu se gindeste la faptu ca "tehnocratii" sunt absolut necesari in intelegerea unei situatii complexe. In tarile civilizate, tehnocratii isi au locu lor determinat in functii de consilieri, sfatuitori. Am vorbit de zeci de ori, chiar aici pe blog, despre celebrii 5 intelepti din sistemu german.
Mentalitatea aceasta care se concretizeaza prin asteptarea unui Mesia de Romania s-a demonstrat de prea multe ori ca fiind paguboasa. Din nou demonstram ca nu invatam nimic din istorie. Oare pentru a cata oara?
multa lume ignora faptul ca noi acum avem un guvern de tehnocrati. Ma refer la FMI. Nu cred ca alt guvern, inca mai tehnocratic decat FMI-ul, ar putea oferi solutii mai tehnice si mai cratice decat cele pe care s-a batut palma. In plus, nimeni nu-i impiedica pe craticii nostri tehnicieni sa spuna public daca au masuri de propus.
Eroul Salvator, de obicei o persoana fizica de stanga, merge mana in mana cu, surpriza, mana invizibila ce regleaza economia. Care este organ de dreapta.
Ambele fenomene se caracterizeaza prin oferirea pe tava a unor solutii lasand bastinasul sa se ocupe cu lucruri mai interesante cum ar fi jocul de table, berea, ragaitul si privitul telenovelelor.
adica las' dom'le ca vine cineva si ne rezolva el problemele, gaseste el o solutie, ce sa ne batem noi capul, sau Domane fereste, ca doar nu ati vrea sa muncim?
Guvernul de tehnocrati are samanta in incompetenta politica.
@Re:
Mitul Eroului Salvator nu e obligatoriu personificat şi nominal. Guvernul de Tehnocraţi e foarte bun de Erou. Îmbină, cum bine ai punctat, şi Mitul Ştiinţei. Are toate trăsăturile unui Erou Salvator de succes: îl poţi asocia uşor cu o figură (Isărescu, Tănăsescu, etc., după imaginaţia fiecăruia), ştim prea puţine despre el (cam tot atât de puţine precum ştim despre metodele justiţiare ale lui Vlad Ţepeş – chiar aşa, ce ştim despre Ţepeş în afară că trăgea în ţeapă?!). Faptul că Eroul Salvator nu are nume şi prenume, nu e legat strict de o persoană, e un avantaj. Persoana respectivă poate fi contestată, cum poţi să conteşti Guvernul de Tehnocraţi atunci când nu e o persoană anume. Repet, eroul nu trebuie să fie o persoană, strict, el poate fi şi Partidul, FMI, sau altă identitate colectivă, în ultimă instanţă Eroul Salvator poate fi şi Poporul.
Eroul Salvator, nu grupul de eroi salvatori. E vorba de un singur individ care intrupeaza sperantele multora. Cred ca ala e mitul. Un Napoleon, nu grupul de secretare specializate sa-i dactilografieze scrisorile. Sau daca vrei un Ceausescu, nu cadrele de partid.
In cazul de fata, mie mi se pare ca revenim la un mit comunist, mitul Științei(e singura care poate schimba lumea in bine). Uitam ca tehnocratii sunt oameni, sau ca metodele lor nu mai au aceeasi eficacitate cand le aplici pe o realitate sociala.
Mi-a placut articolul, domnule Ciobanu. La mai multe:)