Bine ne-am gasit in comunism!

”Criminalule! Vrei să ne otrăvești!” ”Nu, nu vreau să vă otrăvesc, vreau să vă dau de muncă.” ”Minți! Umflați-l! Crimă și sperjur! La canal!”

Dacă CNA (consiliul de cenzură format din reprezentanții politicienilor) interzice difuzarrea unei reclame pentru că ar induce în eroare publicul, atunci înseamnă că poate interzice orice comunicare a oricărui cetățean sau grup de cetățeni prin audio vizual, poate interzice să se exprime prin audio-vizual oricărui partid sau oricărei forme de asociere între cetățeni sau oricărui cetățean simplu. Cu alte cuvinte, decizia privind exprimarea liberă în România prin intermediul mijloacelor de comunicare în masă audio-vizuale aparține unui grup de reprezentanți ai politicienilor.

CNA a interzis campania publicitară a RMGC fiindcă ar fi una politică, iar campaniile politice nu sînt permise decît pe perioada campaniei electorale. În viziunea CNA, campania RMGC este politică deoarece vorbește despre locuri de muncă. În același timp CNA spune că respectiva campanie ar induce publicul în eroare și că ar stimula comportamente dăunătoare sănătății sau siguranței populației și ar constitui practici comerciale înșelătoare și agresive.

Dacă un grup de cetățeni sau asociații între cetățeni face o campanie mediatică pentru eliminarea corupției sau pentru liberalizarea pieței politice prin eliminarea obstacolelor la înființarea unui partid politic, pentru libertatea de expresie sau împotriva avortului, pentru homeschooling sau pentru eliminarea birocrației și scăderea fiscalității, o astfel de campanie nu poate avea loc decît în campania electorală, zice CNA. Cu alte cuvinte, trăim în plin totalitarism. Orice exprimare a unui cetățean sau grup de cetățeni cu privire la trebile publice, ale cetății, este exprimare politică și nu poate avea loc decît în campania electorală, adică timp de 30 de zile, o dată la patru ani. Avem dreptul de a ne exprima doar 30 de zile din 1460 și atunci doar dacă reprezentanții politicienilor, constituiți în CNA, ne permit și consideră că exprimarea noastră nu este mincinoasă sau un atentat la sănătatea și siguranța publică.

Poate că instituției politice CNA i se năzare în campania electorală că promisiunile unui partid care propune privatizarea sănătății și educației, scăderea drastică a fiscalității și eliminarea oricăror taxe de mediu și 3000 de kilometri de autostrăzi în doi ani constituie campanie înșelătoare și agresivă, al cărei scop e inducerea în eroare  a publicului și stimulează comportamente dăunătoare sănătății și siguranței populației.

Potrivit celor de la CNA orice companie poate fi distrusă mediatic fără a putea reacționa. De obicei, în momentul în care companiile comerciale devin ținta unor campanii mediatice reacționează prin campanii mediatice. În cazul RMGC, CNA a decis că o companie are comportamente dăunătoare sănății și siguranței populației și utilizează practici comerciale înșelătoare. Dacă RMGC reacționează, mai bine sau mai rău, mai convingător sau mai puțin convingător, și zice că nu e așa, CNA o acuză de campanie agresivă, înșelătoare și lipsită de obiect.

Dacă mîine Apple, Microsoft, BMW, Coca Cola  și Nike sînt acuzate că folosesc substanțe otrăvitoare în procesul de producție și să scopul lor e să distrugă umanitatea și se propune desființarea sau naționalizarea lor și încearcă să se apere prin campanii mediatice, CNA-ul le acuză de înșelătorie și agresivitate și le cenzurează campaniile, fiindcă acestea nu sînt făcute pentru a vinde un produs. În viziunea CNA orice altă campanie de comunicare care nu privește strict produsul trebuie interzisă.-

Fiind cenzură pentru o cauză măreață și dreaptă și victimele fiind personajele negative RMGC și televiziunile  mogule, nu mă aștept la cine știe ce reacții din partea lumii bune și mișto.

Decizia CNA de interzicere a campaniei RMGC este cea mai scandaloasă dovadă de totalitarism din mai 1990 încoace. Interzice comunicarea politică, adică tot ceea ce înseamnă discuție despre libertățile și drepturile cetățeanului, în afara campaniei electorale, cînd aceasta este reglementată tot de CNA (organism politic) și restrînsă la partidele politice.

CNA ar trebui desființat azi. Deși ieri ar fi fost ideal. Această instituție totalitară nu trebuie să existe.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

27 de comentarii

  1. „Dreapta” românească se bucură pentru că CNA a interzis reclamele capitaliştilor sălbatici RM. „Dreapta” românească care se plînge că nu are intrare la televiziuni, să-şi prezinte mesajul, salută cenzura.
    Dictatură să fie, dar numai cu condiţia să fie a noastră.

    PS: O notă aparte în peisaj, Cristian Preda.

  2. Mi-a zis cineva în vara lui 2012: ”Lasă, dom’le, vrăjeala cu statul de drept și lovitura de stat! Se luptă ai noștri cu ai lor pentru putere. Mare chestie!” Am făcut ca toate alea atunci. Nu e adevărat, să-mi bag, să-mi dreg, lovitură de stat, principii, ai noștri, căcat.

    Ai noștri erau disperați că rămîn fără funcții, bani și chiar libertate. Despre asta a fost vorba și despre asta e vorba. Dar de ce ți-e frică nu scapi și sper să primească fiecare după sinceritatea și caracterul personal. Ba nu, să nu exagerăm, cu nu merită fiecare chiar 200 de ani de pușcărie. Să primească fiecare pentru sinceritatea și caracterul fiecăruia, dar cu reducere și foarte mare indulgență.

  3. Monica Luisa Macovei
    Ma bucur ca #CNA a oprit reclamele cianurate. Protestele arata ca din fericire nimeni nu a fost pacalit de somatia ‘Spune DA mineritului!

    1. Mda. Pînă la urmă e vorba doar de galerii, nu de principii. Despre ai noștri și ai lor. Noi pă ei, pă ei, pă mama lor!

      Devine din ce în ce mai clar că vara lui 2012 nu a fost despre lovitura de stat și statul de drept, ci de două grupări care s-au bătut pentru putere și tot ce înseamnă puterea.

    2. Cred că-i timpul să deschideți o nouă secțiune pe blog. ”Loc de dat cu capul” sau ceva de genul ăsta.
      Până atunci, am și io o primă reacție la comentariul ăsta.

    3. Doamna Macovei, vă mulțumesc. Mă scutiți de multele mele frământări în fața evidenței că trebuie să vă retrag respectul admirativ pe care vi-l purtam. Acum îl retrag senină.

  4. Se contureaza tot mai bine societatea de maine: perestroika mai mult sau mai putin priponita… Avem libertati controlate si accesul limitat la decizie, ni se menajeaza capacitatea de discernamant prin „binevoitoare” comisii si comitete.

  5. Pînă la urmă apărarea statului de drept în vara lui 2012 n-a avut nicio legătură cu statul de drept. A avut legătură doar cu păstrarea funcțiilor și finanțărilor pentru lumea bună. Statul de drept e apărat în funcție de intereselor alor noștri. Dacă e bine pentru noi și ai noștri să apărăm statul de drept, îl apărăm, dacă nu e bine și ne face rău la funcții și finanțări, nu-l mai apărăm. Astfel, CNA poate spune, în aplauzele audienței intelectuale mișto, că orice comunicare cu temă politică sau socială prin audio vizual este interzisă în afara campaniei electorale. Nu ai voie să vorbești despre locuri de muncă, despre libertățile și drepturile cetățenilor, despre legislație, despre sistemul politic, despre puterile în stat, despre tot ce înseamnă trebile cetății decît în campania electorală. Avem în schimb dreptul la libera exprimare tabloidă despre Bianca Drăgușanu. E ok să vorbești despre Vocea României, Noră pentru mamă, Dodel și Anca Plugaru, nu și despre politică. Singura libertate de exprimare care contează și care deranjează autoritățile și pe doritorii de totalitarism, libertatea de exprimare politică, este eliminată prin decizia CNA.

    Și lumea bună aplaudă.

    1. Daca nu ma insel lumea buna din ’40 aplauda fascismul. Si imediat dupa ce fascismul a pierdut razboiul aplauda comunismul. Apoi a iesit pe piata ideea ca problema in comunism era totalitarismul si ca in lipsa lui socialismul e sublim. Acum aplauda toti totalitarismul. Si se plang ca poporul e prost. La asa elite cred ca poporul e incredibil de inteligent si echilibrat.

  6. Theodor Paleologu · 17,158 like this.31 minutes ago near Bucharest ·
    De ani de zile RMGC cenzureaza dezbaterea asupra proiectului de la Rosia Montana. RMGC plateste organele de presa pentru publicitate, iar acestea se supun, servil, directivelor companiei.
    Publicitatile mincinoase ale RMGC nu spun nimic despre cianuri sau despre unicitatea patrimoniului arheologic de la Rosia Montana.
    Decizia CNA nu este, asadar, citusi de putin un abuz, ci tocmai curmarea unui scandalos sir de abuzuri care au dezonorat ani de zile la rind audiovizualul din Romania. In sfirsit, ceva normal…

  7. In principiu, a fost sanctionata respectarea legii. Folosirea cianurilor in minerit este legala in Romania iar CNA-ul a sanctionat campania ca mediatizeaza/promoveaza o activitate legala. Cine se bucura nu gandeste in perspectiva. Maine vor urma reclamele la bauturile alcolice si la bauturile racoritoare. Poimaine mancarea. Raspoimaine o sa vedem cum se inchid televiziunile pentru ca nu mai isi pot finanta activitatea pentru ca activitatile legale sunt interzise catre promovare si mediatizare. Rasraspoimaine CNA-ul va sanctiona trasmiterea manifestatiilor din strada care sunt „nocive” prin mesajul lor. La revedere libertatea de expresie!

  8. Incredibil! Un asemenea om, care pune o asemenea întrebare, are putere, prin votul său, să interzică spoturi publicitare pentru că nu le înţelege şi nu a mai văzut aşa ceva.

    Potrivit lui Lorand Turos, membru al CNA, aceasta campanie de promovare a proiectului de la Rosia Montana este o forma de publicitate „interesanta”. „Eu nu am mai vazut asa ceva. De ce aceasta companie da bani la gramada pentru a promova ce?”, l-a intrebat Lorand Turos pe avocatul companiei Rosia Montana Gold Corporation, Sergiu Cretu, acesta din urma precizand ca nu are un mandat pentru a da un raspuns la aceasta intrebare.

    Citeste mai mult: http://www.wall-street.ro/articol/Marketing-PR/155651/11-spoturi-promovare-a-proiectului-rosia-montana-oprite-de-la-difuzarea-pe-tv-de-cna.html#ixzz2ho8h55oz

  9. Gata, nu ne mai trebuie nici un studiu, nici o anchetă, nimic. Cei opt membri ai CNA, illuminati CNA ştiu, exploatarea cu cianură dăunează sănătăţii şi siguranţei populaţiei.
    Numai nenorociţii de capitalişti sălbatici o practică.

    Cei opt membri ai CNA au considerat ca „exploatarea cu cianura” este o metoda care dauneaza sanatatii si sigurantei populatiei. „Cred ca toata lumea este de acord ca cianura este daunatoare sanatatii si pentru mediu”, a spus Monica Gubernat.

  10. Cei opt membri ai CNA au considerat ca „exploatarea cu cianura” este o metoda care dauneaza sanatatii si sigurantei populatiei. „Cred ca toata lumea este de acord ca cianura este daunatoare sanatatii si pentru mediu”, a spus Monica Gubernat.

    1. Iata cum s-a votat (Hotnews):

      In favoarea propunerii facute de Laura Georgescu au votat opt membri CNA. Alti trei membri – Narcisa Iorga, Valentin Jucan si Florin Gabrea – au parasit sedinta la inceputul discutiilor pe aceasta tema. Ei solicitasera ca membrul CNA Christian Mititelu sa nu ia parte la sedinta, deoarece a condus Alianta Civica, organizatie ce s-a pronuntat – inclusiv prin documente semnate de Mititelu – in dezbaterea legata de proiectul Rosia Montana. Mititelu a spus ca nu are motive sa paraseasca sedinta, deoarece la CNA nu este discutat proiectul minier, ci felul cum este acoperit subiectul de catre televiziuni.

    1. Aştept ca doamna Turcan să-mi recomande, imparţial şi echidistant, tampaxuri şi produse de igienă intimă.

      Nu mă aştept ca doamna Turcan să realizeze ce înseamnă decizia de azi a CNA şi susţinerea politică pe care i-o acordă pentru alţi investitori străini.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *