Victor Ponta, prim ministru

În condiţiile în care moţiunea de cenzură depusă de PSD trece iar guvernul Boc pică, Traian Băsescu va fi nevoit să desemneze un nou premier. Cine va fi acela? Cred că de data asta Băsescu ar trebui să cedeze şi să accepte evidenţa: PDL nu este un partid capabil să guverneze. Nu are energia, coerenţa şi suportul necesare. Şi acum nimeni nu mai poate zice că nu a avut ocazia s-o facă. A avut. De jumătate de an deţine puterea în România, fără s-o împartă cu nimeni. Are preşedintele, premierul, guvernul, majoritate parlamentară şi putere la nivel local. Şi-a băgat oamenii peste tot. Sînt suficiente elemente care îi dă posibilitatea să guverneze coerent. Însă e clar că partidul nu vrea să fie decît un nou PSD, dar fără coerenţa acestuia.

Pînă acum guvernul Boc nu a dat vreun semn că ar şti pe ce lume se află. Ni se spune că actualii guvernanţi nu ştiu să comunice, inducîndu-ni-se astfel ideea că ar şti să guverneze dar că nu ştiu să-şi vîndă marfa. Să-mi fie cu iertare, dar incoerenţa în comunicare nu vine decît dintr-o incoerenţă în gîndire. Şi, la urma urmei, asta e meseria politicienilor: să comunice, să convingă. Pentru celelalte au specialişti. Dacă de la unul care lucrează la strung nu am pretenţia să ştie să comunice, de la un politician aştept să fie capabil să explice şi să convingă. Că de asta e politician şi nu tehnocrat. Ori guvernul Boc, cu prim ministrul în frunte, dovedeşte că nu are nicio filozofie, nicio coerenţă a ideilor, nicio strategie şi nicio viziune pe termen lung.

Sînt curios cum ştiu să le ceară miniştrii subordonaţilor să facă ceva dacă ei nu ştiu să comunice. Şi cum poţi să convingi cetăţenii că ceea ce faci tu e bine atîta timp cît eşti incapabil să explici ceea ce faci? Şi asta, pornind de la premisa optimistă că pedeliştii ştiu ce fac. Mă îndoiesc însă.

Următorul pas logic după ce moţiunea va trece e desemnarea ca premier a preşedintelui partidului care a iniţiat moţiunea cîştigătoare. Adică a lui Victor Ponta. PSD-ului şi PNL-ului li se dă astfel şansa să vină cu alternativa atît de necesară în această perioadă de criză. PDL a dovedit că nu are voinţa şi coerenţa necesare guvernării, acum e rîndul celorlalţi să încerce.

Moţiunea, ale căror şanse să treacă sînt destul de mari, este modalitatea prin care partidele care au iniţiat-o şi care o votează îşi afirmă disponibilitatea de a guverna şi arată că au o soluţie pe care partidul de guvernămînt nu o are. Dacă Parlamentul invalidează guvernul Boc nu mai rămîne decît o alternativă: soluţia Ponta-Antonescu. Ştiu că se vorbeşte de tehnocraţi însă tehnocraţii nu au nici viziune şi nici voinţă politică. Menirea lor este să se supună voinţei politice şi să aplice, din punct de vedere tehnic, deciziile politicienilor. Ca exemplu, alegerea între scăderea cheltuielilor şi creşterea taxelor nu este una tehnocrată ci una politică. Tehnocraţii, pe baza datelor pe care le au, pot propune anumite cifre dar nimic mai mult.

De aceea cred că, în condiţiile în care moţiunea de cenzură depusă de PSD va trece, Victor Ponta este, în mod obligatoriu, unica soluţie ca prim ministru.

Iar dacă moţiunea nu trece, înseamnă că guvernul Boc este validat încă o dată şi, cel puţin pînă la următoarea moţiune de cenzură, este soluţia cu care trebuie să mergem mai departe. Deşi, personal cred că Băsescu şi PDL au făcut o mare eroare de apreciere numindu-l prim ministru pe Boc. Elena Udrea era o soluţie mult mai bună. Sau, oricum, în acest moment este o soluţie mult mai bună, în cazul în care moţiunea de cenzură nu trece. E energică, ştie să comunice (se pare că e singurul ministru PDL care ştie asta), are autoritate asupra subordonaţilor, are curaj şi, spre deosebire de mulţi pedelişti de seamă, gîndeşte cît de cît clar şi coerent. Sau, mă rog, gîndeşte, ceea ce la nivel guvernamental e o excepţie. Cu Elena Udrea prim ministru s-ar rupe şi pisica în două, pisica fiind, în cazul de faţă, PDL.

PDL-ul trebuie să se decidă dacă e un partid cu adevărat sau e o clonă a PSD-ului. Iar cei care văd în PDL un al doilea PSD, ar face bine să aleagă originalul şi nu clona. Aşa că nu ar fi o tragedie, ba dimpotrivă, dacă jumătate sau trei sferturi din conducerea PDL ar trece la PSD.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

43 de comentarii

  1. Mihai D Popescu: I see… I seeeee that Mr. Victoraş Ponta is soon to become the next PM of our beloved fatherland… Soon, very soon – but not for long…
    Like ·  · Monday (April 23) at 10:19pm near Bucharest
     
    Dacă Bleen lucrează cu o toleranţă de aproape 2 ani, eu nu îmi pot permite decât una de vreo 5 zile… ·

  2. Mie mi se pare ca se discuta degeaba. Motiunea nu va trece, guvernul ramane.

    Daca mergem pe un oarecare bun-simt, multi din PNL ar vota impotriva motiunii. Pentru ca alternativa cotei progresive si/sau a cresterii teaxelor nu e conforma cu doctrina lor, cu ceea ce ei sustin, ba mai mult confirma sustinerea masurilor sustinute si de catre patronate. Sa nu mai vorbim de votul majoritatii care sustine guvernul.

    Daca mergem pe bun-simt=0, atunci politic vorbind, PDL+UDMR+UNPR (+minoritati, ca minoritarii au anuntat ca sustin masurile) vor vota cu mare drag in favoarea ramanerii guvernului, ca vor sa ramana la putere.

    Primele 2 duc implicit si la "ne-ajungerea" PSD+PNL la putere. Al treilea, in favoarea ultimei idei, este diferenta politica, subliniata si mai sus, la diferentierea dintre tehnocrati si politicieni. Pe Madame Blogary citeam ca PNl sta cum se poate mai prost. Daca intra in barca PDL, e impotriva ideilor obsedate ale lui Crin, reprezentantul PNL, daca intra in barca…

  3. Doresc sa vina d-l Ponta sau Antonescu premieri si sa o ducem pe roze,sa curga lapte si miere,sa nu taie salarii si pensii nesimtite,sa avem de munca toti somerii,sa se ieftineasca benzina ,gazul si curentul la preturi aliniate la salariul mediu,intretinerea la bloc sa fie rezonabila la 3 camere nu atat cat pentru un castel princiar,sa pot sa-mi permit si eu ca bucurestenii sa plec in fiecare saptamana la mare sau la munte,sa cumpar mancare de la taranul producator direct,nu de la un tigan burtos care imi vinde ceapa si usturoiul la pretul unciei de aur,sa fiu respectata pentru anii munciti,si nu sa ma sfideze orice ghiolban cu 2 clase.Sa dea norocul peste Ponta si Antonescu si sa nu incheie contracte numai cu de alde Oprisan,Mazare,Fenechiu…cei agreati politic care ne-au jupuit in ultimii 20 de ani.Copii mei sa nu fie dati la o parte din functii pentru pilele idiotizate si beizadelele maharilor,sa nu se gandeasca sa emigreze numai din lehamite si scarba,din aceasta tara ,unde o…

  4. nu am vazut nici urma de planuri economice coerente la nici unul dintre guverne. singura coerenta remarcabila a guvernelor Boc a fost tocmai lipsa coerentei in acest domeniu.

    pe de alta parte venirea PSD la guvernare imi produce la fel de mult entuziasm ca tratamentul cu un glont in cap recomandat pentru eliminarea directa, in lupta dreapta, a virusului racelii.

    nu va amagiti ca PSD sau PNL nu vor la guvernarea. conectarea la conductele cu bani ale statului le va garanta traversarea usoara si profitabila a crizei. la o adica tot ei au fost in 90, ce, le-a mers rau?se pot sacrifica, simt eu.

    televiziunile mogulesti vor face in asa fel incat scaderea dramatica a nivelului de trai sa devina un motiv de mandrie pentru pensionari, bugetari si alte specii consumatoare de pixeli albastri.

  5. Total de acord cu caracterizarea PDL (brambureala in exprimare nu poate avea in spate o gindire coerenta).

    Dar am retineri ca aducerea/impingerea cu forta a PSD la butoanele guvernarii ar fi o binefacere pentru tara. Desi, din moment ce PDL nu da nici un semn de trezire la realitate nici la jumatatea lui 2010, parca ne meritam soarta de a ajunge din nou pe mina urmasilor lui Iliescu.

    Daca n-ai cu cine …

  6. Daca luam 20%, vor veni Videanu si Berceanu in partid, Blaga va impune motiunea "Pentru o Romanie social-democrata" si eu voi fi exclus, urmand a conduce Partidul Pensionarilor, a divorta de nevasta pe care inca nu o am si a ma recasatori cu amanta.

  7. Apropo de initiativa mea… am inceput sa ne intalnim si sa ne organizam. Ar trebui sa incep sa tin un jurnal asupra chestiunilor care tin de problema asta, ar face subiectul unei carti misto. De la certurile pentru un nume la propunerile "geniale" pe care le are fiecare membru inainte de a le analiza in mod rational.

    Din fericire, nu am intrat in asta pentru democratie interna.

  8. Ce nu a luat in calcul Basescu, atunci cand a cerut solidaritate in fata crizei, a fost ca "electoratul cu înclinații de dreapta nu poate fi cumpărat cu mită electorală", dar alesii lor trec extrem de rapid de la dreapta la stanga, aparent gratuit, daca stanga le ofera oportunitati de afaceri cu statul. Tot asemenea se intampla si in virtual. Demersul lui Alexandru H. cu privire la un partid de dreapta nu poate capata contur decat atunci cand PDL va fi devorat proprii sai sustinatori. Exact cum spuneam: scena politica devine fluida iar multi dintre cei care se declarau de dreapta isi arata fata desfigurata in lupta de clasa cu dusmanii poporului, oamenii de afaceri.

  9. Florin

    îşi pot face mendrele cu justiţia şi cu Băse – spectator (fără Guvern şi majoritate parlamentară)

    îţi aduci aminte de guvernarea Tăriceanu? 😀

    (vezi numai cum decurge treaba la Curtea Constituţională, excepţiile de constituţionalitate sunt o excelentă breşă prin care scapă de justiţie)

    1. @gabhryel: Nu ma intereseaza ca PSD vor fi la putere si vor fura. Ma intereseaza sa se lamureasca odata situatia din PDL si doctrina. De ani de zile tot fac compromisuri in numele tarii si rezultatul e nul. Ia sa nu mai faca.

  10. deci, eu pornesc de la o axiomă: guvernarea PSD e şi ar fi o catastrofă pentru Romînia

    restul e detaliu

    a spune că ar trebui să încercăm un dezastru pentru a reveni la realitate e similar cu a spune că nu comunismul e de vină pentru totalitarismele la care a dus aplicarea lui

  11. Cojo&Bleen

    Singura problemă e că băieţii se pricep de minune – şi au şi instrumentele necesare – să supravieţuiască crizei.

    Că nu-i costă ABSOLUT nimic să arunce cu bani cînd trebuie. (vezi PNL în 2008).

    După aia, vorba aia, "ne descurcăm".

    1. @pasarea: cine e cojo? 🙂
      Acum nu pot supravietui. e prea groasa si 2 ani e prea mult. Mie mi se pare ca Basescu e tinta lor, nu Boc si Guvernul. Am impresia ca lucreaza dupa un scenariu care are ca finalitate suspendarea lui Basescu. Nu se bat sa ajunga la guvernare, se bat sa scape de Base si sa schimbe lucrurile pe la DNA, ANAF, ANI si in alte zone care ii incomodeaza. Ginditi-va putin: la ce le foloseste sa guverneze acum? Daca baga mina si arunca iar cu pensii si salarii sau tiparesc bani vor cistiga in 2012 si vor fi obligati sa guverneze un dezastru. Daca nu o fac, pierd in 2012. E total irational sa vrei sa fii in locul lui Boc acum. Decit daca asta te scapa de Basescu.

  12. Problema, Florine, e ca trebuiau sa-si asume necesitatea reformei interne in 2008 cand au avut de ales intre Opozitie si guvernarea alaturi de PSD. Am prezis de atunci ca va fi o greseala enorma (bine, nici nu era greu de ghicit): daca pentru pesedisti, aliantele se pot face cu oricine (PRM, PUNR, PNL, UDMR, PNG), alegatorii PD-L chiar nu erau atat de batuti in cap. Au renuntat la imaginea relativ buna, si-au asumat o tara deja aflata in criza (ar fi penibil sa se spuna ca nu stiau) si si-au dat mana exact cu dusmanul "de clasa".

    De ce nu au asteptat? Mai era un an pana la campania pentru prezidentiale. Daca venea criza, era mai mult decat evident ca partidele de la putere vor pierde capital politic. De ce sa nu ii lasi pe social-democrati si pe liberali sa-si asume guvernarea iar tu sa ataci campania din pozitia de opozant al masurilor "de criza"? Nu mai vorbesc de situatia conflictuala dintre PNL si PSD, fiecare partid fiind doritor de a-si impune un presedinte propriu. In 2008 primii care trebuiau sa-si asume principiul ideologic erau democrat-liberalii.

  13. Ori e laie, ori bălaie. Şi cetăţenii trebuie să-şi asume o poziţie, nişte responsabilităţi.

    Eu zic să încercăm şi varianta cu creşterea impozitelor, cu impozitare progresivă, etc. Poate e bine aşa.

  14. PSD-PNL îşi fac planuri pe măsura lor, nu pe cea a lui Băsescu.

    Sigur, ăstea ne vor costa mult. Asta e.

    Televiziunile mogule vor dudui ca să acopere haosul în care ne vor fi băgat păpuşarii lui Ponta şi Crin.

  15. Ba, tocmai un guvern de uniune naţională ar fi soluţia.

    Băsescu nu va rata responsabilizarea tuturor partidelor parlamentare în gestionara crizei.

    Dar cu această ocazie – eşecul unei guvernări PDL – va face curăţenie în partid, pregătindu-l pentru alegerile la termen.

  16. In cazul in care s-ar ajunge la desemnarea lui Ponta ca prim ministru, am o singura curiozitate. Care va fi pozitia lui Antonescu, cum va reactiona?

    Si din acest punct de vedere Bleen are deptate cu propunerea Ponta. Se va limpezi si pozitia PNL, vom vedea daca e gica contra la oricine inseamna guvernare sau daca sprijina PSD in defavoarea propriei ideologii.

    1. Pe termen scurt iesirea PDL de la guvernare ar fi un dezastru. Pe termen mediu si lung ar fi probabil conjunctura de care e nevoie pentru alcatuirea unui adevarat partid de dreapta. Am mai spus-o si inainte de prezidentiale, un Basescu invins si un PDL din care fug sobolanii era exact ce trebuia pentru reconstructia dreptei. La putere e imposibil sa faci reforma interna. Trebuie liniste, trebuie voturi, trebuie, trebuie. Eu l-as vrea pe Victora PM pina in 2012.

  17. Nu e singura variantă Ponta – premier.

    Şi deşi e tentant să-i laşi cu criza-n braţe, e iresponsabilitate curată să-i laşi la guvernare.

    Dacă Boc pică, Băsescu va propune guvern de uniune naţională.

    Şi, nu, nu va funcţiona frica de anticipate.

    Pentru că PSD şi PNL îi vor asigura pe toţi parlamentarii lor că-şi vor recîştiga posturile: e evident că vor cîştiga alegerile.

    Deci, Ponta-premier, o absurditate. (Cît e Băsescu preşedinte).

  18. @Bleen

    UDMR si UNPR sunt in ecuatie (Parlament si Guvern). Daca UDMR renunta la aproape jumatate de Guvern pentru un oscior (un minister) aruncat de PSD si PNL, inseamna ca nu-s asa buni negociatori cum ii cred eu. E logic sa urmeze Ponta ca prim-ministru doar daca s-au lovit la cap cei de la UDMR si nu-si vad interesul de a guverna cu PDL. Si ma mir ca nimeni din PDL nu le aduce aminte celor de la UDMR ca doar in varianta guvernarii cu PDL sunt atat de bagati in seama la guvernare (3 ministere plus viceprim-ministru).

  19. eu zic sa incercam un faliment total economic si statal, sa vezi atunci curatenie…

    Cred ca mai bine nu ratam intrarea in incapacitate de plata in 1999…

  20. tinichelele din coada elenei udrea sînt un mizilic faţă de zecile de mii de tone dw de fier din coada lui băsescu. care a ajuns prim ministru. însă băsescu a ştiut să comunice. nici 10 dosare flota şi 50 de trusturi ostile nu l-ar fi împiedicat să cîştige alegerile.

  21. O dată desemnat Ponta, el poate să-şi aleagă ce miniştri vrea, îmsă responsabilitatea politică îi aparţine prim ministrului (preşedintele PSD, în cazul ăsta) şi majorităţii care susţine guvernul. În caz că moţiunea va trece, Băsescu nu-l va mai numi pe Boc. S-ar acoperi de ridicol şi ar duce insistenţa în păstrarea la guvernare a PDL dincolo de absurd şi de regulile jocului politic.

  22. Oficial, PNL vrea guvern de tehnocraţi (adică să fie ei măcar la o parte din butoane, dar neoficial).

    Ălora care ar dori să voteze pentru moţiune ar trebui să li se spună clar că după aia urmează Boc V, Boc VI, iar apoi anticipate.

  23. Pînă la vot nu se ştie ce majoritate e. Îl desemnează şi la votul de învestire se va vedea dc există sau nu o majoritate (şi, fie vorba între noi, de frica anticipatelor va exista o majoritate).

    Însă trecerea moţiunii înseamnă invalidarea (ptr a doua oară într-un an) a guvernului PDL. Caz în care e normal să se încerce o alternativa la PDL, care e PSD-PNL (cam astea-s partidele parlamentare, altele eu nu ştiu).

  24. @Riddik, ceea ce spune Bleen e logic si are drept scop sa deschida ochii idiotilor din dreapta care intentioneaza sa voteze motiunea stangii. Alfel spus, Bleen a dezvoltat ideea falsa dupa care "mai rau de atat nu se poate" si a aratat ca se poate si mai rau.

  25. Pâi ce majoritate are Ponta?

    Politică, fiindcă trecând moţiunea, e clar că a fost una pentru moţiune.

    De fapt, se va vedea la votul final pentru cele două posturi de la Curtea Constituţională.

  26. @Riddick

    Acest text nu este un pamflet. Şi moţiunea nu duce la anticipate. Ci la desemnarea unui nou prim ministru. Ori, fie vorba între noi, Băsescu tot insistă cu Boc de vreun an jumate. Dacă trece şi a doua moţiune de cenzură într-un an, e clar că PDL nu poate guverna. Situaţie în care trebuie să guverneze alţii. Şi cum alţii sînt PSD şi PNL, desemnarea lui Ponta e logică.

  27. sincer as vrea sa-l puna pe ponta sau antonescu,si asta rapid,daca se poate in 24 de ore. pdl sa se retraga din absolut toate combinatiile si sa-i lase sa guverneze.

  28. Prea multa incredere in Udrea. Eu nu cred ca femeia asta o sa fie cu adevarat un politician de categoria grea, si nu pentru ca e femeie (si nu are greutatea lui Blaga, as zice in gluma..). Are prea multe atarnate de coada, cel putin la capitulul imagine. Mi se pare practic imposibil sa o vad pe Udrea la un procent de incredere de 30% din partea populatiei. Dar multe vede omul..

  29. PDL are presedintele, premierul, guvernul, putere la nivel local dar nu are majoritate parlamentara solida. Vezi votul din Camera Deputatilor pentru numirea unui judecator la CCR. UNPR si UDMR s-au dat raniti. Pentru asumarea raspunderii cei din UNPR deja au anuntat ca se vor abtine la vot. Mi-ar placea sa fie Udrea prim-ministru, dar cu majoritatea asta n-are nicio sansa sa treaca legi utile. O sa fie un Boc reloaded, cu mult mai multa inteligenta si capacitate de comunicare, dar tot fara sustinere in Parlament. Poate Udrea vine cu alte solutii, rezultate in urma negocierii cu opozitia. Vedem. Mai e mult pana la Ponta prim-ministru.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *