Cîteva scenarii:
- Referendumul pentru revizuirea Constituției se ține în toamnă, cu prag de 50%, cu proiectul USL de revizuire a Constituției. Șansele acestuia de a fi validat sînt aproape nule. PSD își stabilește candidat la prezidențiale sau îl susține în continuare pe Antonescu, chiar în condițiile în care Președintele va avea aceleași atribuții ca și acum și va avea puterea de a forța majorități guvernamentale. Mai mult ca sigur însă, PSD va avea candidat propriu la prezidențiale. Probabil, pe Ponta.
- Referendumul pentru revizuirea Constituției se ține în toamna lui 2014, cu prag de 30%. Indiferent dacă referendumul e validat sau nu, pentru PSD va fi prea tîrziu pentru a-și schimba candidatul prezidențial. Astfel, Crin Antonescu și PNL își pot demobiliza electoratul pentru a rămîne cu actuala Constituție și cu actualele atribuții prezidențiale. Dacă referendumul nu e validat, PSD îl poate acuza pe Antonescu de boicot și are astfel motiv să schimbe candidatul, Însă e greu de crezut că o astfel de schimbare pe ultima sută de metri are timpul necesar pentru a fi cunoscută și însușită și de electoratul PSD. Este extrem de riscant, aproape sinucigaș, pentru PSD să aștepte un deznodămînt asupra Constituției în toamna lui 2014.
- Referendumul se ține în toamna acestui an, cu prag de 50%, iar proiectul de Constituție este negociat și agreat de întreaga clasă politică și de societatea civilă. O înțelegere tripartită, Băsescu-PSD-PNL, poate duce la validarea referendumului chiar și cu prag de 50%. Este însă extrem de greu de crezut că se va ajunge la o asemenea înțelegere.
- Alegerile prezidențiale din 2014 se țin pe actuala Constituție, urmînd să avem un Președinte cu actualele atribuții constituționale și mandat de 5 ani. În primăvara sau toamna lui 2015 se trece prin Parlament un proiect de revizuire a Constituției, care apoi este aprobat prin referendum cu prag de 30%. Președintele ales va negocia cu forțele politice o majoritate de două treimi pentru trecerea Constituției și o alianță post-alegeri 2016. Aici sînt multe calcule de făcut. PSD are 38% mandate, PNL are 26%, PDL are 13% (nu va prinde 2016 – este în plină dezintegrare, PPDD are 11% – idem, UDMR are 5% iar PC are 4%. Președintele ales în 2014 poate promite guvernarea de după 2016 unei alianțe de 2/3 în schimbul votului pentru Constituție. În negocieri pot fi folosite multe arme (legea electorală, Curtea Constituțională etc). De exemplu, o majoritate de 51% poate șantaja restul pentru votul pe Constituție amenințînd că va trece o lege electorală cu vot majoritar (”Dacă vreți proporțional, ca să intrați și voi în Parlament, votați Constituția”). Deși sînt destule șanse ca pînă atunci în Parlament să mai avem doar două partide (PSD și PNL) și UDMR-ul. După ce Antonescu va fi executat de colegii săi de partid, vor fi împinși în față Tăriceanu sau Johannis, urmînd ca unul dintre cei doi să preia ștafeta alianței cu PSD sau a ”dreptei unite”. Noul Președinte, ales în 2014, mai are un instrument de șantaj, referendumul cu 30% prag. Și îl va folosi, în condițiile în care la început de mandat Președintele are popularitate ridicată. Cu popularitate ridicată, majoritate în Parlament, dreptul de organiza referendumuri cu prag de 30% și puterea de a forța majorități parlamentare după alegerile din 2016, Președintele are suficiente instrumente de negociere pentru a încerca trecerea unei noi Constituții în 2015.
Mișcarea Populară trebuie să-și caute de acum prezidențiabilul și să-și facă toate scenariile posibile pentru 2014-2016. Și trebuie să se gîndească cum va negocia între cele două tururi prezidențiale (ideal ar fi să aibă un candidat în turul 2, însă este extrem de greu), la o posibilă revizuire a Constituției în 2015 și după parlamentarele din 2016. Cu inteligență și noroc, poate obține trecerea unor măsuri importante, de dreapta, și ceva funcții centrale și locale. Circumstanțele și strategia cer renunțarea la politicieni maximaliști. Veți vedea. Cu un Președinte puternic și pesedist la Cotroceni, va trebui să învățăm negocierea, damage managementul și obiectivele limitate. Mișcarea Populară va trebui să lucreze încet dar sigur la eliminarea concurenților politici. Cu PDL e simplu, cu PNL va fi mai complicat. Fiindcă PNL e puternic, e pe cai mari și vrea același lucru, eliminarea concurenților politici. Mișcarea Populară are însă un atu și o oportunitate. Atuul e Băsescu, oportunitatea e deranjul din PNL după ce Antonescu va rata prezidențialele.
Una peste alta, pînă cel devreme în 2019 vom avea Președinte relativ puternic, cu atribuțiile de acum. Acesta nu se va numi Crin Antonescu. Se va numi….
PS. Nu vom avea referendum de aprobare a Constituției simultan cu alegerile prezidențiale însă vom avea sigur un referendum la prezidențialele din 2014.
PS2. Scrie în Constituție că mandatul prezidențial se prelungește în caz de catastrofă. Dacă este ales, Crin Antonescu va fi Președinte pe viață, el fiind motivul prelungirii propriului mandat pînă cînd motivul va dispărea.
@ Laura Mira: Don’t worry, ma voi duce! Din principiu, spun NU la orice vine din partea PSD si PNL! 🙂
Nu stiu de ce nimini nu-l remarca pe Catalin Predoiu !!
Mie mi se pare super OK. E mult mai credibil decat oricine, dupa parerea mea…..
un motiv in plus-HAI LA REFERENDUM!300 PARLAMENTARI,PARLAMENT UNICAMERAL! altfel,ne meritam soarta!HAI LA REFERENDUMUM-UL LUI BASESCU! E AL POPORULUI!
…….si luati-i locul!!!!!doar recomandare,nu-i obligatoriu.
deshumati-l pe Montesquieu..ca el i-a inspirat si pe americani cand au facut Constitutia
:))))))))))))))))))))
” Scrie în Constituție că mandatul prezidențial se prelungește în caz de catastrofă. Dacă este ales, Crin Antonescu va fi Președinte pe viață, el fiind motivul prelungirii propriului mandat pînă cînd motivul va dispărea”
Bleen, ti-o arestez si-o dau mai departe. Sant colportor ( pun si ghilimele la nevoie)
”A vorbi despre preferințele PDL în materie de atribuții prezidențiale e ca și cum am vorbi despre cum e mai bine să se îmbrace unul care e în cădere liberă de la etajul 20. E indiferent ce culoare are tricoul și dacă se asortează cu pantalonii. Aparținătorul e mort în cîteva secunde, cînd va face cunoștință cu caldarîmul. Cu toate astea, are preferințe. PDL este pentru sistem semiprezidențial, cu păstrarea duratei actuale a mandatului și a atribuțiilor prezidențiale, în condițiile în care șansele sale de a da președintele în 2014 sînt de 0%, cam tot atît de mari cît șansele de a exista în 2019.”
Un citat din articolul de diseară sau mîine, nu știu cum am timp să-l termin. Nu e despre PDL, e despre atribuțiile prezidențiale și cum se poziționează partidele.
Bleen Mi-ai luat vorba din gura. Despre autismul lor, vorbeste partial si suita subiectelor de pe blogul lui Andreea Vass. Am impresia ca oamenii astia inca nu realizeaza pe ce lume traiesc.
Jurnal de calatorie in China, Marco Polo si PDL, miturile de bonton etc:
http://www.andreeavass.ro/blog/2013/06/jurnal-de-calatorie-in-china/
Spicuiesc cateva nestemate, mai ales p.3 e tare de tot. Iata modelul dupa care se construieste „dreapta” :
„De ce o delegație a PDL în China? Trei motive:
1. Ne interesează revenirea României în fruntea partenerilor comerciali ai Chinei în Europa Centrala și de Sud-est.
2. China este una din alternativele economice, cu micro-soluții pragmatice, pentru actuala stare de criză.
3. Între comunism și capitalism există, astăzi, China. Din prima experiență socială au păstrat planificarea pe termen lung pentru dezvoltarea economică, de la care nu se abat. Din cea de-a doua, către care tind, au adaptat accentuatul pragmatism și eficiența. Coabitarea dintre cele două, crează pentru lumea de astăzi în criză, prilejul unei dileme. Unii îl numesc „miracol” chiar, alții doar „trend”. În toate cazurile, fenomen economic imposibil de ignorat. 10% creșterea economică medie anuală, față de 1,2% în România, în ultimii 22 de ani. Primul trimestru din 2013 l-au închis cu 7,7% creștere.”
Si eu, care credeam ca intreg secolul XX e un cimitir al „celei de-a 3-a cai”.. Prostul de mine..
Bleen Ce mai conteaza ca in China mai exista inca peste 3000 de lagare de munca fortata! Laogai, echivalentul actual chinezesc al gulagului. Ca se construiesc orase de dimensiunea Brasovului in care nu locuieste nimeni. Ca pana la inceputul anilor 2000 inca se mai impuscau oameni pe stadioane! Ca statisticile lor economice sant grosolan falsificate, ca ritmul cresterii economice de peste 10 % anual nu are corespondent in realitate, ca nu s-a renuntat la partidul unic! Ca China e totusi un colos economic cu picioare de lut.. PDL reconstruieste dreapta dupa modelul celei de-a 3-a cai : „Între comunism și capitalism există, astăzi, China. Din prima experiență socială au păstrat planificarea pe termen lung.. ” – bla, bla..
geronimo Bleen Stai sa vezi cand or incepe PDL-istii sa apara pe strada cu tunici si basti maoiste :-)))))
geronimo Bleen i s-or inmuiat creierii si la asta!
LunguVictorEugenMihai si inca n-au dat căldurile cele mai mari :))
Bleen Acum, sa nu exageram! In primul rand, nu vad nimic rau in a avea preferinte chiar si pe patul de moarte, iar in al doilea rand mi se pare si logica preferinta lor: stiu foarte bine ca nu vor castiga niciodata alegerile, asa ca singura lor sansa reala de a ajunge la putere este ca, intr-o buna zi, sa fie ales presedinte (cu atributii) cineva cat de cat apropiat/favorabil lor din diverse motive.
Da, sumbra perspectiva.. In timp ce ma apropiam de sfârșitul editorialului, ma gândeam si eu ca Mișcarea Populara nu mai are timp de pierdut. Intra in criza de timp. Riscul sa rămânem cu USL la putere si in opozitie, adica cu PSD la putere si cu PNL (plus satelitul UDMRist) in opoziție, sau invers, e exact „pohta ce-a pohtit” oligarhia transpartinica: adica, DEMOCRAȚIA MIMETICA. Cu atat mai plauzibila cu cât si viitorul președinte va fi scopit de atributele firesti daca trece noua constitutie.. Brrr.. Diferendele actuale din USL pot fi, sau nu, mimate. Pot fi conjunctural reale. Insa nu trebuie sa insele, chiar daca pot avea loc dupa regulile unui ospat conflictual, de haita. Insa in ceea ce priveste subordonarea statului, iar USL reprezinta expresia cea mai adecvata a clasei politice de prada, interesele converg. Alianta lor transcende politicul, e o CONSPIRATIE antidemocratica.
Ma gandesc tot mai mult la Cristian Diaconescu, președinte..
geronimo Prezidențialele nu sînt o miză din perspectiva cîștigării lor. Acolo jocul e închis. Sînt o miză din perspectiva negocierilor.
Bleen Da, asa e!
Bleen, păi dacă ştim de acum că o să câştige Ponta, ce miză mai prezintă? or să se ducă numai alegătorii lui Ponta, câştigă din turul I cu 68.36% şi o participare de 23.71% şi o să plivească atribuţiunile altă dată, deoarece acum e clar un mandat puternic, nu poa să-şi bată joc ce români etc.
geronimo Eu ma gandesc tot mai des la Lidia Stanciu presedinte.
Am văzut că pe Facebook, cel puțin, lumea s-a cam confuzat. Iată cum sună articolul 155:
ARTICOLUL 155
(1) Proiectele de legi şi propunerile legislative în curs de legiferare se dezbat şi se adoptă potrivit dispoziţiilor constituţionale anterioare intrării în vigoare a legii de revizuire.
(2) Instituţiile prevăzute de Constituţie, existente la data intrării în vigoare a legii de revizuire, rămân în funcţiune până la constituirea celor noi.
(3) Prevederile alineatului (1) al articolului 83 se aplică începând cu următorul mandat prezidenţial.
La prezidențiale discuția e simplă, n-are rost s-o complicăm, oricît ne-am dori să nu acceptăm realitatea.
Bleen , păi care e discuţia? Ponta preşedinte şi basta, pe urmă îşi ia o pauză şi devine premier, să nu-şi uzeze imaginea la un singur microfon, apoi iar preşedinte.
Yeba Bleen Ce mă distrează e că ”dreapta” vrea președinte puternic, deși are zero șanse de a da prreședintele. Atunci cînd facem analize politice și luăm în considerare motivațiile și interesele actorilor politici, trebuie să luăm în considerare și constanta ”prostie crasă”, mai ales cînd vorbim de ”dreapta”.
Bleen Yeba
Şi ce, din B, C sau judeţeană nu poţi să te pregăteşti pentru liga campionilor?
Florina Caci de Categoria „Onoare” nu poate fi vorba (pentru cine mai tine minte acest nivel de competitie futbolistica – imediat inferior judetenelor, nici nu stiu daca mai exista in prezent).
Florina, liga campionilor la table.
Corectati-ma daca gresesc, dar Ponta n-o fi cumva la faza de tatonare a unui tandem cu MRU? Nu stiu de ce dar eu il cred pe mitoman cand zice ca nu vrea presedinte ci premier (Mateescu e de vina el mi-a zis ca PSD vizeaza dintotdeauna functia de premier). Dar cred ca-si doreste un presedinte bun de pus in vitrina si din multe considerente MRU e alegere buna. De aia cred ca la nivel de comunicare il tot readuce pe MRU in discutie.
Io zic ca ‘parteneriatul’ ponta Basescu merge pana in punctul in care Antonescu e eliminat din pozitia de posibil presedinte.
Glook =))))))))))))))))))))))
Dacă aș fi în locul lui Ponta, aș trimite o scrisoare de mulțumire anticipată celor care se opun revizuirii Constituției.
http://www.agerpres.ro/media/index.php/politic/item/206213-Vicepremierul-Liviu-Dragnea-Nu-renunt-la-ideea-de-a-organiza-referendumul-pentru-modificarea-Constitutiei-in-aceasta-toamna.html
Florina Stie el ce stie. Lazaroiu crede ca vor face referendum dupa cifrele de recensamant INS, adica luand in considerare numai cetatenii romani cu drept de vot din tara (15mil.).Deci, vor manipula cifrele ca sa le iasa pragul.
Iar incepem sa vorbim de liste.
Canadiana, dacă diaspora nu contează la referendumuri, de ce s-ar mai osteni să voteze în general? PSD o mie de ani pace. Doar că nu ştiu cum ar trece aşa o prevedere de Madam Day/Reding, dar nu contează, că n-are cine să le sesizeze, înţeleg că MM a obosit.
OK. Comment tipic. Numai ca si eu am obosit… Bye!
Mandatul să rămîne întreg, nu e afectat de modificarea Consittuției (art. 155). Eu zic că înainte de a face pe deștepții ar trebui să mai și citim.
@Bleen Zici că Mișcarea Populară trebuie să-și caute de acum prezidențiabil, pe cine ai vede tu în postura asta? Eu am mai zis pe aici ca singura persoana afiliata la MP cu profil de presedinte e Funeriu. Am vazut ca tu nu il placi desi nu imi explic de ce. M. Preda nu are deloc carisma, C. Diaconescu e un stangist notoriu, Lazaroiu are mai mult un profil de saltimbanc, altii nu mai stiu de pe acolo care sa fie cunoscuti publicului. O alta varianta ar fi aducerea unui om din afara.
PS. PSD ar putea avea un prezidențiabil puternic in persoana lui Arafat, am vazut si acum cu mini-criza din Muntenegru ce popularitate are.
vbkiler Si Becali are popularitate dar nu obtine voturi. Sondajele alea cu „incredere” si „popularitate” au suma procentelor peste 100, iar in caz de alegeri exclusive (votat), „popularitatile” si „increderile” se calca pe picioruse pina la 100% Chiar si sustinut de PSD, Arafat ar reusi cel mult locul 3.
Gramofonu Becali e doar un circar, nu cred ca il ia cineva in serios, despre Arafat tota lumea vorbeste cu apreciere si il considera un profesionist. Singura data cand am auzit ceva negativ de el a fost in iarna lui 2012 la scandalu cu Base.
http://www.petreanu.ro/2013/06/arafat-presedinte-sau-oricare-altul-ca-el/
Asta e doar un exemplu recent
vbkiler Gramofonu Daca tot vorbim de scenarii SF am citit si despre Saftoiu(Adriana) presedinte ( http://www.contributors.ro/idei-si-solutii/%E2%80%A6-elena-udrea-are-dreptate-adriana-saftoiu-poate-fi-presedinte-sau-despre-doamne-si-barbati/ ).
vbkiler Arafat jurând una-alta cu mâna pe Biblie…Eu cred (în scenariul 2) că PSD poa să-l schimbe pe Crin cu Ponta şi cu 2 ore înainte de alegeri, la ce mobilizare & Dragnea-furturi ştie PSD să facă şi la cât nu se dă Ponta dus de pe ecrane, e gata cunoscut şi însuşit de tot electoratul.
vbkiler
Funeriu, pe partea de politică, are o doctrină moartă taman la poartă.
vbkiler De ce e stîngist C. Diaconescu? Că a fost în PSD? Să fim serioși.
Să le luăm pe rînd.
1. Nu am nimic personal cu Funeriu. Nu l-aș vota la prezidențiale nici chiar dacă ar candida împotriva lui Antonescu. Mi-e frică să aleg un individ care proclamă moartea doctrinelor și învierea tehnocrației, care crede în Conclave ale Înțelepților și Dreptul Divin al IQ-ului. L-aș vota mai degrabă pe Antonescu. Și nu glumesc deloc. Nu sînt fan al Elitei care Ne Aduce 1000 de Ani de Pace și Competență și care crede în Dreptul Divin al IQ-ului.
2. Dacă candidează, ia cel mult – 14%. Hai, în cel mai fericit caz, – 10%.
3. Tu vorbești de Fundația Mișcarea Populară, eu vorbesc de Partidul Mișcarea Populară. Liderii partidului vor fi alții decît liderii fundației.
Bleen Ok, sa apara prima data partidul si sa vedem ce lideri va avea.
Cu tot respectul, aberati: „Președintele ales [in 2014, pe mandat „pe stil vechi”, de 5 ani] va negocia cu forțele politice o majoritate de două treimi pentru trecerea Constituției și o alianță post-alegeri 2016.” Ba chiar mai si santajeaza partidele ca ele sa accepte noua Constitutie….
Cum, Doamne iarta-ma, sa vrea un presedinte reducerea propriului mandat (cã va candida si pt al doilea, nu?) si a atributiilor??? Si sã-i mai si santajeze pe altii pt asta! 🙂 🙂
Nu stiu de ce, dar citind acest articol, mi-am adus aminte de medicul meu gastroenterolog, care mi-a interzis sa beau coca cola la ulcer, sfãtuindu-mã „profesionist” s-o inlocuiesc cu apã platã si LÃMÂIE!! Aveti cam acelasi nivel de „competentã”… Scuze pt rautatea comentariului, nu m-am putut abtine: odata va citeam cu multa placere; acum, parcã ati obosit… dar rãu de tot!
pana in toamna voi nu mai rezistati, vi se trage un glonte in cap