…prima coaliţie britanică după Al Doilea Război Mondial! (prima pe timp de pace după 1931)

…dacă e să ne luam după ultimele evenimente politice din Marea Britanie, ne aşteaptă vremuri grele. Doar în faţa lui Hitler au mai apelat britanicii la formula coaliţiei guvernamentale şi a guvernului mix. Pe timp de război. Pe timp de pace au mai avut una în 1931, când Anglia se zbătea în mijlocul crizei economice. Deşi nici unul dintre cei trei lideri nu s-a aventurat în detalii în timpul campaniei electorale, toţi au vorbit despre măsuri de austeritate. Astăzi se zvoneşte despre reduceri masive din sectorul bugetar (care consumă mai mult de jumătate din GDP-ul anual) şi de creşterea TVA de la 17.5 la 20% până la sfârşitul anului.

Dar ceea ce mi se pare cel mai interesant e motivaţia alianţei “împotriva naturii” dintre conservatori şi Liberal Democraţi. Nick Clegg, liderul liberalul-democraţilor a spus-o verde-n faţă: “We are going to form a new government — more importantly, we are going to form a new kind of government,” (“vom forma un nou guvern – dar cel mai important, vom forma o nouă formă de guvern”). Condiţia esenţială pusă de Clegg, acceptată de Cameron şi respinsă de Brown a fost reforma sistemului electoral în aşa fel încât, la următoarele alegeri, peste cinci ani, să devină mai proporţional, permiţând existenţa unei pluralităţi a vocilor.

Tot Clegg a mai explicat şi că oficialii laburişti  ”see opposition as a more attractive alternative to the challenges of creating a progressive, reforming government” (văd opoziţia o alternativă mai atractivă decât aceea de a răspunde provocării de a crea un guvern progresiv şi reformist).

Concluziile le puteţi trage singuri. Mai ştiu câţiva lideri din România care văd acum opoziţia ca pe o alternativă mai atractivă decât guvernarea. Dar despre asta într-o postare viitoare.

Facebook Comments

13 comentarii

  1. Scuza cu sistemul de vot e un banc prost.

    Laburistii, impreuna cu liberal democratii n-aveau majoritatea si trebuiau sa mai aduca din aia minoritari.

    Si mai e varianta ( a la PNL ) ca stiu ce gaura lasa in buget si urmatorul guvern o sa trebuiasca sa taie serios din ajutoare sociale.

    Mai bine asteapta frumos, sa treaca criza si sa serveasca inca 12-13 ani de guvernare cand finantele or fi in ordine.

  2. @

    da', de curiozitate: se plateste, sau doar itzi place sa cochetezi drept intelectualul cu mici scapari spre stinga?))))

  3. @ all – multumesc pentru urari, dar – cu tot riscul de a va dezamagi – nu am renuntat la Voxpublica:) (asa ca as aprecia de buna seama daca v-ati abtine de la formulari Vax-publica, Voxpulica, etc).

    Despre propunerea lui Brown – nu stiu, m-am orientat dupa declaratiile destul de transparente ale lui Clegg. Evident, nu cunosc dedesubturile.

  4. @_Vali

    il stiu pe Gotziu – barba il face filozof. dar, vorba ceea: nu te ceta cu un prost, ca te face/lucreaza/termina din propria-i experientza.

  5. bravo ca l-atzi recuperat pe Fumi de pe VaxPulica (pardon, VoxPulica – na, ca nu-mi tasteaza ca lumea tastatura si iar ma trage de maneca @nedormitul!).

    @Fumi, bine ai revenit acasa – o cam faceai cu stinga pe platforma lui aia de mai sus (nu mai tastez, ca iar tastez urat).

    ps: sunt eu, victor, colegul de la NU din clujul-napoc)))))

  6. @ex-dictatorul

    Nu mai deschid messul. Ţi-am băgat bomba mîine la 6.00 şi Aligică la 20.00. Fug la bere. Pa pa pa pa! La bombă mai am de pus poză. Tre să găsesc ceva tare.

  7. comentariul anterior se refera la

    “Condiţia esenţială pusă de Clegg, acceptată de Cameron şi respinsă de Brown a fost reforma sistemului electoral…”

  8. Si eu ma bucur sa va regasesc aici, caci, dupa alegeri n-am mai calcat pe "Vax publica", si nici nu se intrevede vre-o vizita prea curand pe acolo.

  9. Hmm. Din câte ştiu, Gordon Brown a anunţat încă din februarie că în caz de victorie va organiza un referenum pentru introducerea votului alternativ (vot preferenţial), o formă de vot care aduce aduce mai multă proporţionalitate, avantajându-i pe liberali.

    Conservatorii s-au opus vehement oricărei idei de modificare as sistemului de vot.

    Brown şi-a reiterat promisiunea de referendum şi după alegeri.

    Abia alaltăieri, la anunţul lui Brown că se retrage de la şefia partidului, facilitând astfel o eventuală coaliţie cu liberalii, conservatorii au făcut o “ofertă finală” care includea şi un referendum pentru AV (vot alternativ), rezervându-şi însa dreptul de ''a face campanie împotriva acestuia''.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *