Am trăit s-o văd şi p-asta

Un politician român anunţînd la TV, la oră de maximă audienţă, scăderea salariilor bugetarilor, a pensiilor, a cheltuielilor sociale şi a subvenţiilor. Sînt curios cum vor reacţiona cei care pînă mai ieri făceau pe Facebook, pe bloguri, în presă şi prin partide grupuri de luptă împotriva creşterii fiscalităţii (update: au reacţionat deja.  acum au început să urle de mila bugetarilor şi a pensionarilor). Dar cea mai mare curiozitate o am în legătură cu reacţia sistemului privat: va reacţiona acesta în interesul său şi va sprijini (nu doar pe la terase şi dimineaţa, la team buildingul de la cafea, cînd se face bonding la comun) măsurile guvernului de scădere a cheltuielilor imorale, imbecile şi inutile sau va rămîne în acelaşi stadiu de letargie mentală, întreruptă din cînd în cînd de cîte o campanie pe Facebook, de luptă împotriva lui Guţă sau a găurii din stratul de ozon (ştiţi voi, dai click şi ai luptat, poţi să cobori cu sufletul împăcat la terasa din colţ)?

PS. „Scade consumul.”  Şi dacă banii de la FMI nu mai intră (apropo, sînt mai mulţi decît reducerea de cheltuieli anunţată de Băsescu), şi dacă ne scade ratingul de ţară, ne cresc dobînzile la care ne împrumutăm, dacă creşte fiscalitatea, se înmulţesc falimentele în mediul privat (firmele care dau faliment şi salariaţii aferenţi disponibilizaţi nu numai că nu vor mai consuma, dar nici nu vor mai produce – se vorbeşte de scăderea consumului ca şi cum doar bugetarii consumau în ţara asta), importurile de consum rămîn aceleaşi în timp ce scad importurile de producţie (firmele care ar da faliment din cauza creşterii fiscalităţii importă materii prime sau componente pentru producţie, nu pentru consum – astfel, dacă nu se luau măsurile astea, ajungeam să importăm doar pentru consum), dacă creşte inflaţia (fiscalitate mai mare, preţuri mai mari, producţie mai mică), dacă scade puterea de cumpărare chiar şi a bugetarilor nedisponibilizaţi şi a pensionarilor (din cauza inflaţiei), la care se adăugă scăderea puterii de cumpărare a salariaţilor disponibilizaţi din sistemul privat plus slăbirea economiei naţionale prin falimentarea a mii de firme româneşti, dacă scad investiţiile din afară (fiscalitatea crescută  şi dezechilbrele macroeconomice plus semnalele negative date de organismele financiare mondiale alungă investitorii), e mai bine? Şi încă ceva: cum  e mai bine să foloseşti nişte bani: consumînd produse finite din import sau investindu-i în producţie internă? Şi bomboana de pe coliva celor care o tot dau cu scăderea consumului: v-aţi gîndit că bugetarii disponibilizaţi din sistemul public au posibilitatea să se angajeze în sistemul privat? Ă?

PS2.

Varianta 1. Scad veniturile bugetarilor cu 25% sau sînt daţi afară 140 000 de bugetari. Scade consumul.

Varianta 2. Cresc TVA-ul şi cota unică. Dau faliment 2000 de firme şi sînt disponibilizaţi 150 000 de salariaţi din mediul privat. Scade consumul. Scade producţia. Scad exporturile. Creşte inflaţia.

UPDATE. P-asta am uitat-o şi văd că nu zice nimeni de ea: modificarea Codului Muncii în sensul „flexibilizării forţei de muncă”, pe care a anunţat-o acum Băsescu.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

58 de comentarii

  1. @Bleen, situatia medicinei, atat in Ro cat si pe mapamond, e mult mai complicata 🙂

    pana una alta, pleaca medicii pe capete din Ro, si pleaca mai ales aia mai bunicei(si nu, si parintii alora au platit impozite, iar si restul invatamantului e tot gratis, in Romania, deci nu au nici o datarie fata de patrie).

    "se descurca si in afara", nu e cum vor forumistii (de pe alte bloguri) degraba varsatorii de sanje de medic roman :mrgreen:

    comunismul a distrus stratificarea normala a societatii. iau exemplul cu medicii, care sunt o elita, in orice tara cilizata, mai putin in Romania, unde sunt bataie de joc "la salarii". si atunci, ca medic, intervine "dilema spagii", o alta lunga discutie…

    in tarile "socialiste" gen Franta, Canada si "salariile medicilor la stat" sunt foarte mari; comparat cu media din tarile respective, nu cu media din Romania.

    dupa cum spuneam, discutia e mult mai lunga; cu fumatul da, ti-o faci cu mana ta. exista insa diabet, hipertensiune esentiala, cancere, etc. tot "preconditii", genetice sau factori pe care nu prea poti sa-i influentezi. tot cu moarte prin deces cu exitus letal.

    insa, dupa cum spuneam, discutia e mult mai larga.

  2. Din categoria bugetofagilor fara performanta nu ar trebui sa uitam SRR si TVR. Aceste institutii sunt supradimensionate si suprabugetate in raport cu performanta obtinuta. Veti observa ca din toate institutiile statului acestea doua vor fi cel mai putin afectate de criza. Cunoscatorii stiu de ce.

  3. Anul trecut m-am operat de coloană. Iar cheltuielile pe care le-a suportat sistemul pentru operaţia şi recuperarea mea (vreo trei luni de internare) sînt imense. Şi oricum, eu plătesc şi am plătit ani de zile asigurări de sănătate (fără să apelez aproape niciodată la sistem), dar ce te faci dacă în situaţia asta se află unul care nu plăteşte sau nu a plătit asigurări? Cît pot suporta asiguraţii? Cît poate suporta sistemul privat? Şi pensii, şi sănătate, şi şomaj, şi ajutoare sociale, şi educaţie, şi armată, şi poliţie, şi administraţie, şi prime de vacanţă, de concediu, sporuri de antenă, de limbă străină, de zîmbet, de futut timpul şi jucat Zuma, şi infrastructură, şi utilităţi subvenţionate, autostrăzi pe care se circulă gratis (şi astea ar trebui să fie pe bani – şi am avea 10 000 de km, nu 200, ca acum), şi subvenţii ptr agricultură, şi altele. De unde dracu atîţia bani?

  4. Apropo de şpagă:

    – am întîlnit în spital pe cineva care se operase la Viena (tot de coloană – şi nu, nu-l chema Traian). A costat 15 000 de euro operaţia (el a plătit cu banii jos – austriecii plăteau din aisgurări, cu, eventual, o diferenţă). E absurd să ceri să fi operat pe coloană, de exemplu, să stai în spital cîteva săptămîni sau luni, să ai servicii medicale şi medicamente compensate pentru 12 milioane pe an, cît plăteşti la asigurări dintr-un salariu mediu, să zicem (de 1500 roni – mă rog, nu ştiu cît e salariul mediu). iar din alea 12 milioane pe an, cît plăteşte la sănătate un asigurat cu salariul mediu, trebuie să primească servicii, medicamente, consultaţii, operaţii şi doi pensionari şi un copil sau doi plus un şomer şi încă un asistat social. E normal să dai şpagă? E normal să existe un sistem de coplată, să fie eliminate o mare parte din medicamentele compensate (să rămînă doar cele ultra-ultra-necesare), să nu mai fie acceptate enşpe mii de analize, consultaţii şi vizite suportate din asigurări pentru cei care nu plătesc asigurări dar se abonează pe la uşile clinicilor şi spiralelor. Iar cei care nu se îngrijesc de sănătate să plătească asigurări mai mari (riscuri de îmbolnăvire mai mari, asigurări mai mari). De exemplu, eu sînt fumător şi nu mi se pare normal ca ceilalţi asiguraţi să-mi suporte mie cheltuielile medicale dacă mă îmbolnăvesc de cancer la plămîni. Nu e vina lor că eu fumez două pachete de ţigări pe zi. E normal să plătesc asigurări mai mari, atîta timp cît prezint riscuri mai mari de îmbolnăvire.

  5. @cristina.

    Spuneţi dvs.:

    " (…) cred ca ne putem lipsi de o companie de telefonie mobila in Romania, mai curand decat de niste medici sau de niste profesori de care depinde sanatatea si viitorul copiilor nostri.(…)"

    Păi dacă dispare "compania de telefonie mobilă" nu mai avem deloc medici şi profesori, că din ce să fie plătiţi, dacă nu din veniturile impozitate produse de această companie. Din împrumuturi, care la un moment dat trebuie plătite. Dar nu se va putea, că nu mai există deja de ceva vreme "compania de telefonie mobilă". Deci Grecia.

  6. educaţia nu era pe gratis. elevii mergeau să muncească în cîmp, iar din banii obţinuţi şi alţii aduşi de acasă plăteau fondul clasei. ştiu, e o practică frecventă şi acum.

  7. "măsurile guvernului de scădere a cheltuielilor imorale, imbecile şi inutile"

    Exact asta e ceea ce ne lipseste.

  8. As mai adauga ca, in cazul doctorului Ciomu, despagubirea de 500 mii EUR stabilita de instantele de judecata va fi platita drept daune morale de catre Primaria Capitalei, adica tot de noi.

    Cu alte cuvinte, daca tot extindem discutia despre competenta si plata acesteia, este nedrept sa excludem justitia din categoria bugetatilor fara performanta.

  9. Armata şi Poliţia nu le poţi privatiza. Educaţia şi Sănătatea da. Şi nu numai că poţi, dar e chiar indicat, dacă nu obligatoriu.

  10. Nici în afară oamenii nu-şi permit să se ducă la o clinică privată şi să plătească cu banii jos, cum se întîmplă la noi. Soluţia e asigurarea. Dar asta înseamnă ca o parte din banii pe care-i plătesc prin asigurare să se ducă la privat, nu la stat. E valabil şi pentru sistemul de educaţie. Sistemele publice de sănătate şie ducaţie trebuie reduse la minim (şi să rămînă pentru cei cu venituri mici) şi să fie sprijinite (prin asigurări) sistemele de sănătate şi educaţie private. Dar, repet, fără asigurări, aproape nimeni nu-şi permite să plătească cu banii jos la o clinică privată sau o şcoală privată.

  11. Şi încă ceva: nu scrie nicăieri că profesorii şi medicii trebuie să fie bugetari. Pot fi şi angajaţi în sistemul privat.

  12. @Cristina

    1. Învăţămîntul românesc oricum scoate analfabeţi pe bandă rulantî, nu de ieri, de azi, ci de peste 30 ani. Soluţia e o reformă profundă, după principiul "banii urmează copilul" (la ce şcoală merge, acolo merg şi banii plătiţi de părinţi prin impozite, indiferent că e şcoală de stat sau privată). Plata salariaţilor din educaţie să se facă diferenţiat, în funcţie de performanţe (asta înseamnă şi că mulţi inocmpetenţi trebuie să plece)

    2. Sistemul de sănătate: acelaşi principiu: banii urmează asiguratul. Mă tratez la o clinică (privată sau de stat), banii pe care îi plăstesc prin asigurare se duc spre clinica respectivă iar serviciile să fie proporţionale cu contribuţia fiecărui asigurat (cu un minim de servicii asigurat celor cu venituri mici). La fel, plata salariaţilor din sistem să se facă în funcţie de performanţe (nu au, afară). Apropo, Ciomu are din nou drept să profeseze.

    Sistemele de sănătate şi educaţie sînt gărui negre ale bugetului. Sînt domeniile care primesc cel mai mult de la buget şi au cele mai proaste perfomanţe.

    3. Nu scad salariile bugetarilor cu 25%. Scade fondul de salarii cu 25%. Fiecare instituţie va trebui să se descurce cu un fond de salarii mai mic: scade salariile (diferenţiat – la unii scade mai mult, la alţii, mai puţin – e o decizie pe care trebuie s-o ia cei care ştiu ce perfomanţe are fiecare salariat, adică managementul instituţiei) sau, varianta a doua, instituţia se restructurează şi disponibilizează o parte dintre salariaţi.

    4. Comunismul ne-a dat educaţie şi sănătate pe gratis. Scuză-mă, dar e o tîmpenie. De unde veneau banii din cele două sisteme? De la noi, din impozite. Ei bine, eu nu mai sînt dispus să plătesc aiurea, fără să controlez ce se întîmplă cu banii mei şi unde se duc. Vreau ca banii pe care-i plătesc din impozit sau asigurare să ajungă la clinica unde mă tratez, la şcoala unde-mi înscriu copilul, fie de stat sau private.

  13. As avea un mic comentariu adresat unui lucrator in domeniu privat la

    "Varianta 1. Scad veniturile bugetarilor cu 25% sau sînt daţi afară 140 000 de bugetari. Scade consumul."

    Printre bugetarii de care vorbiti sunt profesori ,invatatori samd.scadeti veniturile bugetarilor(un profesor de liceu de curand angajat avea 8 milioane),scadeti valoarea invatamantului ,scadeti nivelul de pregatire al elevilor/studentilor,o sa aveti peste zece ani generatii de analfabeti:)dar cred ca e prea mult pentru dumneavoastra sa ganditi peste zece ani .acum ca e criza ,putem sa ii tinam pe astia micii si fara educatie.ca noi daca am primit gratis educatie universitara si preuniversitara de la stat ,ce ne-a folosit ?poate doar ca sa ne angajam la firma aceasta privata care ne cerea diploma de inginer/informatician etc.Cine o sa lucreze in firmele de IT peste douazeci de ani ,daca scadeti atat nivelul invatamantului?

    Tot bugetari sunt si medicii,care fac o munca extrem de grea pe un salariu de nimic(un medic specialist proaspat absolvent de rezidentiat are cam 11-12 milioane),dupa 6 ani de medicina si 5 ani de rezidentiat.si dumneavoastra propuneti sa le fie scazute salariile la 9 milioane.intr-adevar ,cui foloseste munca unui medic ,la urma urmei?:(

    Cat despre

    "Varianta 2. Cresc TVA-ul şi cota unică. Dau faliment 2000 de firme şi sînt disponibilizaţi 150 000 de salariaţi din mediul privat. Scade consumul. Scade producţia. Scad exporturile. Creşte inflaţia."

    despre care productie e vorba?care export?eu stiam ca majoritatea fabricilor privatizate din Romania(cu exceptia ultra folositului exemplu al firmei renault )nu prea au mai produs mare lucru.economia actuala a Romaniei consta in servicii si cred ca ne putem lipsi de o companie de telefonie mobila in Romania,mai curand decat de niste medici sau de niste profesori de care depinde sanatatea si viitorul copiilor nostri.bineinteles daca dumneavoastra primiti un salariu de 30 milioane de la o firma privata ,,o sa va puteti permite sa va dati copilul la meditatii si o sa va duceti la o clinica privata ,daca vi se intampla ceva cu sanatatea. din pacate cei carora or sa li se scada salariul la 6 milioane ,o sa se uite pe nedrept cu invidie la dumneavoastra.sa va fie de bine salariul si slujba grasa!

  14. ziceam eu ieri că e o glumă dictatura blogary.dar să nu mă lase să dorm la ora asta,deja e ceva suspect…mai am vreo scăpare? 🙄

  15. 1) Bogdan Chiriac e pielea lui SRS. 2) Intr-o tara normala,cand scade puterea de cumparare a populatiei, scad si preturile la bunurile de larg consum.S-ar putea ca incepand de azi,sa intram si noi in randul lumii.( preturile pot scadea lejer,aduceti-va aminte ca in timpul crizei datorate gripei aviare,preturile produselor avicole au scazut la jumatate si nu a dat nimeni faliment din cauza asta.Deci sunt profituri uriase in industria alimentara si nu numai.)Nu este economic sa-ti restrangi activitatea numai pentru a mentine preturile ridicate.

  16. – Domnule, avem să vă dăm o veste nu tocmai bună… Băse, zi-i tu!

    Deci, domnule, fiica dumneavoastră şi-a dat burka jos şi a fugit cu un punker budhist cu motor din caşmir…adică din Kashmir.

    – Ooooh, Allah, Allah, fă, una dintre voi, pregătiţi-mi focosul.

  17. Dictatorul:

    – Pai bine , ma, Lazaroiule, eu ti-am spus sa bagi repede un text pe Blogary si tu? Pai e frumos?

    Lazaroiu:

    – Domnule dictator, pai ce mi-e Blogary ce mi-e B1? Acelasi public captiv, aceeasi audienta. Plus de asta, imi este mai comod. Pana si Florin Cojocaru a observat cu invidie ca Maria Ta prefera aceeasi emisiune. Mai mult, dintr-o gelozie netinuta in frau s-a luat in mod public de moderatorul emisiunii.

    Dictatorul:

    – Bine, sa nu se mai intample. Acum pune mana si scrie un articol tot atat de ambiguu ca acela cu Teo. Da-le teme de reflexie pe weekend si trimite-i la cules de ciuperci.

  18. Închidem fabrica din Detroit şi o mutăm în Pakistan. Spune-i lui Băse să iasă în conferinţă şi să-i anunţe pe angajaţi.

    Cu stimă, Henry Ford al IV lea

  19. reduţem salariile budzetarilor cu doosţinţi la sută. pensiile le reduţem cu ţinspe la sută, iar azutorul de somaz îl reduţem tot cu cinţpe la sută.

  20. Lăză către Dicta:

    – Auzi, bre, fusei la Zexe Plus la emisiune, şi cînd mă întorsei, ce-mi auziră urechile, auzi, tu ce-mi auiziră! Ciă mi-a scăzut salariul cu 25%, a anunţat un tîmpit la TV.

  21. @Bleen, 🙂 am fost usor flexibilizat si trimis sa produc o alta emisiune la o alta televiziune. Mai colaborez cu cei de la emisiunea lui Radu Moraru pe chestiuni punctuale si de ordin tehnic. Pot, insa, sa recunosc ca si eu regret ca am pierdut emisiunea cu Lazaroiu. Exact cand a intrat Lazaroiu in emisiunea lui Radu am intrat si eu in direct cu un alt talk show politic unde l-am avut ca invitat pe Horia Alexandrescu.

  22. N-am TV. Spuneţi-mi şi mie ce mai zice Lăză pe B1TV. Sau nu, Zexe, spune-i mai bine să scrie ce zice şi ştie el cum să intre după aia în dashboard şi să dea publish.

  23. Breaking News:

    Interne: Guvernul Boc anunţă noi flexibilizări în administraţie.

    Externe: General Motors închide o fabrică din Mexic. 14 000 de muncitori vor fi astfel flexibilizaţi,

  24. Îmi place aia cu flexibilzarea forţei de muncă prin modificările la Codul Muncii.

    acum:

    Patronul: Nu-ţi faci treaba, nu-mi mai place de tine, ar fi cazul să ne despărţim, te aştept, dacă eşti amabil şi nu te superi, cu demisia la mine.

    după modificare:

    Patronul: Eşti flexibilzat. Afarăăă!!!

  25. Da, avem un presedinte responsabil. Daca ar fi iesit Boc la tribuna sa faca publice negocierile cu FMI, inaintea alegerilor interne, motiunile pregatite de opozitia de stanga ar fi avut mai mult impact iar sansele lui BOc ar fi scazut considerabil. Boc si PDL se gasesc in fata alegerilor interne, un alt examen greu.

    Dupa cum rapid s-a observat, Ponta a muscat momeala ca guvidu' si a sarit la beregata presedintelui lasand culoar liber pentru Boc. O remaniere a guvernului inaintea congresului PDL ar fi insemnat o lovitura in plex pentru dreapta din Romania si masurile de dreapta atat de necesare pentru a contracara criza.

    Din punctul de vedere al presedintelui,iesit din logica electorala, gestul de asumare al acestor masuri fara precedent i-a deschis usa spre cartile de istorie.

    Bravo!

  26. logica lui bogdan chirieac:

    dacă sînt oameni daţi afară, se consumă cu 25% mai puţin, iar un producător de ciocolată, de pildă, are o cifră de afaceri cu 25% mai mică, automat contribuie cu mai puţin la stat.

    ce ignoră domnul pielea p…lii, că multe firme mai şi exportă. sau îşi exportă toată producţia. adică, ce exportă ele se consumă în alte ţări, neafectate de 15/15/15.

    ba, mai mult, dacă scade consumul, scad şi importurile pentru consum. dar domnul pielea nu se prinde dacă nu e pe şpagă.

  27. 1. nu scade consumul în general, ci consumul privat

    2. aceasta scadere nu poate fi în nici un caz un argument împotriva masurilor de scadere a fondurilor de salarii si pensii, care constituie singura masura rationala în situatia data

    3. o crestere a impozitelor ar fi fost sinucigasa

    deci nu vad unde-i supararea

    e criza, win-win n-avem, avem un pic de least worst, pentru win-win reveniti, sau mai bine sunati, sa nu faceti drumu degeaba

  28. da, cunosc cazuri de oameni care au plecat de la stat la privat: unii au început să vîndă case de marcat (ca unici distribuitori), alţii şi-au deschis firme de pază (ca foşti poliţişti), ş.a., iar unii au trecut în consultanţă.

  29. Nu cresc taxele, dar se taie drastic din fondurile de pensii, salarii şi asigurări de şomaj.Cuvântul guvernatorului BNR a fost hotărâtor în negocierile cu FMI.

    Se pare ca Icsarescu si nu Basescu, sau?

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *