PSD+Basescu vs Dreapta Unita

În aceeași zi în care Klaus Johannis și-a anunțat înscrierea în PNL și Crin Antonescu l-a declarat potențial premier, în Jurnalul Național, cotidian al Trustului Intact, apare un sondaj realizat de Avangarde, institut apropiat PNL-ului. Ce ne spune sondajul? În primul rînd USL nu apare în sondaj. Apar în schimb PSD și PNL. Iată rezultatele, la partide: PSD – 37%, PNL – 24%, PDL  – 13%, PPDD -11%, FC – 6% (peste prag dar nu fix cît pragul). La preziențiabili situația e următoarea: Crin Antonescu – 35%, Victor Ponta  – 15%, Dan Diaconescu – 9%, Mihai Răzvan Ungureanu  – 9%.

Dacă adunăm scorurile PSD și PPDD, avem 48%. Dacă adunăm scorurile PNL, PDL, FC și UDMR (care nu apare în sondaj dar care putem presupune că are 5%) avem 48%. Dealtfel, PNL și PDL împreună au fix cît PSD: 37%. Măiastru adusă din pix, nu?

Acestea nu-s toate piesele puzzle-ului. Mai sînt cîteva. Să le trecem repede în revistă:

  • Băsescu este acuzat de gruparea Blaga de fraternizare cu PSD-ul (chiar Blaga, cel mai prudent membru al grupării Blaga, a vorbit despre reevaluarea pe care Băsescu le-ar fi făcut-o lui Ponta și Dragnea). În același timp, Udrea este acuzată de pesedism tot de gruparea Blaga. Băsescu este acuzat, tot de Blaga, că ar fi dus la ruperea DA iar Blaga s-ar fi opus. În același timp, Băsescu ar fi fost pentru alianța PDL-PSD din 2009, în timp ce Blaga s-ar fi opus.
  • Videanu și Mihai Răzvan Ungureanu vorbesc de unitatea dreptei și îl acuză pe Băsescu, fără să-l numească, de scandalul actual din sînul ”dreptei”
  • Mihai Răzvan Ungureanu lansează un atac fără precedent la adresa SRI și lui George Maior, nașul de cununie al lui Victor Ponta (fără să-i numească, evident) acuzîndu-i că ar sta la originea căderii guvernului MRU prin manipularea ofițerilor sub acoperire din Parlament. Cine știe despre ce e vorba și care au fost zvonurile care au circulat la căderea guvernului MRU știe că atacul lui MRU la ”ofițerii acoperiți din Parlament” e un atac la SRI și Maior.
  • Mihai Răzvan Ungureanu se delimitează de Băsescu (fără să-l numească, evident) de cîte ori prinde ocazia.
  • În PDL, teoria ”partidului-balama” sub conducerea lui Blaga și participarea la guvernare sub stindardul ”dreptei unite” cîștigă tot mai mulți adepți
  • Televiziunile PSD-ului și PNL-ului, RTV și Antena 3, duc un război violent, fără ocolișuri.

SRI, Băsescu, Ponta, PSD, de o parte. Dreapta unită, adică PNL, Crin Antonescu, Johannis, PDL, Blaga, Videanu, FC, MRU, de cealaltă parte.

Acestea sînt mesajele publice. Dacă adăugăm deficiențele de caracter, frustările, resentimentele, ambițiile și dorința de revanșă ale unora dintre actori, ne iese peisajul complet. Nu știu cine îi face strategiile lui Dan Voiculescu, dar am o bănuială că respectivul are experiență militară. Consultanții politici driblează pe spații mici, nu sînt capabili să vadă mai departe de 30 de centimetri în fața lor. Dan Voiculescu vrea o dreaptă unită. Și sînt șanse extrem de mari să o aibă. Are bani, are putere mediatică, are putere politică și parlamentară, știe să se folosească de frustrările și resentimentele celor care sînt sau au fost la un moment dat în tabăra lui Băsescu.

PS. Și încă două cestiuni. Cineva m-a făcut atent, nu spui cine, persoană importantă, la celelalte două întrebări ale sondajului. Citez din Jurnalui Național: ”44% dintre repondenţi consideră că anul viitor alegerile europarlamentare ar trebui să se desfăşoare  simultan cu cele prezidenţiale. De asemenea, 40% dintre repondenţi sunt de părere că Uniunea Social Liberală se va desfiinţa până la alegerile parlamentare ce se vor desfăşura în 2016.”

Deci, alegeri prezidențiale și europarlamentare în același timp (demisie sau suspendare Băsescu) și ruperea USL.

Și încă ceva. Și Blaga a vorbit despre demisia lui Băsescu. Blaga a spus că Băsescu e bine primit după 2014 în PDL, el neavînd nimic împotrivă (el fiind președintele PDL). Dacă Băsescu vrea să fie președinte PDL, atunci să-și dea demisia. Un fel de: ”Dacă te interesează atît de mult președinția PDL, păi atunci de ce nu te bagi tu, de ce nu candidezi tu la președinția PDL, de ce nu-ți dai demisia din funcția de președinte al României.” Blaga îi atrage atenția lui Băsescu că are dreptul să vorbească despre PDL doar dacă își dă demisia din fruntea țării.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

45 de comentarii

    1. Bleen Ca să vezi ce coincidență, popândăul despre care se face vorbire în articolul ăsta, Valer Marian, are aceleași inițiale onomastice cu autorul (mă rog, cel puțin declarat) al articolului VoRu, Valentin Mândrășescu. Ardelean de-al meu, cu limba lată. Te doare dublu, cînd zice cîte-o tîmpenie, că o zice pe suprafață mare.

  1. Cine are curiozitatea sa intrebe un copilas cu cine seamana nenea Varanul, s-ar putea sa fie (placut) surprins. Asta poate pentru ca ei vad mai multe desene decit noi, habar n-am.

  2. Fostul primar FDGR al Mediaşului Daniel Thellmann a trecut la PDL în 2008, astfel că FDGR a rămas fără candidat la primăria oraşului. Klaus Iohannis a anunţat că “este greu de spus dacă FDGR o să aibă un candidat în 2012 la primăria municipiului Mediaş, pentru că FDGR Mediaş s-a dizolvat de facto, ca forţă politică, nu ca entitate, jucând o carte perdantă”, referindu-se la plecarea fostului lider local şi primar FDGR la PDL. Sursa:Agerpres
    Daniel Thellmann a murit foarte suspect de cancer galopant, dupa o vizita in Germania. Unii medieseni presupun ca a fost iradiat.Eu nu pot sa cred asa ceva. Insa, inainte de deces a fost umilit de Johannis si dat afara din FDGR pentru ca a trecut la alt partid. Johannis face acum exact acelasi lucru, doar partidul este altul. Pe Johannis, care este si presedinte FDGR, cine-l da afara?

  3. ce ma faceau securista astia din bloc, dupa ce mi-au interceptat o citatie intr-un dosar CNSAS, sa vedeti acu’ ce ma da in vileag MRU ca-s sub acoperire la Euractiv :-))

      1. Canadiana tot ce se poate :p pe chestia asta mai am una:
        mdeci,
        a propos de FDGR, pe Portalul Instantelor de Judecata, in sectiunea
        Judecatoria Sibiu, apare un Dosar nr. 1575/306/2013 inregistrat pe
        04.12.12 si solutionat pe 18.02.13 in sensul ca:
        „Admite
        cererea formulată de petentul şi în consecinţă : Dispune înscrierea în
        Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Sibiu a
        modificărilor intervenite în Statutul F.D. G. din Sibiu cuprinse în
        Hotărârea Adunării Generale din 27.11.2012”
        cred ca e de prisos sa ne intrebam ce modificari s-au operat in statut prin hotararea in cauza 🙂

        1. EleBelele, prezenta replică este un like explicit la combinația de afirmații „Elenina este un diavol care este rudă de sânge cu Băse și Monica”.

  4. Articol Euractiv, 2009:
    „Small Business Act”, un document al Comisiei adresat micilor afaceri, urmeaza sa fie adoptat in curand de Parlamentul European. Intre timp, in Romania, reprezentantii IMM-urilor atrag atentia ca doua initiative legislative recente nu respecta prevederile acestui document: „Proiectul Codului de Procedura Civila nu transpune Directiva europeana privind combaterea intarzierii platilor si noul impozit forfetar nu este in spiritul documentului european adresat micilor afaceri – „Small Business Act”, considera Consiliul national pentru IMM din Romania. 
    Comunicat Forța Civică, 2013:
    “Small Business Act” este un document al Comisiei Europene adresat micilor afaceri și urmează să fie adoptat în curând de Parlamentul European. Reprezentanții IMM-urilor din România atrag atenția că două inițiative legislative recente nu respectă prevederile acestui document: “Proiectul Codului de Procedura Civilă nu transpune Directiva europeană privind combaterea întârzierii plăților și noul impozit forfetar nu este în spiritul documentului european adresat micilor afaceri – “Small Business Act”.
    Articol Euractiv, 2009:
    Asa cum se stie, Guvernul a adoptat saptamana trecuta celebrul „impozit forfetar” care inseamna, contrar interpretarii Ministerului de resort, o crestere a fiscalitatii pentru o anumita categorie de intreprinzatori – cei mai mici, cu venituri si activitati modeste, dar poate cu perspective de viitor. 
    Comunicat Forța Civică, 2013:
    Guvernul Ponta a adoptat săptămâna trecută celebrul “impozit forfetar”, care înseamnă, contrar interpretării Ministerului de resort, o creștere a fiscalității pentru o anumită categorie de întreprinzători – cei mai mici, cu venituri și activități modeste, dar poate cu perspective de creștere în viitor.
    Articol Euractiv, 2009:
    Consiliul National pentru IMM din Romania a atras atentia, in cadrul unei conferinte de presa de la inceputul acestei luni, ca proiectul noului Cod de procedura civila – aflat acum in dezbaterea Parlamentului national – nu transpun Directiva europeana pentru combaterea intarzierii platilor .
    Comunicat Forța Civică, 2013:
    Ambele inițiative ale guvernului Ponta încalcă flagrant și litera, dar și spiritul acestei noi legislații Europene. Consiliul Național pentru IMM din România a atras atenția, în cadrul unei conferințe de presă de la începutul acestei luni, că proiectul noului Cod de procedură civilă – aflat acum în dezbaterea Parlamentului național – nu transpun Directiva europeană pentru combaterea întârzierii plăților.
    Articol Euractiv, 2009:
    „Studiile si analizele realizate de CNIPMMR arata ca, in ultimii trei ani, peste 30.000 de IMM-uri au disparut ca urmare a blocajului financiar. La generarea blocajului financiar contributia majora o au autoritatile si institutiile publice (din domeniile: invatamant, sanatate, cultura, aparare, etc.), care platesc cu foarte mari intarzieri valoarea produselor, serviciilor si lucrarilor livrate/executate de IMM-uri. Exista o „cultura a intarzierilor” platilor in cadrul contractelor de achizitie publica incheiate cu autoritatile si institutiile publice, acestea refuzand in mod constant plata de penalitati de intarziere si dobanzi si transformand IMM-urile si ceilalti contractanti in creditori pentru cheltuielile necesare activitatilor publice.”, transmite organizatia patronala.
    Comunicat Forța Civică, 2013:
    “Studiile și analizele realizate de CNIPMMR arată că, în ultimii trei ani, peste 30.000 de IMM-uri au dispărut ca urmare a blocajului financiar. La generarea blocajului financiar contribuția majoră o au autoritățile și instituțiile publice (din domeniile: învățământ, sănătate, cultură, apărare, etc.), care plătesc cu foarte mari întârzieri valoarea produselor, serviciilor și lucrărilor livrate/executate de IMM-uri. Există o “cultură a întârzierilor” plăților în cadrul contractelor de achiziție publică încheiate cu autoritățile și instituțiile publice, acestea refuzând în mod constant plata de penalități de întârziere și dobânzi și transformând IMM-urile și ceilalți contractanți în creditori pentru cheltuielile necesare activităților publice”.

    1. Bleen
      2009 „Guvernul a adoptat saptamana trecuta celebrul „impozit forfetar””  2013 „Guvernul Ponta a adoptat săptămâna trecută celebrul”
      2009  „în cadrul unei conferințe de presă de la începutul acestei” 2013 „în cadrul unei conferințe de presă de la începutul acestei luni
      2009 „Studiile si analizele realizate de CNIPMMR arata ca, in ultimii trei ani”  2013 “Studiile și analizele realizate de CNIPMMR arată că, în ultimii trei ani”
      Cum ziceau ei in campanie?…  Noi sintem dreapta curata si inteligenta, spalata, ioropeana, targhetam clasa mijlocie si peste de la orase, cu educatie peste medie, oameni dăstepți, cu facebook, twitter, leptoc, tablete si memory stickuri, calatorii afara, cu abonament mega image. Si daca nu stie sa citeasca, e perfect. mercenari!

  5. Băsescu e acuzat că n-a pregătit viitorul, că n-a lăsat în urmă o generație nouă de politicieni. Da?
    Uitați-vă la CV-urile celor aduși în politică sau promovați de Băsescu. Beton. Te dai pe spate. Serios. Pe bune. Studii înalte sau foarte înalte, Sorbona, Oxford etc etc. Doctorate pe bune. Nume mari în cultură, familii una și una. Funcții înalte, parcursuri fără reproș. Nume care impresionează, care impun respect, nume cu sonoritate în lumea bună. Rezultatul? O adunătură de bufoni plini de ei, ridicoli sau pur și simplu cretini, goi, măcinați de ambiții, a căror unică miză sînt propriile persoane, caractere infecte, personaje rizibile sau sinistre. Băsescu a adus în politică crema. A, că e maro, asta e nu mai e vina lui.

    1. Bleen ai crede ca la atata cultura si educatie, ar avea constiinta binelui cetatii, ca ar putea sa articuleze niste idei viabile, realizabile in viata reala. Dar nu. Pacat de atata Sorbona. Daca au mai primit si burse de studii, banii aia au fost irositi.

      1. Bleen de exemplu unul din sorbonistii astia ar putea investiga si afla cati bani se colecteaza la fondul de asigurarilor de sanatate, ca nu stie nimeni in tara asta. Sa vina Sorbona sa ne lumineze.

  6. Revista Kamikaze:
    Andrei Năstase, pe Facebook: „Se împlinesc opt luni de la condamnarea tatălui meu şi ar fi putut să fie acasă”. Da, ar fi putut să fie acasă, iar tu a fi putut să conduci o Dacia Solenza la mâna a doua, să stai la un semidecomandat cu trei camere, să fi avut o mătuşă săracă şi să fi terminat un liceu obscur din capitală. Ei, nu-i aşa că opt luni nici nu pare aatâ de mult?

    1. Bleen crezi ca intelege de ce a fost arestat babacu’ ? Va creste urand tot ce e legat de justitie, atata vreme cand va lucra impotriva lui. E noua generatie de politicieni. Vivat !

    2. crezi ca intelege de ce a fost arestat babacu’ ? Va creste urand tot ce e
      legat de justitie, atata vreme cat va lucra impotriva lui. E noua
      generatie de politicieni. Vivat !

  7. Deputați:
    PSD – 160
    PNL – 101
    PDL – 55
    PPDD – 45 
    UDMR – 18
    Minorități – 18
    PC – 15
    Total – 412 (50%+1: 207, 2/3: 274)

    PNL+PDL+PC= 171
    PNL+PDL+PC+UDMR+minorități= 207
    Senatori
    PSD – 64
    PNL – 50
    PDL – 24
    PPDD – 21
    UDMR – 9
    PC -7
    Total – 175 (50%+1: 88, 2/3: 117)
    PNL+PDL+PC = 81
    PNL+PDL+PC+UDMR= 90
    Parlamentari:
    PSD – 224
    PNL – 151
    PDL – 79
    PPDD – 66
    UDMR – 27
    PC – 22
    Minorități – 18
    Total – 587 (50%+1: 294, 2/3: 391)
    PNL+PDL+PC = 252
    PNL+PDL+PC+UDMR+minorități = 297

    1. Bleen Se va face înainte de congresul PDL. Să nu fie surprize.
      Dar:
      1) cum convinge minorităţile? să zicem că se poate.
      2) cum convinge UDMR? să zicem că se poate.
      3) trebuie să convingă PPDD sau părţi din PPDD. Ceea ce pare a fi mult mai uşor. Nu cred că are cum să convingă FC-ul să voteze pentru suspendare. Fără FC nu mai iese majoritatea. Şi PPDD e mai eficient: PNL+PDL+FC+PC+UDMR+minorități = 297, majoritatea e 294, e pe muchie.
      Cred că e mult mai simplu pe soluţia Ghişe. „Parlamentul nu a dat o decizie privind referendumul”. Se face un vot şi gata.

        1. Bleen BarbuMateescu Si eu cred ca asta e planul. De aia l-au cooptat. Este popular, n-are hibe vizibile, e anti-Base. Sa vedem daca joaca turca dupa placul lui Felix. Asta nu vom sti decat dupa.

      1. BarbuMateescu BleenEu nu prea cred ca pot convinge mai mult de jumatate din parlamentarii PDL sa voteze suspendarea. Poate-s naiva dar nu cred. A, ca-i atrage Blaga intr-un blat mic, o coalitie de „dreapta” sincera si curata, intr-o afacere „nevinovata” cu unii de la putere, da. Dar sa voteze suspendarea? E prea mult, chiar si pentru politica noastra, cred. Nici aripa Blaga nu cred ca ar vota in proportie prea mare asa ceva. 
        UDMR nu cred ca mai merge pe mana PNL prea curand dupa socul pe care l-au incasat in decembrie, cand Crin nici nu mai stia ca au vorbit de guvernare impreuna desi semnase un document in sensul asta. Nici macar lovituri de stat nu poti da cu unii care fac asemenea gainarii. 
        Planul pare genial si indraznet dar nu cred ca poate fi dus la indeplinire. E prea riscant, prea la limita. Probabil e doar o amenintare pentru PSD: „uite ce-am putea face, la o adica”.

  8. Blaga o să spună că a acționat în spiritul Constituției împotriva lui Băsescu: președintele tre’ să fie independent, așa că dacă nu-l susține USL-ul, nici PDL-ul nu trebuie să îl susțină 😉

    1. meioza opt ani la rand – acusica se fac 10 – si-a afirmat si si-a aparat independenta Basescu. Fata de Voiculescu, Vantu, si restul gloatei, fata de interesele din PDL. Si asta i-a durut cel mai tare. Problema se pune invers: ei pot fi independenti de el ? Daca ar putea, nu l-ar pomeni in fiecare seara inainte de culcare.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *