Despre un nou partid. Consideratiuni generale. (I) Mitul fondator.

Așa cum am promis, azi lansăm serialul despre un nou partid. O luăm însă ușurel, cu pași mici și texte scurte, pînă își intră autorul în ritm și formă și cititorii revin la datorie după mini-vacanța de iarnă,

Pînă ajungem la carnea doctrinară, oportunitățile strategice, provocările operaționale și detaliile tactice, trebuie să spunem că un partid e mai mult decît o companie, un oenge sau expresia instituțională a punerii la comun a mai multor interese. Un partid e club de socializare și e baricadă și sectă, cu steag, arme fumegînde, topos-uri privilegiate, eroi, mituri și simbolistică. Un partid, pentru a se naște cu adevărat, are nevoie de o întreagă coregrafie a mitului, de ritual, de o construcție narativă și vizuală care să-i valideze existența și să-i dea semnificație.

Cum strîngi la un loc  și pui la lucru zece mii sau o sută de mii de oameni, fără să-i plătești, fără ca marea majoritate dintre ei să întrevadă la orizont vreo recompensă materială, în bani sau funcții? Și nu discutăm aici de provocările operaționale și logistice. Cum iei legătura cu ei, cînd și unde te întîlnești cu ei, cum folosești resursele, limitate, de timp, spațiu și financiare, vom discuta la capitolul (sau capitolele?) despre provocările operaționale. Nu discutăm aici nici de carnea doctrinară, de ideea măreață care mișcă mulțimile. Vorbim despre cum îmbraci acea idee măreață.

Nașterea unui nou partid presupune o situație limită, un sfîrșit, un dușman, cîțiva supraviețuitori ai catastrofei, un lider care să le arate drumul, promisiunea unui nou început și, de ce nu, a răzbunării, un spațiu și un loc bine identificate în care se face promisiunea sau legămîntul renașterii.

Făcînd abstracție de dificultățile de ordin strategic sau operațional, pe lîngă obstacolele legale sau financiare, un partid nu poate exista fără o foarte bună regie a începutului. Cu intrigă, mituri, eroi pozitivi și personaje negative, cu semne și decoruri privilegiate.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

129 de comentarii

  1. OstapB Sunt profund impotriva ideii ca: „Piata politica este similara cu cea economica. Daca vrei sa „castigi”
    trebuie mai intai (1) sa vezi daca „produsul” tau are cautare (2) daca
    da, cine il cauta, deci care este „vadul” potrivit pentru ceea ce
    propui. ”
    Ideea contravine direct celor spuse in articol si anume: „Cum strîngi la un loc  și pui la lucru zece mii sau o sută de mii de
    oameni, fără să-i plătești, fără ca marea majoritate dintre ei să
    întrevadă la orizont vreo recompensă materială, în bani sau funcții?”
    Daca gandim in termeni economici inseamna ca se intrevede la orizont o recompensa materiala fie ea si prin prisma castigurilor generale obtinute la un moment dat sau eliminarea monopolului actual. Dimpotriva, ca o miscare sa aiba succes trebuie sa miste inimi si constiinte sau mai concret la noi sa ii miste pe cei ce nu mai vin la vot. Ce ar face asta posibil? Cam acelasi lucru ce a permis presedintelui sa castige in fata lui Nastase in 2004. Pentru mai multe exemple vedeti aici:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Underdog_%28competition%29

    1. OstapB Și mai e un aspect: ce facem dacă inima și conștiința ne plasează în altă parte decît ce ne spune rațiunea că-i bine pentru cetate? Mie mi-e foarte clar, de pildă, că România mea are nevoie de un contract cu valorile clasice și tradiționale ale dreptei, deci rațiunea îmi spune că trebuie să militez pentru stat minimal, familie tradițională, credință în Dumnezeu etc., deși, pentru indivualitatea mea, valorile esențiale sînt libertatea deplină de alegere și toleranța sexuală și religioasă (de exemplu). Ăsta e momentul în care trăiește țara mea, acum.

  2. Parca Aligica spunea ca Romania abia daca isi permite citeva bloguri de dreapta si nu un nou partid de dreapta. (Eu ii acord un credit nelimitat lui Aligica, pentru ca stie ce spune, spre deosebire de unii comentatori mai infierbintati.)
    S-a schimbat ceva esential dupa catastrofa dreptei la alegerile din decembrie 2012 ?
    Comentatorii de pe Blogary sint absolut insuficienti pentru un nou partid, mai ales cei care, pe buna dreptate probabil, au strimbat din nas la PDL, NR, FC, ARD. 
    Romania balteste in propria neputinta de a zidi ceva durabil inca de pe vremea mesterului Manole.

    1. adrirus 
      Da, s-a schimbat ceva esențial. Se separă apele.
      De unde până unde ideea cu comentatorii de pe Blogary să facă un nou partid, totuși?

  3. La chestiune cum se zice. Ce as vedea necesar la un nou partid:
    – Delimitarea clara de fostii comunisti si de securitate. Ar fi si cazul sa avem un partid care sa nu fie manevrat financiar si informational pe reteta PRM, PPDD, USL, ARD etc. (nu uitati ca delimitarea de PSD a fost mana cereasca pentru PD si PDL cand aveau asta in statut). Si nu e suficient ceva abstract gen proclamatia de la Timisoara. E evidenta o abordare reala a problemei.

    – Mesajul principal de guvernare sa fie pe 2 directii. Nu una ideologic abstracta cum e filozofia de dreapta ori popular europeana. Asta poate inseamna ceva in exterior nu la electoratul autohton. Cele doua ar fi:
     1. Rearanjarea scarii de valori pentru cetatenii Romaniei prin suport direct si indirect al statului in fructificarea valorilor autentice: Competenta per domeniu de activitate , profesionalismul in relatiile dintre domenii diferite si in cadrul oricarei institutii de stat ori private, echidistanta politica a activitatii cu minim de implicare a statului in procese de finantare economica, pluralism religios in limita unor percepte morale compatibile, educatia ca factor necesar in definirea elitelor, sanatatea ca prerogativa a individului ce trebuie invatat cum sa si-o pastreze si sa si-o imbunatateasca si sa nu o lase in seama statului, transformarea institutiilor de control in institutii de colaborare cu cetateanul in vederea asigurarii dreptei concurente, implicarea cetatenilor in reconstructia societatii pe baza de voluntariat si acte de binefacere directe, benevole cu scutire  de taxe si impozite. 
    2. Democratizarea si recredibilizarea justitiei ca instrument de combatere a fricii si diletantismului civil bazat pe spaga si ocolirea legii:
    – Respectarea legilor mai inainte de orice. Simplificarea lor pana la evidenta unde este cazul cu conditia intolerantei la incalcarea cu buna stiinta a regulilor si legilor in vigoare. Gravitate sporita pentru nerespectarea legii de catre angajati ai statului roman fiind vinovati si de subminarea statului de drept.

    – Introducerea unui sistem prin care verdictul de vinovatie sau nevinovatie sa fie in afara oricarei indoieli (judecatorul stabilind cuantumul pedepsei pe baza legilor)
    – Introducerea precedentului in verdicte de aceeasi natura 
    – Responsabilizarea angajatilor tuturor institutiilor implicate in procesul de justitie de la politie si garda incepand prin posibilitatea urmaririi culpei individuale cat si a realizarilor profesionale 

    – Eliminarea exceptiilor discriminatorii intre clasele sociale in ce priveste respectarea legilor. Daca e posibil pentru presedintele in functie (Bill Clinton) a celei mai puternice tari din lume sa fie chemat in instanta de ce nu ar fi la noi?

    Urmeaza o serie de obiective secundare, dupa intrarea in detali, precum sprijinirea clasei de mijloc prin masuri concrete de marire a competitivitatii.

  4. dragi români! vă rog să faceți distincția între:
    „fac o ciorbă”
    „ingrediente necesare pentru o ciorbă”
    DISLEXÍE s.f. (Med.) Tulburare nervoasă, constând în dificultatea de a citi și a înțelege ceea ce se citește. [< fr. dyslexie, cf. gr. dys – dificil, lexis – cuvânt].

    1. Agentul Bad Ass Tweety Ca să deschizi sau să participi la o discuție despre oportunitatea unui nou partid în 2013 (nu 2010 sau 2011) din perspectiva teoriei pure trebuie să fii cel puțin idiot dacă nu chiar profesor la Ștefan Gheorghiu. Mi se pare însă că, după experiența recentă a NR și FC/ARD și nenumărate ale experiențe similare anterioare, a propune altora lansarea unui nou partid refuzînd să te implici în structurarea acestuia este o formă de iresponsabilitate maximă.
      Sistemul politic însuși din România este defect, nu doar unul sau mai multe partide, iar răbdarea societății față de actuala construcție politică a atins cote de alarmă. Ce se va întîmpla cînd USL va prezenta nota de plată pentru bîlciul din 2012?
      Chiar crede cineva că alegătorii USL de acum vor înțelege necesitatea tăierii salariilor de către Guvernul Boc, că vor înțelege diferența dintre dreptate și interes circumstanțial, dintre încurajarea muncii și încurajarea locurilor de muncă și se vor grăbi să voteze „Dreapta”? Sau se vor arunca în brațele unui nou USL ori, cine știe, dacă condițiile externe o permit, ale unui tătuc salvator care le va promite că vor trăi mai bine chiar decît pe vremea lui Băsescu?
      A trebuit însă, cu scuzele de rigoare să recunosc dreptatea lui @Agentul Bad Ass Tweety : și în articol, și în comentarii @Bleen se limitează la rolul Sanda Marin fără a se aventura să ne spună dacă o ciorbă fierbinte ar prinde sau nu bine pe vremurile asta. Și a trebuit să îmi pun întrebarea ce rost are.
      După mine, Blogary poate să continue cum a început: reflectînd și comentînd acele elemente ale actualității care pot fi baza sau pot pune în valoare evoluții în direcția statului de drept, a democrației și a capitalismului. O sursă de informații pertinente, atent puse în perspectiva celui tentat de aceste scopuri. E important și poate fi suficient.
      Pe de altă parte, Blogary a încercat, poate împotriva voinței fondatorilor, să fie și altceva, Un instrument prin care DECIZIA politică să nu mai fie apanajul unor cercuri închise de la vîrful partidelor. Un element vital, care lipsise, cu consecințe incalculabile, dezbaterii publice românești înainte și, chiar mai grav, după 1989. A folosit, sigur breșa creată dinspre interior de Băsescu, dar pe care cei mai mulți ceilalți, inclusiv nume grele și cu pretenții, au refuzat să se angajeze.
      Aici, cu ochii unui neavizat din afară (și aș vrea să fiu corectat unde greșesc) s-a produs „sindromul Saruman”. @Bleen și poate nu numai, a ajuns să aibă acces la „palantir”, la fluxul de comunicări de la vîrful politicii. Problema este că acea aripă „reformistă”, minoritară care s-a bucurat de sprijinul Blogary a prezentat intenții drept realizări, dorințe drept soluții, personaje drept personalități. @Bleen a insuflat aici optimism și răbdare că mai întîi Boc, apoi MRU vor învinge și vor face din PDL învingătorul din 2014. Asta în timp ce Blaga încuia partidul și pregătea „despărțirea de Băsescu”. Blogary a fost intoxicată de de actori politici care s-au auto-intoxicat, iar @Bleen, trezit din iluzii, a părut să nu mai vadă decît forța oponenților.Acest articol pare să fie (după unele nuanțări) pasul decis către ieșirea din defetism. Dar în ce direcție?
      Reîntoarcerea la origini? Puțin, dar un puțin profesionist, constructiv și, cel puțin pentru mine, incitant.
      Punerea unei cărămizi într-o nouă societate civilă? Extrem de riscant și peste puterile proprii ale grupului Blogary, dar posibil alături de alții, dacă mai există. În plus cineva ar trebui să o facă.
      Cel puțin după mintea mea însă, decît academism idiot ori o nouă auto-intoxicare, mai bine lipsă.

      1. bilbofil Agentul Bad Ass Tweety 
        Să mă scuzați că mă bag, dar dvs dle bilbofil la care din categorii vă încadrați din moment ce discutați extensiv subiectul?

        1. bilbofil SimonaM Agentul Bad Ass Tweety 
          Citez ”Ca să deschizi sau să participi la o discuție despre oportunitatea unui nou partid în 2013 (nu 2010 sau 2011) din perspectiva teoriei pure trebuie să fii cel puțin idiot dacă nu chiar profesor la Ștefan Gheorghiu.”

        2. SimonaM bilbofil Agentul Bad Ass Tweety Nu discut din perspectiva teoriei pure ci doresc să știu dacă articolul vizează un demers practic de un fel sau altul. Prin urmare, în opinia mea, nu trebuie să fiu idiot. Profesor de SNSPA nu sînt. 
          Pentru a discuta dacă totuși sînt sau nu idiot trebuie un alt cadru de referință decît premisele postării mele.
          Foarte sincer, mi-aș fi dorit să nu fi atins un punct atît de sensibil, cu remarcile mele, mai ales în ceea ce vă privește. Îmi pare rău.

        3. bilbofil SimonaM Agentul Bad Ass Tweety 
          LOL. Nu am sensibilități în ce vă privește, domnule. Și nici nu ați atins nimic legat de mine. Recitiți-vă comentariile.
          Sau, ca să scurtăm conferința. Spuneți că cineva trebuie să fie cel puțin idiot ca să dicute subiectul unui nou partid. După care purcedeți să discutați subiectul unui nou partid. Dacă încercați să băgați în oala cu idioți pe toți cei care discută subiectul, sugerez să nu-l mai discutați, că sunteți fix în aceeași oală. Din punctul de vedere pe care l-ați exprimat, nu din punctul meu de vedere, firește.
          Altminteri, sunt dispusă să recunosc că aveți un discurs fascinant.

        4. SimonaM bilbofil Agentul Bad Ass Tweety Citatul este „Ca să deschizi sau să participi la o discuție despre oportunitatea unui nou partid în 2013 (nu 2010 sau 2011) din perspectiva teoriei pure”
          Agentul Bad Ass Tweety a susținut că Bleen nu propune un partid (ciorba) ci doar vrea o discuție teoretică a mijloacelor și conținutului (rețeta). Aș vrea să cred că nu aceata a fost intenția lui Bleen , deși, într-adevăr, nici articolul, nici comentariile, nu o contrazic explicit.

          Aș vrea să cred, dar aștept răspunsul în partea a doua a articolului, că de fapt Bleen are în vedere ca un partid, cumva să se (re)formeze în această perioadă. Caz în care ar fi bine să(-și) precizeze rolul și influența pe care le-ar putea avea Blogary în acel demers.

      2. bilbofil Agentul Bad Ass Tweety Acea aripă reformistă a avut destulă influență pînă la venirea lui Blaga. Boc a cîștigat în 2011, așa cum țin eu minte, și cu ajutorul Blogary. În 2012 defecțiunea a fost MRU, care a trecut cu arme și bagaje de partea lui Blaga.

        1. Bleen bilbofil Agentul Bad Ass Tweety După știința mea, propunerea inițială pentru Congresul din 2010 fusese Boc președinte, premier tehnocrat. Mă îndoiesc că și acum influența acelei aripi este chiar nulă. Este prea mică să schimbe ceva singură și pe loc, nu îi merge foarte bine, dar asta e altceva.
          Oricum, aștept cu interes partea a doua a întrebării.

        2. Florina bilbofil Mulțumesc. Pasivul reflexiv mereu mă duce cu gîndul la bancul cu românul care, încuiat singur într-o cameră cu două bile de rulment, iese după două zile fără niciuna. ”Una s-a stricat și alta s-a furat”. Sper ca similitudinea cu titlul articolului să fie exclusiv gramaticală.

      3. bilbofil 
        „Ca să deschizi sau să participi la o discuție despre oportunitatea unui nou partid în 2013 (nu 2010 sau 2011) din perspectiva teoriei pure trebuie să fii cel puțin idiot dacă nu chiar profesor la Ștefan Gheorghiu.”
        dragă dildofil, fix asta faci tu acum. mai grav e că nici nu-ți dai seama.

  5. 1)  M-ați dus la un blog cu fotoșoape cretine. Credeam că Bleen exagerează, din exasperare. Pardon.
    2) Gâdea, cu falca umflată: „…am ajuns la Stomatologie…m-a întrebat…i-am răspuns că am un dinte împotriva lui Băsescu. Să-l scoatem? Nu, să-l tratăm. Și iată, doamnelor și domnilor, cât s-a umflat.”

      1. Bleen, ăsta cu „De-a bloggerii și partidul”, din josul paginii, pamfletul de negăsit al lui Mitake. Ajunsei pe blogul lui ca să citesc pamfletul (că altminteri nu umblu pe blogurile oamenilor), nu era nici un pamflet, erau fotoșoape cretine. Mai pe urmă m-am gândit că poate au și astea publicul lor, dar cred că: 1a) publicul ăsta nu poate fi scos la vot pe această cale, oricât de decerebrat ar fi ca să râdă și 1b) nu poate fi stabilizat ca electorat: 2) riscul de a îndepărta votanții raționali, câți vor fi rămas, este mare.

      2. Bleen, ăsta cu „De-a bloggerii și partidul”, din josul paginii, pamfletul de negăsit al lui Mitake. Ajunsei pe blogul lui ca să citesc pamfletul (că altminteri nu umblu pe blogurile oamenilor), nu era nici un pamflet, erau fotoșoape cretine. Mai pe urmă m-am gândit că poate au și astea publicul lor, dar cred că: 1a) publicul ăsta nu poate fi scos la vot pe această cale, oricât de decerebrat ar fi ca să râdă și 1b) nu poate fi stabilizat ca electorat; 2) riscul de a îndepărta votanții raționali, câți vor fi rămas, este mare.

  6. Cîteva comentarii la sondajul CSOP:
    scorurile liderilor USL sînt extrem de mici, avînd în vedere că sînt cîștigătorii alegerilor și formațiunea lor a cîștigat alegerile en fanfare, cu aproape 65%.scorul lui Băsescu e mic însă se justifică prin oboseala și suprasaturarea de Băsescuscorul lui Boc e nemeritat de micscorurile liderilor ARD sînt foarte mari, în comparație cu anvergura publică și performanțele politice ale respectivilor

      1. Bleen Sa inteleg din ce zici ca sondajul e unul cu tendinta, ca a fost un pic „imbunatatit” de CSOP (ca institut care lucreaza cu PDL)? 
        Sau sa trag concluzia ca scorurile liderilor USL sunt mai mici decat ale partidelor lor pentru simplul motiv ca USL a fost votat nu pentru ei ci in lipsa de altceva? Si, la fel, scorurile liderilor ARD sunt mari in lipsa de altceva pe partea dreapta?

  7. CSOP:
    încrederea în personalitățile politice în decembrie
    Ponta: 29%Isărescu: 27%Oprescu: 26%Crin Antonescu: 23%Traian Băsescu: 18%MRU 16%Blaga 15%Stolojan 15%Boc 14%Udrea 13%Videanu 12%Dan Diaconescu 11%Becali 10%Dan Voiculescu 6%

      1. Nea Scorurile liderilor USL, adică a celor care au cîștigat alegerile cu 62%, mi se par nemeritat de mici. În rest, lumea a obosit de atîta Băsescu, de 8 ani. Boc e nemeritat de jos. În rest, e ok. Repet, scorurile liderilor USL sînt surprinzător de scăzute.

        1. La alegerile din decembrie  au fost 2 candidaţi: Băsescu şi Iliescu. Oamenii care au fost au vrut să-i dea cu ştampila-n cap lui chiorbete, de aia a luat Ponta 60%.
          Cînd e vorba de încredere, mai puţini au încredere într-un ucigaş de procurori. Dar nici 29% nu-i rău, mai ales că e pe primul loc. Doar Iliescu are reţeta secretă de la KGB cum să omori sute de oameni în 2 zile  şi să te voteze 80% dintre rudele celor ucişi. Dacă Ponta e cuminte, i-o va pasa odată cu ultima suflare.

        2. Nea Adevărat. Nici eu n-am crezut, pînă n-am avut discuții edificatoare cu diverși amici ai căror părinți au votat pro-USL fix din motivul că „Iliescu e cu ei”. Și mă întreb cum de-am reușit s-o dezvrăjesc pe maică-mea. Păcat că n-am nici o rețetă.

        3. Rheia   Îţi dau eu o reţetă infailibilă de dezvrăjit părinţii: în seara dinaintea alegerilor le dai un o linguriţă de decoct cu apă de la chiuvetă (merge şi de la sticlă sau de la izvor, fântână, etc.) în care ai lăsat minim 15 minute buleftrinul acelui părinte. Mai ştiu şi altele.

    1. Bleen , mi se pare o distribuție cu adevărat superbă, numai bună pentru a constata în februarie că este momentul dezvoltării, nu al deconstrucției pe care o presupune ședința de analiză (sau cum îi zice) semi-prevăzută pentru mai, ședință costisitoare și inutilă. 
      Este acum clar că lumea așteaptă de la PDL să continue pe același drum, astea sunt cifrele și diferențele reale, nu cele din Parlament, pe deplin justificate în ce-i privește pe PDL-iști prin uzura la guvernare (v. Boc) etc. etc. și numai detractorii plătiți și răuvoitorii cu interese ascunse pot pretinde altceva. 
      Hă, hă, hă.

      1. Bleen Tocmai în sfânta zi de Bobotează s-a găsit Boc, din fundul clasei, să se ia de Ponta cu 3 fraze clare și-n folosul cetățenilor… țțțț

        1. Nea, „…clare” pt standardele lui Boc. 
          Cer premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale şi cer Guvernului să respecte promisiunile făcute public pentru a nu induce în eroare populaţia. 
          Până la reglementarea situaţiei, în perioada 7 – 11 ianuarie Primăria Cluj-Napoca nu va încasa impozitele pe clădiri şi terenuri, în condiţiile în care în 3 şi 4 ianuarie aproape cinci mii de clujeni au plătit taxele şi impozitele locale la nivelul anului trecut, şi eu nu îmi permit să văd că aceştia sunt nevoiţi să mai stea o dată la coadă.

        1. Nea Io zic că asta: „Primaria Municipiului Cluj-Napoca nu doreste sa indexeze cu 16% impozitele si taxele locale si asteapta Ordonanta Guvernului care sa ii permita neindexarea si mentinerea lor la acelasi nivel din 2012.
          Astfel, in perioada 7-11 ianuarie 2013 Primaria Municipiului Cluj-Napoca NU INCASEAZA impozitul pe cladiri si impozitul pe terenuri, pentru persoane fizice si juridice.
          Motivul: Guvernul nu a adoptat Ordonanta care sa permita Primariei Municipiului Cluj-Napoca sa nu indexeze cu 16% nivelul impozitelor si taxelor locale.”
          Deocamdată pe Facebook. Yeba Nu-i așa?

  8. Madalina Coliu 
    ”nici o miscare de revolta din partea opozitiei zilele astea.
    mru o tine langa cu sarbatorile religioase. neamtu e ceva mai exotic, citeaza din marele mustaine de la megadeth.
    stam cuminti pana reconstruiti voi dreapta, da?”

      1. Yeba
        Mihai-Răzvan Ungureanu
        Botezul Domnului Iisus Hristos este una dintre cele mai importante sărbători ale anului pentru creștini, marcȃnd sfârşitul sărbătorilor de iarnă şi al celor dedicate naşterii Mântuitorului. În cea de-a șasea zi a lunii ianuarie, Sfȃntul Prooroc Ioan Botezătorul l-a botezat pe Iisus în apa Iordanului, recunoscȃndu-l și arătȃndu-l pentru prima dată oamenilor.
        Să ne bucurăm de ziua în care Sfȃnta Treime s-a descoperit lumii și să ne curăţim sufletele participând la sfinţirea apelor care are loc astăzi! După cum spune o urare romȃnească tradiţională, „cele rele să se spele, cele bune să se-adune!” Dragi prieteni, să avem puterea de a “spăla” relele care ne înconjoară și să pornim în noul an cu inima curată și mintea limpede!

        1. Bleen Yeba Nu stiu daca dl MRU  a fost pe faza si a remarcat cate destituiri si numiri a facut onor. Ponta in perioada cat el era ocupat cu cufundatul in apa Iordanului, cate impozite noi a introdus, cate taxe a marit, cate idei noi de impozite a scos (de ex. impozit forfetar) etc.
          Oamenii acestia tin sa arate, cu fiecare ocazie, cat de importante sunt tabieturile lor bicisnice si cat de putin le pasa de momentul oportun sau de asteptarile celor din jur.

        2. Canadiana, Bleen nu dă sursa, presupun că e FB, altminteri nu văd unde s-ar exprima, că televiziunile îl ignoră. Cred că este semnalul că dorește să-și vadă de viața lui. Are meserie, are serviciu de senator-la-balcon, are colegi de „generală”, deci are cu cine să facă schimb de stări, ca tot omul.

  9. dacă mă apuc acum să vorbesc despre rutul la păsările migratoare, sper să nu iasă mîine pe piaţă zvonul că am lăsat vreo barză cu burta la gură.
    în altă ordine de idei, am aflat de ce  dispar popeştii cînd dispar – pentru că unii dintre ei sînt proști de bubuie.

  10. Am văzut zilele astea un sat. Aş fi vrut să facă câteva poze unor case dar mi-a fost jenă de oamenii care erau prin curţi. Credeţi-mă pe cuvânt, dacă aţi fi văzut acele case (la şosea asfaltată, nu în vreo văgăună), aţi înţelege mai bine farmecul discret al pesedeului şi cum va continua acesta să se exercite încă mulţi ani. Echitate, progres, anticorupţie, ecologie, învăţământ, sănătate, cultură? Nu, punga de mălai aruncată la alegeri. Şi e de înţeles, la nişte oameni pe care stă să cadă acoperişul.

    1. Nea Populimea votează cu populiștii, oricare ar fi ei, nu cu PSD-ul în particular. Că PSD-ul și-a făcut rețeaua cea mai performantă, e cert. Cum în ecuație sînt doar alegătorii și aleșii (partidele), doar aici se poate umbla. Ce o fi mai simplu: să elimini corupția și populismul din partide sau să educi electoratul? 😀

    2. Nea Prin satele alea a existat și PDL? Poate au fost și ei la putere niște ani? Unde e diferența?
      Hai, să vedem un bilanț făcut la sate. O comparație între baronii lor și baronii noștri. Dacă tot privim la chestiune.

      1. SimonaM   PDL n-a făcut nici pe departe tot ce trebuia, nici la sat nici la oraş. Dar a fost singurul care, la oraş, a făcut ceva în ăştia 23 de ani. Baronii sunt întotdeauna de esenţă pesedistă, indiferent dacă se dau drept pedelişti sau liberali. Iar 23 de ani de mizerie în case de chirpici cu pereţii strâmbi sunt opera clară a PSD. Cu certificat de autenticitate, ca tablourile lui Grigorescu.

        1. Nea SimonaM 
          Deci dacă nici ai noștri n-au făcut ce trebuie, de ce mai aduci în discuție vina celorlalți? Baronii sunt români, aleși de români. 
          Cât despre casele alea.. E cam greu să nu cadă casa pe tine dacă n-ai pe ce drumuri să aduci materiale s-o repari. Iar wc în fundul curții ai dacă nu e tras canal prin sat. Care canal… e-heee. Sunt cam legate poveștile, și ajungem la oul sau găina.
          Eu cred că oamenilor ălora li se promite de fiecare dată drum, canal și mai știu eu ce, și când se văd aleși uită TOȚI să facă ce e de făcut. Adevărat, e foarte urât să votezi pentru mălai. Dar hai să ne uităm și la oferta din partea partidelor, da?

        2. SimonaM  Hai să nu ne dăm drumul la dezamăgire de fiecare dată. Vina e a tuturor, desigur. Dar nu în proporţii egale. PDL a avut o majoritate pe muchie de cuţit în cei 8 (mai degrabă 4 ani) ani cât a fost la putere. Fiecare pas timid al lui Boc putea declanşa atacul final al haitei. Şi nici în PDL nu erau toţi la unison. 
          2. Şoseaua din faţa acelor case e în perfectă stare. Peste drum sunt căsoaie luxoase. WC în fundul curţii e ok. Căsoaiele alea au căcătoarea în casă şi fosă septică. Nu asta e problema.
          3. Nu uită toţi să facă. S-a băgat apă, etc. pe alocuri. Dar pe bani de la Merkel şi la preţ de 2 ori mai mare, cu firme pe sprânceană. Uneori ne dau şi ce nu cerem: palmieri la mamaia, urşi din gard viu în sectorul 3, etc.

        3. Nea SimonaM 
          1. Săracii PDL. Noroc cu amenințarea aia cu haita. Să ghicesc, îi muștruluiau Gâdea și Ciutacu la Antene, nu-i așa? Deși aia cu unisonul din PDL e reală. Mai bine ne mai uităm un pic în direcția aia.
          2. Deci sunt ăia leneși. N-am înțeles care-i vina PSD în cazul dat.
          3. Să fie primit!
          Tot n-am înțeles de ce trebuie să ne plângem, mai ales că tu ai început. Dar așa e. Mă uit fascinată cât de mult ne place să ne furăm singuri căciula. Acum, spre exemplu, putem sta 4 ani să deplângem vremurile bune, când PDL ar fi făcut dacă nu erau amenințați cu haita, iar acum ar face, dar vai… nu au cum.

  11. O intrebare: vi se pare normal ca o majoritate politica locala de ‘dreapta’, cu consilieri, cu primar, cu tot ‘tacamul liberal,’sa desființeze concurenta din transportul local urban si sa ii prezerve doar firmei de transport public dreptul de a ramane pe.. ‘piata’???
    Asta s-a intamplat in Medias acum cativa ani, cu primarie PDL-ista (cu” L-ul” ramas sa dea singur din coada). Si credeti-ma, nimeni dintre ei nu avea sentimentul.. liberticidului !

      1. Canadiana geronimo  Pai, nu! Tocmai de aceea trebuie cautat viitorul partid liberal la ‘fapte’.. La.. ‘icre’

  12. Pentru ‘contenciosul liberal’ e necesar termenul antinomic : Statul majusculat (care ne ocupa tot timpul). Avansul etatismului global contemporan ne ofera muniție din belșug. Ce sa mai zicem de etatismul romanesc postcomunist (regii autonome, coruptie etc)

    Sintagma-slogan sub care ar putea irumpe in spatiul public problematica liberalismului ar putea fi ceva de genul asta :  cu cat mai mult Stat si reglementare birocratica, cu atat mai putina libertate cetateneasca.

  13. Societatea civila treaza. Acolo incepe partidul nou. Un lider articulat, pe intelesul tuturor. Idei simple si grele de substanta. Educatie civica si legala. Proprietatea, legea, traditia familiei si a comunitatii, banii omului, demnitatea, mai presus de orice. Adica altfel.

    1. Canadiana  Societatea civila treaza e o rezultanta a liberalismului sau o conditie ? Nu mi-e clar. E ca intrebarea: ce-a mai fost mai intai, oul sau gaina?

    2. Canadiana, bine, 10% în 2020 dacă nu speriem alegătorii și le scoatem  pe alea cu „grele de substanță” și „demnitatea mai presus de” ce ni se dă.

        1. Canadiana Which reminds me: Aseară am fost la o petrecere. Lume oarecum subțire, ingineri, economiști, o dentistă, o profesoară, avocați, TOȚI angajați în sistemul privat și/sau patroni sau asociați în mici firme private. Se fuma „la acvariu”. Reușesc la un moment dat să iau o pauză de păzit copilul (al meu era cel mai mare între piticoții care viermuiau în spațiul de joacă, respectiv tobogan gonflabil, trampolină elastică, mingiuțe etc., și mi-era frică să nu cadă peste careva din cei mici și să-l plătesc de bun) și mă duc și eu la acvariu. De dincolo de geam se vedea că-i o discuție înfierbîntată, toată lumea atentă, nu pe bisericuțe. Cam jumătate doamne, jumătate domni, deci clar nu se făcea schimb de rețete/doctori/adrese de bone, și nici analize de meciuri/partide pescuit/trasee montane. Intru, plină de speranță. Primul lucru pe care-l aud este „tîmpiții ăștia de americani”, iar al doilea „lasă-l frate să se incinereze, dacă așa vrea el”. N-am prins și legătura logică dintre etosul american și patosul sergiunicolaescian, dar oricum nu contează. Noi sîntem români, da? Sta-mi-ar românimea-n gît..

        2. Rheia hehe, pai are legatura: americanii sunt tampiti daca te uiti la vestile de pe yahoo,com de pilda, vezi non-vesti de tipul incinerarea lui nicolaescu, toate din categoria „who-cares?”. ei au marele avantaj ca o au pe kardashian.

        3. Canadiana Păi parcă erau două, dacă nu chiar trei, alde Kardașienele astea. Ori s-au rărit? Le-au prășit? (Sau răritul e altceva decît prășitul? Parcă tot cu instrumentul ăla se execută amîndouă, nu? Adică sapă, evident.) Anyway, nu există popor tîmpit, cel mult momente de tîmpire colectivă. Zic. Am o fază de optimism.

    3. Canadiana Cu observatia ca societatea civila este de regula un ansamblu de ong-uri si organizatii stangiste care cauta sa impuna o agenda publica etatista, progresista din punct de vedere al valorilor morale…

  14. Din pacate discutia despre formarea unui nou partid incepe sa devina din ce in ce mai sterila si mai plictisitoare. In ultimii 3-4 ani au existat nenumarate incercari de constituire a unui nou partid iar cu exceptia PPDD-ului (care s-a bazat pe populismul cel mai desantat  cu putinta) toate au esuat lamentabil.Iar esecul cel mai spactaculos a fost cel al Noii Republici. Aceasta grupare politica a aparut cam tot din discutiile despre formarea unui nou partid de dreapta,discutii care vad ca incep si acum. Din pacate aceasta formatiune,cu toate ca s-a lansat de peste 1 an nici acum nu a reusit sa stranga numarul necesar de semnaturi pentru a deveni partid politic.Apoi,Noua Republica nu a produs pana acum niciun om politic demn de luat in seama.Daca vreti sa faceti un partid politic de succes atunci trebuie sa cautati persoane cu mare notorietate in randul romanilor si sa aveti multi bani pentru a organiza retelele de activisti din teritoriu.Iar mesajul acestui nou partid trebuie sa fie pe placul a cel putin 5% din electoratul romanesc altfel va pierdeti timpul degeaba.

    1. Cristi86 Diferenta fata de cazul NR e ca, in realitate nu atunci era momentul propice, ci acum; acum 1 an eu aveam inca oarece sperante in Boc, Basescu etc, in orice caz, desi nu eram foarte multumit/incantat nu eram nici teribil de dezamagit (oricum asteptarile erau realiste in contextul dat), asa ca nu aveam o necesitate imperioasa de a vedea un alt partid.
      Abia acum, dupa tot ce a insemnat 2012 a aparut iar sentimentul de „nu se mai poate asa”, de „acum ori niciodata”, de „trebuie facut ceva”, de ” nu mai e timp de pierdut”, pe care il simteai si in 2003-2004, de pilda; in fapt, cred ca abia acum, dupa 9 decembrie, a aparut autentica stare de spirit necesara mosirii unui nou proiect politic pe la noi.
      Singura temere e sa nu se fi consumat energiile si resursele disponibile pe artificialele proiecte NR si FC (caz in care ar putea fi luata in calcul si alternativa, mai putin dezirabila, a recuperarii acestor proiecte)

  15. putem s-o luam si invers, concret si de la firul ierbii:
    de exp. sa interogam partidele de „dreapta”, cu preponderență, nu atat ce vor face prin intermediul institutiilor statului si banului public atunci cand vor ajunge la putere, ci in aceeasi masura (si poate MAI  ALES) ceea ce NU  vor mai face, in contrapondere cu precedentele guvernarilor etatiste. De-abia acolo ii vom prinde in offside, sau, din contra, liberalismul lor va putea prinde relief.
    Uite, de exp. un amărât ca mine lanseaza public încă de pe acum o intrebare simpla ipoteticului partid al dreptei din Romania: ~ stimabililor, eu, Horatiu Coman, va somez inca de pe acum sa-mi spuneți daca veți mai îndrăzni sa „coabitati” in prezumtiva guvernare viitoare cu TAXA pe VICIU? (problema e morala, si nu tine doar de costul pachetului de tigari – vizeaza TUPEUL infinit al Statului in dauna sferei optiunilor mele private)
    discutia de-abia apoi se poate multiplica ametitor ( parerea mea ferma e ca un partid cu adevarat liberal, ar desfiinta taxa asta definitiv si ar pune 7 lacate pe ea)

    1. de exp. un idiot patent precum deputatul Calianu din PDL, in timpul guvernului Boc, propusese un proiect de lege care viza extinderea taxei pe viciu si la.. băuturile carbogazoase. Vi se pare normal? e firesc ca un terchea-berchea, doar pentru ca a ajuns onor-deputat, sa se simta INDRITUIT sa ma interogheze la.. vițiu si pe acest front?: al bauturilor carbogazoase? si daca-mi plac au ba, ce treaba are el? e cumva duhovnicul meu? cand l=am votat implicit, la pachet cu d-na Macovei si cu Sever Voinescu, era prevazut cumva sa-i bag si capul sub ..patrafir? dar „mitul specialistului” de care uzeaza toti etatistii nostri atunci cand iti vor binele cu forta? 
      PS
      Sa nu uitam ca taxa pe viciu asalteaza deja cam tot orizontul optiunilor individuale, micile noastre pacate veniale, de laici: dulciurile in Finlanda, grasimile in Danemarca, alcoolul cu intermitente, tigarile peste tot etc. E linistitor cumva? Cum as putea purta „discutii teologice fine” cu MRU de exp, despre statul minimal etc, atunci cand sunt pitit in transee sub tirul masurilor birocratice care de care mai amenintatoare atat pentru mine, cat si pentru o cultura a libertatii pe cale sa o pierdem?

      1. geronimo Nu-l mai ataca pe bietul om degeaba. Si la bauturile carbogazoase exista viciul ….. boncaluitului. Bei pe nerasuflate o sticla de Borsec si-i tragi un boncaluit de-ti cade lustra-n cap.

  16. Prin viziune comuna, un set minimal de valori si de idei împărtășite cu ceilalti. In acest sens, si mai ales in actuala conjunctura istorica, eu cred ca Libertatea (cu”L” mare) e cuvântul cheie. Libertatea pe care suntem pregatiti parca sa o pierdem. In contrapondere cu Statul ca Moloh, ca stihie cotropitoare.

      1. Bleen LunguVictorEugenMihai inca invers este mai exact: sponsorii iti arata mai intai interesele si-apoi iti flutura pe la nas banii. noi platim in timp – si nu prea sunt multi care sa cunoasca si sa accepte valoarea timpului (au impresia ca banii primeaza, doar ca banii nu cumpara timp) -, asa ca interesele noastre primeaza. cati vor fi dispusi sa investeasca timp sa arate ca interesele lor primeaza? si cati cu interese comune vom strange – din cei needucati in spiritul si litera lui capul plecat sabia nul taie, nu-ti baga nasul unde nu-ti fierbe ciorba samd?

        1. LunguVictorEugenMihai Bleen Eu văd deocamdată o „obsesie a prăvăliei” la oamenii ăștia care s-au apucat să construiască partide. Patriciu cu Micro-urile lui. Voiculescu cu Antenele lui care seamănă a cîrciumi de cartier. Blaga cu PDL-ul transformat în sămsărie.

    1. LunguVictorEugenMihai Sînt 100% de acord cu tine. ca să faci partid, tre’ să ai din ce trăi pe de lături. Trebuie GRĂMEZI de bani gata strînşi.

      1. liviuta Bleen Of da, domnilor, aveți dreptate, dar istoria afectivă non-egal cu cea efectivă. Din punctul meu de simțire, casa/acasă Pink Floyd se va identifica totdeauna cu ființa lui Rogerică. Adică, ubi Waters, ibi Pink Floyd. Scuze.

        1. Rheia  Poate daca sparge Rogerica zidul in august la Casa Poporului o scoate la lumina capul si fan-clubul de care ziceai mai sus, ca altfel va veni prea tarziu.

        2. liviuta La Berlin l-a spart în nouăzeci, nu? Și nemții s-au unit. Noi românii tocmai de pregătim de desfăcare. Pe cît de in-the-sky-with-diamonds am fost la anunțul că vine Rogerică-n octombrie la București, pe-atît de pesimistă sînt acum.

        3. Rheia per sa nu ajungi „Comfortably numb” pana atunci 🙂  
          (din tot „Zidul”, asta chiar e a lui Gilmour).

  17. mă fîţîi de o oră pe cur să văd unde este propunerea de nou partid şi unde apari tu ca lider sau dracu lacu. să mor dacă o văd! ori nu mai ştiu eu să citesc, ori, pur şi simplu, mulţi oameni sînt cretini.

  18. Mai apoi există principiul, gîndește mare, acționează mic, cel puțin la început. Diferența dintre un ONG și un partid ține strict de participarea la alegeri. Iar personalitatea juridică se justifică doar în măsura în care ONG-ul începe să aibă nevoie de raporturi juridice consemnate în scris. așa că deocamdată inițiativa poate funcționa sub aripa Asociației Blogary, de unde nu trebuie să se constituie direct ca partid, putînd trece la nevoie printr-o fază intermediară de ONG de sine stătător (pentru a nu cădea în capcana cerințelor aberante ale Legii partidelor), pînă cînd își va clarifica baza electorală.

  19. Cu acordul tău, voi posta multe și mărunte.
    Mai întîi, nu veni cu propuneri care se pot întoarce ca sarcini. Pentru început, tu ești „un lider care să arate drumul”, așa că apucă-te de treabă.

      1. Agentul Bad Ass Tweety bilbofil Îmi cer scuze pentru prostie. Sincer, am fost prea mărginit pentru a pricepe că de fapt intenția lui bleen era aceea de ține o prelegere teoretică despre formarea și dezvoltarea unui partid în diferite epoci și societăți.

  20. Draga Mirel,
    Laudabila initiativa ta. Mai mult, avand in vedere momentul, opozitia care se naste acum are sanse mari sa includa in nucleul dur oameni eliberati de pragmastismul imediat; pur si simplu opozitia nu mai are ce sa primeasca zilele astea decat cenzura sau oferte de migrare catre pozitiile inferioare ale noii puteri.
    Un eventual nou partid format acum poate reprezenta practic conceptul teoretic de Alba ca Zapada lansat si violat mai demult.
    Sper insa sa nu vad pe blogary germenii nasterii unui nou fiasco tip NR. Tu stii mai bine despre ce vorbesc, ai fost pe acolo de la inceput.

    1. acspot nu te teme . dacă acest demers se va concretiza vor apărea instant cei antrenaţi să facă asta , atât din partidele consacrate cât şi din servicii. majoritatea noilor construcţii au decedat din asta, iar cele care au supravieţuit s-au aliniat subit. orice albă ca zăpada e moartă încă din momentul inseminării, dacă nu e protejată c-o metodă contraceptivă supersecurizată împotriva oamenilor de bine. just watch !

        1. Eu am dat un „like” pentru ideea generala, nu ca ar fi acum vreun „demers”. La modul general, taindu-i „demersul”, cred ca are dreptate.

        2. Agentul Bad Ass Tweety IoanGheorgheBoticiu acspot Demersul celui care ar dori să ….
          Dar tu ?
          Nu-mi răspunde, pls. Că mă întrebam doar pe mine însumi !

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *