Pe 3 aprilie s-au împlinit patru ani de la trecerea în eternitate a filosofului Jean Bălin, Dumnezeu să-i țină trează amintirea, maestrul spiritual al co-fondatorului Blogary, Florin Cojocariu, cât și al semnatarului acestor rânduri. Fost ambasador al României în Regatul Marocului, din noiembrie 1998 până în aprilie 2001, Jean Bălin a sprijinit numeroase firme private românești, în vederea încheierii de contracte economice prompte și avantajoase cu partea marocană și a contribuit la apropierea culturală dintre cele două state. A coordonat apariția în limba română a trei antologii de texte: “Regele Marocului. Confesiuni, Mesaje, Interviuri”, “Iubire și credință” și “Marșul Verde”, fiecare apărând într-un moment festiv din viața Regatului Alaouït. A obținut aprobarea regală de a construi o biserică ortodoxă română, oricât de înaltă, într-o zonă rezidențială a capitalei Rabat, în care nu se puteau edifica decât clădiri de cel mult 12 metri înălțime, într-o țară cu populație preponderent musulmană. A atras sponsorizări de la mai multe firme private, pentru remedierea condițiilor materiale ale Ambasadei din Rabat și a reședinței ambasadorului. Sediul ambasadei nu fusese întreținut de ani de zile, iar decorațiunile interioare păreau vestigii ale unor timpuri de cumplită sărăcie spirituală. Energicul ambasador a cultivat relații apropiate cu Casa Regală, în primul rând cu Regele Mohammed al VI-lea, care, fapt unic în istoria Regatului – după mărturisirile primului ministru – i-a adresat mulțumiri în scris ambasadorului, pentru activitatea diplomatică. |n anul 2000, Jean Bălin fost revocat de noua administrație PSD, înainte de a-și termina mandatul. Când un înalt diplomat este rechemat în țară înainte de sfârșitul mandatului de patru ani, nu este primit conform protocolului de șeful statului gazdă, ci doar de ministrul de Externe, într-o scurtă întrevedere de rămas bun. Deși amabasadorul Bălin nu-și efectuase nici trei ani din mandat, nu numai că a fost invitat la Palatul Regal de către tânărul rege Mohammed al VI-lea, fiul înțeleptului Hassan al II-lea, dar și decorat cu cea mai înaltă decorație marocană – “Wissam al Alaouï” al Dinastiei Alaouïte. La revenirea în țară, Jean Bălin a fost izolat de cumplita ingratitudine a funcționarilor administrației socialiste. N-a fost nici măcar sunat de ministrul de Externe Mircea Geoană, pentru a primi expresia recunoștinței statului român, deși este singurul înalt diplomat român decorat de Regatul Marocului, după anul 1990.
Un gând pios în amintirea Maestrului
Facebook Comments
"Eu am găsit în spiritualitatea marocană intuiţia aurorală că unitatea omului şi a lumii nu se află în imanenţă, ci în transcendenţă, că adevărul nu este istoric, ci metafizic. Căutarea adevărului nu este cercetare, ci meditaţie. Unitatea se livrează diversului, se predă extensiunii, mîntuind-o de dispersie. Îi conferă un sens, care o depăşeşte şi o justifică. Istoria este gîndită ca anamorfoză speculară a unităţii teoretice – politica, în sensul ei înalt, devenind teologie. Istoria nu se salvează prin sine, nu îşi ajunge sieşi, aşa cum s-a spus: "Toate cîte le vedem cînd suntem treji, înseamnă nimic" (Heraclit).
Marocul este diversitate, de la geografia contrastelor la ceremonialul gastronomic, de la indiferenţa melancolică la dignitatea vexată. Cînd călătoresc prin Maroc, eu călătoresc prin cărţile pe care le-am citit despre Maroc. Nu există privire ingenuă, a cărei inocenţă perceptivă să legitimeze "adevărata" adecvare. Privind prin "De vita triplice" a lui M. Ficinus, aş spune că distilatul istoric marocan al diverselor populaţii este un "copil saturnian" – caractere şi destine arareori obinuite, dar şi oameni deosebiţi de ceilalţi, divini şi naturali în acelaşi timp, fericiţi în sens superior, sau umiliţi în mizeria cea mai adîncă. Dar să nu uităm că, potrivit lui Aristotel, Saturn este simbolul genialităţii.
Pe cît de indecelabilă este diversitatea Marocului, pe atît de calmă este unitatea lui istorică. Dacă ordinea de sus este divină, ordinea sublunară este regală. Regalitatea este destinul superior şi singurul adevărat al poporului marocan, sute de ani de istorie reliefînd această evidenţă. "Eu sunt suveranul Marocului şi marocanii sunt suveranii mei", obişnuieşte să spună Majestatea Sa Hassan II, personalitate transfigurată de o misterioasă serenitate.
Regele Hassan II poartă în sine aura a unei purităţi etice provenită din ereditatea-i sacră, din descendenţa în linie directă din Profet. El nu a rămas captiv, prin epuizare anecdtotică, în niciuna din scrierile care i-au fost dedicate, devenind simbol în istoria poporului său. Cu vorbele lui Aristotel despre Platon, aş spune că "cei răi nu au dreptul nici măcar să-l laude, căci el a demonstrat că se poate să fii şi bun şi fericit în acelaşi timp".
Acum, cînd Regele Hassan II împlineşte şaptezeci de ani de biografie devenită istorie, cu înalt respect îi spun: "La mulţi ani, Majestate!"
dr. Ioan Bălin
Ambasadorul Romîniei în Regatul Maroc
(Cuvînt înainte la cartea M.S. Hassan II, Regele Marocului – Confesiuni, mesaje, interviuri)
gabhry_el e la rindul lui un fost foarte bun prieten al profesorului Balin si cineva care l-a cunoscut mai bine decit multi. Asta in caz ca cineva se intreaba ce l-a apucat:)
"La usa moscheii din Teheran sta un cal alb su scarile de la sa aurite, gata sa-si ia zborul spre imamul Al Mahdi (Imamul Ascuns – n.n.). Nu pare un lucru prea serios intr-o lume carteziana. Miraculosul pare prezent in intreaga viata cotidiana. Incrucisarea dintre patrimoniu si suprapunerea istoriilor a lasat sechele deosebite asupra vietii, civilizatiei si culturii Iranului".
(Hassan al II-lea, Regele Marocului)
Animula, vagula, blandula
Hospes comesque corporis
Quae nunc abibis in loca
Pallidula, rigida, nudula,
Nec, ut soles, dabis iocos…
Un crâmpei interesant de istorie contemporană pentru care vă mulţumesc la amândoi.Dumnezeu să-l odihnească.
Adevărat spune proverbul chinezesc: după ce nu mai eşti pe lumea asta,continui să trăieşti în inima celor ce te-au iubit.
Pentru cei pentru care Marocul e doar o destinatie exotica trebuie amintit ca Dinastia Alaouïta descinde direct din Profetul Mahomed iar respectul de care se bucura si influenta pe care o exercita asupra intregii lumi musulmane sint exceptionale. Nici macar ayatollah-ii Iranului nu indraznesc sa intre in polemica cu Casa Regala marocana iar moscheea de la Cassablanca e a doua in inaltime din lume dupa cea de la Mecca, amanunt important in formalismul religiei musulmane. Felul in care proaspat revenitul regim Iliescu a procedat la rechemarea ambasadorului Balin a produs efecte nu numai in relatiile diplomatice bilaterale. Trebuie amintit ca artizanul rechemarii a fost Gheorghe Prisecariu, senator de Suceava, ajuns nebun de furie dupa ce Balin a refuzat sa-i mai primeasca la aeroport in vizite oficiale care nu aveau ca scop decit vizitarea tirgurilor si plajelor marocane.