Pronosticuri pentru 9 decembrie

În primăvara lui 2009, cînd toată lumea vorbea de recorduri negative de prezență, spuneam că la prezidențiale prezența va trece de 50%. A ajuns la 54%. La prezidențialele din 2009, turul 2, am zis că Băsescu ia 50.38%. A luat 50.33%. Astă primăvară spuneam ceea ce multora li s-a părut o enormitate, și anume că Liviu Negoiță va pierde în fața lui Robert Negoiță. A pierdut, și încă umilitor, la foarte mare distanță.

La locale am ratat 3 pronosticuri (Craiova, Ploiești și Botoșani – nu mă așteptam să cîștige Lia Olguța Vasilescu, să piardă Volosevici și Cătălin Flutur).

Îmi încerc norocul și acum.

Prezență/Formațiuni 2008 locale 2008 parlamentare 2012 locale 2012 parlamentare
Prezență la vot 7.9 milioane 6.9 milioane 8.9 milioane  8.0 milioane
USL (PSD, PNL) 4.1 milioane (51.9%) 3.6 milioane (52.2%) 4.4 milioane (49.4%)  4.0 milioane (50.0%)
ARD (PDL, PDL +aliații) 2.2 milioane (27.9%) 2.2 milioane (31.9%) 2.1 milioane (23.6%)  1.8 milioane (22.5%)

 

Prezența la vot

PLUS: apariția lui Dan Diaconescu (în 2008, Vadim era fumat deja); criza economică (în 2008 nu erau motive de nemulțumire și nici teren propice petru furie și extremisme); un eventual succes al strategiei de poziționare extremistă a PNL și înlocuirea lui Vadim/PRM cu ”extremismul credibil și serios, xenofob, resentimentar și antioccidental”, în opoziție cu ”extremismul de mucava” al lui Dan Diaconescu.

MINUS: blatul generalizat dintre cele două mari blocuri, USL și ARD; campania plictisită și plictisitoare; dezamăgirea pe care a provocat-o guvernarea USL printre cei care aveau așteptări de la USL; epuizarea unei mari părți a furiei la locale și referendum (da, Băsescu a revenit ca președinte, dar abia la finalul lui august, după ce a fost umilit ”la garaj”, apoi a dispărut public); incapacitatea PPDD de a se transforma într-o alternativă extremistă reală, serioasă (dar despre extremism și PRM-PPDD-PNL, într-un alt articol).

USL

PLUS: mobilizarea prin structurile locale, deținute în proporție covîrșitoare de USL, care a ocupat cea mai mare parte a teritoriilor PDL; frauda și incapacitatea organizațională a PDL de a o limita; posibil o canalizare a furiei și transformarea sa în voturi de către un extremism de tip Vadim, antieuropean, xenofob, întruchipat de noul PRM și noul Vadim, adică PNL și Crin Antonescu.

MINUS: slabele performanțe ale guvernului USL; epuizarea furiei anti-PDL și anti-Băsescu; blatul generalizat între USL și ARD; campania plictisită și plictisitoare.

ARD

PLUS: electoratul captiv și disciplinat.

MINUS: blatul generalizat între USL și ARD; campania plictisită și plictisitoare; mesajele de alianță cu adversarul; distanțarea de Băsescu; prăbușirea organizațională și pierderea structurilor teritoriale.

Necunoscute:

Vremea în 9 decembrie. Deocamdată, Accuweather zice 7 grade și parțial însorit, vînt slab, ziua nu plouă, nu ninge.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

13 comentarii

  1. Draga Florina, Am constatat si eu acest ‘amanunt” si am fost teribil de dezamagita. Nici acum nu imi explic de fapt. Incurcate sint caile Democratiei. Din pacate, toata chestia a dus la slabirea pozitiei lui MRU caruia i s-ar putea imputa scaderea in sondaje (ideea comisiei a fost buna si trendul initial a fost mai degraba pozitiv). Sint de acord cu voi ca trebuie sa avem anumite standarde dar talibanii de la USL ma sperie. Nu stiu cum vor fi stopati sa faca praf Justitia si sa-si impuna chiar un presedinte marioneta daca au majoriate prea mare.

    1. coana zoe 
      Așa o să obosesc într-o zi să tot spun asta… NU avem noi a-i stopa să facă praf Justiția. Îi ajută ”ai noștri”, ăia de care te chinui să ne convingi că-s răul mai mic. Ăia care-au stat degeaba și astă vară. Ăia care au alte treburi când se votează ridicarea de imunități.
      Ar trebui să te sperie TOȚI talibanii. Și mai ales ”ai noștri”.

  2. „Pozitia Comunitatii Politeia: un vot pentru statul de drept!”
    Nu am reusit sa postez linkul cu pozitia politeia  dar argumentele din text (postat Nov 5) m-au cam speriat/convins. Si ei sint dezamagiti de ARD dar par sa fie de parere ca statul acasa e prea riscant. O zi buna!

    1. coana zoe 
      Păi cum, că nevasta lu’ Politeia e secretar general PFC, fost membru în comisia Macovei (votat constant pe invers decît MM)? E ca şi cînd nu ai şti cum să te satisfaci pe tine însuţi/ însăţi.

  3. La ce blaturi grețoase văd că se fac prin județ pe la mine, cred că USL va câștiga cu 80%. Din ce în ce mai mulți primari PDL apar pe la lansările de candidați USL. În frunte cu primarul Sucevei, Lungu, care după ce s-a scuipat la locale cu Băișanu de la PNL, acum îl susține deschis la parlamentare. N-aveți decât să vă votați între voi jegoșilor! Sau mai bine uniți-vă dracului într-un partid unic și așa o să stați la putere pe vecie.

  4. Nu vad de ce te-ai duce la vot pe 9 dec. Eu cred ca in afara de 4 ani imunitate si incercarea de desfintare ANI di DNA altceva nu se vrea . 4 ani de caldura si nimic mai mult

  5. Ar trebui facuta si o analiza asupra mandatelor ce vor fi castigate de USL cu peste 50%.Eu cred ca USL va depasi aceasta cifra in foarte multe colegii,atat la C.Deputatilor cat si la Senat.Am vazut azi un sondaj CSCI care-i arata pe candidatii USL din colegiile lui Blaga,Anastase ,Udrea si Cezar Preda depasind cifra de 50% intentie de vot.Iar inactivitatea cronica a ARD-ului ma face sa cred ca vor avea parte de o infrangere chiar mai dezastruoasa decat am putea crede acum.

    1. ribelalu Da. Categoric va fi mai mică de 50%. Nu e nici ger, nici ninsoare. Votanții ARD sînt mai demobilizați decît cei USL, deci nu știu cine ar sta mai degrabă acasă în caz de ger și ninsoare. E prima oară, din 2000 încoace, cînd oameni care votau tradițional dreapta (CDR, PNL, DA; PDL) nu votează (printre ei mă aflu și eu). Am prieteni care votau by default dreapta. Niciunul nu merge la vot (cel puțin asta e decizia în momentul ăsta). Nu știu ce relevanță statistică are chestiunea asta. Însă eu cred că e relevant. Acestea nu sînt excepții. S-ar putea ca ARD să aibă niște surprize foarte urîte pe 9 decembrie.

    2. sa speram ca unii dintre cei nehotariti vor realiza ca pina la urma batalia este ptr statul de drept. Nu cred ca neparticiparea ar trebui as fie o optiune.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *