Partidul lui Oprea, unicameralul şi votul majoritar

În condiţiile apariţiei unui concurent pe culoarul său şi a eventualei scăderi a numărului de parlamentari la 300, singura şansă a PSD de a putea accede la guvernare după 2012 şi de a-şi hrăni baronii şi reţelele teritoriale ale acestora cu un număr important de scaune de parlamentar rămîne trecerea la sistemul bipartinic. Dacă se va menţine actualul sistem de vot (proporţional cu faţă uninominală) partidul lui Oprea are şansa să ia voturi din bazinul electoral al PSD iar dacă PD-L va obţine cu cel puţin un mandat mai mult decît PSD, va da prim ministrul, majoritatea care să susţină guvernul nefiind o problemă, în condiţiile prezenţei în Parlament a UDMR-ului şi a noului partid de stînga şi, să nu uităm, a foarte posibilelor evadări ale unor parlamentari PSD şi PNL (o fac acum, de ce n-ar face-o şi peste doi ani?). Dacă adăugăm şi o posibilă scădere a numărului de parlamentari la 300 (greu realizabilă, totuşi,  pînă în 2012), situaţia pesediştilor nu e prea trandafirie. Locurile eligibile se vor împuţina drastic şi diversele grupări de baroni din PSD vor trebui să lupte pe viaţă şi pe moarte pentru fiecare scaun de parlamentar. La toate astea se adaugă slăbirea partidului la nivel teritorial (hemoragia de parlamentari e nimic în comparaţie cu ce se întîmplă în teritoriu).

În condiţiile astea ţinerea în viaţă a PNL-ului devine extrem de costisitoare pentru PSD în raport cu beneficiile aduse. Alianţa PSD-PNL are la activ două eşecuri răsunătoare: nu a reuşit să acceadă la guvernare nici în decembrie 2008, nici în decembrie 2009, şi asta după ce în 2008 pesediştii au renunţat la o parte din locurile eligibile în favoarea PNL iar în 2009 au acceptat rolul de vioară a doua în proiectul Johannis (un proiect marca PNL). O serie de cedări care nu au adus nimic în schimb pesediştilor.

Astfel, PSD se vede pus în situaţia de  a risca o nouă aventură la braţ cu PNL, a spera la o iluzorie guvernare post-2012, în care nu ştie dacă PNL nu va pune iar piciorul în prag cerînd funcţia de prim ministru sub ameninţarea că-şi va aduce aminte că e partid de dreapta şi parcă-parcă se simte mai aproape ideologic de PD-L. Şi chiar dacă PSD-ul va reuşi să-şi impună premierul va fi probabil o victorie a la Pyrrhus,fiindcă va trebui probabil să renunţe la cele mai importante ministere, pentru a nu-l jigni pe Ludovic Orban.

Pînă acum, principala opţiune strategică a PSD, dealtfel singura opţiune strategică, în lupta cu Traian Băsescu şi PD-L a fost alianţa cu liberalii, Însă n-ar fi de mirare dacă, o dată cu venirea lui Ponta la conducerea partidului, cu revenirea lui Năstase şi Mitrea în prim plan, PSD să ia foarte în serios opţiunea votului majoritar şi să negocieze cu PD-L eliminarea partidului lui Oprea şi împărţirea teritoriului (la propriu) electoral al PNL (Călăraşi, Giurgiu, Hunedoara, Bacău, Iaşi etc). Lui Ponta i-ar conveni trecerea lui Crin Antonescu la echipa de pitici-speranţe iar baronilor PSD le-ar conveni să aibă un număr cît mai mare de parlamentari la butonieră şi, de ce nu, chiar şansa guvernării începînd cu 2012.

Facebook Comments

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

41 de comentarii

  1. @alicuza,

    nicidecum. Azi e pro, contra si mai vedem. Pro plus mai vedem este egal cu mai vedem. Contra plus mai vedem este egal cu mai vedem. Deci, politica este mai vedem noi.

  2. @alicuza,

    asa a inceput totul, in Sumer. Cu doua partide: al pacii, alb si al razboiului, negru. Griurile au aparut dupa mii de ani.

  3. Eu sincer nu vreau sa trebuiasca sa ne rezumam la doua mari partide, unul de stanga si unul de dreapta. Parca in Romania inca trebuie sa avem mai multe optiuni pentru a le aminti guvernantilor ca nu suntem legati de ei, ca avem alternative chiar din acelasi spectru ideologic.

  4. @Turnofftheglory,

    mersi mult, dar n-am terminat.

    Vine un organ mare de la judeteana de partid Tulcea si il vede pe Crin Antonescu plimbandu-se pe faleza Dunarii.

    -Tot nu mai vine vaporul ala mare si negru din India, tovarase profesor?, intreaba grangurele.

    -Tot nu mai vine, tovarase secretar judetean, zice Crin.

    -Auzi, dar daca vine, ce faci?

    La care Crin se scarpina in scafarlie si zice enigmatic:

    -Ii dau onorul, dupa care intru in carciuma si beau o vodca cu lipovenii.

    Cam asta a fost proiectul de-o viata al aluia in care si-au pus unii sperantele ca o sa salveze dreapta romaneasca.

  5. da, e o speculatie interesanta si cu sanse destul de mari sa fie "strategie".

    cumva trebuie fortata mana PSD-ului spre vot uninominal.

    chiar ma gandeam ieri, cum "interesul personal poarta fesul" si cum daca ramaneau "in haita", PSD-ul aveau sanse mai mari impotriva lui Base.

    spre deosebire de Ivanciuc(articolul paralel, unde comenteaza nedormitul ceva cu ghetari), mie mi se pare foarte OK ca ne putem bizui pe caracterul hraparetz al rozatorului uman, pe vointa de putere schopenhaueriana(suntem intelectuali, ce plm, ca vad ca se poarta plm pe blogary).

    daca pierdea Base alegerile, asta se intampla cu PDL-ul, sper ca nu-si face careva iluzii ca ar fi fost altfel. :mrgreen:

    asta a fost miza "de sub apa" a ultimelor alegeri prezidentiale: hemoragia cronica de dupa, care duce la anemie, bla, bla, in final o moarte mica, asa ca pt un partid de hamsteri(anterior sobolani).

    intr-adevar, PSD-ul a pierdut pe mana PNL-ului la ultimele alegeri.

    Base aplica "divide et impera". nod bad, not bad at all.

    ps. aia cu "presedinte ales de parlament", sa fim seriosi.

    la ultimele alegeri prezidentiale, care au fost intamplator necuplate cu alea parlamentare, s-au prezentat un numar mai mare decat la alea parlamentare "singure". donc..

  6. Regimul parlamentar n-ar face decît să scadă şi mai mult interesul cetăţenilor pentru viaţa politică.

    Perfect pentru politcienii de profesie de la noi, care vor să monopolizeze complet puterea de decizie.

  7. Nu cred că se va renunţa la alegerea prin vot direct a preşedintelui pentru că românilor le place să-şi aleagă preşedintele aşa – şi asta nu doar pentru că s-au obişnuit în felul ăsta, dar mai ales pentru că au senzaţia că votul ăsta chiar e pentru cineva, pentru că fiind o singură persoană o pot urmări. Dacă dimensiunea şi modul de funcţionare a Parlamentului pot fi modificate dată fiind neîncrederea generală de care se bucură Casa poporului, tocmai de aceea a lăsa pe mâna parlamentarilor alegerea preşedintelui ţării este o chestie greu vandabilă. Bine, ar putea pusă la pachet cu chestii mai atractive, dar dacă nu-i vorba de Nicoleta Luciu… ciuciu.

    Oricum de la mine vor avea un „nu” chiar şi cu Luciu la pachet

  8. Bleen

    Nu lasă Băse funcţia de preşedinte negociată de 2-3 oameni.

    Ca să fie clar ce vrea poporul, ar trebui organizat un referendum.

    Altfel, PSD şi PNL vor condiţiona trecerea la unicameralism de regimul parlamentar.

  9. @Bleen,

    m-ai linistit cu presedintele. Cristian Diaconescu va fi primul presedinte roman care va da cu capul in perete in fiecare dimineata, asa cum face acum, ca nepresedinte. Are acasa un loc de dat cu capul in care da cu capul si se intreaba scrasnind din masele: oare, ce dracu' caut in propria mea viata? Na! Jap! Arde-l!

  10. Antonescu sufera de SIF, sindromul irecuperabil de faleza. Te plimbi pe faleza Dunarii la Tucea si astepti sa vina un vapor mare si negru din India. Nimeni nu stie cand vine vaporul. Faci ture pe faleza si te uiti pe ceas. Intri in prima crasma si bei o vodca cu lipovenii, te uiti pe ceas, iesi pe faleza si astepti vaporul din India, intri in urmatoarea crasma si bei cu lipovenii o vodca. Trec anii. Intri in prima crasma de pe faleza si bei o vodca. Asta a facut Antonescu pana la revolutie, cand a auzit ca vaporul de India mai intarzie si i-a zis un lipovean sa prinda primul tren de Bucuresti. Acum ii va zice o voce de lipovean sa prinda primul tren inapoi la Tulcea si sa astepte din nou vaporul mare si negru de India pe faleza, intre vodci. Cu lipovenii. E misto viata de dictator de faleza, nu?

  11. Şi încă ceva: presimt că nu vom avea alegeri prezidenţiale în 2014, că pînă atunci vor trece modificările la Constituţie şi vom avea un regim parlamentar, cu Preşedinte ales de Parlament (gen Cristian Diaconescu sau MR Ungureanu), cu sistem electoral majoritar (posibil într-un singur tur, ca la britanici şi americani), cu două partide mari (Popular şi Socialist) şamd.

  12. Legile organice (adică şi legea electorală) se adoptă cu votul majorităţii membrilor celor două camere. Dacă PD-L va reuşi să treacă sistemul majoritar (cu ajutorul independenţilor, probabil udemeriştii sînt destul de refractari deci va fi nevoie şi de ajutorul PSD-ului sau măcar a unei părţi din PSD), visul lui Stoica şi al lui Băsescu, şi anume, unificarea dreptei, se poate considera realizat. Nu numai că PNL nu va fi capabil să aibă mai mult de 20-30 de parlamentari în următoarea legislatură dar e posibil nici să nu intre în Parlament (numărul extrem de mic al colegiilor eligibile pentru PNL va face ca mulţi şobolani să părăsească corabia chiar înainte să înceapă să ia apă). Iar în condiţiile scăderii numărului de parlamentari la 300, PNL chiar nu mai are nici o şansă.

  13. @

    UNPR sprijina toate actiunile guvernului. A fost creat ca o rezerva a PD-L. Si este rezerva, inclusiv una de resurse. O va confirma iminenta remaniere, cand Marian Sarbu si Cristian Diaconescu pot sa-i inlocuiasca pe Seitan si Baconschi. Atunci, ce stanga se va construi din UNPR? Una de parada, facuta sub bagheta dreptei? Nu cred nici in modelul spaniol – in Spania exista Uniunea Progres si Democratie, care nu nici de dreapta, nici de stanga, dar a furat o multime de liberali si socialisti.

  14. Nu mai fac pedeliştii eroarea pe care au făcut-o cu PLD (mă rog, eu nu cred că a fost o eroare – dovadă situaţia din 2008, cînd PD-L a avut cu 3 mandate mai mult decît PSD şi i-a dat lui Băsescu justificare ptr numirea prim ministrului).

  15. Dacă tot e popular (adică fără exclusivisme, pentru toată lumea) eu propun să intre şi PSD-ul, şi PNG-ul, şi PRM-ul, şi UDMR-ul şi Uniunea Albanezilor, şi Partidul Rutenilor Italieni.

  16. @

    Grupul independentilor sau Uniunea Nationala pentru Progresul Romaniei (UNPR) sau partidul generalilor face anticamera la viitorul Partid Popular Roman. Care se va forma din PD-L, PC, UNPR si eventual din PNL minus Crin Antonescu.

  17. @The Wolfman

    Iliescu, Năstase, Mazăre, Nicuşor Constantinescu, Oprişan, Dragnea şi Vanghelie au rămas în PSD. Şi nici Norica, Orban, Adomniţei, Stroe, Morega, Atanasiu, Fenechiu şi Chiuariu nu au plecat din PNL. Aşa că scenariul ăsta nu stă în picioare.

  18. Cu un nou partid de stanga se "democratizeaza" competitia intre partide, inteleg 🙂

    Pana acum competitia impotriva oricarui partid de dreapta era de 20 de ani atributul exclusiv al PNL-ului (competitia cu accente de dementa, trade mark PNL)

    Acum se dezvolta si pe stanga o competitie, foarte bine, sper sa fie una adevarata si sanatoasa la cap (si cred ca asa va fi).

  19. Ce-ar fi daca partidul lui Oprea ar fi o masura comandata de PSD pentru a aduna cazaturile lor si ale PNL-ului, ca un fel de aspirator, in vederea celebrului 2012? Caci se vor gasi destui care sa incerce sa isi revina sub un steag nou, necompromis…

  20. @gabhry_el

    cele mai bune analiste sunt lipitorile. In familie aveam o droaie. Devenisera animale de casa, le dadusem si nume: Mara, Dara, Dara. Se ia o lipitoare, se pune pe piele si se fac toate analizele la sange. Restul e delir programatic.

  21. Analistu' Radu Tudor vrea să-i vadă analizele la sînge, şi la propriu şi la figurat.

    Bilirubină, glicemie etc.

    Şi-a zis că după ce le vede vrea să le şi verifice. 😆

    "De ce tace? El, tocmai el să tacă?! Am informaţii că e bolnav"

    Încep să intre în vrie cu toţii.

    Înnebunesc pînă vine primăvara, cu protestele sindicale.

    Ia mai protestaţi măi flăcăi, hăi, hăi!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *