Mesaj pentru galerii

Text apărut în 10 noiembrie 2008,  pe bleen.ro:

„Dacă mi-e greaţă de ceva, mi-e greaţă de trepăduşi înregimentaţi şi isterici.

E ca la fotbal: nu mă duc pe stadion fiindcă mi-e scârbă de galeriile de la peluză.

Sunt sătul de urletele voastre isterice, monomaniile voastre, onompatopeele voastre, strigătele de luptă ţipate monoton şi repetitiv, de isteria unor indivizi veşnic cu capsa pusă, veşnic asediaţi, veşnic aflaţi pe marginea prăpastiei, la o secundă de sfârşitul lumii, veşnic pândiţi de catastrofe, revoluţii, ultimatumuri, datorii sacre, obligaţii, acum ori niciodată, victorie sau moarte etc.

Isteria voastră pe TV, pe străzi sau pe net e una din principalele cauze pentru care ni s-a acrit de politică. Nu sprijiniţi pe nimeni, nu vă interesează nimic, nu ajutaţi pe nimeni. Nu faceţi decât să vă rezolvaţi propria dorinţă de acţiune şi de scandal, să vă vomitaţi monomaniile şi obsesiile, în aceleaşi cinci lozinci şi trei acuzaţii pe care le repetaţi la infinit.

Sunteţi propriul vostru public. Nu veţi schimba nimic şi nu veţi convinge pe nimeni. Nu aţi făcut decât să-i îndepărtaţi pe cei pentru care politica nu e o miză decât prin raportare la viaţa lor şi nu o miză pur şi simplu. Normal ar fi fost ca, odată aruncate toate lăturile, să vă calmaţi. Însă după cum se vede în cazul vostru, acreala şi isteria se autoreproduc şi au resurse nebănuite.”

Precizare extrem de importantă: Madame Blogary nu este afiliat niciunui partid. Nu este o platformă a PD-L. Şi nici nu va fi vreodată. Nu ne  vom cenzura din considerente tactice (e campanie, nu ataca pe ăla că e în luptă cu ăilalţi, nu-l lăuda pe ăla că se enervează militanţii ăluilalt, nu zice aia că le dai muniţie inamicilor politici ai lui x etc etc) şi nici din alte considerente ce ţin de bătălia politică.

Repet, să fie extrem de clar pentru toată lumea: Madame Blogary nu este un site militant. Nu ne simţim obligaţi în niciun fel să sprijinim un anume partid sau personaj politic. Asta nu înseamnă că sîntem imparţiali. Nu sîntem, dar nici nu ne-a cîştigat nimeni la belciuge. Nu confundaţi Madame Blogary cu biroul de presă al PD-L sau al nuştiucărui partid.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

6 comentarii

  1. VASILE SEBASTIAN DANCU

    OSTATICI AI PARTIDULUI

    Când dumneavoastră, cei fără de partid, vă simțiti trădați de politicieni, înșelați în speranța că lucrurile merg spre mai bine, gândiți-vă că există pe lume cineva care sunt într-o situație mai proastă: membrul simplu de partid. Nu este liber să protesteze, este singur, nu are nici un sprijin din partea societății civile, este privit strâmb de dumneavoastră, fericiții independenți.

    Poate că s-a năruit și singurul lui sprijin: visul că lumea poate să fie schimbată în bine, iar el poate face ceva pentru asta.

    Plăteşte destul pentru această naivitate și încă ar mai putea face un lucru pe care nu-l pot face cei independenti, să schimbe clasa politică.

    Au rămas puțini, doar unul dintr-o sută de clujeni mai este membrul vreunui partid.

    Dar dacă toți oamenii înscriși în partide ar vorbi, protestul lor ar putea darâma scena subredă a politicii românești. Schimbarea se poate face doar acolo, in interior, restul e iluzie. Poate nici n-ar trebui să vorbească, doar să fluiere, profilactic, cinci minute la fiecare sedință de partid.

    http://vasiledancu.blogspot.com/2008/09/ostatici-

  2. "Activist" in timpurile moderne inseamna oameni care impartasesc (share) valori politice comune si militeaza pt. ele pe baza de voluntariat (i.e fara plata).

    pe site-urile de muzica englezesti intalnesc frecvent oameni care se asociaza spontan ca sa sustina un tip care canta bine (de ex), iar termenii activists, campaigning, etc sunt rostiti cu emfaza si cu admiratie

    Asadar, activisti in sensul de mai sus n-o sa vezi decat la PDL si PNL, lucru care si explica foarte multe alte chestii

    Diferenta este ca din 2007, de cand a inceput activismul PNL si PSD sustinut de televiziuni, PDL a "reusit" sa-si piarda cu extrem de multa eficienta (adica literalmente: "ne-facand nimic") mare parte din activisti, in timp ce PNL si-a pus la punct o adevarata retea de interconectare intre politicieni si sustinatorii lor, retea care se bazeaza pe ceva care nu costa bani: pe DIALOG si pe internet

    de-asta am spus ca la PSD n-ai sa vezi asa ceva, iar la PNL exista dialog.

    ca sa ma contrazici tb. sa-mi dai exemplu de mai mult de 1 (UN) politician important (cu notorietate) din PDL care sa intretina un dialog continuu si deschis cu sustinatorii lui pt. cel mult 1 (UN) an din ultimii 3

    Un singur politician reprezinta un accident, nu regula

    ref: specia postaci, galerie, isterie, etc. ai sa gasesti peste tot, la toate partidele. dar si aici exista deosebiri foarte mari: chiar si specia asta a evoluat foarte mult la PNL, spre deosebire de PSD si PDL. unii dintre ei s-au profesionalizat chiar foarte mult, iar spre deosebire de PDL, unde doar postacii sunt isterici (pt. ca politicienii pe care-i apara sa fie "calmi" – de fapt prosti de-a dreptul – la televizor), la PSD si PNL si postacii si politicienii sunt isterici, dar macar unii dintre ei (politicienii) sunt si destepti.

    aici exclud din discutie clasa de politicieni din PDL care nu e "reprezentata" nicaieri de postaci: Sever voinescu, Cristian Preda, etc.

    needless to say, asta e doar parerea mea, nu e o sentinta. asa vad eu lucrurile

    asa le vede altcineva:

    Noua media: oamenii din subsolurile Internetului
    http://www.presa.nu/comunicare/noua-media-oamenii
    "noua media" poate la fel de bine sa reprezinte si un fel de: "noua societate civila", atat cat poate sa existe ea acum

  3. Auzi tu la Anda, activistii PSD nu exista, iar cei PNL dialogheaza. Traim in tara unicornului roz si invizibil (scuzele mele ateilor, dar nu mi-a venit in minte altceva).

  4. Andra,

    Nu mi se pare ca Bleen a vizat activistii de partid in primul rand. Sfera ce cuprinde tipologia mentionata (dur 👿 ) e mult mai cuprinzatoare.

    Ma rog.

    Chestie de perceptie.

    Oricum mi se pare ca are dreptate in cea mai mare parte.

    Poate ideea ca tipologia respectiva ar fi proprie doar portocaliilor sa fie cam exagerata, si drept urmare referirile repetate ca "Madam" bloaga nu e musai proportocalie… na !

    In rest cam sunt de acord cu ce zice.

  5. bleen, cred ca te raportezi gresit la pb. activistilor si militantilor de partid.

    odata, pentru ca ii tratezi la gramada si in al 2-lea rand pt. ca mergi pe teoria excluderii (a excomunicarii), lucru contraproductiv in orice conditii.

    1. nu pot fi tratati la gramada, pt. ca sunt diferiti: activisti PSD nu exista, activistii PNL au capacitatea de a evolua (fixeaza-ti in minte cativa si vezi cat de tare s-au schimbat sub impactul dialogului intern – care in PNL chiar exista – chit ca e fixat pe josbasescu, sau alte prostii mediatice), in timp ce activistii PDL adevarati (ne-platiti) sunt incapabili de dialog pur si simplu pt. ca politicienii PDL nu vor dialog.

    Fixeaza-ti in minte un astfel de activist onest si imagineazati-l punandu-le intrebari incomode despre reforma justitiei, de exemplu, lui videanu, lui visan sau lui flutur…

    Activistii platiti ai PDL sunt cei cu adevarat sinistri in jocul asta, tocmai pentru ca-ti contrazic complet modelul pe care l-ai schitat mai sus: they play dead, tac, sunt "victime" tot timpul si asteapta de la tine sa-i "aperi". In orice ocazii, asteapta “de la tine” sa faci ceva. E incredibil un dialog cu astfel de oameni, daca reusesti sa prinzi vreunul; tocmai de-aia nu ies la suprafata prea des

    Stau ca rechinii la adancime, iar cand ies, produc cam asa ceva:
    http://forum.realitatea.net/showthread.php?p=7822
    (o sa-ti dai seama singur).

    2. nimeni nu trebuie exclus cat timp, vorba ta, e (inca) capabil sa-si recunoasca greselile. parerea mea.

    Tocmai lipsa dezbaterii interne in PDL (care a ramas singurul partid inchis pentru dialog) a creat asemenea specimene incremenite in proiect; ele trebuie ajutate, nu excluse, pentru ca de multe ori e vorba de oameni bine intentionati (Carol de exemplu, si mai cunosc multi altii); oameni care pur si simplu nu stiu si alte cai de “a face, de a schimba” ceva – decat acela de a “lupta” in ofensiva, tot timpul – adica tocmai in contrast complet cu politicienii pe care-i “apara”, si care la televizor se poarta ca niste moluste idioate.

    Tocmai absenta unei tribune pentru dezbatere (cum vede Cristian preda partidul PDL), adica a unui spatiu public in care sa se poata manifesta dezbaterea interna (PDL nu are nici macar un site functional…) a creat astfel de atitudini de galerie.

    Pt. PDL situatia asta e perfecta, pentru ca isi imagineaza ca asa isi metine un electorat fidel.

    Nu trebuie condamnati insa niste oameni pentru ingnoranta, imobilismul si indiferenta (ca sa nu spun: “nesimtirea”) partidului de la care au cele mai multe asteptari.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *