O indatorire permanenta a personalului institutelor culturale romanesti din strainatate ramine identificarea bazelor de date deficitare in ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania. Depistarea lucrarilor cu caracter enciclopedic, a dictionarelor, tratatelor de istorie, a fondurilor documetare din biblioteci si muzee care prezinta date incomplete, superficiale, distorsionate, clisee denigratoare, comentarii tendentioase si mistificatoare la adresa Romaniei, a poporului roman, a minoritatilor nationale conlocuitoare, care minimalizeaza valorile nationale romanesti, contributia culturii romane la tezaurul universal si rastalmacesc momente de seama ale istoriei romanilor. Acest efort trebuie sa determine ulterior actiuni persuasive si umplerea lacunelor existente cu informatii cuprinzatoare si edificatoare, rectificari si prezentari corecte ale realitatilor romanesti.
Revista 22: Misiunea ICR in viziunea lui Marga: DEPISTAREA cliseelor denigratoare si a COMENTARIILOR TENDENTIOASE la adresa Romaniei
Facebook Comments
Marga vrea să promoveze prin ICR caloriferul. Nu, nu-i banc.
http://bestiar.blogary.ro/2012/10/11/marga-confunda-cultura-cu-caldura/
Florina E OK. Prefer să am un calorifer în casă decât elemenţi ca Dinescu sau Iaru sau Păunescu sau Vadim sau Diaconu sau …
OstapBender Nu numai de externe. Am inteles ca a deschis/ va deschide filiale si in tara.
„Identificarea bazelor de date deficitare in ce priveste informatia corecta si la zi despre Romania”???
What the heck is this?
OstapBender care naiba student strain crezi tu ca vine in Ro ca sa stea in mizeria din Grozavesti? Cred ca glumesti…
Gaia88 OstapBender Sunt mai multe categorii.
Irakienii, pakistanezii, indienii, cei din țările sărace sau emergente vin la mai bine.
Cei din vest vin ca într-o țară exotică. Dracula, Ceaușescu, alea.
Bre, bre, resursele de prostie par a fi inepuizabile. Inainte de a se ocupa de identificarea cliseelor denigratoare, acesti noi iceristi ar trebui sa-si puna cu totul alte intrebari. In fond, prima misiune a ICR ar trebui sa fie promovarea culturii, adica mai intai sa umple golurile si daca dupa aia le mai ramane timp, dar sigur n-o sa le mai ramana, abia atunci sa atace cliseele dusmanoase.
Un exemplu. Un oras Lyon, unul dintre cele mai mari din Franta. O universitate Lyon 3, una dintre cele mai mari de stiinte umane din unul dintre cele mai mari orase, din una dintre cele mai mari tari din Europa (prima ca teritoriu, a doua ca numar de populatie). Simplu. Aceasta mare universitate are si o catedra de limba romana, formal, caci cei care se inscriu la cursul de romana, se inscriu degeaba (marturii directe), la catedra nu vine nimeni. Au dedus ca poate asa se invata limba romana, stai o ora te uiti la o tabla goala si-ti inchipui ce vrei tu. Booon. Mai departe, in acesta biblioteca, a acestei universitati Lyon 3 (cea mai importanta), din acest oras, Lyon (unul dintre cele mai mari, al doilea), din aceasta tara, Franta (una dintre cele mai mari, prima, a doua), nu exista decat un singur dictionar R/F si F/R (de prin anii ’60), apoi un al doilea donat din grija unei asociatii de studenti romani. Nu exista literatura romaneasca, poate una doua carti. Practic, in aceasta universitate care care cam 25.000 de studenti, cu o catedra fantoma de romana, nu exista nici carti nici dictionare nici mai nimic. Celalte limbi si culturi o duc foarte bine, pe metri intregi de biblioraft. Normal. Acum, de cativa ani, exista si consulat romanesc la Lyon. Deci, contact exista.
Intrebare: Cum sa ataci ceva care nu exista? Ce clisee! Ce dusmanoase! Cel care va fi vrand sa-si faca clisee, va constata ca nu va avea cum. Solutia a fost gasita cu mult inainte. Daca nu ne stiu limba nici cultura cu atat mai bine, nu te pot ataca nicicum. N-au ce sa atace.
Ca sa vedeti unde duce lipsa de informatie sau chiar informatia anacronica, iata, un exemplu. O studenta franceza isi propune sa vina cu o bursa Erasmus in Romania. Cauta carti, dictionare. Cred ca gasise ceva din perioada pasoptista. Cand a ajuns la camin in Grozavesti, in loc sa intrebe unde este paznicul, a intrebat unde este… temnicerul. Ca sa nu mai zica cineva ca in Romania nu se traieste intr-o societate opresiva.