Ar trebui să ni se moaie picioarele ca după un accident de mașină evitat în ultima secundă. Am fi nebuni să gonim în continuare ca și cum nimic nu s-ar fi întîmplat. Aproape orice șofer a trecut în viața lui printr-o situație limită, povestită apoi, cu gesturi largi și vocea ridicată, ca o faptă de vitejie. Vina e invariabil a dementului din camion, a bețivului din caruță, a căscatei de pe bicicletă, deși dacă ar fi fost să se întîmple nenorocirea, vinovățiile n-ar mai fi fost atît de clare.
Pe zi ce trece grozăvia numită „Geoană – președinte” se devoalează ca o prăpastie fără fund în fața căreia ne-am oprit la cîțiva milimetri. Ceața se ridică și privim, perplecși, neantul. Cum am ajuns ca 5 milioane de oameni să votăm un personaj cu intelect de școala primară și maturitatea emoțională a unui liceean? E adevărat, am scăpat, însă nu chiar totul ar trebui să devină anecdotă de șpriț. E adevărat, i-am ciuruit, însă dacă ne uităm în oglindă și noi sîntem cam plini de găuri și abia ne ținem pe picioare. Ar fi de preferat ca la următoarea victorie să celebrăm mai puțin însîngerați.
Cum a greșit Băsescu și staful lui? Trei ingrediente pentru un dezastru ratat:
- Oboseala electoratului: Ritmul infernal impus de Băsescu și lipsa supapelor de ventilare a frustrarilor inevitabile au dus o parte a propriului electorat în pragul revoltei.
- Un politruc perspicace: Era nevoie de un batrîn edec să speculeze oboseala și să o transforme în nevoia de liniște, lansînd tema scandalului
- O presă în genunchi: Asta se cunoaște. Mai puțin se înțelege că în genunchi au pus-o niște bișnițari. Unii cărora Băsescu le amenința sursa de speculă: banii și informațiile de stat.
1. Revolta de pe Bounty: Oboseala electoratului
De la început trebuie spus că nu de scandal a fost vorba. Vom privi cu atenție cum a reușit Iliescu să impună tema “scandalagiul” în partea a doua. Lumea n-a fost obosită de scandal ci de ritmul marșului. Băsescu are renume de om politic cu energia unui nebun: Doarme cîteva ore după un șpriț de o noapte și a doua zi dimineață e proaspăt de la prima oră; Aleargă prin toată țara săptămîni la rînd și are permanent aerul că e în concediu în timp ce cearcănele devorează fețele celor din staf; Nu puțini sînt cei din apropiere care au sucombat în fața ritmului prea ridicat. Cu asta nu ar trebui să avem vreo problemă, omul cere mult de la el și e obișnuit să ceară mult și de la cei care lucrează cu el. Poporul e însă altă chestiune.
Poate că niciodată nu au fost mai nimerite metaforele marinărești ca în acest caz: Băsescu conduce un vas într-o traversare a Atlanticului. Drumul e greu, furtuni multe, mîncare proastă, șobolani mulți. La capăt e America, țara libertății și a șansei egale, iar cînd s-a îmbarcat echipajul avea moralul ridicat și speranțe mari. Majoritatea vroiau să scape de mizeria de acasă și și-au asumat, fără multe iluzii, un drum dificil și riscant. Căpitanul e determinat și popular numai că are un defect: cere prea mult de la marinari, la fel de mult ca de la ofițeri. După o furtună teribilă nu lasă oamenii să chefuiască, îi pune să spele puntea. După o lună de pesmeți cu apă nu-i lasă să-și facă de cap la prima escală, îi aleargă să care apă, se grăbește să ajungă la destinație. Îi ceartă pe cei lenți, îi pedepsește public pe leneși și șmecheri. E corect însă excesiv. E ceva inuman în standardele pe care le impune. În scurt timp echipajul e obosit: „Ăsta ne bagă-n mormînt!”. Pe la colțuri încep șușotelile. Oamenii au nevoie de-o supapă pe care n-o găsesc. La urma urmei nu e vorba de marinari cu experiență, e o trupă pestriță care a trăit prin bodegi sau biblioteci. Cei care l-au votat pe Băsescu în 2004 nu aveau disciplina Legiunii Străine și moralul de pirați. Erau deja după ani de dezamăgiri, compromisuri și relativă mizerie. O masă de oameni obișnuiți, doar ceva mai sinceri cu ei înșiși și mai informați decît restul (votanții lui Adrian Năstase). Pentru ei ritmul în care merge Băsescu e prea mult. Morții lăsați pe drum în această lungă traversare spre reformă mobilizează (cine nu ține pasul – afară! Vezi cazul Pleșu) dar și seamănă sămînța revoltei: dacă urmez eu?
Din primul an de mandat, „ajutat” și de conjunctură, Băsescu impune agenda publică într-un ritm îndrăcit: anticipate, inundatii, biletul lui Tăriceanu, reforma justiției. Și a ținut-o așa cîțiva ani. Nimic de pe agenda lui nu era de ignorat, totul era urgent. Întrebarea e, nu cumva era mai eficace ca unele unele dintre ele să fie amînate? (E greu de explicat graba rupturii de Tăriceanu, de pildă) Poate poporul să-și păstreze moralul după 5 ani de războaie fără Saturnalii? Greu de crezut. Asta a înțeles destul de repede bătrînul edec, Iliescu. Care s-a hotarît încă de prin 2006 să adune toți nemuțumiții sub stindardul unei iluzorii odihne liniștite printr-un discurs care ar putea fi tradus așa: “De ce să lăsăm acest nebun să ne piardă în cursa lui nebună prin furtună? De ce să nu acostăm în insula de colo? E drept, nu e America, dar e liniște, găsim femei și mîncare. Nu e un viitor extraordinar, dar e unul comod și, mai ales, sigur! Să nu ne lăsăm pierduți de orgoliul acestui căpitan barbar!”
(va urma)
Se pare ca Andra si-a terminat serviciul aici, se muta la alte bloguri. E o tehnica pe care am observat-o si in alte situatii: retii interesul cu cateva adevaruri dupa care manipulezi in ideea ca tot se lipeste ceva.
Andra, nu crezi ca te grabesti cu concluziile? La urma urmei au trecut mai putin de doua saptamini. Cit despre PSD, putintica rabdare, nu e deloc clar ce e acolo. Eu zic sa respiram.
Schimbari vor fi. Punct. Insa PSD si PNL ar fi facut exact aceleasi schimbari – FMI sau ne–FMI. PDL nu poate sa-si "asume" nimic decat atat timp cat sondajele arata la fel ca azi, iar asta nu va dura mai mult de 3 luni, iar ca sa dureze chiar si 3 luni PDL va trebui sa nu-si "asume" NIMIC.
De acum Basescu se poate lauda ca a distrus chiar tot.
De creat, a creat un PSD sustinut de 50% dintre romani.
Adica a justificat tot ce s-a spus despre el.
N-am sa mai scriu nimic aici.
Numai bine,
Andra
PSD n-ar fi făcut nici o reformă autentică.
Chiar a spus că acordul cu FMI trebuie rediscutat.
PNL e împotriva oricărui acord cu FMI.
Pentru legile de care e nevoie de majoriate de 2/3 guvernul o să meargă pe asumare.
Ce mizerie Gabriel; ORICINE venea la guvernare trebuia sa faca reformele cerute de FMI – nu de basescu
Ce trambita basescu in campanie nu se poate face fara majoritate de 2/3 pt. legi organice, chestie pe care Basescu nici n-a mai luat-o macar in consideratie
Am intrebat mereu de ce nu-si fac PDL si Basescu televiziune (ca sa nu ne mai omoare pe noi vantu si patriciu la creieri)? Pai uite de-aia. Pentru ca daca-si faceau televiziune, trebuia sa si faca ceea ce spuneau ei acolo.
Basescu e la fel de cinic ca si PD. Nu e nicio diferenta intre ei.
"Greii" din PDL au intrat într-o capcană: şi-au asumat reforma lui Băse.
Nu există decît două variante: ori demonstrează că se reformează şi ei, ori vor fi sacrificaţi scurt.
(postare-test, pt. înregistrare)
Excelent scris, Florin! Lumea-i cam nervoasă, e clar de ce, probabil e nevoie de ceva timp pentru digestie. Măcar pînă vine șeful de la Copenhaga să ne spună dacă e ceva putred în… Danemarca 🙂
@Admin(Florin?):
-se poate face multa sofistica. poate ca Basescu are in vedere reforma "profunda", aia cu Constitutia, vot uninominal si fara politrucii astia nu poate. poate "temporizeaza". Ca Mihai Viteazul, "leaga taranii de glie, la cererea boierilor", pt ca are nevoie de boieri. poate ca suntem condamnati sa repetam Istoria. se poate scrie un eseu.
dar nu mai am chef, pt ca mi-e greata. incep sa nu mai am incredere nici in Basescu.
ma uit la el ca la un individ care si-a "bagat fata, i-a asigurat viitorul", incep sa ma uit la el ca la unul "care le-a dat osul de ros, cainilor flamanzi", dupa vanatoare.
Nu, nu tine ideea "ca le era dator". Adevarul e ca fara Basescu, toti politrucii PD erau fugariti acum prin tribunale, daca nu iesea presedinte Basescu.
Deci, Basescu detine acum puterea; stim toti ca Boc e omul care nu-i va iesi din cuvant. Deci, Basescu, cand se intoarce de la Copenhaga, o sa-l vad ce parere are despre guvernul asta de politruci activisti.
Insa, o sa fie o dilema: daca zice ceva, or sa maraie aia din opozitie ca se baga in treaba PM.
De fapt, cu "aceasta falsa dilema" ne va inchide gura unora dintre noi, care maraim la adresa acestui guvern de rahat.
Lui Basescu ii mai acord "6 luni de gratie". Azi insa, am terminat-o cu PDL-ul.
Am avut o revelatie: de fapt, nu sunt cu nimic mai buni ca ailalti…sunt tinuti in lesa de Basescu, altfel nu ar fi nici o diferenta. Politruci/activisti, etc.
Ii baga in fata pe Macovei, C Preda, TRU, Funeriu, ca sa "ne ia voturile", insa pe urma decid ei ce vor.
Afara e vopsit gardul, inauntru leopardul.
Ramane Basescu, caruia inca sunt dispus sa-i acord "increderea" pt o perioada. Insa, e f posibil ca la vrei "suspendare" sa nu ma mai prinda la vot, asa incat nu am sa mai fiu la post sa-mi iau "m.uia".
Eu cred ca la unii nu mai e politicianism… E de-a dreptul ramolisment! Puiu Hasoti, cel care marti sustinea, sus si tare, ca va vota un guvern 100% PD-L, constient fiind ca trebuie aprobat bugetul, astazi declara hotarat ca va vota impotriva guvernului Boc "cu orice risc"! Cred ca unii politicieni ar trebui trimisi sa aiba grija de nepoti. Un control medical, in fata unei comisii de psihiatri independenti si PA!
Vad ca o multime se simt dezamagiti sau chiar lezati de numirea lui Boc si componenta actualului guvern. Cred ca am intrat in mod gresit intr-o logica a surprizei, stimulati poate si de abilitatea lui Basescu de a creea surpriza. Situatia imi aminteste de Apple si Steve Jobs: actiunile lor scad daca anuntul unei noi linii de produse nu produce suficienta surpriza, fara nici o legatura cu performanta economica sau potentialul produselor anuntate.
Pe de alta parte se uita ca e extrem de probabil ca acest guvern sa fie unul de sacrificiu, dat fiind ca va avea de luat masuri extrem de impopulare. Nu stiu daca Funeriu a fost nedreptatit, poate ca de fapt i s-a facut un favor…As fi gata sa pariez ca in septembrie avem alt prim ministru iar configuratia din Parlament va fi diferita. Acum ne trebuia o solutie safe si guvernul Boc de acum e o astfel de solutie.
d-nelor&d-lor,
dupa ce am vazut guvernul propus de PD(aripa L e la misto), am ajuns la concluzia ca Basescu&PDL si-au batut joc de votul nostru.
..nici macar Funeriu??????????!!!!
"PSD si PNL au creat si continua sa creeze cultura media si cultura pe net."
Corect Andra! Stiu vreo doi blogeri mari de la PSD care ar trebui sa continue sa creeze cultura pe net. Din puscarie! Intrernetul permite chiar si asta. Numa' gardienii sa fie de treaba!
@mihai, "securizarea" la care se refera Kadima inseamna de fapt "control", dar nu in sens direct, prin reglementari, ci prin "dominarea spatiului", adica asa cum face PNL.net, care a infestat si a distrus practic spatii dominate net de sustinatorilor lui TB pe forumul RTV, pe Cotidianul (dinainte de nistorescu), pe voxpublica, sau pe pe realitatea.net, etc. Poate asa se explica faptul ca Antonescu a fost votat de o massa de tineri care nu fac parte din electoratul traditional al PNL.
Florin, ce-as mai adauga eu la articolul tau nemaipomenit, ar fi doua lucruri:
1. Si electoratul “celorlalti” a traversat acelasi desert: te-ai gandit la asta ? Ce spune asta despre acel electorat ? Poate ne spui si asta. In plus, lor li s-au servit saturnalii non-stop. Ma uitam cu uimire la cata dezvoltare mediatica a produs existenta unui singur om, TB – dar exclusiv de o singura parte, a adversarilor lui TB. Mircea badea era un festin continuu pentru “ceilalti”. Reteaua de radio-uri care are drept targhet tinerii si oamenii mobili ziua. Noi nu am avut parte de nimic din toate astea, ci de Elena udrea 🙂
2. Daca 6 milioane de romani au fost conectati la mesajul online al lui TB, inseamna ca, indiferent cata media au cumparat ceilalti, TB a avut, de fapt, la dispozitie, mijloacele ca sa-si intretina armata in forma, tot timpul. E drept insa ca nu prea avea ce satisfactii sa-i ofere. Putea in schimb sa fie TB din 2004, care vorbea direct cu oamenii, sau, daca asta nu se lipeste de poza de presedinte, se puteau gasi alte metode.
Problema este ca, daca TB nu gaseste metodele astea, adversarii le gasesc mult mai repede. Am vazut aseara la OTV un Miron Mitrea fascinant. Ca sa nu mai vorbesc de Vasile Dancu sau Ioan Rus. Nu e exclus ca data viitoare sa votez PSD, pur si simplu pentru ca invata mai repede. De la Traian Basescu.
Mie, “inteligentul” Felix Tataru mi-a cenzurat (prin ianuarie anul asta), mesajele pe Hotnews doar pt. ca-i spuneam acolo exact lucrul asta: daca televiziune nu e-n stare sa faca, de ce nu face macar o retea de radio pt. bucuresti –
In general insa, profesionistii care stiu toate astea (mai bine decat mine), le stiu – dar tac.
Cu asta basta, nu mai scriu nimic. Am scris toate astea pt. ca pur si simplu m-a uimit ca cineva intelege lucrurile ca si mine. In ritmul in care evolueaza lucrurile, insa, nu-i exclus sa le gasesc maine discutate deschis la PSD si PNL.
@Florin: excelent scris! serios, de mult nu am mai citit ceva asa de bine scris. chiar sunt curios ce veti face cu ziarul asta din 4 ianuarie 🙂
Andra are partial dreptate, apropo de "reforma din PDL". Ca nu prea nuanteaza si ca totul e alb/negru, asta e, traim fiecare cu defectele noastre 🙂
PDL este insa partid mare, urmeaza niste redefiniri si pe acolo, parerea mea.
Nu-mi place ca "vechii activisti PD" sunt la butoane si infuzia "L" e cam tinuta in umbra.
In fine, dupa cum spuneam grecii, "fiecare pasare pre limba ei piere".
cum sa securizeze Internetul?
ar fi fost culmea sa-l cenzureze si pe net…si asa democratia romaneasca a primit nishte suturi sub centura de toata frumusetea din partea televiziunilor…conform spuselor lui Parvulescu s-au gandit si la asta
citez : “Eu m-am gândit foarte mult în ultima vreme – pentru că internetul este un spaţiu nereglementat, pe câtă vreme presa scrisă sau audio-vizuală este reglementată – dacă nu e nevoie să discutăm despre reglementări şi acolo. Pentru că se pare că politeţea, care ţine tot de politică până la urmă, adică de modul în care trăim în polis, nu mai funcţionează în momentul de faţă. Se consideră că orice se poate spune.” Cristian Pîrvulescu, preşedintele Asociaţiei Pro Democraţia
in Iran am auzit ca le-o taiat statul netu la oameni inaintea protestelor anuntate de opozitie (http://www.hotnews.ro/stiri-international-6669825-iran-conexiunea-internet-intrerupta-inaintea-protestelor-anuntate-opozitie.htm) …deci se poate si mai rau….
Geoană a pierdut alegerile în ultima săptămână, din cauza Internetului
Aproximativ şase milioane de români au intrat în contact online cu mesajul de campanie al lui Traian Băsescu şi l-au vizionat în mod repetitiv, a estimat pentru MONEY.ro Justin Kadima, managerul companiei online Republika Interactive, care i-a asigurat lui Băsescu o parte din serviciile de online "guerilla" în timpul campaniei prezidenţiale.
„Una dintre marile greşeli ale PSD, care avea nişte medii de comunicare securizate, a fost că nu a securizat şi Internetul şi i-a lăsat lui Băsescu posibilitatea de a se exprima în real time (n.r. timp real)”, spune Kadima.
http://www.money.ro/new-media/geoana-a-pierdut-al…
@never G imi pare rau ca te dezamagesc. dar din pacate, astea sunt parerile mele. Nu le lua insa prea in serios, pt. ca eu nu am pregatire politica.
PS
@Andra: Ma intreb citindu-ti criticile in continuare cum se explica amestecul dintre adevaruri (cele pe care le-am subliniat) cu previziuni care nu au nici o baza: " PDL vine cu acelasi Emil Boc prafuit. Asa ca … e posibil ca data viitoare, sa nu mai existe deloc rezistenta impotriva PSD, e posibil ca PDL – in oricare forma va mai fi el – sa aiba cu totul alte scopuri decat sa se bata cu PSD si PNL" . Credeam initial ca spui o parere sincera. Acest amestec nu miroase bine.
@Andra: eu m-am referit la ideile exprimate pe care cu adevarat le-am apreciat.
@Mihai: pentru cati dintre romani crezi tu ca expresia "modernizarea statului" are macar vreo imagine cat de vaga, asociata acolo in creierasul lor?.
cunosc "conjunctura" despre care vorbesti, dar ma intreb, ce te face sa crezi ca basescu nu o cunoaste si el? parerea mea e ca o cunoaste dar nu o si intelege.
@Florin nu cred ca PDL se mai poate reforma. Asa cum e PDL acum, e un partid care a evoluat mult mai curat decat celelalte impreuna (PSD+PNL), greseala multora este sa ceara si sa astepte de la PDL ceea ce el nu e. ,PDL nu va fi niciodata partidul "civic" la care ne asteptam poate multi dintre noi, doar pt. ca au intrat acolo Monica macovei si TRU, sau partidul "civic" care incepuse sa fie PNL cand acolo era Mona Musca. PD si PLD sunt de fapt ca apa si uleiul. PD e un partid de politruci, si nu o spun cu ironie, pt. ca atunci cand ne tremura tuturor fundul "sa mearga masinaria de partid a PDL-ului", ca sa nu castige geoana, la ei, la Videanu, Blaga, etc ne gandim de fapt. TRU si cei ca noi, care scriem "impresii politice" si ne dam destepti pe net, nu ne miscam fundul din usa-n usa sa "convingem" lumea sa voteze cu Traian Basescu. PD asta stie, asta face si face bine. O ia razna si nu mai stie ce sa faca atunci cand lumea asteapta de la ei chestii filozofice si civice. PD si PLD sunt ca apa si uleiul, nu se vor amesteca niciodata. Ar fi fost nemaipomenit ca acum, pe emotia alegerilor, TB sa-si faca un partid ca PLD. Nu ma pricep eu la management de partid, stiu ca fara infrastructura in teritoriu toate astea sunt vise, dar acum era momentul. Ioan Rus iata se gandeste la asa ceva, si partidul care vine si se naste acum pe valul asta, va castiga tot beneficiul emotional din alegeri, indiferent ca-i de stanga sau de dreapta. In loc de asta, PDL vine cu acelasi Emil Boc prafuit. Asa ca … e posibil ca data viitoare, sa nu mai existe deloc rezistenta impotriva PSD, e posibil ca PDL – in oricare forma va mai fi el – sa aiba cu totul alte scopuri decat sa se bata cu PSD si PNL
@never g scriu agramat pt. ca scriu doar ca sa comunic niste chestii in care cred (nu ca sa pierd timpul), de multe ori nu corectez ce scriu (si nu-mi prea pasa de asta)
@Never G ai perfecta dreptate.
@Andra nu cred ca PSD si PNL sunt mai tari pe net decat Basescu. Forta media a PSD si PNL e data de trusturile lui Vantu si Voiculescu cu postacii de rigoare. Iar aerul pe care-l emana aceste partide este de fapt o duhoare greu de suportat. Miniciuna, ipocrizie, lipsa totala de respect si interes fata de romani…toate la maxim.
Intr-adevar e f grav ca asa de multi oameni au votat cu Geoana. Trebuie insa sa vedem conjunctura: toti s-au aliat impotriba lui Basescu: partide, media, Rusia si cine mai stie cati. Basescu a fost singur. Nimeni nu a castigat un razboi cu presa pana la el. Dupa suspendare in 2007 au inceput sa-l toace marunt zi de zi….picatura chinezeasca. Nu-i de mirare ca au reusit sa spele multe creiere, pana la urma nu toti romanii au psihic de otzel si imunitate crescuta la manipulare. Ca sa nu zic ca, cu cat nivelul de trai al romanilor e mai scazut cu atat manipularea prinde mai bine. Si a prins la jumate din tara. Una din problemele majore pe care Basescu le-a avut este relatia cu presa. A ignorat-o si acesta este unul din rezultate. Cu o relatie mult mai stransa cu presa si implicit cu oamenii, Basescu ar fi castigat la scor mult mai mare. Are vreme in al 2-lea mandat sa repare aceasta greseala. Marea problema este insa alta: majoritatea parlamentara se opune proiectului de modernizare propus de Basescu. Cu alte cuvinte, cei care detin in momentul de fata majoritatea parlamentara nu vor reformele de care romanii au atata nevoie. Si din pacate aceste reforme nu se pot face decat cu o majoritate parlamentara care sa vrea si ea aceste reforme. Degeaba vrea presedintele, degeaba vor romanii, daca nu vrea Parlamentul NU SE FACE. Asta trebuie sa inteleaga romanii (se pare ca la alegerile parlamentare trecute nu au inteles). Aici e buba. Asta-i cancerul cel mare care ne-a intrat in oase si ne duce catre metastaza…
@Andra: de finete observatiile tale: "Asa se dis-loca un partid din mijlocul propriului sau electorat: tinandu-l ocupat cu altceva (sa se apere continuu de atacuri si cu spatele la propriul electorat), timp in care ii copiezi discursul, ii preiei temele, le intorci impotriva lui si lupti tu pentru ele."
@Florin: da, m-a surprins si intristat ca atat de multi oameni l-au votat pe Geoana.
Am observat insuficienta cunoastere in ale politicii. Daca patriotismul se sadeste in constiinta noastra de cand suntem copii prin aportul parintilor, profesorilor, societatii in privinta educatiei politice se face prea putin. Ma refer la elementele de baza. Nu intamplator am facut o alaturare intre patriotism si votare, ambele au efect asupra unui stat.
Avem dreptul de a vota, dar intelegem de fapt ce implica acest drept, ce urmeaza dupa?
Mai e apoi deturnarea valorilor. Atunci cand minciuna, violenta si castigul necuvenit nu sunt sanctionate, traim intr-o deruta totala, regasindu-se si in vot.
In afara celor direct interesati, o mare parte au votat conjunctural sau emotional cu Geoana.
Exemplfic: o vecina l-a votat pe Geoana pe motiv ca i-a scazut salariul, fiind bugetara, la fel si tatal ei fost detinut politic . De aici s-ar intelege ca o parte au fost cei direct afectati de schimbari, neintelegand sau neinteresandu-i scopul pentru care se face.
Daca noi si parintii nostri intelegeam ca o casa, o masina se obtine greu, prin munca, economii si renuntari, acum clamandu-se prea mult pe drepturi fara sa se asocieze cu obligatii si responsabilitati, multi au senzatia ca sunt nedreptatiti si nu au ce li se cuvine de drept. Aici ar intra o parte din tineri care isi doresc sa traiasca ca in occident.
Mai e o parte din populatie care traieste la limita subzistentei.
Acestor nemultumiti tembelizoarele si politicienii PSD, PNL le-au aratat cu degetul un vinovat: pe Basescu. Nu mai intru in amanunte ca e odios ce s-a intamplat. Ar trebui sa raspunda prin lege pentru raul facut oamenilor propagand ura si mai nou instabilitatea. Libertatea are si ea limite.
Votul pentru Geoana e rezultatul unui complex ce tine de educatie, informatie, starea materiala, mistificari ale realitatii, minciuni si altele, putini pentru persoana Gioana.
In concluzie avem multe de schimbat pentru ca votul sa fie dat in cunostinta de cauza, asta ar fi situatia ideala.
@Andra: ca Pdl-ul a intepenit in proiect, e din ce in ce mai evident. Chestiunea reformei nu e simpla si depinde de oamenii noi sprijiniti de Basescu, mai putin de el. Acum isi face treaba insa asa cum ai o servat risca sa fie pulverizati peste citiva ani. Nu au ajuns forta de dreapta visata de Basescu cu Stoica.
@Never G: ai dreptate, eu ma intrebam insa cum se face ca Geoana aproape a cistigat, nu de ce a cistigat Basescu. Nu ti se pare nimic in neregula cind jumatate de tara voteaza un ins ca Geoana?
Va propun un exercitiu de imaginatie. Ganditi-va la cei ce in '89 aveau mai mult de 18 ani. Acestia, printre care ma numar si eu, au fost formati mental sa considere democratia, libertatile fundamentale ale omului… la nivelul existential de de atunci. Mai bine zis, acestea erau doar cuvinte. Dupa '89, prinsi in valtoarea vietii de zi cu zi, in contextul unui sistem care doar fortat a mai lasat sa se intrezareasca lumina de dinclolo de fereastra acoperita, fiecare dintre noi am inteles cate ceva pe masura putintei si a gradului de informare. Deabia dupa 2004 am fost confruntati cu realitatea, plastic spus ni s-a luat perdeaua de pe ochi. E ca atunci cand un om a stat in intuneric si il scoti brusc la lumina. Asteapta-te sa inchida ochii, sa se fereasca, pana cand se acomodeaza. Practic nu cred ca ritmul impus de Basescu a fost mare. A fost necesar acest ritm ca sa recuperam ce ne-a lipsit. Nici nu cred in oboseala electoratului. Cred ca dimpotriva e un mare succes faptul ca a fost inteles mesajul lui si a fost ales presedinte. Solutia noastra e sa ne acomodam la ritmul de derulare al evenimentelor. Nu neg nevoia de comunicare. Ca sa intelegi trebuie sa ti se explice pe intelesul tau.
Foarte bun articol, Florin. La ce-ai spus despre oboseala electoratului as adauga insa faptul ca ma indoiesc sincer ca cineva din PDL – si chiar Basescu insusi – intelege o iota din ce spui tu aici. Spun asta din experienta pt. ca am incercat sa explic aceste lucruri oamenilor din PDL, lui C. Preda, Elena udrea, S. voinescu si toti, cu exceptia lui S. Voinescu, au tratat asta cu indiferenta.
Am impresia ca, cu cat fractura dintre PDL si electorat se adanceste, cu atat imobilismul/incremenirea la varf in PDL devine mai mare.
Ma uit la PNL pe blogurile importante si vad politicieni care vorbesc cu oamenii, vad ca exista o masa de oameni activi pe net care se intererseaza de actiunile PNL, discuta cu politicienii, si asta mi se pare un pas foarte mare pt. un partid. PNL a “cuplat” cu aceasta societate civila (inca) fragila care s-a format pe net.
La PDL vad de extrem de mult timp aceiasi activisti pe net, marcati saracii de lupte dure, aproape talibanizati, care se strang pe cate un blog – si ala activ numai in alegeri – de unde isi continua lupta de “rezistenta”. Ma deprima. Nu mai vad deschidere, nu mai vad oameni noi, nu mai vad dialog cu oameni noi, vorbesc doar ei intre ei si se simt bine.
Fata de toate astea, PNL si PSD par niste partide vii, au un aer proaspat, se simte circulatia aerului, a ideilor, se misca ceva.
PSD si PNL au creat si continua sa creeze cultura media si cultura pe net. Vrem nu vrem asta e adevarul. PSD si PNL au inlocuit pur si simplu PDL in domenii cu impact la oameni (media si net-ul)
Poti vedea PNL-isti convinsi sincer ca apara “democratia”, poti vedea PSD-isti la televizor cu discurs si limbaj PDL-ist sau PNL-ist. Asa se dis-loca un partid din mijlocul propriului sau electorat: tinandu-l ocupat cu altceva (sa se apere continuu de atacuri si cu spatele la propriul electorat), timp in care ii copiezi discursul, ii preiei temele, le intorci impotriva lui si si lupti tu pentru ele.
PSD si PNL au evoluat fantastic in ultimii 5 ani.
PDL si basescu au trecut ca glontul prin timp, nu lasa nimic in urma lor.
PSD si PNL construiesc cultura in politica si in media si peste tot. 49% inseamna ca sunt aproape de victorie.
Maine daca PSD il suspenda pe basescu, sau rastoarna in vreun fel situatia – si inca se poate – nici amintirea nu mai ramane din PDL.
Si se presupunea ca 2 mandate cu Presedinte non-PSD-ist trebuiau sa construiasca si sa lase in urma o "traditie" politica, o cultura proprie si de ne-inlocuit, cu care oamenii sa se identifice de acum inainte pentru totdeauna.