PDL nu a reuşit să speculeze referendumul (18-20% dintre români ar fi votat NU dacă n-ar fi fost boicot) şi nici să capitalizeze încrederea în Traian Băsescu (care variază în continuare între 18% şi 23%), acest ultim element fiind o problemă cronică a PDL.
Dacă cooptarea unor figuri din afara PDL prin ARD nu duce la recuperarea acestor procente, este foarte posibil ca asocierea cu PDL să condamne orice proiect de unificare a dreptei.
Articolul integral, pe SOCIOLLOGICA
Facebook Comments
Dacă pot fi de acord calitativ cu ideea electoratului ezitant care e mai mare la USL, nu pot fi deloc de acord cu cantitățile. În mod normal, fără evenimente „speciale”, fracția ezitanților este proporțională cu scorul partidului, așa că eu merg pe varianta „conservatoare” de a pune pe seama erorilor de metodologie diferența uriașă (de 15% din electorat)… Mai ales că întotdeauna varianta pesimistă de prezență este cea care se verifică…
@meioza Înclin să cred şi eu că prezenţa la parlamentare va fi mică, dar:
1. Fracţia electoratului ezitant nu s-a verificat la PDL la localele din acest an. În sondajele din perioada 2010-2011, PDL avea 7% siguri şi încă 5% care ezitau. Şi au venit toţi 12%. În alte cuvinte, 40% (!!!) din oamenii care au votat la locale cu PDL nu erau siguri de acest lucru înainte de scrutin.
2. De când a început criza, varianta pesimistă de prezenţă nu se mai verifică. În 2009, turul 2, şi la localele din 2012, prezenţa a fost peste aşteptările pesimiste.
şi totuşi, în favoarea unei prezenţe mici:
3. La parlamentarele din 2008, pentru că erau fără prezidenţiale simultane, prezenţa a fost foarte mică (39% din cei de pe liste, 43% din cei din ţară). Referendumul ar fi avut o prezenţă bună dacă nu era boicot (53% din cei de pe liste, 60% din cei din ţară), dar vorbim totuşi de referendum… şi de o prezenţă mai mică decât la localele care tocmai avuseseră loc. Poate că focul se stinge încet-încet.
@BarbuMateescu E, încep cu 3-ul: despre prezența reală la referendum am dubii. Dacă se verifică varianta minimă a fraudei ( ceva peste un milion) și este ceva de natură să dea peste cap orice fel de analiză. Nu mai știu cifrele, dar cred că s-ar adeveri exact predicțiile pesimiste!
În legătură cu 1: aici e de discutat și capacitatea PDL de a-și goni electoratul prin propuneri uneori tembele și prin calitatea non-combatului.
@meioza La referendum nu mă refeream la voturile propriu-zise, ci la intenţia de vot măsurată de sondaje. Aproximativ 60% din românii din ţară vroiau să vină la vot (dacă n-ar fi fost boicoturile).
Punctul 1: venirea USL la putere a mobilizat electoratul PDL.