Arafat vs. Arafat

Doc, lămuritor, ca de obicei:

Subiectul în speță este o prevedere din noua lege, care permite ca la urgențele majore să aibă voie să intervină nu doar serviciul de Ambulanță și SMURD (cum era până acum), ci orice alt furnizor de servicii de acest tip. Pare o modificare mică pentru un scandal atât de mare! Și nu sunt sigur că e unul din cazurile de aparență care înșeală. Se vorbește despre ”privatizarea urgenței” sau ”privatizarea/desființarea SMURD”, dar modificarea e departe de a fi așa ceva! Nici măcar dereglementare nu este. Statul continuă să controleze foarte bine sistemul, furnizorii trebuie să fie omologați de MS, serviciile de urgență sunt achitate de stat, coordonarea urgenței (112) o face tot statul… Mai mult, nici nu e o modificare radicală față de situația actuală: din câte înțeleg, există și funcționează deja un astfel de sistem, doar pentru urgențele minore.

Am citit argumentele aduse de unul din autori (dr. Vlădescu), respectiv de principalul adversar al legii. Nu le-am găsit foarte convingătoare. Există însă un argument masiv în favoarea legii combătute cu atâta înverșunare de dl Arafat. Este vorba de dl Arafat însuși, de treaba extraordinar de bună pe care a făcut-o cu SMURD-ul.

E o ironie stranie ce bine s-ar potrivi argumentele aduse acum împotriva deschiderii sistemului de stat către alți furnizori de servicii de urgență, exact eforturilor inițiale ale doctorului. Unul din motivele pentru care actualul serviciu de urgență (și societatea românească) îi datorează atât de mult doctorului Arafat este că SMURD reprezintă în mare măsură o realizare personală. Nu, inițial cel puțin (!) nu a apărut și activat în cadrul sistemului de stat, ci tocmai în exteriorul și adesea împotriva acestuia, a serviciului de ambulanță. A fost acolo o competiție pe care serviciul pus la punct de dl Arafat a câștigat-o categoric, odată cu locul în sistem. Or, în condițiile legii actuale, ce făcea ”arafatul” în Tg Mureș, la începutul anilor ’90 n-ar fi putut niciodată să evolueze în ceva mai mult decât inițiativa personală, privată (dacă vreți) și punctuală a unui ”fanatic”. Atât și nimic mai mult.”

Articolul integral

Sau: 

BLEEN says:

Ia uite un alt scenariu, de tip Tetelu: Raed Arafat călătoreşte în timp. Era într-o frumoasă dimineaţă de 1991, se spăla pe faţă în chiuveta din Tîrgu Mureş şi zbang! îl ia particula lui Allah (care arată ca o grenadă) şi-l transportă în 2012, unde dă de Raed&Smurd 2012. Şi Raed 1991 îi zice lui Raed 2012: uite nene, am şi eu smurduleţul ăsta, ce zici mata să fac cu el? Ce-i răspunde Raed 2012?

ELCUCUI says:

Bleen,

Bagă-ți-l în ruc! (?)


Facebook Comments
Publicat
Din categoria Comentariu

De Bleen

Mirel-Valentin Axinte (Bleen) scrie despre politică începînd cu august 2008, cînd a deschis blogul bleen.ro. Pînă în iulie 2014 a fost fondator, redactor șef și autor la Blogary. Din iulie 2014 s-a retras.

211 comentarii

  1. @miss_take & poweraxxel

    din afara nu poate si nu va putea…. din interior si-a taiat craca… iar tot ce se intampla este manevra USL-ista…. cel putin faza cu taxa auto, de la palatul Cotroceni…

  2. @ MISSTAKE: nu face pe prostul … Daca nu te bagi in fruntea ministerului de ce ai nevoie sa intri in minister? Putea foarte bine sa dezvolte SMURD-ul din afara. Nimeni nu i-ar fi stat impotriva. Decat daca nu simtea ca poate obtine mai multe mere din interior, cu predilectie pentru urgente … Iar restul domeniilor, pentru care stia ca si-ar lua injuraturi, Dumnezeu cu mila …

  3. Tie ti se pare ca medicina de urgenta este un lucru pe placul prostimii?! Crezi ca a-l aduna de pe jos pe gigi smen care s-a lovit cu 300km/h de un copac, a-l stabiliza si a-l duce la spital e ceva usor?

    faptul ca a ramas la urgenta este pt ca asta a dorit sa faca, asta i-a placut, in asta s-a simtit ok. Nu-l poti acuza de "bulangeala" ca nu s-a bagat in mai mult, asa cum nu l-a acuzat nimeni pe Jobs ca nu a candidat la presedintia US.

    Oricum, nu cred ca i-a propus cineva lui arafat sa ia min. san. in brate si sa-i asigure locul la smurd in caz ca da gres (cum i-au asigurat lui isarescu).

    Faci ce simti ca poti si faci temeinic, sau te bagi mai adanc si-ti frangi gatul?

  4. @ MISSTAKE: nu te-ai intrebat niciodata de ce nu accepta ceva mai mult? Omul statea pe marginea cosului cu mere, si vedea foarte bine ca merele nu sunt de ajuns. A preferat sa conduca doar un domeniu, pentru care putea obtine gratie imaginii mai multe mere decat s-ar fi cuvenit … Era constient ca la varf era imposibil sa asiguri finantarea tuturor componentelor sistemului de sanatate. Si i-a lasat pe altii sa isi franga gatul.

  5. pe tine 🙂 . Este un articol admirativ (as zice) la adresa lui arafat, scris de bleen in martie 2011 la care ai comentat ceea ce am scris in ghilimele.

  6. Pana una alta omul si-a facut datoria si a avertizat asupra manipularii facute in numele lui.

    poti sa ma lamuresti insa cu ce voiai sa zici aici "MARCH 30, 2011 AT 14:20

    Deocamdata, omul a facut numai lucruri pe placul prostimii."

  7. @ MISSTAKE: prea tarziu … Ceea ce prevedeam de la inceput s-a intamplat deja. Arafat a crezut ca isi poate apara idealul scaldandu-se putin in albia USL-istilor. Dupa ce l-au lasat sa creada ca il vor sustine neconditionat, acum se va vedea ca i-au luat prizonier imaginea. Acum o folosesc pe post de icoana pentru gloata de sustinatori demoralizati de ineficienta liderilor USL, precum si pentru marea masa de nehotarati ce orbitau haotic precum electronii. Prin intermediul falangei media a opozitiei, USL va stoarce pana si ultima emotie provocata de imaginea si renumele lui Arafat, la un moment dat chiar impotriva vointei acestuia …

  8. na… ca tot il acuzati ca e vinovat pt fb si iesiri in strada :):

    "Mulţumesc mult oamenilor pentru susţinere. Dar îi rog pe toţi să nu se lase manipulaţi politic. Să nu iasă în stradă, să nu răspundă la nicio chemare şi provocare de pe internet sau de la televiziuni"

  9. un personaj fictiv. mdece zici ca-s ermetic?

    un adaos pt punctul 1. in cel mai bun caz doar 2 alte firme se califica iar bugetul se imparte la 3, in cazul in care vin 5…

    Iar la punctul 2 am zis ca-i evidenta uraciunea situatiei pt ca sunt destule cazuri de capusare incat sa n-am sperante de bine.

  10. cucui

    uite 2 posibile continuari la povestioara ta in cazul in care trece legea:

    1. raed ramane in functie si smurdul este etalon –

    sa zicem ca datorita exigentelor doar bgs si puls se califica pt urgente. atunci fondurile se impart la 3 (nu neaparat egal). bgs si puls isi deschid sedii in cateva judete importante pt a nu irosi fondurile, smurd nu-si poate extinde acoperirea si pt Fundu Hertii pt ca i s-au taiat din fonduri.

    2. raed pleaca – pasuneanu isi deschide o firma de ambulante, da cateva spagi, castiga cateva licitatii (etc, in cazul 2 cred ca suntem toti de acord ca-i groasa).

    o mica observatie, voi de cand stiti de noua lege sanatatii si de partea cu urgentele? pt ca in filmuletul de mai sus, care-i din 2009 iunie, arafat vb chiar de privatii care vor sa se bage.

  11. Importante in cazul Basescu-Arafat nu sunt nici SMURD-ul si nici Legea sanatatii. Important este reactia populatiei. Intre ipotetice tunuri de pe urma carora nu se alege cu nimic si finantari preferentiale exagerate catre un sistem care ofera ceva cat de putin se vede destul de bine ce alege… Si nu ma refer aici la mascaricii care nu stiu pe ce lume traiesc sau activistii USL-isti infiltrati in multimea "revolutionara" de la TV, ci la masa tacuta careia nu i-ar place ca in locul acestui sistem "falit" dar care salveaza totusi ceva sa se aleaga cu unul le fel de "falit" dar care sa nu mai lase in urma decat cadavre …

    De aici este de invatat si aplicat pentru politicieni, aia care nu s-au lasat prinsi in avalansa actiunilor pripite, incapatanate. Basescu a reinventat puterea, a reinventat PDL-ul, s-a reinventat pe sine, poate este timpul sa reinventeze si discursul politic…

  12. Garantiile sunt greu de gasit, insa cine reuseste sa le gaseasca nu numai ca inchide gura falagei media a USL ci si atrage o parte importanta de dezamagitilor politici … Este o mina de aur. Trebuie doar sa asculti idei, sa le poti selecta cu obiectivitate, sa lasi putin si poporul sa se certe un pic pe ele dupa care iei o decizie. Practic lucrezi cu materialul clientului, dar tu decizi. Ma tem insa ca recentele tot mai dese afirmatii conform carora Basescu se departeaza de adevarata realitate sunt din ce in ce mai adevarate … Este daunator sa iti iei informatiile doar din televiziuni + selectiile unora.

    In privinta discursului, a trecut vremea discursurilor in forta. Putina autocritica face astazi mai mult decat orice sters pe jos cu adversarii.

  13. Pana la urma, problema nu este daca sa se privatizeze si urgentele sau nu, ci lipsa garantiilor ca din aceasta privatizare nu ne vom alege cu praful de pe toba, asa cum s-a intamplat cu aprope toate privatizarile importante pana acum. Singura sansa ca Basescu sa calmeze spiritele si sa usureze procesul de reformare a statului este sa creeze si sa instituie mecanisme si vectori care sa ofere garantia ca statul nu va mai mutea fi capusat, vandut, inselat, de tot felul de "cumetri"… Fara asta, la rezistenta sistemelor reformate se adauga inca o presiune, crescatoare, a opiniei publice dezamagite.

    1. da' de ce dracu' nu-i opinia publică dezamăgită?! cînd faci, că de ce faci? cînd nu, că de ce nu? nu-i bine nicicum.
      garanţii! ce garanţii? că nu va fi aşa şi pe dincolo? moartea-i sigură, on topic, poftim! şi-atît.
      şi mai sînt momente cînd trebuie văzut şi cît de virulent te manifeşti de o parte sau de cealaltă, acum, spre exemplu, nu face nimeni diferenţa între susţinătorii lui Arafat, că unii-s tîmpiţi şi urlă că nu vor privatizare – la modul general, apropo, ăsta-i pretextul – iar că alţii se gîndesc dacă va fi sau nu oligopol, corupţie, zăpadă iarna asta sau ploi cu intensificări ale vîntului în jumătatea nord-estică a ţării.

      am dat o tură pe diferite site-uri, aceeaşi tîmpenie şi manipulare infectă ca şi în povestea cu filmul de la Ploieşti, în ceea ce-l priveşte pe Băsescu. e conflictual, domne', moare dacă n-are cu cine să se certe, de-aia l-a umilit pe Arafat. apropo, din ce în ce mai des, Arafat prezentat ca fiind singurul care chiar a făcut ceva şi e fără pată. e cu-o pată morala cît casa, cel puţin, atît timp cît acceptă psihoza asta şi nu se dezice măcar de unii din cei ce-l susţin. astea-s momente în care un om îşi poate distruge credibilitatea, ca actor principal sau ca susţinător. de Pora nu zice nimeni că e imparţială, că sări la gîtu' lu' Băsescu, zice c-o dă cum bate vîntu sau se face mişto de ea şi de situaţia în care, chipurie, ar fi acum trompetele lu' Băsescu.

  14. Cucui, eu cred că tu nu citești ce spun eu. Răspunzi comentând alte propoziții din citate, la lucruri pe care nu le-am spus. N-am afirmat nici o secundă că legea spune că se privatizează SMURD. Vorbim degeaba.

    Nu mă interesează temperamentul lui Arafat. În particular el nu-mi place iar Băse îmi place. Dar nu despre asta e vorba. N-ai înțeles absolut nimic din ce spun dacă tu crezi că de maniheism, diavoli și îngeri e vorba.

    Nimic nu mi se pare mai neaoș mioritic decât veșnicul răspuns "adevărul e undeva la mijloc". Nu e, că de aia e adevăr. Iar în cazul ăsta Băse v-a manipulat la modul genial. Vă veți convinge. Eu unul, am încheiat subiectul.

  15. FLORIN,

    Începi să mă ingrijorezi. Tu citești ce scrie slova? Sau citești prea repede în goana după link-uri relevante?

    ––––––––––

    «"Acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectuează de catre orice persoana instruita in acest sens sau de catre persoane fara instruire prealabila, acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD şi serviciului de ambulanta ” Aici intră oricând și BGS-ul, nu numai administrația locală!»

    Deci FLORIN. Adică tu mă găsești pe mine cu mașina în copac la 1 km de Gurbănești. Doamne ferește! Nu ai nici 'echipamente specifice' la tine, normal, și nici instruire prealabilă (deși legi citești). Dar totuși vrei să mă ajuți. Ca uom. Atunci ce faci? Că ai doar un iPhone în buzunar. Suni. Nu răspunde. Vrei să ceri ajutorul 'personalului specializat' din "cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD şi serviciului de ambulanta." Ceri instrucțiuni, FLORIN, că nu vine nici o salvare la Gurbănești. Nu vine nici BGS-ul. Au furat șoferii motorina. Care-i problema dacă întră și BGS-ul pe fir? Că dispeceratul te redirecționează la un specialist BGS? (Apropo, eu la festivalul de dulciuri am avut medici detasati de la BGS. Pentru unii era al doilea job. Apropo de specialiști). Dacă SMURD-Arafat are toți specialiștii ocupați și eu mor, tu ce faci? Nu accepți indicaţiile personalului specializat de la BGS pentru că i-a băgat Băsescu la cașcaval?

    –––––––––––––

    «“Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestra din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administratiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului sănătăţii in acest sens” Observă te rog că deja SMURD e generic, la plural, și nu e vorba de mecanismul de omologare al ambulanțelor ci de “servicii de ambulanță omologate”. »

    Observă tu, Florin, te rog departajarea netă – consfințită de "precum și" – dintre categoria "servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii" (BGS) şi – MARE ATENTIE! – categoria "echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă"

    Opinez că NU se folosește nicăieri SMURD la modul generic. Dimpotrivă, sunt foarte clar departajate.

    ––––––––––––––-

    «Lămurește-mă te rog dacă formulările de mai sus dau sau nu dreptul oricărui ambulanțier privat să intre pe piața serviciilor de urgență. “de tip SMURD”, cum abil spune legea. »

    Da și nu.

    Da, dau dreptul oricărui ambulanțier privat să intre pe piața serv de urgența. Asta în nici un caz nu înseamnă că SMURD se PRIVATIZEAZĂ.

    Nu, de "tip" SMURD nu intră și BGS. Cred că am lămurit mai sus. Poate intra vechea salvare dacă se aduce la nivel SMURD (nu mai știu dacă mai mai este diferență între primul SMURD, original, de Tg Mureș și Pompierii SMURD)

    ––––––––

    «Mai lămurește-mă dacă art 68, par 1. “Finanţarea structurilor şi serviciilor medicale din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, inclusiv a UPU şi CPU din spitalele omologate de către Ministerul Sănătăţii se face de la bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale şi din alte surse in condiţiile legii; criteriile si procedura de omologare sunt stabilite prin ordin al Ministrului Sanatatii” nu spune clar că orice ambulanțier privat va avea acces la bugetul de stat pentru decontarea intervențiilor, după ce e “omologat” de MS.»

    Ba da. Dar nu uita că mai sunt și "alte surse". Fundația pentru SMURD, de exemplu. Bugetele administrațiile locale (Nou!), populiști gen Chiliman care ne ridică gunoiul gratis, în scop electoral și ne anvelopează tot gratis din fonduri europene. Fondurile europene. Alte ONG-uri 'de tip' Fundația pentru Ambulanțele Ambulante.

    Dar nici asta nu înseamnă că se privatizează SMURD. Și nici cele "de tip" SMURD. Care sunt unul și același serviciu, de stat, inventat de Raed.

    Vezi că ți-am luat cheia de boltă 'de tip' pe care ți-ai clădit o întreagă argumentație.

    ______________________________________

    4. Îți mai repet ceva ce pare că nu ai priceput: nu poți face privatizare cu statul singurul plătitor. Nu poți da serviciul de urgență la privați pe motiv că crește competiția.

    Parțial de acord. Statul nu e singurul plătitor. Am arătat mai sus. De acord limitat cu falsa competiție. Dacă SMURD cu Arafat inclus era etalonul nu mi-ar fi fost frică de furăciuni.

    ––––––––––

    1. Băsescu, pe 21 decembrie” Daca este vreun dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat” Așa a început povestea, cu Arafat dușmanul privatizării. Un fel de stângist.

    2. Declarația cu “pumnul în masă” e a lui Vlădescu. N-a mai susținut-o nimeni.

    Crezi că Băsescu a ieșit la rampă doar ca să-și paradească și ultima brumă de popularitate? Este evident că Arafat a dat cu pumnul în masă la Minister și cocoșul Băsescu (întîmplător și Șeful), fiindu-i pârât, a ieșit la sacrificiu. La fel cum, la caft, își puneau marinarii ceasul Seiko, automatic, cu brățară pe mînă ca să spargă dinții vreunui omolog philipinez. Nu conta că-și fute 2.000 de lei cât ar fi luat pe bijuterie în țară. (hai, 500 la poker)

    _____________________

    Câtă vreme statul plătește, crești furtul, nu competiția. Avem o mie de exemple de felul ăsta în care căpușele au devalizat bugetul cu servicii de cacao.

    În sfârșit, de acord. Aș fi așteptat normalizarea pieței, normarea ei, eradicarea furtului, înființarea Poliției Medicale, reformarea pe bune a Justiției. Aș fi dat experimental un nr. limitat de licențe prin rotație, să văd dacă te poți baza pe privați, un fel de credit de încredre așa cum a primit și Arafat în 1990.

    Mă știi din marketing: test, test, test! Abia apoi generalizare.

    ____________________

    Repet. Ultima dată. Aș fi înclinat de partea lui Arafat. Știi teoria mea cu privatizarea 'pe rod'. Nu sunt absolut deloc de partea lui Băsescu. Țineam cu Arafat dacă rămânea acolo, discuta direct cu Băsescu și mergea pe burtă până la dezbaterea publică. (nu știu dacă-și putea scote cămașa cu fondurile europene în mână) Dar ciuhabul fiind ciuhab a bătut cu pumnul în masă. Iar dobrogeanul fiind moldovean ( = Șef) i-a tras un tupac în public, la TVR. C-așa-s moldovenii aciuiți în Dobrogea, le plac circul! Ciuhabul nu a halit afrontul și și-a ales o tribună mai largă ca să-i dea replica: hotnews, facebook, Antene, RTV-uri și a pornit Jihadul. Băse l-a ejaculat. Sunt sigur că amândoura le pare rău acuma.

    ______________

    Florin, nu mai pot. Ești prea pornit citești și scrii într-un ritm căruia nu-i fac față. Ești prea maniheist. În binomul ăsta, nici Băsescu nu-i diavolul, nici Arafat nu-i îngerul.

    _____________

    Nu mă întreba cine a dat primul. Cine a zis ceva, poate a-jurat?

    _______________

    BIBLIOGRAFIE:

    Ai citit reportajul lui Mixich de astă vară? Spune multe despre temperamentul lui Arafat. De doctorul Mircea Chiorean de la SMURD Tg Mureș ai auzit. Și el e erou.
    http://m.hotnews.ro/stire/9666229

  16. modificarea prevederilor legale actuale referitoare la urgență este necesara pentru ca pe praful asta patria n-are suficienti bani sa cumpere 'jde ambulante a.i. atat cel cu tzatza'n gura cat si cel cu barba sura, indiferent de coclaul de domiciliu de pe intreaga harta a RO, sa aibe sanse sporite la viata in caz de Doamne fereste!

  17. Și, să nu uit, acuzația lui Vlădescu e că Arafat nu a vrut să schimbe nimic din secțiunea asistenței medicale de urgență față de cum e ea acum. N-a explicat de ce anume ar trebui schimbată. Doar pentru că e o lege nouă?

    Arafat a plecat dintr-o întâlnire pentru că era de părere că nu e nimic de modificat iar lui i se cerea să modifice. (chiar BM dacă nu mă înșel, e de părerea lui Arafat, nu numai FMI) Nici până acum nu e clar, cu textele de lege în față, de ce anume era nevoie de modificarea legii. (adică e clar că se dă drumul la privați să acceseze fondurile SMURD, dar toată lumea, cu Băsescu în frunte spune că nici vorbă)

    Poate cineva să-mi explice de ce era nevoie de modificarea prevederilor legale actuale referitoare la urgență? Că pe tot netul eu n-am găsit un singur apărător al poziției lui Băsescu care să explice asta. Toți aruncă cu rahat în Arafat, dar nu sunt în stare să explice de ce e mai bun proiectul ăsta de lege (secțiunea de urgențe) față de cel actual.

  18. @ Merechene

    Comunismul este o substanta radio (si tv) activa, neuronodezintegratoare cu timp de injumatatire circumvolutiorevolutionara foooooo (nu stiu exact cand sa ma opresc)oooarte luuung.

  19. Cucui, n-ai răbdare să citești declarațiile, nu te băga. Nu te exaspera. Nu putem discuta după ce spun terții, vorbim despre ce declară Băsescu și ce declară Arafat.

    1. Băsescu, pe 21 decembrie" Daca este vreun dusman mai mare al aparitiei inca unui sistem privat de sanatate, el se numeste Raed Arafat" Așa a început povestea, cu Arafat dușmanul privatizării. Un fel de stângist.

    2. Declarația cu "pumnul în masă" e a lui Vlădescu. N-a mai susținut-o nimeni.

    3. Mai mult, Arafat vorbește aici, pe 6 ianuarie, http://www.hotnews.ro/stiri-esential-11124768-exc… că cei 9 membri ai comisiei de urgență a MS au fost toți împotriva modificării capitolului referitor la SMURD. Vlădescu i-a ignorat. De ce?

    4. Îți mai repet ceva ce pare că nu ai priceput: nu poți face privatizare cu statul singurul plătitor. Nu poți da serviciul de urgență la privați pe motiv că crește competiția. Câtă vreme statul plătește, crești furtul, nu competiția. Avem o mie de exemple de felul ăsta în care căpușele au devalizat bugetul cu servicii de cacao.

    5. Băsescu e cel puțin prost informat când spune în conferința de presă de ieri (aici e transcriptul: http://www.presidency.ro/?_RID=det&tb=date&am… că "Serviciile de salvare de asemenea nu intenţionează să le privatizeze nimeni, dar noua lege deschide o portiţă către administraţiile locale, ceea ce mie mi se pare în regulă."

    Proiectul de lege (http://www.presidency.ro/static/Proiectul%20de%20Lege%20privind%20organizarea%20si%20functionarea%20sistemului%20de%20sanatate%20din%20Romania_617_1239) spune la art. 65, par.1 "Acordarea primului ajutor de baza, fara echipamente specifice, se efectuează de catre orice persoana instruita in acest sens sau de catre persoane fara instruire prealabila, acţionând la indicaţiile personalului specializat din cadrul dispeceratelor medicale de urgenta sau al serviciilor de urgenta prespitaliceasca de tip SMURD şi serviciului de ambulanta " Aici intră oricând și BGS-ul, nu numai administrația locală!

    La art 66, par 2, se spune: "Asistenţa medicală de urgenţă prespitalicească terestra din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat este asigurată de servicii de ambulanţă omologate de Ministerul Sănătăţii, precum şi de echipajele integrate ale Serviciilor mobile de urgenţă, reanimare şi descarcerare (SMURD), aflate în structura inspectoratelor pentru situaţii de urgenţă, a autorităţilor administratiei publice locale şi a spitalelor omologate prin ordin al ministrului sănătăţii in acest sens" Observă te rog că deja SMURD e generic, la plural, și nu e vorba de mecanismul de omologare al ambulanțelor ci de "servicii de ambulanță omologate".

    Lămurește-mă te rog dacă formulările de mai sus dau sau nu dreptul oricărui ambulanțier privat să intre pe piața serviciilor de urgență. "de tip SMURD", cum abil spune legea.

    Mai lămurește-mă dacă art 68, par 1. "Finanţarea structurilor şi serviciilor medicale din cadrul sistemului naţional integrat de asistenţă medicală de urgenţă şi de prim ajutor calificat, inclusiv a UPU şi CPU din spitalele omologate de către Ministerul Sănătăţii se face de la bugetul de stat, bugetul autoritatilor locale şi din alte surse in condiţiile legii; criteriile si procedura de omologare sunt stabilite prin ordin al Ministrului Sanatatii" nu spune clar că orice ambulanțier privat va avea acces la bugetul de stat pentru decontarea intervențiilor, după ce e "omologat" de MS.

    Legea deschide clar drumul privaților la serviciile de urgență, pe banii statului. Mai mult, toți or să-și pună pe salvări "SMURD", cu "tip" în față, scris mai mic.

    Eu am timp să caut referințe. Pentru că nu putem discuta decât pe referințe, dacă vrem să fim serioși. Dacă vrem să facem clăbuci în cadă, cităm din memorie pe Stoiceasca și pe Băsescu.

    În mod ironic, ce scapă susținătorilor firmelor private in urgențe, e că tocmai ce n-a spus Arafat și a fost acuzat că a spus, ar trebui să se întâmple pentru a avea concurență și piață funcțională: Privatizarea 112 (mai multe numere și prestatori în concurență liberă), servicii contra cost de la operatorii de tip 112, plătite de apelant, privatizarea SMURD și plata intervențiilor de urgență de cel care le folosește.

    Atunci ar fi competiție și piață liberă și am avea șansa să vedem servicii cu calitate din ce în ce mai mare și cost din ce în ce mai mic.

    Nu e imposibil, dar trebuie să începi cu privatizarea completă a asigurărilor de sănătate. Acolo e buba, nu la SMURD.

  20. ANDREI

    Ce te faci cu ultima categorie? Iei TOP și plătești drepturi de autor? Sau iei următorul original/generic încercând o muie și la doamna cu coasa?

  21. DRAGOȘ,

    Ai dreptate. Și tu și Ion Iliescu când se adresa pensionarilor din Sectorul 1:

    "Au transformat industria medicală într-o afacere!"

    ––-

    Prefer să le zic "originale" celor produse de companiile 'inovative' și nu doar pentru că le-a inventat.

    ––-

    Generice, ieftine, fără drepturi de autor, să folosești tu! Eu am să folosesc numai din alea scumpe, cu formula completă. În caz de Doamne ferește, desigur!

    ––-

    Ai uitat categoria originalelor care nu au putut fi replicate nici după 20 de ani de la expirarea patentului, rămânând TOP pe felie.

  22. în toată sarabanda asta a opiniilor e ignorat "beneficiarul" – pacientul

    nu este în avantajul lui o ambulanţă (privată) care ajunge mai repede fie şi cu 15 minute mai repede decît SMURD?

    de ce să-l privăm de posibilitatea asta?

    numai pentru gloria SMURD şi-a Pygmalionului său?

  23. Florina,

    dupa 65 de ani, Romania a ramas o tara in care romanii apartin Statului si Statul le apartine (cel putin asa cred ei!). raman la parerea ca nu poti sa schimbi in cativa ani produsul a 55 de ani de indobitocire.

  24. Andrei

    "Interventia la telefon a presedintelui tarii in emisiunea aia, atacandu-l pe Arafat, a fost o greseala clara. "

    Ai dreptate. Începusei bine.

    "Scandalul se azi are la baza acea interventie a lui Basescu si unele momente cam infantile ale lui care, din nou, il descalifica un pic"

    Aici ai luat-o pe arătură. Păi, unde-i tărăboiul din interior, memeoriul 'pierdut', greva lui Arafat? Scandalul tot răbufnea la punerea în dezbatere, fraier Băsescu că a mutat primul în public.

    Apoi, unde-s declațiile publice ale lui Arafat, unde-i diversiunea cu desființarea SMURD-ului? Unde-i Ponta? De ce strigă lumea în piețe că Băsescu vrea să privatizeze SMURD-ul, și "privatizarea ucide"?

    Nu oare că a manipulat Arafat problema SMURD?

  25. Cucui, (JANUARY 12, 2012 AT 18:37)

    o firma mare (si) de doctorii care a bagat 1 miliard in cercetare si nu si-a scos investitia in 10 ani pe un inovativ, poate cere protectie pe inca 1/2/3…pana la inca 10 ani. apoi muie. de ce e asa ? ptr. ca altfel ar trebui sa platim si azi drepturile de autor pe foc, roata, deget opozabil, bec, telefon, prezervativ, vibrator, ace, brice…

  26. @ ElCucui

    Interventia la telefon a presedintelui tarii in emisiunea aia, atacandu-l pe Arafat, a fost o greseala clara. Daca are sau nu Arafat dreptate este o alta discutie. Scandalul se azi are la baza acea interventie a lui Basescu si unele momente cam infantile ale lui care, din nou, il descalifica un pic (vezi chestia cu ghicitoarea, fumata deja la fiu-meu, la clasa treia).

    Tu zici la un moment dat "apoi a iesit Basescu". Pai, tocmai asta e momentul care a dat apa la moara acestui conflict. Astfel, o nemultumire a unui membru oarecare al guvernului a fost ridicata artificial de Basescu la nivel de problema nationala.

  27. Florin

    Care privatizare în Sănătate, Florin? Că mă exasperezi! Privatizarea privatizării?

    Conflictul Băsescu-Arafat pornește strict de la a folosi în outsourcing și logistica Salvărilor private. La nevoie. Cu prempțiune pentru SMURD. Arafat confirmă asta prin tot ce spune. Băsescu la fel. Arafat susține că S M Mobile de U de stat trebuie să rămână 100% sub controlul statului. FMI ia poziție de partea lui Arafat. Cât era Arafat acolo aș fi înclinat să-i dau dreptate. O vreme, până se reforma Justiția, nu altceva! Dar nu a vrut sa negocieze. A bătut cu pumnul în masă. Apoi a ieșit Băsescu. Apoi a ieșit el. Apoi a început primăvara arabo-română pe facebook. Apoi nu mai contează. La război, ca la război.

    Dacă nu mă crezi, eu linkuri nu stau să-ți adun. Dacă mă întrebi de faza cu nr.ul de înregistrare al memoriului înseamnă că nu ai vz conferința de aseară până la capăt.

    _____________

    Citește-l pe Jose Pinera.

  28. Deci Florin

    Manipularea adevărului ca lumea să priceapă pe dos a fost ca Arafat să vorbească direct despre efecte fără să înșire corect datele de pornire.

    De exemplu, a vorbit despre diluarea calității (bugetului) serviciilor deși chiar el refuzase să întocmească standardele de calitate în sistemul de urgență pentru a fi impuse tuturor: privați sau de comuniști. De fapt i s-a cerut să normeze activitatea de sub propriul subsecretariat pentru a impune privaților să se alinieze la vestitele norme SMURD.

    ––

    Idealist vorbind, în caz că s-ar fi pus problema privatizării, nu este bine să vindem ceva care funcționează bine cu bani mulți, unor investitori potenți decât să așteptăm să ajungă pe butuci să fie cumpărat de niște șmecheri pe nimic?

    ––

    Sau ai preluat ca atare indicațiile FMI, pe al cărui reprezentant în România era cât pe-aci să-l trimită șefa lui să ne ia țigări, indicații în care ni se zice să nu ne atingem de ce merge la stat? Același Mihai Tănăsescu care în 2000, în calitate de mijnistru de Finanțe, lua banii încasați de CAS-ul înființat de CDR, sub premierul Mugur I, și plătea salariile la Tractorul și Steagul Roșu.

  29. @Cucui: Arafat NU a declarat că se opune privatizării din sănătate, că Băsescu vrea să privatizeze SMURD-ul și eu nu am văzut nicăieri povestea cu memoriul depus la Cotroceni. Ce spun televiziunile de știri e irelevant. Pe aceeași confuzie a jucat și Băsescu: nu știai când îl contrazice pe Arafat sau când contrazice televiziunile. A reușit, uite, tu preiei ce spune Băse fără să verifici.

    Ce face A3 e grețos, m-am uitat din greșeală câteva zeci de secunde și mi-a venit să vomit. E drept, am aproape un reflex instinctiv să-i iau partea lui Băse când îi aud. (iar asta e teribil, ne-au fpcut să nu mai gândim) Au toate șansele ca ei să-l compromită definitiv pe Arafat, dacă Băsescu n-a reușit. Dar ce tâmpenii spun Ciutacu și Stoiceasca și restul lătrăilor nu sunt un argument contra lui Arafat. Nu Danei grecu i-a cerut demisia Băsescu. Asta dacă vrem să fim onești.

  30. (A3 titrează: UN EXEMPLU DE URMAT, numai să-l pună în opoziţie cu Băse: UN EXEMPLU DE…, lăsînd spectatorilor plăcerea înjurăturii, chiar cu riscul de a îndemna poporul să adopte nişte apucături pidosnice, avînd în vedere orientarea exemplului recomandat… ce contează, pentru o cauză nobilă… 😀 )

  31. ce-a făcut Arafat cu SMURD a fost foarte bine. Băsescu l-a şi decorat pentru asta.

    cum se raportează Arafat la alte servicii (private) de urgenţă nu e bine deloc.

    mai greşeşte omul. care e problema?

    trebuie să fie perfect? să aibă dreptate tot timpul?

    (mai e puţin şi fac moguliziunile din el "primăvară arabă"… împotriva dictatorului care vrea să distrugă sănătatea poporului)

  32. @Florin,

    Nu este rentabil să-ți caut primele interveții. Sunt intervenții pe care le-am văzut "prezentate" la televiziunile de știri. În conferința de presă de aseară, spre sfârșit, se discuta problema memoriului. Cu ce au mai trunchiat și alea cu ce au mai băgat de la ele, cu ce a mai scris presa aservită iminentei alternanțe, asta s-a înțeles. Că Băsescu vrea să privatizeze SMURD-ul și CAS.

    Iar dacă tu îmi spui ieri același lucru și mai citesc același lucru și pe blogul lui Cosmin Alexandru, fost președinte URR, îmi dau seama că media-mix-ul a fost letal pentru dreapta.

    Îmi pun serios problema să fug în Chile, țara cu cel mai perfecționat sistem de asigurări sociale din lume. Acolo, la an după ce s-a liberalizat piața asigurărilor de pensii, 90% din salariați trecuseră la casele private. La asta îți pot da link:

    http://translate.google.com/translate?hl=ro&p

  33. recomand un scurt istoric povestit chiar de Victor Ponta – scurt istoric al noii miscari "noi vrem respect" doi se intoarce

    Presedintele PSD, Victor Ponta, a initiat pe contul sau de Facebook un demers prin care ii cheama pe utilizatorii retelei de socializare sa se solidarizeze cu SMURD si sa se impotriveasca noii legi a sanatatii promovate de Traian Basescu si Guvern,informeaza un comunicat remis joi de Biroul de presa al PSD, citat de Agerpres.

  34. elcucui

    eu nu (vreau sa) vad decat ceea ce este scris pe diverse site-uri, la tv (cel putin la posturile romanesti) nu ma mai uit de destul de mult timp. Am aflat intamplator de "scandalul" cu arafat si mi s-a parut bizar, de aceea am si intrat pe blogary, sa vad si parerea celor de partea lui basescu.

    Recomand un scurt istoric smurd povestit de arafat:
    http://www.youtube.com/watch?v=N_eZjikMNC4

  35. Pacat de domnul doctor Ciuhodaru, un profesionist desavarsit si cu un CV de invidiat, care putea contribui la consolidarea sistemului avand in vedere experienta dumnealui de la Iasi.

  36. @Florin: eu cred ca de la un moment dat el a fortat acest lucru. pentru ca in varianta in care problemele lui cu legea le spunea comisiei, iar daca cei din comisie ar fi refuzat sa ia act, ar fi demisionat direct (apoi intr-o conferinta de presa, sau printr-o scrisoare deschisa sau altfel le-ar fi spus) alta era situatia. cred ca lucrurile ar fi stat altfel. e o parere. dar da-mi voie sa nu il cred naiv. la fel cum nici pe presedintele Basescu nu il cred.

  37. acest Gogan Vasile si acest Deltamed? Deltamed SRL Cluj Napoca a livrat peste 1.000 de ambulanţe către Ministerul Sănătăţii, SMURD, SRI, SIE. Patronul firmei, Gogan Vasile, a fost unul dintre primii sponsori ai SMURD. Majoritatea licitaţiilor pentru dotarea cu ambulanţe şi maşini de pompieri a SMURD au ajuns apanajul unui furnizor de echipamente medicale, Deltamed SRL Cluj Napoca, al cărui patron, Gogan Vasile, este un apropiat şi vechi prieten al lui Raed Arafat, fondatorul şi coordonatorul SMURD.

    Jucătorii din piaţa furnizorilor de echipamente medicale s-au plâns, în nenumărate rânduri, de modul în care au fost întocmite Caietele de Sarcini la licitaţiile unde prietenul lui Raed Arafat a participat şi câştigat.

  38. @Radu: "S-a folosit de el pentru a demisiona într-un core de bocete" lol

    Păi și Băsescu și Ioan Oltean, ditamai secretarul general al PDL, i-au cerut demisia. Acuma rezultă că abia aștepta să și-o dea ca să-i culpabilizeze pe cei doi, nu? E teribil cum poate fi răsucită realitatea, doar ca să se potrivească umorilor fiecăruia.

  39. @Radu N

    – aparent, sistemul de urgenta functional chiar a inceput cu Arafat! O spun cei din afara, auditurile, decorarea etc

    – Arafat nu a folosit circul produs de altul pentru a demisiona victimizandu-se! El a demisionat pentru ca Basescu i-a cerut imperativ asta prin telefon, in direct! Bine, si Olteanu, dar ala e ecoul…

  40. El Cucui: "Apoi Arafat a manipulat în prima apariție în media sugerând că se distruge/privatizează SMURD.", "Arafat a mințit că a trimis memoriul ȘI la Cotroceni." – poți te rog să-mi dai și mie linkurile la declarațiile lui Arafat din care să reiasă cele de mai sus?

  41. Nu contesta nimeni profesionalismul sau pasiunea pentru meserie a dr. Arafat, dar din pacate s-a intamplat acum ca orgoliul a prevalat in fata unei atitudini profesioniste. Presedintele Basescu sa spunem ca a inceput "circul" dar dr. Arafat l-a continuat si s-a folosit de el pentru a demisiona acum intr-un cor de bocete. Sistemul de urgenta ii datoreaza enorm dar nu a inceput si nu se va termina cu dr. Arafat si mai are mult pana sa fie perfect. Sunt cateva analize care cred ca sunt pertinente si care arata ca mai este de lucru in domeniu…
    http://www.urgentamedicala.blogspot.com/2010/08/c
    … si ca din pacate, uneori, imaginea este mai importanta decat pacientii…

  42. MISS_TAKE

    De-asta te-am întrebat dacă ai 18 ani sau ești hoț. Că la furat calu' de supt călăreț mai ai multe de învățat. Ca să transformi o informație 100% falsă în ceva care să pară 90% adevărat (10% încă mai au încredere în Băsescu) trebuie să ai talentul ziaristului care își începe așa editorialul dintr-un ziar-pyrat:

    "Scoateţi dracului la TVR ceva cu Opoziţia! O fraudă, o spălare de bani, un capăt de dosar, orice. Nume sonore, consacrate, să muşte toate televiziunile. Să dispară de la ştiri Arafat, că nu mai suport!" Nu există nicio dovadă că preşedintele ar fi vorbit chiar aşa. Nici măcar nu putem fi siguri că vorbele erau adresate lui George, Codruţei sau lui Daniel. Putem doar spune că subiectul SMURD a făcut loc subiectului punerii sub anchetă, pentru spălare de bani, a unui lot pestriţ de făptuitori plauzibili, condus de Viorel Hrebenciuc.

  43. Opozitia nu mai poate creste din propria imagine (de fapt chiar descreste). Atunci, a pus la cale un plan ingenios, sa creasca din imaginea altora, carora le serveste puterea sa mediatica. Cazul Oprescu a fost unul pilot, iar Arafat va fi confirmarea …

    Arafat nu mai poatec ontinua asa cum a mers pana acum in interiorul ministerului, eci are nevoie de media opozitiei. Aceasta o ofera cu bratele deschise, in schimb ii consuma din imagine (cu voia lui desigur) …

  44. MISS_TAKE

    Eu am capacitatea să văd și ce-i în spatele ecranului. Nu e paranormal, ține de logică. Tu (nu vrei să) vezi decât doar ce apare pe ecran. Asta ține de cazuistică. Adică de sofistică.

  45. @ Tudor: cu dedicatie pentru tine, "drena" … Acum intelegi mai locuitorule! Este ca atunci cand dintr-un cos cu mere, Ana le are pe toate iar ceilalti doar se uita la ea cum le mananca.

  46. @ Tudor & Vocalis: Da, a fost chemat de "ei". In fapt, s-a lasat chemat de "ei". Au avut nevoie de el pentru imaginea lui. Iar el a avut grija sa obtina maximum din alaturarea imaginii sale langa "ei". Omul a cerut, a insinuat, a recomandat (luati-o cum vreti, tot aia este …) sa se faca anumite investitii in sectorul urgentelor iar politicienii ("ei") atenti doar la sondaje i-au lasat mana libera sa faca ce dorea el. Astazi, cand realizeaza ca nu mai merge povestea ca pana acum, ca nu mai merge cu cheltuielile cum mergea pana acum, ca incep sa intrebe tot mai multi de costuri chiar si la urgente, face acelasi lucru dar folosindu-se de opozitie (mai exact de vehiculele mediatice ale opozitiei). Deocamdata, desi astia trag de el nebuneste (tentativele de a il face sa decreteze o greseala recenta inchidere a spitalelor) inca rezista, dar problema lui mai tarziu va fi ca puterea cu care intra in contradictie are mult mai multe mecanisme de atac decat o amarata de opozitie hamesita, cu doar cateva mijloace media si alea compromise (vezi recenta "descoperire" a cazului cu fonduri)…

  47. “Faci jihad pe televiziuni, intifada pe FB, dai apă la opoziție, chemi in stradă? Nu te duci personal la președinte cu raportul la subraț?” – 1 la mana, pe tv-ul tau cine a inceput jihadul?!

    RĂSPUNS: Raed Arafat. Bătând cu pumnul în masă la minister. La informarea ministerului Băsescu a reacționat cum îl știm: brutal dar stright. Apoi Arafat a manipulat în prima apariție în media sugerând că se distruge/privatizează SMURD.

    si b, insurectia de pe fb apa de la genunchiul opozitiei, chematul in strada NU i se pot reprosa lui arafat.

    RĂSPUNS: Ba și lui și proștilor de FB. Și proștilor care au pus botul la prima diversiune a lui Arafat. Care acum nu mai aud nici lămuririle lui Arafat.

    Pai de ce trebuie sa se duca la presedinte, nu inteleg?! El ia deciziile in privinta sanatatii? Omul a trimis-o la minister pt ca, in teorie, ministrul sanatatii era cel cu care discuta despre problema.

    RĂSPUNS: Președintele are rol de mediator, arbitru. Eventual prieten, pilă. Arafat a mințit că a trimis memoriul ȘI la Cotroceni. Băsescu i-a invitat aseară pe jurnaliști să consulte registrul de intrări.

    Deci sofisme.

    _______________

    Mă aștept de la tine la niște variante inteligente pentru a ne explica de ce lipsește numărul de înregistrare care ar demonstra că Arafat nu a mințit.

  48. @POWERAXXEL Cum mama măsii "a drenat" Arafat fonduri către urgență? Le-a pus pistolul la cap celor de la minister? Deci dacă un om își face treaba bine și cu dedicație, reușind să atragă bani pe domeniul său pentru folosul public, mai nou se cheamă că "drenează banii"?

    Românie, Românie, păcat că ești locuită.

  49. @ ElCucui

    Cand e vorba de procese de genul asta, e intotdeauna cost effective sa-ti tragi niste bani timp de 10 ani pentru ca in orice moment cineva poate sa dezvolte un IP mult mai bun. Iar in momentul ala produsul valoreaza mai putin ca un generic cu mult inainte ca termenul de 10 ani sa expire.

    Exceptii notabile: Coca Cola si Pepsi.

    Cat despre SOPA, sa fie sanatosi. Eu tot voi intra pe servere mai mult decat dubioase sa ma uit la Breaking Bad. Mwhahahaa!!

  50. @POWERAXXEL

    Hm, ciudat! Pentru ca exact pentru activitaea sa a fost decorat, altfel spus i s-au recunoscut meritele! Si inca la superlativ!

    In plus, el n-a intrat in minister, a fost chemat de catre…..ei, cine l-a chemat?

  51. Pana acum Arafat a fost smecher. A intrat in minister de unde a drenat catre sistemul de urgenta fonduri mult mai mult decat ar fi fost corect sa primeasca, fata de celelelalte componente ale sanatatii. Acum cand stie ca n-o sa se mai poata face asta, paraseste corabia si mai arunca si cu noroi in cei ce raman, ca nu fac ceea ce va fi imposibil de facut in viitor … Mizand marsav pe jocul opozitiei disperate sa atace puterea, arata pisica celor ce vor sa faca o schimbare. De dragul pastrarii mersului urgentei, distruge o intreaga schimbare.

  52. @vocalis

    Pai oricum pozitia oficiala este ca n-a venit nimeni cu bani de acasa … lol.

    @Ivan

    Pai pleaca din pozitia de secretar de stat, nu si de la smurd (right?!) … pt moment.

  53. În utilizarea forţei, statul (modern) are monopol. Dar chiar şi în domeniul ăsta, firmele producătoare de armament sînt private şi uneori se utilizează şi mercenarii, ba chiar şi firme specializate (contractorii din Irak). Armata americană însăşi foloseşte pentru siguranţa transporturilor şi a diferitelor locaţii firme de protecţie private. Băieţii înarmaţi cu arme de foc care trag cu gloanţe adevărate şi aşa mai departe.

  54. @ Tudor

    Complet de acord cu tine. Asta ar fi sistemul ideal (ca o observatie, intr-un astfel de model, ambulanta de stat/ spitalul de stat nici nu ar mai fi in realitate de stat, ci ar juca dupa regulile sistemului privat).

    Esenta oricarei entitati de stat este ca iti ia bani cu forta si ii cheltuie cum vrea ea (cum decide comisia).

    In modelul tau, individul alege daca se duce la stat sau la privat sau pastreaza banii pentru el, transformand statul intr-un alt jucator privat.

  55. @MISSTAKE

    Aici contrazici pozitia oficial a Presedentiei care afirma ca SMURDUL nu e creatia unei persoane, ci a statului si poporului!

  56. În materie de urgenţe, statul e singurul capabil, privatul e caca, aşa cum o demonstrează şi SMURD, o iniţiativă privată. Scuze, nu o iniţiativă privată, ci Iniţiativa. E ca la religie. Nu poate exista decît un singur Gizăs.

  57. ANARCHIX,

    Ba, are. O firmă mare care bagă un miliard în cercetare nu cred că e foarte bucuroasă că-i expiră protecția în 10 ani. Că poate nu-și scoate investiția. O lege anti-monopol care a mărit prețurile în loc să le scadă. Spionajul industrial regla destul de bine treaba.

    Substanțele active se cam știu, procesul efectiv de fabricație dacă e sofisticat, nu-l dă nimeni decât pe bani. Principii se dau, se predau și la universități. Oricum nu mai interesează pe nimeni procesul. Genericii trag ani de zile la poartă, imediat cum a apărut originalul a.î. când s-au împlinit cei 10 ani, la 12 noaptea, începe amabalarea unui medicament aproximativ similar. Nu mai pomenesc firme care-i dă drumul la rulment înainte de soroc. Una slovenă făcea mare gât pe aici că nu este luată în calcule și ea avea procese cu toate originalele.

    Ca editor, de ce nu pot să copiez gratis un best-seller decât la 70 de ani de la moartea autorului, DACĂ nu a lăsat moștenire drepturile de autor? Nu se îngrădește accesul populației la cultură? Să se ridice protecția la 10 ani și la carte! Și la filme, poze etc. De ce se dezbate SOPA?

    Hopa! am început să gândesc ca pyrații!

    Deci e de stânga.

  58. Florin

    serviciile de urgenţă n-au de ce să fie "naţionale", n-au de ce să aibă un caracter "naţional", sau "supra-individual", "comunitar", ca armata

    pentru că ele vizează individual(ul), nu comunitatea

  59. cucui

    n-am sesizat ironia din citatul comentat de mine (influentat si de comentariile tale anterioare care par sa-i dea dreptate lui basescu).

  60. Bleen

    Smurdul n-a fost niciodata privat. Arafat a pus o ambulanta de la el (din spusele unei foste voluntare) si a demarat cu voluntari.

    De pe smurd.ro

    " A fost vreodata SMURD serviciu privat?

    Nu! SMURD nu a functionat niciodata ca serviciu privat. Pornirea acestui serviciu a fost initiativa unei singure persoane. La aceasta s-au alaturat, in anul 1990, mai multi voluntari: studenti, medici si asistenti medicali Ulterior, in anul 1991, SMURD a inceput sa functioneze experimental in cadrul Grupului de Pompieri Militari din Judetul Mures iar la 6 luni de la inceperea operarii experimentale a SMURD-ului in cadrul pompierilor, in urma unei evaluari a activitatii din partea unei comisii a Comandamentului Corpului Pompierilor Militari din Romania, s-a decis integrarea acestui serviciu ca o componenta in structura pompierilor. Acest mod de organizare continua si functioneaza si in ziua de azi."

  61. @IVAN ZUBELDIAN

    Ca sa fac pe avocatul diavolului, de ce sa nu privatizam si armata? In fond, acelasi argument cu statul care e prost administrator si cu servicii mai bune pe bani mai putini s-ar potrivi si la armata. Si la pompieri!

    Ce ma intereseaza daca e tanc de stat sau privat, ma inttereseaza sa ma apere bine, sa fiu eu multumit de servicii. Pai nu?

  62. Luați de citiți ce scrie și Câmpeanu în RL, pare că e printre puținii care mai judecă lucid toată chestiunea asta artificială "Arafat vs. privatizare-Băsescu".

    http://www.romanialibera.ro/opinii/editorial/iar-

    Și încă o chestie. Dacă tot vor să privatizeze sănătatea și să demonstreze că au sânge capitalist în bile, să facă ceva de genul ăsta:

    – Sistem de asigurare medicală de stat – ambulanță de stat – spitale de stat.

    – Sistem(e) de asigurare medicală privată – ambulanță privată – spitale private.

    – Fiecare cetățean să fie liber să aleagă: 1) nu plătesc asigurare medicală, ci separat fiecare consultație/operație la momentul potrivit; 2) plătesc asigurare numai la stat; 3) plătesc numai la privat; 4) plătesc și la stat și la privat.

    În acest mod ar fi două sisteme finanțate separat și o concurență reală, nu una exclusiv pe bani publici. Păreri?

  63. @Bleen

    Daca relatia stat-privat nu e capusare, e in mod sigur un mediu prielnic capusarii sau sifonarii!

    Asta daca admiti ca exista capusare.

  64. De ce sa nu lasam investitiile, administrarea si activitatea propriu-zisa pe mana privatilor si reglementarea pe mana statului? Daca nu avem incredere in relatia stat-privati, fiindca reprezentantii statului Sunt corupti, sa inteleg ca atunci cand reprezentantii statului au absolut tot pe mana nu mai sunt corupti? Fiindca asta se reproseaza "scenariului 2".

  65. @bleen

    Cred ca nu ai citit cu atentie ce-am zis la 11:09, altfel nu inteleg de unde ai dedus lucrurile alea pe care mi le-ai adresat.

    Am zis asa:

    – a luat bani de la UE la fel ca Botis … e clar! Ce e clar? E … nu stim noi cum se fac astea? Hai domne, ma lasi?

    Nu am zis nicaieri de furat, nu am prezumat ca Botis a furat/ n-a fost bun/ ca Codul Muncii a fost/ n-a fost bun.

    Prin propozitia respectiva nici nu incercam sa-l acuz pe Botis, preluam doar acuzatiile nefondate care i s-au adus lui Arafat de catre altii (printre ele, aceea ca a luat bani de la UE la fel ca Botis. Daca ai probleme cu aceasta comparatie, vezi cine a facut-o si spune-i aluia ca esti dezamagit).

  66. Daca relatia stat-privat e capusare, statul sa nu nai aiba relatii comerciale cu privatii, sa-si faca singur cele trebuincioase: Fabrica de poxuri de stat, Fabrica de autostrazi, Fabrica de inteluri, amduri si asusuri de stat etc Sa scoatem in afara legii comertul si diviziunea muncii.

  67. @Oglinda

    Si de ce "sablonul" capusarii nu se potriveste contextului? Ce-i diferit?

    PS, E a doua oara cand spui ca nu discuti cu mine.

  68. Vocalis

    capuşarea e un şablon cînd o foloseşti în orice împrejurare, chiar dacă nu se potriveşte contextului

    dar discut inutil cu tine

    la revedere

  69. @OGLINDA

    Ai dreptate, capusarea e un sablon, in realitate nu exista! Sigur nu in Romania!

    Nu stiu de ce credeam altfel, probabil ma uit la televizor sau citesc presa.

  70. @florina

    vrei analiza literara pe text?!

    "a insulta, a dezonora" – "stangist", "cu ochii bulbucati".

    @elcucui

    "Faci jihad pe televiziuni, intifada pe FB, dai apă la opoziție, chemi in stradă? Nu te duci personal la președinte cu raportul la subraț?" – 1 la mana, pe tv-ul tau cine a inceput jihadul?! si b, insurectia de pe fb apa de la genunchiul opozitiei, chematul in strada NU i se pot reprosa lui arafat. Pai de ce trebuie sa se duca la presedinte, nu inteleg?! El ia deciziile in privinta sanatatii? Omul a trimis-o la minister pt ca, in teorie, ministrul sanatatii era cel cu care discuta despre problema.

    Deci baselu' zice ca primariile vor cumpara ambulante in loc de lalele (citat pt florina "Între a cumpăra lalele şi a cumpăra ambulanţe, ce credeţi că vor alege administraţiile locale?!"). Bun, primim… daca am trai intr-o utopie, dar sa presupunem ca le vor cumpara. Si cand e urgenta la 3 dimineata cine si ce face? Conduce doctorul salvarea in timp ce ii tine si perfuzia pacientului? Sau angajeaza si un sofer pt ambulanta si il suna la 3 dimineata (creandu-se un mic smurd de tara)?!

  71. Vocalis

    ce căpuşare, dom'le?

    şi-a făcut treaba?

    îşi merită banii?

    atunci să-şi ia banii

    asta-i căpuşare?

    sau vorbim în şabloane?

  72. @OGLINDA

    Din moment ce nu ai ce discuta cu mine, ca-s de stanga (ah, argumentul asta cu "esti de stanga!"), de ce ma mai intrebi?

    Nu ma deranjeaza ca-ti vine o ambulanta privata – sper sa nu – ma deranjeaza capusarea care va aparea. Dupa modele cunoscute si testate de baieti destepti si fete istete.

  73. @ ElCucui

    treaba cu genericele nu are treaba cu dreapta sau stanga. E vorba de patente care dupa un anumit numar de ani expira.

    Firmele care fac cercetarea de baza pot alege sa nu genereze patente si sa tina totul in forma de secrete de fabricatie.

  74. Vocalis

    dacă te faci că nu înţelegi nu mai avem ce discuta (oricum nu cred c-am avea, tu fiind de stînga):

    nu cu alţi bani să-mi vină ambulanţă privată, ci cu banii pe care îi dau la stat (să-i administreze prost, de-altfel) vreau ambulanţă privată

    te deranjează?

  75. @DRAGOS

    Nu ma pot abtine sa nu observ, dar ia-o ca pe o gluma: din enumerarea ta de divinitati fondatoare:"D.zeu/Allah/ Buda/gen" lipseste unul.

    Sau l-ai trecut la "gen"? Se supara grecii….

  76. @ogl. ogl. (pe cine/de ce deranjează existenţa unor servicii (private) PARALELE de urgenţă?)

    deocamdata vizibili sunt doar Raed Arafat si Gogan Vasile de la Deltamed SRL Cluj Napoca.

  77. Vocalis

    nu pe banii statului, ci pe banii MEI, că statul sunt şi eu, prin impozitele pe care le plătesc

    uite, eu vreau, PE BANII MEI, să poată veni şi altcineva decît SMURD-ul, dacă îndeplineşte criteriile

    deci, dacă cineva vine mai repede la pacient, de ce să nu fie plătit DIN BANII MEI, chiar dacă e privat?

    nu ţin neapărat să fie de stat ambulanţa

    nu mă încălzeşte cu nimic

    dimpotrivă, m-ar încălzi competiţia: cine vine mai repede şi are medici mai pricepuţi şi ambulanţa mai dotată

  78. ba Vocalis,

    in viata unor oameni pare-se ca intervin momente cand D.zeu/Allah/ Buda/gen decide sa le ia mintile. exemplific cu 2: Cornel Nistorescu ce a facut cu ajutorul EvZ din perioada lui Nastase enorm de mult bine democratiei din tara noastra, ii sunt recunoscator; la fel Doru Buscu &Co de la Academia Catavencu anteSOV. ei, la un moment X, un declic a facut din Nistorescu un Vadim x10, iar din Buscu un sugator fara batista la SOV.

    deocamdata nu-mi dau seama in ce vrea sa-l transforme Allah pe robul lui Raed.

  79. @OGLINDA

    Competitie (privata) pe banii statului?

    Altfel, stii foarte bine, exista deja servicii private de ambulanta. Poti sa le suni oricand. Vin cu chitantierul, normal.

  80. Dragoş

    pentru tine reformulez:

    pe cine/de ce deranjează existenţa unor servicii (private) PARALELE de urgenţă?

  81. @ELCUCUI

    Nu stiu de ce, dar cuvintele acelea nu i se potrivesc lui Arafat. Eu i-am urmarit discursul si nu a calcat alturi de politete si eleganta niciodata. In plus, uneori e ridicol de modest!.

    Nu zic ca nu ar fi posibil, dar nu a facut-o. Deci nu am de ce-i pune cuvinte in gura! Doar daca am nevoie de asta ca sa-l pot acuza ulterior ca e orgolios!

  82. oameni buni, problema e foarte simplă (şi de aceea, soluţia lui Arafat e cel puţin ciudată):

    pe cine/de ce deranjează competiţia (privată) în serviciile de ambulanţă?

  83. injuratura arabului este exclusa din start, Basescu i-ar fi futut un pixel albastru de i-ar fi invinetit ochii. au existat precedente prezentate la televiziunile "de stiri". or' Arafat e impecabil ca un berbec.

  84. Că Băsescu s-a răstit că Arafat se opune legii, pot să intuiesc ce-i în spate. Duță a primit memoriul cu obiecțiile și l-a sunat repede pe Băsescu să nu-l sune Arafat primul.:

    "Neneaa, Arafat Raed mă scuipă și mă polecreștee. Și se opune modernizării statului. Bateți-l că-i rău!"

    Cred că aici orgoliile au impiedicat dialogul. Băsescu a zis: "Să mă sune Arafat dacă are nevoie de mine" și Arafat a zis: "Nu-l sun io pe presedinte care sunt regele salvării moderne pentru niste incompetenti!"

  85. @ ELCUCUI:

    "i se pun în cârcă lui Arafat tot felul de ticăloșii" – si eu admir sistemul creat de el, dar astazi stau si ma gandesc cum de n-am stiut de cand au fost facute aceste ticalosii sau de ce unora trebuie sa la iertam ceva pentru care altora le luam capul …

    In rest, ajung sa cred ca nu prea merita sa ii plangem de mila. Istoria a inceput cu un cavaler pe cal alb, care a cotropit cetatea zmeului si odata instalat in ea este foarte posibil sa ii fi copiat si obiceiurile ajungand in final sa nu mai semene cu cavalerul de la inceput … Pe langa munca depusa atunci cand a creat ce a creat, un alt argument pentru care era popular este si cel al delimitarii de taberele politice, lucru care de acum, fie ca n-a putut controla fie ca nu i-a pasat nu mai este valabl. USL isi lipeste incet si sigur numele pe imaginea lui, pangarind in acest fel mare parte din credibilitatea acestuia, in timp ce el asteapta ceva ce crede ca poate obtine facand acest sacrificiu. In final va pierde si el, si Basescu, si SMURD, si romanii iar USL va reveni la trendul descendent de care se chinuie sa scape sacrificand orice.

  86. este perfect normal si logic sa-i ceri demisia unui functionar al statului, fie el taica preasfantul cuvios Arafat, daca o tine langa cu "ori ca mine, ori deloc", "sa se revizuiasca, primesc, dar sa nu se schimbe nimic", "cine nu-i cu mine e impotriva mea", gen.

  87. @ELCUCUI

    Interventiile lui Basescu nu ti se par dovezi ale fortarii?

    Prima data iese public si-l numeste pe Arafat "dusmanul privatizarii", a doua oara il numeste "ceva urat….stangist" si-i cere demisia intr-un mod destul de ludic, clar nepotrivit ("ghici cine pleaca").

    Daca astea nu se numesc presiuni, atunci cum le numesti?

  88. Au fost voci care au zis că i s-a arătat o anumită pisică. Atâta vreme cât nu există dovezi evidente, pisica nu există.

    Consider că a fost fraier dacă nu și-a dat măcar un 3500€/lună pe fundație. Dacă asta ar fi pisica nu mă tem.

    ____________

    Dacă vii cu argumente solide și corecte, discutăm. Chiar dacă ești USLaș. Nimeni nu-i perfect, nu trebuie să-ți faci complexe.

  89. @ELCUCUI

    De unde stii ca nu a facut?

    Daca e sa facem presupuneri – nici eu, nici tu nu stim ce se intampla in spatele usilor, nu? – atunci n-ar fi posibil ca exact din acest motiv sa fie scos din sistem?

    Si, imi pare rau ca ajung s-o spun, crred ca Basescu are partea lui de vina aici, el a inceput "sa spele rufele in public" prin declaratiile sale.

    Evident, asta ma face uslas, dar nu am cum dovedi contrariul, nu?

  90. VOCALIAS,

    Aa, și pe mine mă doare să văd cum i se pun în cârcă lui Arafat tot felul de ticăloșii. El n-a făcut decât o singură greșeală. De fapt, nici greșeală nu pot să-i spun. Cred că ajunsese cu nervii întinși la maxim. Sigur va crea un nou serviciu de calitate, o clinică, în liniște, în noul cadru legal.

    Aș fi vrut să combată din interior problema să pună degetul pe salvările private care fac presiuni să intre pe ușa din dos, să halească buget nemeritat, să-i arate cu degetul pe cei care vor să ia șpaga, să facă standarde de calitate de care să nu treacă firma de pază a ginerelui lui Blaga. Dar așa…

  91. Hrebenciuc si Robert Negoita, acuzati de spalare de bani. Se pricepe Basescu sa distraga atentia. Inca un scandal cu arafat si-i aresteaza astia si pe Ponta si Sova.

  92. Botis nu e singurul executat de ku-kux-klan-ul imaculationistilor. PDL e un partid corupt ca-l pune candidat la Bistrita pe simbolul coruptiei, Botis, creatorul codului muncii. Pai ori tinem la principii si ii tratam la fel pe Botis si pe Arafat, ori nu mai suntem golani.

  93. Florin,

    Citește "originale" în loc de "etice". Deși cei care produc etice, de obicei, produc și originalele. Așa cum cei care produc generice se ocupă mult cu OTC-urile.

    ____

    Nu te înțeleg, ești de dreapta și ești partizanul "genericelor"?! Adică al celor care nu inventează ci copiază? Credeam că îl susții pe cel care investește în cercetare să găsească leacul pentru cancer, nu pe cel care investește în 'cercetare' ca să-i ghicească formula celui care a găsit leacul pentru cancer.

  94. De acum incolo cand mai vorbiti de Codul Muncii sa va ganditi si la Botis, ca el l-a facut. Ok, Codul muncii nu e spectaculos ca un elicopter care salveaza o viata in prime time dar poate ne obisnuim sa gandim mai putin televiziv.

  95. @ELCUCUI

    Gresesti, nu ma doare sa recunosc ca Basescu a facut lucruri bune! Si inca MULTE!! Ar fi culmea!

    Dar ma doare cand vad ca acest presedinte nu poate fi criticat pentru greseli punctuale. Asa cum e cazul acum!

    Ma doare sa vad cum greselile unui om, Basescu, sunt bagate sub covor si acoperite de inventarea unor greseli ale lui Arafat. Iar Arafat incepe sa fie umplut de bube tocmai pentru ca lumea, retroactiv, s a fie convinsa ca Basescu a avut dreptate. Asta numesc eu opertaiune "talibana".

  96. Cand principiile devin dogme

    Sunt un cetatean care a votat constant cu PDL si Traian Basescu, adica cu dreapta. Sunt de acord cu multe dintre masurile pe care le-au luat, insa introducerea asigurarilor private de sanatate pe pachetul de baza si sustinerea acestui punct de vedere pana in panzele albe ma face sa nu mai votez in viata mea cu dreapta. In Germania de exemplu, fondurile pentru asigurarea de stat sunt gestionate de organizatii NON-PROFIT. Numai persoanele care castiga mai mult de 50.000 Euro pe an pot opta pentru asigurari private. O persoana care opteaza pentru asigurare privata nu poate opta si pentru asigurare de stat. 85% din populatia Germaniei au asigurarea de baza (de stat).

    Germania este o tara in care economia de piata chiar functioneaza, cu toate acestea, nu se joaca cu sanatatea cetatenilor ei. Se pare ca PDL si Traian Basescu au o mare problema: aplica legati la ochi principiile economiei de piata. Asa se intampla cand dogmele intuneca judecata. In SUA sistemul de sanatate privat este un dezastru si totusi PDL si Traian Basescu insista sa privatizam tot sistemul, inclusiv asigurarea pachetului de baza. Se uita astfel ca scopul politicii este sa slujeasca cetateanul si nu sa urmeze in mod rigid niste principii, care astfel devin dogme.

  97. adevărul e că odată ce ieşi din oraşele mari, un serviciu de ambulanţă din zona de şes poate avea arondate comune pe o rază de pînă la 20 de km, chiar şi cu drumuri pe alocuri pietruite. e drept, şoferii trebuie să cunoască ca pe propriile buzunare fiecare cătun.

    oricum, ca să ajungi cu un pacient la un spital judeţean, dacă ai nevoie, în unele judeţe trebuie să mergi şi 80 km.

  98. @mobgirl

    Proiectul ptr care a luat bani oengeul unde era angajata sotia lui Botis nu a fost gasit in neregula. Singura problema a fost incompatibilitatea (ca si in cazul Arafat). E interesant ca pornim de la premisa ca proiectul respectiv era furt si ca Botis a furat. Fam Botis n-a fost acuzata ca ar fi sifonat bani (se pare ca singurii bani castigati au reprezentat salariul sotiei, vreo 6000 euro in total, daca nu ma insel). Mobgirl, ma dezamagesti. Nu ma asteptam de la tine la asemenea religiozitati si inchizitionisme. Botis n-o fi facut el SMURD dar a facut Codul Muncii – o avea el fata de tractorist si imagine de mafiot dar e un bun soecialist pe munca si lui ii datoram un cod al muncii care e cu ani lumina inaintea codului nastase, pe axa stanga-dreapta. O fi antipatic, n-o avea el o poveste media ca la carte, n-o fi legendar dar nu-l putem acuza de ce n-a facut. N-a avut nicio treaba cu banii din proiectul ala, n-a avut nicio treaba cu aprobarea proiectului. A fost doar prost si minilacom ca a lasat-o pe nevasta-sa sa intre in oengeul ala. Botis a furat ca asa pare dupa nume, nu? Daca te cheama Botis trebuie sa fi furat, si oricum, nu vedeti ce fata are? Sigur a furat! Arafat e Iisus, Botis are fata de negustor de pe treptele templului. Hai sa n-o dam in religiozitati si fanatisme de 3 lei.

  99. @VOCALIS, știu că te doare, dar trebuie să recunoști că Băsescu, ca și Ceaușescu, a făcut și lucruri bune. Raed Arafat și SMURD au ieșit din provincie și au crescut DUPĂ ce a venit puterea portocalie. Cooptat de puterea portocalie. Bombo și cu Bunicuța nu au avut insprația să-l promoveze.

    Știu că asta o să te doară și mai tare, dar trebuie să-ți spun că Raed Arafat a fost până alaltăieri UN OM AL PUTERII EXECUTIVE. Cu funcție și carte de muncă.

  100. Florin,

    Mecanismul e foarte clar. SMURD are preempțiune pe 112.

    Ce te faci la o catastrofă naturală, de ex? Când SMURD nu mai face față? Te rogi de PULS și BGS să nu taie facturi?

    Îți reamintesc că Arafat a izbucnit în avans, în momentul în care i s-au cerut standarde de calitate, nu când se discuta pe mecanisme de intervenție.

    SMURD este un produs de stat, inalt tenologic, de productie românească.

    Cu medicamentele știu mai multe, nu are rost să discutăm prea multe aici, acum. Reține că profitabilitatea importatorilor de 'etice' este cea mai mică din EU, prețurile fiind cele mai mici din Europa. De aia fac unii profit din re-exporturi în Germania sau Suedia unde vin cu preturi CPT mult mai mari. Diferența de la generic la etic nu se compensează. "Generice' nu consum. Furăciunea e în altă parte. E de tipul celei care o practică medicii de familie care au în fișe 28 milioane de români. Șpagă se dă pentru altceva, nu neapărat să intre vaccinul cel mai scump , ci să intre vaccinul tău. Care încă nu știu și nu au voie să-l facă genericienii. Stai liniștit, că nu te calcă tramvaiul. Umbli pe linii necirculate.

  101. @Florin

    problema: sa zicem ca un bogatan (are Toyota Corolla 1.6!) din cartierul Domenii apeleaza ambulanta particulara PULS, cu cristale Svarovsky, cu care are contract/abonament, pentru o urgenta medicala de tip penis captivus. ei, fix la "stabilizarea" bogatasului din cartierul Domenii, la 112 se primeste un apel de la o tovarasica, Nina pe numele ei, care urla ca proasta ca si-a otravit consortul bolsevic cu o tocanitza de ciuperci sovietice, si Iliescu se kka pe el cu spume la gura. dispecera se uita pe GPS, observa ca ambulanta particulara cu cristale Svarovski a bogatanului e pe verde, se afla la decat 2 aruncaturi de nino-nino de carpa kaghebista saraca (dar cinstita), in timp ce cea mai apropiata ambulanta a poporului se afla la 1000 de nino-nino-ui-uiuri de sandramaua comunista.

    Intrebare: de ce vrea Raed Arafat sa-l omoare pe Ion Iliescu ?

  102. De fapt asta m-a surprins la acțiunea lui Băsescu: Arafat a devenit inamicul reformei, în timp ce toți nemernicii care patronează căpușele de tot felul își freacă mâinile că mai au o sursă de furat.

    E la fel de epustuflant că o mulțime de oameni normali la cap nu-și pun întrebarea asta simplă: E Arafat inamicul principal al reformei în sănătate? Cum a ajuns Ciuhandu (inamicul lui Arafat) direct în minister cu ocazia asta. Noroc că l-a dat afară.

  103. @ELCUCUI

    Bine, bre! Sa-l ucidem cu pietre pe Arafat!

    1. Se opune legii! Nu, gresit, se opune Legii!

    2. Se opune privatizarii!

    3. Nu trimite memorii Presedentiei!

    4. Nu are nicio legatura cu SMURDUL, care e construit de popor si stat cu bani de la popor.

    5. Are o Fundatie care se confunda inselator cu SMURDUL poporului prin care suge bani, evident, tot de la popor!

    6. A inselat opinia publica care a avut incredere in el si l-a considerat onest.

    7. A inselat Presedentia, care l-a decorat si l-a facut Cavaler.

    8. L-a inselat pe Boc, care l-a facut secretar de stat

    9. Nici nu asa mare specialist in Urgente! De fapt, nici nu cred ca e doctor.

    samd

    Despre toate aceste laturi negre si necunoscute ale lui Arafat am aflat in ultimele 2 zile!

  104. Nu iau nici o țeapă, analogia nu e completă, nu te prefă că nu înțelegi. Spun așa: dai acces la banii publici la care acum are acces doar SMURD-ul MAI, către o mulțime de firme private, după criterii neclare și fără mecanisme convingătoare de transparență și auto-reglare. Poți să-mi arăți undeva lista încasărilor din compensate pe firmă mare de medicamente? Informațiile mele spun că e vorba de 30% din bugetul CNAS. Pe ce criteriu au fost selectate medicamentele de pe listă? Îți răspund eu, pe criterii de profitabilitate pentru importatori. Câte generice echivalente mult mai ieftine există pentru fiecare medicament din lista de compensate?

    Să-ți mai spun ceva. Cineva care a fost în sistem mi-a zis în vară, când eram la ARSIT, că dacă abordez subiectul ăsta public dă un tramvai peste mine.

    Avem și noi un serviciu model, ceva care merge foarte bine, SMURD-ul adică, avem în schimb furturi de miliarde din sistem (echipamente aiurea, compensate etc) și noi dăm la cap SMURD-ului pe motiv că asta va accelera reforma din sistem. E, simplu spus, o prostie.

  105. @VOCALIS, am zis eu cumva că dacă îl critici punctual pe președinte, îl critici în ansamblu? Cum ar fi să criticăm tot ce a construit Ceaușescu pentru că nu ne place Casa Poporului?

  106. @VOCALIS. Nu ți-am dat, bre, dreptate? Ești dujmanul unui singur paragraf? Iei foarfeca, îl tai și devii patizanul legii. E simplu.

    E foarte bine, opinez eu, că Arafat a supt donațiile poporului. În fond, a făcut-o într-un scop nobil. Păi ce, vroiai să-i lase pe proști să dea la Vier Foten? Să îngrășăm maidanezi în loc să oblojim oameni? Nu glumesc.

  107. @Florin,

    Iei o mare țeapă demagogică cu 'argumentul' medicamente.

    SMURD este un serviciu standardizat la calitate înaltă, de producție autohtonă de stat. SMURD = armata.

    Medicamente mai sus de Penicilina V industria autohtonă de stat nu produce.

  108. @ELCUCUI

    Uitasem, deci daca eu il critic punctual pe Basescu – ca exagereaza si minte – inseamna ca il critic in ansamblu? Inseamna ca critic Presedentia, Partidul, Poporul….

  109. @ElCUCUI

    Exagerezi si o stii prea bine!

    Arafat se impotrivea unui paragraf. Cu argumentele sale. Nu era normal sa existe o discutie intre specialisti?

    Dar nu, presedintele – si o spun cu regret – a iesit in public etichetandu-l pe Arafat drept "dusman" (suna ca in anii 50, nu) si "potrivnic" al noii orandui…..aaa, pardon, legi. Dupa care, la tv, i-a cerut demisia.

    Si gata.

    Iar acum asist cu uimire la ceva ce seamana cu o camapnie de denigrare a lui Arafat. Inclusiv folosirea arguimentului ca e "chiabur" si suge sangele poporului etc.

  110. Apropos de sate. Unul din cele mai inteligente lucruri făcute de Igaș, care nu e perceput în opinia publică mai deloc, e tocmai centralizarea poliției rurale. Polițiștii care locuiau în sediile Poliției din fiecare sat au fost mutați cu birourile în comunele centrale, cu tot cu mașini, și locuiesc la ei acasă. Au în schimb un program complet de patrulare, sunt permanent pe teren. Asta reduce costuri dar și altceva.

    Deși la început lumea s-a cam crispat, că nu mai ai polițist în sat tot timpul, s-a văzut imediat că poliția a devenit mult mai vizibilă. În loc să stea în casă (care e și sediul Poliției), polițistul rural stă în patrulare.

    Descentralizarea serviciilor publice la nivel de sat e o idee foarte proastă. După cum descentralizarea sediilor ANAF la nivel de oraș s-a dovedit doar o sursă de cheltuieli suplimentare inutile.

    În Gurbănești ambulanța din Lehliu ajunge în 15 minute. Alternativa e să avem ambulanță în Gurbănești, să ajungă teoretic în 3 minute dar practic niciodată, pentru că fie e șoferul beat, fie are pană, fie n-are motorină.

  111. Ai dreptate @VOCALIS. Să fii împotriva accesului privatului în serviciul mobil de stat te împotrivești decât unui singur paragraf, nu ești împotriva legii per ansamblu. Dacă bagi foarfeca în Monitorul Oficial și decupezi paragraful poți să spui chiar că ești un susținător înfocat al legii. E logic ce spui.

  112. Cucui, citește te rog declarațiile lui Băsescu. Și ale lui Arafat. Arafat nu s-a împotrivit niciodată privatizării în sănătate sau legii, în ansamblu. A spus că există un mare risc ca aplicând legea așa cum e, SMURD să aibă o problemă de resurse. A adus argumente pentru asta.

    Repet, există ideea (propagată și de Băsescu) că în legea nouă e vorba de competiție sănătoasă. Nu e adevărat. Piața urgențelor nu e piață liberă pentru că ai de fapt un singur plătitor, statul. Statul păstrează un monopol pe resurse dar creează portițe să dea bani (banii statului) către firme private. Aici e vorba de concesiune, nu de piață liberă. Iar riscul principal e de a se petrece ce se petrece cu compensatele: intră pe listă ca să ia bani de la stat cine plătește șpăgi mai grase.

    Argumentul cu ambulanțele la sate e de un ridicol nesfârșit. Stau într-un sat, știu bine ce spun.

    Nu m-a convins nimeni că acest risc nu există, tocmai într-un an electoral.

  113. Eu am promis de ieri ca nu mai zic nimic (c-am facut basici pe de'ste).

    Da' va citesc, cu mirare (si nu prea) pe unii, cu incantare, pe altii si prapadindu-ma de haz (da-l in ma-sa de necaz, ca asta vine oricum si nechemat), in cazul celor din urma. Sunteti criminali! :)))

  114. @ELCUCUI

    Unde spune Arafat ca se impotriveste "noii legi"? El subliniaza ca are nemultumiri legate strict de serviciul de Urgenta!

    Asta e "miciuna" lui Basescu din prima sa iesire sio vad ca e preluata cu succes.

    Eu nu stiu ce-si permite sau nu Arafat din pozitia de secretar de stat. Banuiesc ca in lantul ierarhic e sub min Sanatatii si sub PM.

  115. @Florin,

    Nu crezi că discuțiile erau deja încinse 'pe spate'? Că dezbaterea se ducea deja în interior? Că Arafat a trimis memoriu la Sănătate, dar a uitat să-l și trimită lui Băsescu? Despre ce memorii vorbim aici? Crezi că nu-și permitea Arafat să-l sune direct pe Băsescu dacă avea nemulțumiri? Nu e adevărat că Arafat se împotrivește noii legi? O spune cu gura lui, nu vezi? Atunci cum a mințit Băsescu?

    ___________

    Arafat, da, a manipulat spunând parțial adevărul.

  116. Banc. Cică Arafat s-ar fi zis ziariștilor adunați la conferința de presă:

    – Ar trebui să ne faceți statuie! Ce strâmbi, bă, "Mustață"? Nu strâmba!

  117. @El Cucui: Când a mințit Băsescu?

    1. Când a declarat în decembrie că "Arafat e cel mai mare dușman al privatizării în sănătate" deși Arafat nu se exprimase public și nu a fost nici o secundă contra privatizării.

    2. Când a dat impresia că există o dezbatere publică la care Arafat putea participa, sau a participat, deși proiectul a fost făcut public în 28 decembrie

    3. Când a lăsat să se înțeleagă ieri că a fost nevoit să personalizeze discuția din cauza exceselor lui Arafat, dar că el nu vroia acest lucru.

  118. Dincolo de scandalul public dintre cei doi cred ca se intampla ceva mult mai important in spate. Cautati ultimele declaratii facute de UDMR in ultimele zile….Nimeni nu i-a bagat in seama caci toate pasiunile erau concentrate asupra celor doi cavaleri ai luminii si intunericului (cu roluri inversate in functie de tabara). Ciuhodaru tocmai a fost demis de Ritli. S-ar putea ca UDMR-ul sa intoarca armele.

  119. Florina,

    Știu oameni de la care aveam unele pretenții care ÎNCĂ mai cred că SMURD e privat. Au donat 2% trei ani la rând. Ce vrei? Bugetul carității e limitat. Nu poți să tragi de la ecologiști, iubitori de animale sau apărători ai drepturilor omului fără să minți puțin.

  120. Florina,

    Ai citit articolul meu de pe KMKZ? Am scris despre omul care minte spunând adevărul. Mai mult despre abilitatea omului plecat de jos pentru a-și atinge scopul găsești în filmul "Cei șapte samurai'. Fraza de final.

  121. In fine, discutia a degenerat total, nu-mi sta in fire sa intru in polemici de-astea sterile, nu sunt PR-ul lui Arafat sa-mi pierd vremea in felul asta pe bloguri, asa ca ma duc la treburile mele.

    Succes la scuipati si flegme in continuare.

  122. Vorbeam aseara cu mama pe net..eu fiind undeva mai departe de tara;intreb "ce mai faci mama?" "bine,dar aici e rau, astia vor sa ne ia sanatatea". 100% real, pot sa reiterez sub juramant.Asa ca eu va urez sa aveti sanatate si daca ati pus mana pe ea sa o paziti bine sa nu v-o ia astia.

  123. Ce confuzie, Florina? Ca banii din fundatia pentru SMURD se duceau la SMURD?

    Numele SMURD inseamna ceva fara Arafat si s-a lipit si el acolo, un neica-nimeni, care si-a tras nume de fundatie la fel ca smurdul ca sa pacaleasca lumea, doar doar i-o iesi si lui de-o vila si piscina?

    Asta vrei sa spui?

  124. Nu, ciudat este cum unii se trezesc sa spuna:

    – a … e prieten cu ala de la care face achizitiile … e clar! Bine bine, dar cum e preturile? Preturile? Dar ce, nu e suficient de clar? Ne mai incurcam in mizilicuri de-astea?

    – a luat bani de la UE la fel ca Botis … e clar! Ce e clar? E … nu stim noi cum se fac astea? Hai domne, ma lasi?

    – are milioane la fundatie (nemernicul, ii stim noi pe bogatii astia). E clar! O sa-si piarda banii si de-aia plange, nu e clar?

    – etc etc etc,

    exact in momentul in care Basescu il indica drept adversar pe Arafat

  125. băi, oameni buni, v-ați talibanizat rău de tot. aproape că nu mai văd diferența dintre delirul de pe antene şi ce faceţi voi aici. păstraţi-vă mintea limpede.

  126. ca poate Arafat defeca mai putin maronoiu decat Botis, are sangel intr-o culoare mai lila si cand paseste zici ca pluteste. gunoiul de Botis oricum este un gunoi ca asa am hotarat noi. in plus este din clanul de smenari ai lui Basescu, Boc, Udrea. maore lumea de foame dom'le, iar astia se leaga de Arafat. ca in prezenta milioanelor numai el n-a avut nici o tresarire – si doar prietenii lui au cumparat ambulante.

    1. chestia e că eu nu suport ipocrizia.
      e liber să facă ce doreşte cu fondurile atrase de fundaţia pe care o conduce, dar a fost moral să profite de confuzie pînă acum?
      şi b. e îngrozitor că ne pleacă doctorii din ţară, rămînem fără personal, aoleu, murim! nu-i chiar aşa, dar bine nu-i, clar. dar dacă li se oferă aici posibilitatea să meargă la privat, să cîştige corespunzător, iar nu-i bine, nu?

      şi nu se pune problema dacă Băsescu minte, ci unde, cînd minte? sau Arafat? e valabil pentru amîndoi.

      1. da', mă rog, să vezi cine are dreptate, să indici clar unde s-a minţit, să ţii la nuanţe e chestie de talibanism. sigur, ceilalţi pot face ce vor, pot spăla creiere în continuare, noi sîntem superiori, de ce să le demontăm mecanismul?

  127. Hm, ciudat cum, brusc, Arafat e "vinovat" si bagat in aceeasi oala cu Botis si Nastase! Si asta desi are un dosar imaculat, altfel nu ar fi fost decorat si cu grad de Cavaler, inca!

    Ori decoratiile se dau degeaba, ori cineva vrea sa-i strice imaginea.

  128. E chiar contrariul, Sare.

    Intr-o lume in care toti au facut ca Botis si ca atatia altii, numele de Arafat reprezinta garantia onestitatii si corectitudinii.

    De-aia lumea o sa-i dea lui bani oriunde se va duce, daca o sa ne ceara, si nu politrucilor care deja viseaza cum o sa-si imparta milioanele venite din donatii.

  129. Ivane, Ivane, de ce te prigonesti? 😀

    Cu banii nostri (contributia fundatiei la proiecte) Arafat a accesat si fonduri europene. % milioane de euro numai intr-un caz. Pentru cine nu stie, sau a uitat cat castiga nevasta lui Botis, 3/4 din sumele proiectelor astea cu fonduri UE, facute de ONG-uri se duc in “resurse umane”, “investitii necesare derularii proiectului” (adica masini, cladiri, calculatoare, mobilier PENTRU FIECARE PROIECT IN PARTE). Si in sfarsit din ceea ce mai ramane (cu indulgenta 1/5 din suma) se face si proiectul, insa si aici de cele mai multe ori doar “acoperit” de hartii si fara niciun rezultat practic.

    Uitati-va la proiectul de Cluj pentru cei de la Jucu: 500 de euro pentru “tuns, ras si frezat”. Presa nu a spus pentru cate persoane este proiectul asta de 5 milioane de euro. Eu cred ca mai mult de 500, maxim 1000. La 1000 insemana 500.000 de euro. Restul se “sifoneaza” prin “resurse umane” si “investitii necesare pentru derularea proiectului”

    1. ElCucui,
      nu, clar!
      dar dacă zicem că pînă mai ieri ştiai că 2% se duc la SMURD, dar se duceau, de fapt, la Fundaţia pentru SMURD, îl denigrăm. că oricum direcţiona fondurile către SMURD. ne legăm, aşa, de nişte nuanţe nesemnificative?

  130. careva dadea Renault ca sursa a succesului zilele trecute? sa pic de ras!

    Un tribunal din Paris a decis ca mostenitorii fondatorului grupului auto francez Renault nu vor primi despagubiri din partea statului francez in controversatul caz legat de nationalizarea companiei in 1945 cand a fost acuzata ca o colaborat cu germanii in cel de-al Doilea Razboi Mondial. De 60 de ani mostenitorii se lupta in instanta, sustinand ca decizia statului care acum 67 de ani a confiscat toate bunurile Renault a fost contrara declaratiei drepturilor omului. Ei vor face apel.
    http://0-100.hotnews.ro/2012/01/12/justitia-franc

  131. Florina,

    1. Normal că fundația lui va sprijini compania lui cea nouă. Am scris asta.

    Be, dacă e nebun genul pasionato-etatisto-amploaiat pleacă în Buzeldorf și lucrează pe salvare pe salariu imens.

    Putem să-l învinuim pentru punctele 1 și Be?

  132. E un om rau ca se gandeste sa nu mai colecteze?

    Dar nu cumva si noi ne gandim sa nu mai dam?

    Pai chiar asa ne prostesc astia? Dupa ce ca ne jupoaie din toate partile, sa mai dam si suplimentar si benevol pentru firmele de partid?

  133. Florin, când a mințit președintele? Când a spus că nu a primit nici un raport? Și când ai o problemă , ce faci? Faci jihad pe televiziuni, intifada pe FB, dai apă la opoziție, chemi in stradă? Nu te duci personal la președinte cu raportul la subraț?

  134. aaaaa in sfarsit apar si articole de fond pe proiectul la legea asta a sanatatii? Ar fi o veste foarte buna. Ca eu pana acum n-am citit nimic ce sa merite efectiv efortul. Si-n lipsa de altceva m-am si bagat ca musca nu va spun unde in disputa testosteronica dintre Basescu si Arafat.

  135. Băi, zic să nu o luăm totuși razna cu suspiciunile. Voi credeți că i se dădeau pe mână unui palestinian elicoptere și oști fără să-i bage și doi-trei securiști deghizați în brancardieri?

  136. AICI CRED CA VA FI O MARE MAGARIE: Incasezi chirie sau castigi la poker, platesti CAS! Daca incasati venituri din chirii sau ati facut investitii care va aduc profit, veti plati contributii la asigurarile de sanatate. Aceasta este doar una dintre prevederile controversate ale noii legi a sanatatii. Noul act normativ referitor la sanatate, aflat deocamdata in dezbatere publica de doua saptamani, contine prevederi cel putin controversate. Specialistii in economie sustin, de pilda, ca legea sanatatii avantajeaza in mod cert firmele private, in defavoarea statului, care colecteaza pana la urma fondurile publice.
    http://www.romanialibera.ro/stil-de-viata/sanatat

    1. deci:

      1. Dacă nu mai e el acolo, să nu mai fie nici bani.

      "Referindu-se la Fundaţia pentru SMURD, Raed Arafat a spus că aceasta a fost creată pentru a sprijini activitatea SMURD şi că ia în calcul să nu mai colecteze anul acesta cei 2% din impozit."

      2. Dacă nu pleacă la privat, pleacă din ţară. Să plece ca să fie rău!

      "Pe de altă parte, Arafat a precizat că sistemul de urgenţă are un deficit de 42% de personal, iar odată cu intrarea în vigoare a noii legi deficitul va fi şi mai mare, deoarece medicii din sistemul de stat vor prefera să plece la privat."

      3. A trimis un raport. Cînd a avut omu' timp. Acu' vreo 3-4 zile, în pauza dintre două emisiuni. Şi nu la preşedinţie, unde-i comisia, ci la minister. Un raport pierdut, anul Caragiale, na!

      "Ca replică la afirmaţia preşedintelui Traian Băsescu că n-a primit niciun raport privind legea sănătăţii, fostul subsecretar de stat din Sănătate, a declarat pentru realitatea.net, că raportul pe proiectul legii sănătăţii a fost trimis la minister în urmă cu 3-4 zile." http://www.adevarul.ro/actualitate/eveniment/Raed

  137. Eu astept sa fie decorat si Ciuhodaru, nu de alta, dar cumva trebuie sa fie devalorizata decoratia lui Arafat!

    Sau, mai stii, dupa modelul Vadim, lui Arafat i se va lua decoratia si gradul pe motiv ca i s-au dar degeaba. In fond, pozitia oficiala – acum – a presedentiei e ca statul si poporul au facur SMURD-ul.

    1. las' că-i decorat Vanghelie. chiar, or fi colegi de ordin? că oricum, cu cimitiru' au amîndoi legătură, unu' şi-a băgat morţii unde nu se cuvenea, ălălaltu' nu vrea să lase lumea s-ajungă acolo.

  138. Totusi, ca sa restabilim echilibrul pe blogary, sa punem in discutie si interesele de pe partea ailalta (discutate de oameni cu scaun la cap pe hotnews cel putin).

    Ce parere ai de scenariul ca diviziile medicale ale firmelor de paza au fost greu lovite de criza si s-au adunat baetii la masa si-au zis: ce facem frate, tre sa punem burta pe carte sa invatam ce e aia guerila marketing, buzz marketing, sa ne apucam de negocieri la sange cu furnizorii, sa nu mai dormim noptile intrebandu-ne cum sa ne pastram clientii? Adica sa punem curul la munca si mintea la treaba? Aoleu!

    Dar nu mai bine punem mana de la mana, dam cui trebuie si ne tragem cadrul legal ca sa ne facem si noi baieti destepti? Pai ce, regii asfaltului or avea un mot in frunte si nu putem si noi sa fim ca ei?

  139. Inclusiv eu rasuflu usurata ca in sfarsit pot sa sponsorizez direct mafia din sanatate in loc sa-i dau aia 2% ai mei lui Arafat!

  140. @ bleen 00:7

    E clar, asta era … e pa interese …

    De-asta tremura Arafat sub plapuma … uite domne cum iese adevarul la iveala si se afla adevarata miza … cum de nu ne-am dat seama?

    Acum oamenii ii pot da bani direct lui Ciuhodaru (&comp), ca sa-i imparta ei mai departe!!!!

    Ce lovitura! Cred ca plange Arafat cu sughituri! Iti dai seama cum o sa se inghesuie lumea sa-i dea bani lui Ciuhodaru si Arafat o sa ramana fara una de-un leu!

    Lovitura domne, ce mai!

  141. Articolul lui Alexa nu e nici o explicație.

    1. Nici n-am putea dona bani la Ministerul de Interne, de care ține SMURD-ul și nici nu cred că am vrea.

    2. La data la care s-a înființat fundația cei din lista consiliului director (care, cel mai probabil, potrivit cutumei și legii, sunt membri fondatori) erau persoane absolut onorabile. Arafat vroia vizibilitate publică, e normal să apeleze la persoane cu vizibilitate publică.

    3. A cui e firma de audit care face auditul e complet irelevant. Raportul de activitate 2010-2011 e pe site și e foarte limpede în el ce s-a făcut cu banii: strict proiecte pentru SMURD (ăla de stat) și medicina de urgență. citiți vă rog: http://www.fundatiapentrusmurd.ro/multimedia/pdf/

    Ce scrie Alexa e o mânjeală clasică, se sugerează că pentru bani se opune Arafat creerii de competiție pentru SMURD, fără să se aducă vreun argument. Din categoria "Cum are Băse dreptate întotdeauna"

    @Bleen: articolul lui Doc e lămuritor pentru declarații și intenții. Argumentul e slab. Legea creează acces al competitorilor la fondurile și resursele publice accesate de SMURD. Asta nu e deloc o piață liberă. E mai degrabă o concesiune, statul are controlul final al resurselor (pacienții sunt resursele în cazul ăsta)

    Arafat spune că vor apare o mulțime să se bată pe banii statului, nu pe cei ai pacienților. Și că acolo unde s-a făcut asta, a mers prost.

    În fine, absolut nici o analiză nu lămurește de ce a mințit Băsescu și de ce a fost forțat Arafat să plece.

  142. Revin maine, acum am "descoperit" ca-mi raspundeti aici. In plus, nu-mi merge siteul decat pe mobil (wtf!) si mi-e lene sa scriu.

      1. Miss Take

        TERFELÍ, terfelesc, vb. IV. Tranz. 1. A murdări, a mânji, a păta. 2. Fig. A înjosi, a insulta, a dezonora, a batjocori; a compromite. – Din tearfă.

        care-i e încadrarea? cu probe! citat şi link.

  143. Autorul se inseala, SMURDUL nu este rezultatul muncii lui Arafat, ci al sudorii intregului popor roman. Presedintele tarii personal a contribuit la crearea SMURD. Am lucrat semi-voluntar mai bine de doi ani pentru acest serviciu in anii de inceput, deci stiu. Arafat nu facea aproape nimic, ci poporul si tara.

  144. uite că nici Arafat n-a rezistat la testul vanităţii: SMURD-ul LUI e cel mai cel… şi nimeni nu-i poate periclita întîietatea, unicitatea, frumuseţea…

    ce mai… e cacopilul lui

    (poate e chiar substitutul copilului…)

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *