Nu mai avem ce promite, a venit timpul să fim

Nu mai avem ce promite. Am amanetat prea des viitorul copiilor noştri, am ipotecat deja tot. De douăzeci de ani, am promis ce nu avem. Am promis autostrăzi suspendate, îngropate, mirobolante. Am promis salarii mari şi pensii îndestulate. Am promis universităţi de elită şi cercetare de vârf. Am promis marea cu sarea, cerul cu pământul, străfundul minelor şi puţurilor şi emisiile văzduhului. Am jurat pe sfinte şi necurate, ne-am izmenit, am protestat. Nimic n-a rămas nepromis, neipotecat, netocmit.

Dar până la urmă hainele cele noi ale împăratului tot nudă transparenţă s-au dovedit. Nu mai e nimic de promis, nimic de împărţit. Nu mai putem vinde veşnic vânt; tot ce ne-a mai rămas e să fim credibili.

Ca să fii credibil trebuie întâi să crezi în ceva. Credinţa dă încredere. Care sunt valorile noastre? În ce credem? În basme şi minuni, poveşti de adormit poporul, sau în lucrurile cu adevărat importante? Unde e greutatea noastră dacă nu în ce suntem?

Să ieşim aşadar din anonimat şi să ne arătăm lumii însetate de oameni vrednici. Suntem milioane şi ne-am săturat. Suntem şcoliţi, articulaţi, necompromişi, tineri şi plini de încredere. Nu putem rămâne la nesfârşit martorii muţi şi dezabuzaţi ai propriului nostru destin, confiscat de negustorii de voturi şi conştiinţe. E timpul să renunţăm la pseudonime, forumuri şi bovarismul virtual al nopţilor pierdute şi să redescoperim solidaritatea caldă a unui proiect comun.

Suntem mulţi, suntem buni, suntem de neoprit. Acest site samizdat trebuie să devină mainstream. Declinaţi-vă identitatea, spuneţi cine sunteţi, ce ştiţi, ce aţi făcut, ce reprezentaţi.

O mişcare nouă nu poate fi gândită doar în laboratoarele puterii, ea trebuie să ţâşnească din valul indignării şi entuziasmului nostru.

Jos măştile şi la treabă.

Facebook Comments
Publicat
Din categoria Editorial

De Blogary

Unul dintre cele mai influente bloguri de dreapta, lansat în 4 ianuarie 2010. Scriu la Blogary: Florina Neghină, Claudiu Băcanu, Horațiu Coman, Dragoș Paul Aligică, Alexandru Hâncu, Răzvan Cucui,

48 de comentarii

  1. Sa fie intr-un ceas bun ! Doamne ajuta! Nutrind speranta ca noua miscare va reusii sa coaguleze potentele voloroase si credibile in vederea formarii unui partid cu adevarat romanesc, menit sa asigure poporului un viitor civilizat si prosper in aceasta lume nesigura si bulversata, astept cu nerabdare infiintarea filialelor teritoriale . As dorii sa devin membru fondator.

  2. Mihai,

    inceput de octombrie sa fie, sper doar sa organizati evenimentul intr-o zi de weekend, deh, noi astia "slujbasii" nu dispunem de timp nelimitat in cursul saptamanii.

    P.S. Si daca puteti anunta cu cel putin o saptamana inainte, ar fi si mai bine.

    Sa luam si o piatra in gura?! adicatelea chiar va fi inceputul unei chestii pe care nu am mai facut-o (cei mai multi dintre noi) sau doar una dintre multele "seminarii" ce ne-au impanat existenta in ultimii 20 de ani, in care se macina vorbe.

  3. "Acest site samizdat trebuie să devină mainstream. Declinaţi-vă identitatea, spuneţi cine sunteţi, ce ştiţi, ce aţi făcut, ce reprezentaţi."

    They will be <a>line up against the wall and shot (link) (ca tot vorbim de "samizdat" sau alte "false flag-uri).

    Un Adevar nu trebuie sa devina "mainstream" pentru ca el ESTE deja. Nu are nevoie de carnet de membru, de indicatii pretioase, de confirmari. El EXISTA dincolo de dorinta unora sau a altora de a-l tine sub "control".

  4. @Lucid

    Subscriu la pledoaria dvs. si va asigur ca FCD a colaborat cu Asociatia Sf Dumitru din Bucuresti (sustinuta de parohia Stavropoleos), unde zeci de tineri cu probleme de familie (abandonati, in marea majoritate) primesc hrana si educatie. Nu sunt doar cuvinte goale cele raspindite de crestin-democratii dvs. Daca doriti sa faceti o donatie pentru o bursa sau pentru haine si hrana acordata acestor copii, nu ezitati sa ne contactati la office@fc-d.ro

    Orice samaritean lucid e binevenit! Cu prietenie, MN

  5. Domnule Papahagi,

    Se face partid nou sau rebrenduim stinga din Romania, in frunte cu PDLul ca sa para de dreapta ?

    Pentru cei care am facut ceva politica idealista si nu ne-am vindut principiile de dreapta pe doi bani furati de toata stinga din Romania inclusiv PdLul , cred ca este important sa spuneti mai exact ce doriti ?

    Sa devenim membrii unui ong ?

    Sa miscam dupa ce reguli si principii ?

    Care ar fi finalitatea ?

  6. De acord, Adrian Papahagi, dar datzi exemplu cei care v-atzi dat jos "mastile" si trecetzi la treaba. Luatzi-l pe Neamtzu si pe altzi colegi crestini si democratzi si punetzi de o Fundatzie de caritate in duh ortodox ca sa aratatzi cum intzelegetzi iubirea de aproapele la modul concret, ca de "apropiatzi" amaratzi e plina rrrominika. Si ca oarecum bun samaritean cum ma consider, asa cum i-am spus si lui Neamtzu, contribui imediat cu 500 de euroi, ceea ce va duce automat si la scoaterea mastii mele de persoana oarecum semi-publica. Dar apres-vous, messieurs!

  7. Dle Papahagi,

    Pina una alta, dna Udrea pe care atit de jenant a ridicat-o in slavi seful dumitale Bakonschy, a cerut clementa fata de niste insi condamnati la inchisoare. Penalii nu trebuie doar iertati, daca sint de la PDL. Nutzy zice sa ne si conduca. Rahat pe batz si alba ca zapada. Mi-e scirba, mi-e greata de modul in care ne iau de prosti acesti arogantzi indragostiti de propria lor putere. Macovei macar zice una si buna. E si ea parte din AzC. Udrea va otravi apele oricarui riu. Halal inoire la PDL.

  8. La Multi Ani Mister Blogary !. Daca la acest cerc select de minti luminate nu se afiliaza si niste nume din noii bogatasi ai tranzitiei, e greu de crezut ca onorabila D-voastra zbatere se va implini curand. Dar mai stii, criza si frica de restauratie s-ar putea ca, in al 12-lea ceas, sa dea un imbold romanilor. Asa sa ne ajute Cel de Sus !.

  9. La mulţi ani, Bleene! Nou-nouţ, pe nouă a noua.

    Azi fu şi ziua naţională a intervenţiei de urgenţă*, bun prilej de exerciţii de salvare. Io le spusei unor cliente că fu ziua tablei înmulţirii**.

    –––––––

    *  kyuukyuu (救急)- salvare. Ex: kyuukyuusha (救急車) - ambulanţă. Ziua urgenţelor a fost fixată pe 9 a 9-a din motive mnemotehnice (se citeşte la fel) aşa cum ziua copilului este pe 5 a 5-a (gogo).

    ** kuku (九九) literal: nouă-nouă – tabla înmulţirii. Numele îi vine de la ultima linie de memorat (9×9=81).

  10. la multi ani si multa ,multa indrazneala ,curaj si nebunie , in cloaca de la Ministerul Muncii !!!!

    Felicitari pentru Blogary !!!!

  11. Prima intilnire a membrilor Asociatiei Blogary va avea loc la inceput de octombrie in Bucuresti. Vor urma intilniri la Brasov, Timisoara si alte orase. Ne organizam si veti primi detalii in curind. Astazi a fost ziua celui care a gindit primul Madame Blogary: la multi ani Mirel!

  12. Titlul articolului dlui Papahagi poate fi "rastalmacit" dupa vorba americanului JFK: nu te mai intreba ce poate face Romania pentru tine, vezi ce poti face tu<B /> pentru Romania.

    @Redacţiunea

    September 9th, 2011 at 11:09 ,

    sa zicem ca e cum spui, dar atunci la "regulile comentariilor" mai trebuia sa adaugati si vorba de la Junimea: anecdota primeaza.

    victor L= Victor din Lugoj.

  13. Bună ziua, domnule Papahagi!

    Mă numesc Marius Mistreţu. Dacă nu aţi auzit nimic despre mine, înseamnă că sunt un tot un anonim. Doar ceva mai… nominat.

    Proclamaţii* am scris şi eu, iar dacă nu aţi auzit de ele, (deşi au ceva vechime) e semn că amîndoi am ales canalul de comunicare nepotrivit.

    E foarte util apelul dumneavoastră. Mai trebuie lucrat la retorică, însă pe ansamblu e OK. Este lăudabil şi mobilizator, dar nu indică nici măcar în efigie un adversar concret, palpabil, cu număr de inventar sau nume.

    Cu scuze pentru concreteţe, vă anunţ că eu, cel puţin, am o marotă: buletinul de identitate. Îl vreau abolit. Dacă vi se pare o miză derizorie sau nerelevantă într-o luptă de afirmare a lui a fi, înseamnă că nici dumneavoastră nu ştiţi ce vreţi de la cei pe care doriţi să îi mobilizaţi.

    Dar, ca să nu vorbesc cu păcat, să facem un mic test:

    Întrebare: Vi se pare firesc ca unui cetăţean român să i se refuze exercitarea dreptului de vot doar pentru că i-a expirat buletinul?

    1.Dacă vi se pare firesc, înseamnă că sunteţi parte a establishmentului, poate fără să vă daţi seama.

    2.Dacă vi se pare anormal, aveţi şanse să înţelegeţi ceva despre obiectivele şi căile de îndreptare a lucrurilor.

    3.Dacă vi se pare strigător la cer, sunteţi omul meu.

    Succes!

    ––––––––

    * În general, militez pentru abolirea viziunii zootehnice despre societatea umană. Ţinînd seama de astringenţa platformei la link-uri, dacă sunteţi curios, puteţi căuta: "Proclamaţia de la Hiroşima", "Mic îndreptar de gherilă cîrciumar-cetăţenească", "Domnilor Blaga şi Voinescu, salutări de la prof. Wasserman", sau direct, intraţi pe blogul meu intitulat Fără buletin.

  14. Andrei,

    induiosator, patetic si, helas, copilaresc de confuz manifestul tau tip pas'opt. Ii lipseste elementul esential necesar " coacerii" unei miscari politice; pragmatismul. " …şcoliţi, articulaţi, necompromişi, tineri şi plini de încredere" sunt atribute "minore", binevenite dar inutile in absenta altor "calitati" absolut necesare unui succes, unei finalitati.

    Banuiesc ca nu este necesar a insira aici, intr-un spatiu frecventat de minti destupate, care sunt "instrumentele" activismului.

    Cat despre imperativa somatie " Declinaţi-vă identitatea, spuneţi cine sunteţi, ce ştiţi, ce aţi făcut, ce reprezentaţi.", brrr seamana cu bolsevic-insinuosul " ce ai facut in ultimii 5 ani".

    Eu cred ca singurele lucruri pe care ar trebui sa le impartasim aici sunt; ce vreau sa fac, ce pot sa fac, cum, care este finalitatea actiunilor la care ne inhaman, care sunt compromisurile pe care nu inteleg sa le fac…

    Bref, ar trebui sa ne "marturisim" toti si sa ne promitem reciproc ca nu vom abandona "cauza" dupa primele "flacari" de entuziasm juvenil.

    Moartea oricarei constructii, la romani, a fost precum proverbul; la tigani, nunta tine trei ziele …

  15. E o greşeală fundamentală de abordare, să-ţi subestimezi adversarii.

    Citeam un articol în DW care ilustrează perfect dificultăţile de demarare a unui proiect politic, din prisma faptului că sunt multe fracţiuni ideologice de dreapta, de la abordări de genul CADI(de care personal mă simt cel mai atras, deşi nu e o iniţiativă politică în sine) la Fundaţia Creştin Democrată.

    Uite, aşteptăm mai mult de la lideri, decât mesaje mobilizatoare. Iniţiative concrete. Gen redactarea unui statut care să permită depăşirea divergenţelor, stabilirea unui mecanism democratic de reglare a acelor divergenţe, stabilirea obligaţiilor(de la cele financiare ale viitorilor membrii, organizaţionale) şi drepturilor fiecăruia în interiorul unei noi mişcări.Ceva gen platformă deschisă. Cei mai talentaţi în informatică ar putea face un site, baza de date aferente.Promovare. S-ar putea da un calendar specific, cu date de lansare, întâlnire, mod de derulare a întâlnirilor.

    S-ar putea organiza monitorizarea politicii interne care să revină viitorilor membrii pe o bază geografică precisă după criterii stabilite.

    S-au lansat candidaţii USL, harta e acolo accesibilă ca şi câmp de bătălie. S-ar putea testa tactici pentru bătăliile politice locale. S-ar putea multe.

    Inevitabil se revine la aceleaşi întrebari.

    Cu cine. Cum. Când.

  16. cosmin aldea:

    mea culpa,daca am deranjat ….dar ,fara suparare ,asta am simtit eu cind am citit articolul….asa ,ca si cum cineva imi da un cot in stomac,fara drept de replica.

    asta am simtit,asta am scris.

  17. @redactiune: Dragilor, e intoxitiune, fireste 🙂

    @redactiune bis: Cine nu-i scolit in savantlacuri are scoala vietii. Si oricum, cititorii nostri sunt mai destepti decat ai lor!

    @nightmare: Mai multa hermeneutica, stimabile! "Noi" e generic: nici eu n-am promis nimic. Da: e un apel. Ma bucur ca macar asta e clar.

    @toti: Si daca in loc de pseudonime, ne-am asuma identitatea si am milita pe fata…

  18. La mult regretatele sedinte de partid (partid comunist evident) dupa ce se batea bine apa-n piua pe baza indicatiilor iubitului dictator se alegea un comitet de actiune si se facea un plan de masuri.

    Vremurile au trecut si in democratie dupa ce se bate apa- n piua pe baza indicatiilor primite de la centru se formeaza un comitet de sprijin care ce credeti ca face?

    Evident un plan de masuri.

    Intreb si eu onorata Redactiune-

    Sunnteti organizati? Sedinta tineti? Comitet de sprijin alegeti? Plan de masuri se redacteaza?

    Luati initiativa tovarasi ca la capitolul actiune stam prost-la gargara depasim planul.

  19. Mare inventie dictatura.

    Cred ca primul dictator a aparut dupa ce sedinta democratica a membrilor tribului nu reusie sa stabileasca cum se frige sobolanul nici dupa trei zile de discutii.

    Dictatura proletariatului a reusit electrificarea URSS (se stie ca comuunism inseamna puterea sovietelor plus electrificare) a inventat brigadierii si pe tov Iliescu, a construit Salva Viseu si Agnita Botorca.

    Ce sa mai vorbim dictatura a avut realizari marete.

    Avind in vedere cele de mai sus am o sugestie.

    Daca vreti ca Alba ca Zapada sa capete forma inventati un dictator.

    Daca raminem la ideea unei nasteri democratice va spun eu ca mai asteptam 20 de legislaturi si tot vom mai avea ceva de comentat.

    Dle Papahagi sunt total de acord cu Dvs.Ar trebui sa ne apucam de treaba

    Are cineva ceva de comentat?

  20. @ nightmare Nu văd nici disperare, nici intoleranţă, ci un îndemn sincer la asumarea deschisă a unui proiect politic. Nu e nimic tragic la o mişcare născută în laboratoarele puterii, doar că, dacă am rămâne doar la teste de laborator, nu vom face decât să confirmăm încă odată paradigma mioritică a încremenirii în proiect.

  21. aaaa, laboratoarele opozitiei. Personal mi-as dori o opozitie demna de numele asta in Romania. O opozitie puternica e cea mai benefica pentru o guvernare buna. Cand intr-o tara opozitia stie 'jos' si 'suspendare' nici nu ma mir ca nici puterea nu-i tocmai la inaltime. De unde sa iasa cele mai bune idei cand in loc de discutie constructiva primesti un 'ba pe-a matii' prin TV?

    Ar trebui sa-i cerem la Mos Craciun si-o Alba ca zapada de stanga. Sau 'Maica Tereza' la stanga, sa nu le incurcam.

    PS: creca' era 'Albe ca zapada' de fapt.

  22. Wow !!!

    disperat,impulsiv si intolerant autorul articolului….din ce-am citit eu pe Blogary,nimeni nu a promis nimic ,nimeni n-a vandut vant ,iar autorii articolelor si membrii comentatori Blogary sunt foarte credibili.

    acum,pe bune si fara suparare,articolul seamana de-a dreptu' cu indemnul comunist"Hai la lupta cea mare/rob cu rob sa ne unim".

    l-as intreba pe autor: de ce-i asa de tragic o miscare noua nascuta in laboratorele puterii??!!

  23. Redactiunea glumea pe seama mass-mediei cind spunea de intoxicare. Politicienii imbatriniti in rele vor spune ca fictiune. Asa cred.

    Adrian Papahagi e o valoare in sine si merita atras spre zona politica. Sunt atit e putini umanisti de calibrul lui care sa fie interesati de viata publica. Textul e plin de entuziasm si candoare.

    Sa mai scrieti!

  24. Mie mi-a placut textul si nu pot decat sa salut prezenta D-lui Papahagi pe Blogary (chiar daca stimata redactiune il incadreaza la intoxicare sau fictiune).

    FCD-ul e cu noi 😆

  25. Asta cu am vandut prea mult viitor n-a zis -o lazaroiu la scoala de la eforie a tinerilor? Papahagi putea sa puna si el ghilimele. Sau pune ghilimele doar la vorbele lui backonschi?

  26. @redactiunea

    ca postac de mana dreapta, am o observatie:

    usl-istii sunt ca tiganii/ceata lui Pitigoi – dai intr-unul, tipa doi, vin cu satra peste noi. sunt uniti !

    io propun sa lasam deocamdata mistoul dintre noi astia ai nostri si sa ne concentram pe unde-i unul, nu-i putere/ la nevoi si la durere /unde-s doi, puterea creste/ si dusmanul nu sporeste!

    Scurt/2: sa amanam pentru dupa incoronarea ACZ masuratorile de putza.

  27. Iupiii, cel mai apropiat oras la 500 km. Se putea si mai rau 🙂

    Acu si vestea pozitiva: e mai mult trafic intern romanesc decat ma asteptam, si asta e bine.

  28. Cîteva propuneri pentru viitoarele întîlniri Blogary în funcţie de traficul pe care îl are Blogary, defalcat pe oraşele din care provin cititorii:

    bucharest
    brasov
    cluj-napoca
    timisoara
    iasi
    galati
    ploiesti
    constanta
    craiova
    arad
    sibiu
    pitesti
    oradea
    tallahassee
    brussels
    munich
    baia mare
    bacau
    resita
    braila
    bistrita
    ramnicu valcea
    tirgu mures
    pointe-claire

  29. Ca Redacţiune, avem cîteva observaţiuni:

    Nu toată lumea ae şcolită şi nu toată lumea e tînără. Şi aici ne referim la cititorii Blogary. Citiţi sînt, că citesc Blogary dar tineri şi şcoliţi nu-s toţi.

    Şcolirea şi frăgezimea vîrstei nu au fost, nu sînt şi nu vor fi o garanţie a schimbării şi nici a binelui.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *