Interviu Andrei Plesu. Partea a II a

Cum ar trebui să arate un lider politic? O grilă de evaluare bună și pentru 2014 și pentru 2012.

 

Cateva idei rezultate din prima parte a interviului și felul în care a fost el reflectat în presă, aici:

Critica intelighenției și nevoia de cultură (despre Traian Băsescu, Andrei Pleșu & co.)

Partea a III-a și ultima din interviul cu Andrei Pleșu va fi difuzată vineri, 5 august.

Facebook Comments

137 de comentarii

  1. Oameni buni, deschid pagina de la M. Blogary ca sa imi mai incant sufletul de frumuseti intelectuale, de nirvane cognitive si gnostice tribulatii, aici pe pagina cu Plesu, si ce imi vad ochii: articolul 420, Raj Kapur, o floare(crin) si doi gradinari (DP si TB).Diktatore ia masuri. Propun data viitoare: Viata lui A. Toma si poeziile inchinate partidului. Cu modificari minore le putem adapta pentru Dvs, cu un nume generic in caz ca va maritati si va schimbati numele.

    Ascult si ma supun

    1. Eugeni
      păi nirvana e din zonă. dar nu aceia sînt groparii la care mă refeream eu.

      despre Pleşu şi alţii plecaţi de la Cotroceni, uite, acum mă gîndesc că nu Băsescu a fost primul care să fi vorbit despre ei. eu nu-mi aduc aminte să o fi făcut în vreun caz.

    1. Filadel
      asta-mi şi place, că zboară. adică atîta breaking, poze din faţă şi profil, amprente, alte poze de la locul faptei, declaraţii, de ce-uri, eseuri, comitete de susţinere, jurii, injurii, oameni furioşi pentru ce? pentru ceva clar, zic eu. Şelaru îmi pare că pur şi simplu zice punct! destul! şi de-aia-mi place. 🙂

  2. ba nu, grădinarii sînt gropari mascaţi şi floarea se usucă biniiişor, jos, lîngă cruce. voi de ce credeţi că-şi fac treaba aşa de bine bocitoarele? gata, acu' se mai tămîiază abundent, se mai aprinde o lumînare p-ici, pe colo, se mai dă un orez de pomană, c-ăla vine de la sursă şi cam atît. că se pare că nici de batiste cu bani în colţul îndoit n-ar mai fi rost. iar de popă nu-i nevoie că s-au sinucis.

    îl puteţi citi pe Dan Şelaru pe Hotnews, mai scurt şi mai clar nici că se putea.

  3. Sper sa nu supar pe nimeni dar cred ca este in interesul tuturor sa va recomand un articol scris de @cetatean -un respectat avocat- despre ""articolul 103 "' pe blogul Politea.

    Nu fac reclama nici blogului, nici autorului ,este un articol pur tehnic si il recomand ca si cum as recomanda sa cititi instructiunile de folosire a aragazului. E bine sa le stim.

    1. eu nu pricep ce e neclar în privinţa art.103. USL a făcut din el Articolul 420, varianta românească, întru impresionarea aceluiaşi electorat care inunda sălile de cinema înainte de '89. că nici de-o producţie Bollywood, perioada timpurie nu-s în stare, asta-i altceva, că mai depinde şi de vagabond.

  4. Vad ca si Tapalaga a inceoput sa scuipe subtil inprastiat.

    In articolul ""Vara cu pelicani"" are la sfirsit o sincopa logica tulburatoare.Observasem de mult ca o parte din ziaristi au o logica total diferita de a mea dar cu Tapalaga ma mai intelegeam. Probabil ca canicula, orecari probleme ale colegilor sau instabilitatea euro l au tulburat in asemenea hal incit neuronii domniei sale au ajuns sa faca conexiuni de tipul Dana Grecu.

  5. Legat de presedinte si 'telectuali: era un banc despre cum trebuie sa fie (sau cum NU trebuie sa fie) o sotie; ceva cu curva, doamna, bucatareasa si salon, dormitor bucatorie. Daca va amintiti, va rog sa ma ajuntati. Am asa un filing ca se potriveste…

    1. "Be careful what kind of leaders you're producing here. I don't know if Charlie's silence here today is right or wrong. I'm not a judge or jury, but I can tell you this: He won't sell anybody out to buy his future! And that, my friends, is called integrity. That's called courage. Now that's the stuff leaders should be made of." – Scent of a Woman, Lt. Col. Frank Slade (Al Pacino), ending speech

  6. @nedo

    La voi la scriitori si alte categorii artistico-creatoare nu exista expresia""Am proiecte noi in portofel""?

    Cred ca de aici se face legatura cu Dinescu. Se pare ca el doreste sa umble tot timpul cu portofelul plin.

    Sincer daca Dinescu a inceput sa critice USL ul (din convingere nu din portofel) spectacolul il va da Tanase. Nu stiu daca ati observat dar de cite ori Dinescu scoate pe gura o cugetare Tanase o amplifica de 10 ori

    Daca Dinescu e poetul portofel Tanase este intelectualul (nu stiu in ce categorie sa l incadrez) megafon.

  7. "Si eu ma tem ca sinceritatea lui Dinescu e cantarita in arginti…"

    poate nu stiati: de curand, Dinescu* s-a bagat, iarasi, golanas la Patriciu.

    *poet portofel

  8. pîră off-topic

    Comentariu cenzurat de Hotnews la articolul "Găgăuzii din Republica Moldova vor să vorbească rusa" (poate nu era politically correct):

    "Dezgheţarea conflictelor îngheţate

    Asta a fost strategia Rusiei: i-a plantat, i-a îngheţat, iar acum îi dezgheaţă.

    Aşa ştie ursul să facă politică externă: cu laba şi cu ghearele."

    O fi prea hot pentru Hotnews…

    Deşi un alt comentariu similar a fost publicat. S-o fi hotărît că unul e de-ajuns.

    Să nu supărăm ruşii.

  9. Un articol "spumos" scris de Dinescu.

    Lasand la o parte caracterul duplicitar (ca sa nu spun – dubios) al autorului, articolul este reusit prin tenta umoristica si causticitatea care, se pare ca nu l-a parasit de tot pe M.Dinescu.

    "catafalcul aliantei"…asta ca sa nu dau link-ul exact.

  10. “La Salvare era o dispecera, Irina”, isi aminteste Raed. “Trebuia sa o impusti ca sa ne trimita la o urgenta, chiar daca murea bolnavul. Relatii, sindicate, una-alta… si intr-o zi a ajuns la spital un accidentat grav la care, daca ajungeam si-l intubam in strada, poate avea o alta sansa. Am pierdut bolnavul. Am sunat-o si i-am zis: ”Irina, data viitoare am sa explic la familia pacientului de ce nu am ajuns noi si ca puteam sa ajungem. si am sa-i dau si adresa ta de acasa. si da Domnul sa fie si o familie de nebuni, ca sa-ti vina tie acasa. Daca n-ai inteles vreodata ca trebuie sa ne chemi pentru ca putem face ceva pentru bolnav, poate ai sa intelegi atunci.” si am inchis telefonul. S-a speriat si a inceput sa ne trimita. Cred ca eram in stare sa fac treaba asta si sa spun la familie.”

  11. Este pe hotnews un reportaj excelent al lui Vlad Mixih. Fanaticul se numește. Poate aflați de acolo un model de născare a Albei ca Zăpada. Să nu ziceţi că nu v-am spus.

  12. art 103:… dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

    Bref: votati modificarile aduse Constitutiei si strecurati si "aliante" pe acolo.

    Daca nu, ori fuzionati pe rosu ori candidati separat.

    Complicat rau pentru Iliescu si pupilii.

  13. Desi e coerent, Pleşu vorbeşte ca după o masă bună stropită cu un pahar (două) de vin roşu… pare în plin proces de digestie, puţin obosit, dar se stăpâneşte vitejeşte… o simplă constatare, s-ar putea să greşesc…

  14. "Acu’, la ora 16. Hai, fuga în faţa teveurilor! Pe Realitatea!"

    fost, vazut Soviani in criza tiganeasco-epileptica cu clabuci in bot.

    intrebare @bleen: de ce, cu ce-am gresit ?

  15. @noika, e incurcata rau de tot

    Si cu cantec.

    Normal ar fi ca, deja de-acum, CCR sa faca ordine in aceasta problema. Din moment ce dilema a fost pusa pe tapet, nu inteleg de ce trebuie sa asteptam un an ca sa ne facem iar de ras in fata intregii lumi, luni de zile fara guvern, cu certuri interminabile pt suspendare/demitere a presedintelui.

    Nu inteleg cine-l opreste pe Basescu sa prezinte deja problema in fata CCR?

    La fel si pt USL. Cine-i opreste sa sesizeze la randul lor CCR deja de-acum?

    Presupunand ca vom ajunge exact la aceasta situatie: USL – peste 50% – circul va fi garantat si inevitabil se va ajunge la CCR.

    De ce CCR nu poate rezolva in prealabil aceasta situatie si sa spuna de-acum:

    Domnilor, Basescu are dreptate!

    sau:

    Dreptatea este de partea USL.

    Si s-ar termina tot balciul. Ba dimpotriva chiar, politicienii ar fi mobilizati, ori sa modifice Constitutia ori sa ia toate masurile necesare incat desemnarea viitorului Premier sa fie facuta dupa o regula si lege consfintita deja de CCR si acceptata de intreaga clasa politica.

    Dar se pare ca politicienii (toti) prefera "catastrofa" in locul prevenirii ei.

  16. Deplang generatiile care urmeaza dupa noi. O sa aiba ca modele de intelectuali pe domnii astia care, astazi, in loc sa-si construiasca o opera, innegresc tonele de hartie de ziar cu nimicuri despre Basescu si alte dihanii.

  17. molla usfur

    Da, interesantă şi problematică prevederea din Constituţie…

    Poate "legiuitorul" a vrut să evite "cartelizarea" politică, adică alierea mai multor partide împotriva unuia singur.

    Teoretic, cum e corect/drept/legitim: să nu dai puterea unui partid care face 49%, dar s-o dai unei alianţe de, să zicem, 3 partide care face 51%, şi care s-a aliat tocmai fiindcă ştie că numai astfel poate depăşi partidul respectiv?

  18. ARTICOLUL 103

    (1) Preşedintele României desemnează un candidat pentru funcţia de prim-ministru, în urma consultării partidului care are majoritatea absolută în Parlament ori, dacă nu există o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate în Parlament.

  19. 1) @Florin Cojocariu, #11.17: pentru definitia intelectualului trebuie consultat Hurezeanu. El zice ca I-ntelectualul politicii Ro este Crin.

    2)@SL (via spin doktoru): eu cred ca intre Patriciu si Basescu singura relatie care NU poate exista este cea de "alianta". Este posibila, insa, o relatie de subordonare.

    3)@nedo (despre florenta): ce crezi, merita dl Plesu titlul de Profesor Doctor Decent ?

    P.S.

    Te(a)ma pentru cei de dreapta:

    In contextul de la punctul 2, cum ati cupla relatia din seria 1-2-3 cu duetul corespunzator in grupul a-b-c ?

    a) Basescu-Patriciu; b) Plesu-Patriciu; c) Plesu-Basescu;

    1) alianta; 2) subordonare; 3) adversitate.

  20. Cred ca Lazaroiu incepe sa publice trilogia ""Stapinul sopirlelor""

    Volumul I intitulat -''Prietenull Ponta""

    Il lecturez cu mare placere.

    Lazaroiu este primul politician (in devenire) care a renuntat sa comenteze ce s a intimplat ieri si se ocupa numai de miine.

    E de viitor baiatul . Imi place si aplombul cu care vorbeste despre PDl. Daca nu as sti ca nu este nici macar membru al respectivului partid as putea crede ca e vre un stab mare pe acolo..

    Si sincer regret ca nu este. Inca.

  21. Dacă Alexandru ar fi rămas discipolul lui Aristotel, n-ar mai fi cucerit lumea.

    Nu poţi sluji în acelaşi timp/cu aceeaşi forţă la doi stăpîni. Ori eşti omul Culturii/Contemplaţiei, ori eşti omul Acţiunii.

    (Am mai întîlnit recent pe vreo bloagă adagiul lui Hegel: "bufniţa Minervei nu-şi începe zborul decît în căderea serii". Prea repede – şi prea des – decretează înserarea unii filosofi).

  22. Sebastian Lăzăroiu în Adevărul, despre o posibilă alianţă PDL-PSD sau o posibilă alianţă Băsescu-Patriciu, despre Pleşu şi ce mai zice el în interviurile Blogary, despre picioruşul Albei ca Zăpada, despre Baconschi preşedinte şi Prigoană primar general…

  23. Pentru ca un om să poată convinge şi elitele şi oamenii foarte simpli azi, trebuie să aibă nişte realizări în spate. Şi să nu aibă tinichele de tip hoţ sau securist (grea distincţie).

    Era un director de la Dacia prin Kamikaze, nu ştiu dacă e modelul ideal, nu-l cunosc decât din interviu, dar cam aşa ceva ar prinde. Bine, lui Pleşu tot i-ar mirosi a inginer, dar poate ar accepta să-l consilieze sau ministreze, a acceptat el şi pe alţii mai răi.

    1. De citit și Aligică în 22. Cam furios dar interesant. M-am uitat la ce-a scris Alexe despre DPA și mă întreb ce naiba e aia un intelectual? Care e de fapt înțelesul termenului "polemică"? Orice gâgă care face procese de intenție în 22 e un intelectual care polemizează? (reamintesc, linkurile nu trec în comentarii)

  24. Kamikaze:

    Poză: Sebastian Lăzăroiu la costum, în cadru oficial, cu stilou şi caiet în faţă

    Şapou: Sebastian Lăzăroiu, ministrul Muncii, care pe perioada iulie-august va fi doar ministrul concediilor

    Bulă: "Mă gîndesc serios să trec cu blogul pe caietul ăsta de dictando, pe care scriu chiar mai frumos. nu am eu atîtţia vizitatori, dar măcar scap de postacii ăia care mă înjură de dimineaţa pînă seara"

  25. Noa, iar ati tulburat apele si ati pus domnitele jurnaliste pe jar.

    Interviurile astea nu-s tare sanatoase, ca bulverseza tele-analistii politici si scade ratingul la ora 17.00.

  26. Dle. Mihai Neamtu,dl.Andrei Plesu ii omite ,cu buna stiinta,calitatea de om de stat si responsabilitatea asumata de comandant.Numeri pe degete personalitatile care au acest har,iar dl.Andrei Plesu evita sa le evidentieze cu buna stiinta.Dl.Presedinte are deja un loc in istoria Romaniei,dl.Plesu se multumeste cu mai putin.

  27. @MN:

    Basescu este d vroe 10 ani sub lumina reflectoarelor, in ideea ca daca il inunda (imunda ?) suficient ar putea sa-i dea foc. Cum metoda nu a reusit (MN zice ca din cauza ca e liber), se incearca acum metoda rastignirii, care a avut un relativ succes in trecut. Cine se mai ofera sa mai bata cuie ?

  28. Andrei Pleşu despre Traian Băsescu (1997):

    cînd are de spus ceva o spune. abrupt, uneori brutal, dar fără echivoc şi fără retorică. nu are o ideologie. are scopuri, strategii imediate şi imaginaţie pragmatică. cînd spune că va face – face. de multe ori face înainte de a spune. cînd a făcut ceea ce şi-a propus să facă, nu dă niciodată înapoi. nu se lasă intimidat de greve, ameninţări, răzmeriţe. are soluţii şi îşi asumă riscul aplicării lor. e tonic. crede în fapta lui şi inspiră încredere. e bine dispus. iar cînd se înfurie iese la bătaie fără precauţii preliminare, fără să-şi aleagă, abil, mijloacele. capabil de abuzuri temperamentale, e incapabil, după părerea mea, de alt gen de abuzuri. vorbeşte prea răspicat şi acţionează prea tranşant ca să fie suspect de calcul venal şi derapaj tenebros. nu ştiu dacă ar fi un bun ministru în "vremuri normale"; nu e omul potrivit să administreze calmul, linearitatea, gata-făcutul. dar în tranziţie, aşadar într-un moment în care ceea ce contează e decizia curajoasă şi promptă, obsesia ţintei, înfăptuirea neîntîrziată, traian băsescu e excelent. multiplicat, ar da guvernul care ne trebuie. în plus, reuşeşte să fie simpatic, cu aerul lui nesofisticat, îndărătnic, puţin şui, hîtru, direct. cînd nu te aştepţi, are accese de candidă timiditate. format ca om de echipaj, e, cu siguranţă, şi un bun om de echipă. e simplu, camaraderesc, eficace. fără pretenţii şi fără complexe. m-am întrebat, adesea, care e, în definitiv, secretul reuşitei lui, cheia seninei lui inflexibilităţi. cred că ştiu răspunsul: nu vrea deloc să fie, cu orice preţ, ministru. a mai fost şi s-a putut întoarce, cu naturaleţe, la ale lui. mi se pare că, la un moment dat, s-a apucat de fabricat îngheţată; nu mă îndoiesc că, la o adică, ar prelua din nou, cu plăcere, comanda unei nave. ministeriatul nu e decît "ceva de făcut", o necesară corvoadă: fără fasoane, fără mirajul prestigiului şi al carierei, fără fascinaţia beneficiilor.

    1. E vădit că lui Traian Băsescu nu-i pasă deloc, dar absolut deloc, dacă de mîine va trebui să facă altceva. De aceea, se comportă, mereu, ca un om liber. De aceea, pînă una-alta, e indispensabil.

  29. @Diktatore

    Fain, mai vreu.

    Ceea ce nu mi-a placut, intrun fel, este ca la Basescu s-a referit direct iar la ceilalti s-a referit foarte vag. Nu cred ca trebuie ii aduc aminte ca am avut un intelectual, placut multimii, inginer de ape. Stia limbile toate. Iar altul placut Apacii. Altul Muzeograf (merci MN) si altul cochilot. As fi vrut sa am referinte si la ei.

    In alta ordine de idei (cred), in ritmul acesta, de la scoala de diktatori a M. Blogari, presimt ca va termina un alt student care va disparea in negura politicii inalte. Vorbesc de M.Neamtu. Vreau si eu la scoala asta…:)

  30. Astia doi, adica Plesu si marinaru`, ar trebui pusi fata in fata sa urle unul la celalalt:

    -Ba, tu stii ce e aia sa fii filozof?

    -Da' tu stii ce e aia sa fii presedinte de stat?

    Si poate ca, dupa ce vor repeta de vreo 50 ori aceste intrebari, isi vor da seama ca, de fapt, niciunul dintre ei n-are habar cu ce se ocupa celalalt.

  31. @nedo, #23:46:

    …mai degraba forteaza fuziunea PSDCNL, eliberand astfel aripa dreapta, unde momentan activeaza doar Banel Nicolita.

  32. ARTICOLUL 103 – Investitura

    (1) Presedintele Romaniei desemneaza un candidat pentru functia de prim-ministru, in urma consultarii PARTIDULUI care are majoritatea absoluta in Parlament ori, daca nu exista o asemenea majoritate, a partidelor reprezentate in Parlament.

    cred că cineva tocmai a pus umărul la destrămarea usl

  33. @cei cu urechi, dar nu sunt magari:

    Despre raportul continut-forma in dialogul deschis recent de dl Plesu, asistat de entuziastul Mihai Neamtu:

    Ia sa masuram acum cu dreapta masura, simultan si comparativ:

    a) cate comentarii despre Basescu avem in subsolul analizei teoretice asupra lumii a filozofului

    b) cate comentarii despre Andrei Plesu avem in subsolul analizei pragmatice a starii natiunii a lui Basescu.

    Intrebarea mea: cu cine ne pierdem vremea ?

    Q.e.d.

  34. Cand un marinar confunda vasla cu condeiul, te bufneste rasul.

    Dar daca un intelectul face aceeasi confuzie…

    In momentul in care un carturar de talia lui Plesu se plange că un marinar (fie el si presedinte de stat) nu e capabil sa-i aprecieze pe intelectuali la justa(?) lor valoare…ceva scartaie. Sa fie timona? N-as prea crede.

  35. Haidi bre, să fim serioşi că nu e nicio mare chestie. Şi ce dacă s-au certat Pleşu cu Băsescu? Scade euro din cauza asta?

  36. Doamna Sorina Matei il intreaba pe Traian Basescu despre … Gabriel Plesu. Ma rog, o gafa care se intimpla si pe la case mai mari. Dar citatul plasat la final de interviu era lipsit de orice contextualizare, de orice inramare cit de cit inteligenta. In fine, probabil ca interviul acesta n-a ajutat la ameliorarea unei relatii personale, desi cred ca pune ambelor tabere intrebari presante cu privire la relatia politica-societate civila-cultura.

  37. După premierii de coşmar ai României (Roman, Năstase, Văcăroiu, Radu Vasile, Tăriceanu) Boc este o sărbătoare, nu mai simt nevoia să ţin mâna peste portofel şi telefonul mobil.

    Că îşi asumă şi rolul ingrat de tranşator de caracatiţe, e bonus, să fie primit.

    Că uneori abia taie o ventuză în locul unui braţ nu e de mirare.

  38. La B1TV, ex-consiliatul intelectualului Andrei Pleşu dă replica.

    Preşedintele Băsescu e de părere că fostul său consilier e obscen în verva sa retrospectivă şi ne asigură că şi dânsul are la sertar un portret compromiţător al fostului său consilier.

    Ne paşte un vodevil cu deconspirări zemoase, ocheade asasine şi jiu jitsu retoric?

  39. In urma evolutiei "conflictului" dintre Plesu si Basescu…

    ..cred ca dl Plesu cam sare calul de data asta.

    Nu in privinta parerilor pe care le exprima. Slava D-lui pareri avem fiecare.

    Dar momentul si, mai ales, "noianul" de amintiri care l-a napadit subit in legatura cu presedintele…

    Parerea mea e ca Plesu ori joaca intr-o o piesa de teatru, bine regizata, cu un scop anume, ori nu are nici pe departe flerul politic cu care incearca mereu sa epateze si pe care si-l periaza de fiecare data in fata oricui este dispus sa-l urmareasca.

  40. @mauzes

    Boc probabil ca nu e reformist dar va fi perceput de populatie ca premierul care a inceput reformarea Romaniei.

    Bafta lui. A sti sa asculti e o calitate extraordinara.

  41. @mauzes

    Am si eu o idee fixa .

    PDL ul este perceput de populatie ca fiind la putere de 8 ani (chiar daca nu e chiar asa)

    Atacul in campania electorala care va veni din partea USL ului nu va avea ca tema principala nivelul de trai ci coruptia.

    Teme se vor gasi destule iar cireasa de pe tort va fi acuzatia ca PDL ul isi apara coruptii-exemple vor fi votul dat in parlament in cazul cererilor DNA ului si reactia absolut tembela a partidului propunerea lui Macovei.

    Pentru aceste atacuri PDL nu are alt antidot decit Monica Macovei parintele DNA ului , vocea cea mai intransigenta din politica.

    Nu trebue uitat ca Basescu a cistigat in 2004 exact pe o asemenea tema desi nu avea in teritoriu nici 20% din puterea PSD ului.Nu trebue uitat ca in 2004 economia mergea bine,mult mai bine ca acum si romanii incepusera sa traiasca mai usor. Pe asta a mizat Nastase si totusi a pierdut.

    Tare imi este frica ca in 2012 se va repeta situatia din 2004 dar invers.

  42. Domnule Plesu, batjocoriti-l pe Presedinte cat vreti. Dar pentru numele lui Dumnezeu, puneti ceva in loc. Stiu ca Basescu nu este inger. Dar dati-mi ceva in loc. Aveti forta necesara sa aruncati ceva pe piata. Este atat de goala incat de multe ori ma apuca disperarea. Deci, cu cine il inlocuim???

  43. Cred că într-o ţară unde:

    – Iliescu ia 90% din primul tur şi este reales de câteva ori după ce ies la iveală mânăriile lui,

    – Vadim ajunge în turul doi,

    – Năstase şi Geoană pierd la milimetru,

    nu prea se pune problema calităţii candidaţilor ci, cum zicea şi Pleşu, mai mult a calităţii alegătorilor.

    În altă ordine de idei, nu am urmărit evoluţia celor menţionaţi de Tucu dar principiul invocat de el e valabil: discuţiile presupun cel puţin două idei diferite, altfel devin monocuţii.

  44. @tucu

    Boc nu e reformit. Boc e vechi, e fumat. Pentru ei era momentul să sară în apărarea lui Funeriu. Dar de ce ar sări atîta timp cît tuturor celor 3 le place să joace individual şi ar fi primii care i-ar lua gîtul lui Funeriu.

  45. @tucu

    Alegerea lor în CNC s-a făcut în urma negocierilor. Băsescu şi Boc au insistat pentru alegerea lor iar echipa lui Boc a negociat-o. TRU şi Preda nu sînt în CNC fiindcă nu au vrut să candideze.

    Ideea lui Macovei nu avea niciun potenţial electoral. Singurul efect era să arate cît de corupt e PDL. Marea idee reformistă este suspendarea din PDL a celor trimişi în judecată.

  46. @mauzas

    !/Ai dreptate in prvinta faptului ca respectivii ar trebui sa fie mai bataiosi desi Voinescu este destul de vizibil.

    2/In privinta bacului lui Funeriu intrebarea ecorecta ar fi nu unde erau cei trei ci unde era Boc.

  47. @Florin Cojocaru

    1/La interviul luat Dlui Plesu nu am facut nici un comentariu legat de Dl Plesu .Nu ii reprosez dLui Plesu nici un fel de fandoseala .

    Insa cred ca indiferent ce atitudine as avea vis a vis de dl Plesu sau de oricine altcineva este problema mea si nu a Dvs.

    2/Chiar credeti ca TRU este in CNC?

    Imi pare rau daca Baconschi sau Raluca Turcan au ignorat potentialul electoral al ideii lansate de Monica Macovei.

    In afara de asta insa daca stiu eu bine respectivii au fost alesi in conducerea PDL. De mila oare? Pentru ca aveau pile la Basescu ? poate ca cineva de acolo crede ca au potential electoral.

    3/ E adevarat ca Monica Macovei nu a fost in stare sa lanseze decit o singura idee ""reformista"".De cind vism eu la asa ceva. Noroc cu PDL idstii vigilenti ca altfel erau in stare sa i suspende pe torti cei acuzati de coruptie.

    4?Stiu foarte bine ca nu contrazicerea in general va agaseaza ci pozitionarea fata de cei trei.Nu inteleg insa motivul.

    Dle Cojocaru eu exprim o serie de opinii care pot fi corecte sau nu dar in nici un caz nu sunt nocive. Nu vad cum poate sa deranjeze pe cineva ,faptul ca eu am o parere buna despre cei trei. Ca dVs sau toti ceilalti aveti o parere proasta e treaba Dvs ,dar nu cred ca e un subiect care poarte naste pasiuni.

  48. Mark Twain ,Saki au fost cei care m-au facut sa-l pretuiesc pe Andrei Plesu.Dar Twain a scris o nuvela intitulata aproximativ "cum am candidat la senatul SUA," iar Saki are o povestioara despre un motan indiscret .Nu ii gasesc dlui.Plesu o "autocritica" asemanatoare.In acelas timp,sper ca totul nu este decat o neintelegere.

  49. Fojgaiala asta fara tinta si miza o sa-l faca pe Crin sau Ponta presedinte, dupa ce o sa se bata cu Vadim, Diaconescu sau Kelemen in turul doi.

  50. Macovei şi Voinescu sînt vicepreşedinţi ai PDL, Voinescu e parlamentar, Monica Macovei şi Cristian Preda sînt europarlamentari. Au funcţii, au pîrghii, au vizibilitate, cine îi opreşte să iasă din irelevanţă şi bosumflare? Sînt pe scenă, de ce tac sau mormăie ceva ininteligibil? De ce vedem nişte feţe acre şi triste ale unor veşnic nemulţumiţi care n-au nimic de zis? Greşesc. Au ceva de zis: noi sîntem intelectuali morali şi delicaţi, daţi-vă prinşi, cădeţi pe spate, hai cu orgasmu'!

  51. Traian Basescu: "…observ ca dl. Plesu si-a facut program aproape zilnic in a ma ataca…nu vreau sa descriu comportamentul dansului din perioada mandatului de consilier prezidential…fac apel, PENTRU ULTIMA OARA, la decenta din partea dansului"

  52. Cine i-a oprit pe cei trei să ia atitudine cînd cu bacalaureatul, cînd s-a încercat linşarea politică a lui Funeriu? Cine îi opreşte să se lupte cu USL-ul, cu Fenechiu, Vosganian, Ponta, Dragnea sau Antonescu? Cine îi opreşte să ia atitudine împotriva populismului economic şi iresponsabilităţii atît a opoziţiei cît şi a puterii? Cine i-a oprit să ia atitudine în problema regionalizării? Cine îi opreşte să apară public şi să lase dîre, să zguduie prin declaraţiile lor întreaga scenă politică, cine îi opreşte să fie relevanţi, să lase urme în conştiinţa publică?

  53. N-are nimeni nimci împotriva celor trei însă oamenii ăştia au dovedit că nu au nicio şansă în politică. Haideţi să lăsăm lozincile cu o altfel de politică, o nouă generaţie etc. Politica e aşa cum e de cel puţin 10 000 de ani şi în politică au succes ăia care taie nodul gordian, nu ăia care pun mîinile în şolduri şi lasă buza în jos nervoşi că porcul ăla de nod nu s-a desfăcut singur la vederea staturii lor cultural-civice absolut impunătoare. "Noi sîntem Macovei-Voinescu-Preda, Sesam deschide-te retrograd tîmpit ce eşti!" Sesam, gînditor: "Etecuru."

  54. @Florin Cojocaru

    Probabil ca eu nu mai stiu sa ma fac inteles.

    1/ Unde Dumnezeu am scris ca nu mi place Plesu pentru ca l ia pe Basescu peste picior.?

    2/Unde am scris ca nu sunt de acord cu ceea ce spune Dl Plesu?

    3/Toti dorim grila sugerata de Dl Plesu dar trebue sa ne descurvcam cu ce avem pina primim marfa proaspata.Monica Macovei si ceilalti nu sunt idealul dar reprezinta un pas inainte.Pentru mine.

    4/ Dla Cojocaru Dvs ati adus ca argument contra celor 3 votul din CNC nu eu.

    Deci Dvs ati considerat ca parerile vechilor politicieni sunt opozabile celor 3.

    Atita timp cit Dvs considerati ca parerea vechilor politicieni poate valida un politician asa zis reformist va rog sa mi dati si mie voie sa intreb ce dorim de fapt.

    5/ Nu inteleg de ce va enervati dacva cineva -eu adica- are pareri eventual diferite de ale Dvs sau altora.

    Daca pe acest blog nu trebue sa apara decit pareri conforme va rog sa precizati acestt lucru si l voi respecta.

    1. 1) Nu ați scris, am dedus din intervențiile din ultima vreme. M-am înșelat. Eroarea mea.
      2) Reiese din comentariile pe care le-ați făcut la interviu. Nu stau să caut dar puteți să recitiți, ideea e că îi reproșați o anume fandoseală și naivitate, lipsă de pragmatism, vorba ceea.
      3) Ce înseamnă pas înainte? Ce au reușit să facă oamenii ăștia în partid în ultimii 2 ani? Vă spun eu, au discreditat ideea de reformă. Așa că deocamdată stau pe loc sau merg înapoi.
      4) Comiteți o eroare de raționament. Împotriva celor 3 au votat și TRU, Baconschi, Raluca Turcan etc. Nu-mi spuneți că ăștia sunt vechea gardă. Nu a fost confruntarea reformiști / contrareformiști, nu mai insistați pentru că se vede asta de pe Lună.
      5) Vreți să-mi faceți dovada că nu citiți ce scriu? Repet, nu faptul că mă contraziceți mă <del datetime="2011-08-02T16:41:08+00:00">irită</del> agasează.

  55. @florina – raspunsul asta seamana un pic cu o mantra. au stat specialistii in sedinta 15 minute si au hotarit ca de acolo vine criza. mr carter a fost urmat imediat de marele conducator care n-a miscat un deget in directia asta. daca graficul asta http://www.hotnews.ro/zoom.html?desc=foto:%20hotn… e adevarat, caderea comunismului inseamna ca aproape triplat datoria externa a SUA. nu stiu unde sint acum republicanii care strimbau din nas la excedentele lui clinton spunind ca e in firea lucrurilor ca sua sa se indatoreze in lumea a III-a. urmeaza visul naruit al armelor de distrugere in masa care au dublat si ele datoria peste ce adaugasera intre timp bush senior si clinton. nu in ultimul rind, congresul a aprobat toate lucrurile astea, cu majoritati mai fluctuante politic decit mandatele de presedinte. oricum aratatul cu degetul e un loose – loose game, dar e parte din proces pina la acceptarea realitatii.

  56. dacă marfa e proastă, degeaba ți-ai deschis băcănie. unde mai pui că nu prea știi la ce folosesc exponatele, prospectul de folosire este în chinezăm iar dacă faci greșeala să cumperi, te-ai ars arde la rate.

  57. @mauzes

    Dupa parerea mea un partid se vinde ca oricare produs. Conteaza ce pui in vitrina. Nici tu ,nici eu nu cunoastem mai mult de 20 -30 de exponate din PDL sau din alt partid.

    Astea au ajuns in vitrina. De calitatea lor depinde de obicei succesul partidului.

    O analiza despre doctrine, afiliere spre stinga sau dreapta cred ca este amuzata pe nu blog sau intr o discutie cu pretentii dar este complect irelevanta pentru electoruii romani.

    Electoratul roman se hraneste cu perceptii. Monica Macovei este justitiarul,Sever Voinescu este intelectualul. Cristian Preda rebelul.

    Traian Basescu este Zeus. Boc are sansa sa ajunga reformistul. Cam asta i tot pentru ca restul politicienilor nu sunt decit masa amorfa botezata PDL pentru ca nu au avut forta sau personalitatea de a-si lipi o identitate.

    Pina la urma de ce crezi ca politicieni submediocri dar comercianti de succes ca Silviu Prigoana incearca sa si lege numele de o lege populara sau de o casatorie cu scandal?

    Crezi oare ca Crin Antonescu a fost chiar cretin atunci cind a lasat orice dezbatere si a incercat sa si lipeasca pe frunte etuicheta baiatului neafectat de comunism,securitate si afaceri necurate venit la lupta cu balaurul Basescu.

    A gindit bine si a avut oarecare succes. Eticheta s a vindut bine.

  58. Dacă nu sînt capabili să coaguleze în jurul lor măcar 5 oameni, n-am zis 5 000 sau 5 milioane, ce dracu' mai caută în politică? La vizionarism au nota 3 (porgramul din primăvară e o glumiţă proastă), la acţiune au nota 3…. N-au viziune, nu sînt convingători, nu sînt capabili să trezască pasiuni, să emoţioneze, să coaguleze, să catalizeze, nu sînt capabili să-şi suflece mîinile şi să muncească, să organizeze, să conducă, să administreze, nu sînt capabili să fie solidari sau să vină cu o nouă viziune, sau cu idei, nu au substanţă. Ce aduc oamenii ăştia PDL-ului? În afară de îmbufnări şi mutriţe de răsfăţaţi. În politică se ia, nu ţi se dă. Ei aşteaptă ca toată lumea să le dea, fiindcă sînt băeţi spălăţei de la oraş şi li se cuvine. Nu e nimeni, dar absolut nimeni, dator să le dea nimic doar datorită staturii lor cultural-civice impunătoare (căcat! hai să fim serioşi)

  59. @tucu

    "Nici Monica Macovei, nici Voinescu sau Preda nu sunt perfecti dar au macar calitatea esentiala zuc eu de a aduce o imagine proaspata partidului, de a dezlipi de pe partid eticheta de ramura a FSN ului."

    Deci tu îi vezi pe cei trei doar buni de pus în vitrină. Atît şi nimic mai mult. De pus în vitrină pentru cine? Că nu-s aducători de voturi (singurele alegeri pe care le-ar cîştiga ar fi pe Blogary, nu şi în lumea reală).

    Să le luăm pe rînd:

    1. nu sînt eminenţe cenuşii ale partidului, nu-l pot ajuta doctrinar (Macovei e undeva pe la stînga spre stînga extremă din punctul ăsta de vedere)

    2. nu sînt oameni de acţiune, nu sînt buni administratori, organizatori

    3. nu au vreo popularitate specială (sînt la un nivel submediocru din punctul ăsta de vedere – să nu confundăm miturile şi nostalgiile cititorilor Blogary cu preferinţele electoratului în lumea reală)

    Deci ce se aşteaptă de la oamenii ăştia?

  60. @Florin Cojocaru,

    Nu cred ca voturile din CNC reprezinta o unitate de masura pentru un politician diferit de ceea ce am avut pina acum.Cred de fapt ca de aici ar trebui sa pornim discutia. Sa ne hotarim ce vrem. Reprezinta majoritatea politicienilor actualui (nu ma refer la Macovei Voinescu &co) tipul de politician dezirabil? Au in indelungata lor activitate fapte notabile ? Daca da atunci nu vad de ce mai folosim termene ca reformarea clasei politice, politicieni de tip nou,un alt fel de a face politica etc.

    Daca nu este evident ca avem nevoie de politicieni diferiti.Acestia nu vor fi inghititi cu usurinta de vechea garda-ceea ce s a si intimplat.

    Nici Monica Macovei, nici Voinescu sau Preda nu sunt perfecti dar au macar calitatea esentiala zuc eu de a aduce o imagine proaspata partidului, de a dezlipi de pe partid eticheta de ramura a FSN ului.

    Eu sunt de parere ca PD ul sau PDL ul in sine nu a fost si nu este un partid care poate aspira la mai mult de 10 %. Diferenta a facut o Traian Basescu care in decursul ultimilor ani a vorbit si in numele partidului.

    Cred ca din cele 30 de procente cistigate de PDL la ultimele alegeri cel putin 15 apartin lui Traian Basescu.

    Traian Basescu devine insa istorie si PDL ul trebue sa gaseasca rapid voci care sa-l suplineasca.

    Cu parere de rau nu cred ca Roberta Anastase ,Mircea Toader sau Sulfina Barbu vor reusi acest lucru.

    1. Frank Zappa
      la originea crizei este Community Reinvestment Act din 1977, mandatul Jimmy Carter, cînd băncile au fost încurajate, de fapt, stimulate să ofere împrumuturi şi celor cu venituri modeste şi mici pentru a se elimina discriminarea la creditare.

    2. @tucu: "Sa ne hotarim ce vrem". Eu m-am hotărât de mult. Pentru mine grila sugerată de Pleșu în interviu pentru a identifica un lider autentic e corectă: darul limbilor, autenticitate, altruism (uitare de sine), curaj. Înafară că nu vă place Pleșu pe motiv că îl mai ia pe Băsescu peste picior, poate n-ar strica să ascultați cu atenție ce spune. Măcar pe el, dacă nu pe mine sau pe alții care comentează aici. Pentru că, să mă iertați, discuția a devenit tâmpită în ultimele zile. Contrazicem de dragul de a contrazice, nu facem nici mai mic efort să ne ascultăm interlocutorul înainte de a-i arunca în față că se înșeală. Am zis eu undeva că cei trei sunt perfecți? (așa încât să replicați că "nu sunt perfecți dar măcar…")Am sugerat eu vreo secundă că majoritatea politicienilor actuali sunt un tip dezirabil? Atunci de ce îmi răspundeți la afirmații pe care nu le-am făcut? Am spus un singur lucru, cei trei n-au nimic de-a face cu poziția de președinte sau cea de lider de partid pentru că sunt prea plini și preocupați de ei înșiși și prea naivi (să fim eleganți) politic. Puteți fi de acord sau nu cu asta, nu cu lucruri pe care nu le-am spus. Repet, puteți să nu fiți de acord cu mine, nu asta e problema. Problema e că nu sunteți de acord cu lucruri pe care nu le-am spus.

  61. interesant.Dl Plesu explica popular conceptul de inteligenta emotionala la un politician. Fara o urma de rautate, un ras pitigaiat poate costa voturile electoratului crescut a la comunisme.

  62. poate ne-ar trebui niste oameni normali, mai fara farmec, nu anosti, niste oameni firesti. dar daca a vorbi cu toata lumea e un dar al limbilor, cand este darul de zi cu zi al medicilor, al popilor, chiar al catorva politicieni si al tuturor acelora care-si servesc semenii fara sa strambe din nas ca oamenii put, sunt bolnavi pe dinlauntru sau pe dinafra, ca mizeria e coplesitoare – nici darurile si nici limbile nu mai sunt nimic.

    se pare ca dl plesu e complexat ca si basescu, sunt problemele lor, sa ne mai slabeasca cu prestatiile asa vreun deceniu, apoi sa ne incante cu ce-au mai descoperit.

  63. Daca am inceput sa strimbam din nas la politicieni ca Voinescu,Preda ,Baconschi,Paleologu,Macovei inseamna ca avem o mare problema de calibrare.

    Nu credeti totusi ca in tara orbilor chioru i imparat?

    Mincam de 20 de ani un bors politic Iliestean asezonat cu geoane,antonesti voiculesti si alte legume rasoapte si cind dam de cite un morcov mai tinar si mai viguros strimbam din nas ca nu are codita suficient de verde.

    Nu i in regula.

    1. @tucu: nu strâmbă nimeni din nas. În schimb e greu să nu observăm că trioul Macovei-Preda-Voinescu a luat doar 3 voturi, ale lor, în CNC, la prima lor confruntare majoră cu realitatea. Asta arată că sunt total aerieni politic. Bun, dacă erau 10-15-20 de voturi, ai fi putut spune că sunt contrareformiștii. Când toți colegii tăi de partid sunt împotrivă, e alta problema. Cât despre egolatrie și incapacitatea de a juca în echipă, nu e cazul acum să cităm oameni și situații, sunt destul de bine cunoscute. Eu unul nu pot susține un om care mi-a făcut consecvent proba egoismului dublat de naivitate politică. Oamenii sunt foarte buni în alte poziții, nu de lideri. Macovei e foarte bună în orice organism care se ocupă de integritate, Preda are rolul lui imunitar, Voinescu poate ajunge un bun trăgător de sfori în culise. Dar n-au nimic de-a face cu a conduce un partid sau președinția. Dacă excesul de spirit critic e nociv, la fel de nocivă e și ideea să ne cârpim cu ce avem.

  64. Dragilor, din tot ce ati scris voi aici, se poate alcatui un editorial frumusel. Scrieti-l si publicati-l anonim.

    Cu putinica rabdare, Basescu va confirma, poate, una sau alta din spusele d-lui Plesu, acusica, la Sorina Matei.

    @sapte spamurai 13.39: Dl. Tudoran are, despre Sever Voinescu, aceeasi parere.

    Parerea mea e, ca daca Monica Macovei s-ar ocupa de integritate, ar ramine partidul extrem de strimt.

    Partidul sta extrem de rau.

  65. imaginați-vă că, prin absurd, unicul discurs în lumea creștină ar fi „în ultimii 2000 de ani biserica a avut tot soiul de lideri, însă nici unul n-a avut calibrul lui iisus”.

    am senzația că unii l-au regăsit pe mesia în băsescu și acum fac un head-hunting pentru „apostoli”. încep să mă plictisesc. mă treziți cînd începeți să redactați „evanghelia”

  66. De urmarit polemica Baconschi-Nastase pe tema voturilor in strainatate. Baconschi musca mai hotarit, pare decis sa lase limbajul diplomatic acasa.

    Eu cred ca e nevoie de toti, ca pina si CPreda joaca un rol necesar (cu gindul la PDL in 2012), ca e o prostie dezbinarea reformistilor si la fel de neinspirata invrajbirea lor pe forumul Blogary. Voinescu duce expertiza externa proamericana, Baconschi legatura cu BOR si crestin-democratia, Lazaroiu e strategul number one, apoi Paleologu e util pe patrimoniu, etc. Sa vina si cei mai tineri ca Neamtu, da…

  67. @mauzes:

    cele trei nume pomenite de mine sunt asa, generice. La misto, daca vreau sa par neserios. Ideea mea era ca dupa Basescu trebuie ales ceva. Ceva din ograda dreptei, cu plusuri si minusuri, dar cu directia buna. Fie, Neamtu presedinte, bun si el, ca exista, e real, in carne si oase, deci valabil.

  68. @găleata cu pixeli

    Ai un minus de la mine pentru faza cu preda preşedinte şi cu menţionarea lui Voinescu la capitolul politicieni. Neamţu da, e bine. Dar ce ne tot omori dom'le cu doi cai morţi şi îngropaţi?

  69. @frank zappa

    Costul războaielor din 2001 pînă acum: aprox 1 trilion de dolari. Datoria publică a US: 15 trilioane.

    Criza atunci s-a copt, pe timpul lui Clinton. Atunci s-a decis creditarea pentru case a oricui (băncile au fost obligate), indiferent cît de de solvabil era. Se ajunsese la 90% grad de îndatorare, fiindcă era perioadă de boom economic şi optimism şi cînd e paradisul pe pămînt trebuie să fie pentru toţi, să profite tot poporul şi să aibă lumea case şi maşini şi să consume.

  70. Chiar Pleşu a fost primul care a sesizat public, chiar în 2004, că Zmeus vorbeşte corect româneşte 🙂

    C Preda – preşedinte de asociaţie de locatari, are un ego supradimensionat şi un mandat de scară e şcoală bună, pune lucrurile pe făgaş, că nu e aşa uşor şi derizoriu cum pare.

  71. Stanga pare sa castige pe toate fronturile. Ii are alaturi atat pe cei care au o inclinatie naturala pentru utopie, iluzie sau amagirile idealismului, cat si pe cei care vad lucrurile bine, dar defecteaza criticand in exces maruntisuri mai mult cu valoare estetica sau raman captivii vanitatii. Aici, AMP e un caz de manual, de pilda.

    Plesu e un reper, o borna, un monument, o grozavie, un totem, dar pe pista de alergare ne trebuie niste baieti mai tineri. Deci Neamtu, Voinescu, Preda presedinte.

  72. @mauzes & others – mai copii – voi nu ati trait in anii '90 !???!

    in mandatele lui Clinton S.U.A. au facut excedent bugetar real! Nu au avut razboaie – doar doua interventii minore in Bosnia si Somalia, nu au avut crahuri bancare, societati de asigurari sau imobiliare prabusite – mai cititi fratilor!

    BUDGET SURPLUS – September 27, 2000

    "President Clinton announced Wednesday that the federal budget surplus for fiscal year 2000 amounted to at least $230 billion, making it the largest in U.S. history and topping last year's record surplus of $122.7 billion."This represents the largest one-year debt reduction in the history of the United States," Clinton said Wednesday morning. "Like our American athletes in Sydney, we've been breaking records and have come a long way."In June, the administration predicted the surplus would be $211 billion, and would increase by as much as $1 trillion over the next 10 years.Clinton also announced the federal government paid down the national debt by $223 billion this year, and by more than $360 billion since 1998, the largest debt reduction in U.S. history."The key to fiscal discipline is maintaining these results year after year. We need to put our priorities in order," Clinton said.The president's news comes as lawmakers on Capitol Hill continue to wrestle with the fiscal year 2001 budget numbers. The new budget year begins October 1, and Congress and the White House remain at odds over spending allocations."I hope we will see a continuation of this trend in the final budget negotiations," the president said. "I am concerned frankly about the size and last-minute nature of this year's congressional spending spree." Congress, Clinton said, has not adequately funded education programs, strengthened Medicare and funded other domestic priorities set forth by the administration…a trebuit sa vina tampitul de Bush si sa intre in vreo trei razboaie!cum naiba sa nu ai deficit bugetar daca bagi banii doar in razboi?!

  73. @mauzes 14:28

    Hotnews e dreapta stangii, in cel mai bun caz ( ca stanga dreptei nu se poate spune, ca nu exista).

  74. Hotnews nu se dezminte, a găsit cei doi mari vinovaţi pentru datoria Americii şi criza economică: Ronald Reagan şi George Bush jr. În schimb pentru creşterea plafonului datoriei în timpul lui Clinton, vinovată e majoritatea republicană din Congres care i-a dat mînă liberă lui Clinton.

  75. Băsescu le zice bine la radio (hotnews-ul comentează live). Mă gîndeam azi care-s punctele tari ale lui Băsescu, care-s liniile de forţă, dincolo de reproşul că nu e o dădacă bună pentru genii îmbufnate: responsabilitatea economică (în toată cariera sa politică nu numai că nu a apelat la populismul economic dar a fost chiar unul dintre inamicii cei mai duri ai acestuia – cu un derapaj notabil totuşi, cînd cu creşterea salariilor profesorilor cu 50%) şi justiţia. Astea sînt cele două mari războaie şi mize ale lui Băsescu. A reuşit să schimbe ceva aici, mult mai puţin decît se aştepta în 2005 sau 2009 însă infinit mai mult decît ar fi făcut Năstase şi Geoană. A, şi încă un lucru demn de reţinut şi nu de neluat în seamă: vorbeşte corect limba română. Spre deosebire de poltiicieni-intelectuali-cu-pretenţii, ca Tăriceanu sau Geoană. Nu mai vorbesc de jurnalişti.

  76. Deduc – din episodul 2 al acestui interviu (turnat în obnubilante clarobscururi) – portretul predominant al liderului politic autohton: un amestec de fariseu zglobiu, ţoapă vanitoasă şi flaşnetă patriotardă…

  77. bă, iar v-aţi apucat să numiţi preşedinţi? mîine-poimîine îi expiră lui văcă mandatul la curtea de conturi. ia, să vă aud, cine joacă în liga mare? pe cine punem în locul lui?

  78. Mi-a placut si episodu' doi. Chiar mai mult decat primu'. Uite de aia imi place Neamtu, ca e destept, cult, are umor, e autentic si le are si cu limbile (in sensul explicat de Plesu).

    In privinta lui Basescu, tin sa remarc faptul ca in aparitiile publice si oficiale are o exprimare cat se poate de decenta: nu l-am auzit folosind cuvinte din vocabularul obisnuit al adversarilor sai politici si din presa mogulista.

    Cat despre domnul Plesu, tot respectul (il merita cu asupra de masura), fara a se putea exclude si unele critici, ca doar om-intelectual e si el…De exemplu, un zvac de tafna personalizata are pe Basescu, dincolo de criticile obiective ce i se pot aduce pe bune, acestuia din urma.Din pacate, d-ul Plesu nu a considerat necesar sa-si tempereze adjectivele in privinta prezidentului intr-o perioada cand ar fi fost necesara poate (e parerea mea),un dram de solidarizare cu singura varianta buna de pe piata politica autohtona.

    Raman la parerea pe care am mai exprimat-o (si ma bucur ca altii, mai destepti si pe care ii apreciez fara rezerve, au spus-o si ei), Romania a avut nevoie de Basescu si va avea nevoie de un presedinte de alta factura si alta formatie, cand ceea ce a inceput actualul presedinte se va consolida (o guvernare uslasa ar zadarnicii acesta evolutie fireasca spre normalizare).O conditie este, dupa cum spune si Plesu, ca si electoratul sa fie capabil sa urce cateva trepte…

  79. @ mauzes – Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi sau Toader Paleologu?! Din toata enumerarea de mai sus singurul care se potriveste profilului de "tampitel" (sincer nu stiu cine l-a bagat in seama si l-a pus ministru…), Preda este "prea intim" cu Ciutacu, anostul Baconschi s-a dat "lovit" cand a trebuit sa sustina motiunea de la alegerile interne PDL…si ramane doar Voinescu. E un tip care poate ajunge usor viitorul lider al dreptei din Romania, are cu ce, stie meserie, nu i se pot imputa chestiuni incompatibile cu morala (joaca in liga mare – alaturi de Lazaroiu.

  80. Degeaba esti cult si toba de carte daca, de fiecare data cand te adresezi publicului larg, ai nevoie de translatori care sa traduca (in aceeasi limba si pe intelesul tuturor) ceea ce ai vrut sa exprimi.

    Se pare ca Plesu are mereu nevoie de "translatori".

  81. "dl Tucă m-a întrebat într-o emisiune de mare audienţă cum nu ne e frică să ne compromitem şi unde ne vom duce de la TVR, că presa autohtonă ne va închide uşile. Eu aveam deja invitaţia la Harvard şi i-am arătat-o." Ha!

  82. CIne vorbea de egolatri pe Rudotel?

    "Andronic este deci un deştept. Ceva mai deştept ca Sebi Lăzăroiu, dacă te uiţi la cât au agonisit după ce au pornit în viaţă fără nimic. Amândoi au fost deştepţii lui Hrebenciuc, al căror centru de comandă era în secretariatul general al guvernului sub Micky Şpagă, de unde emanau sondaje adormitoare. Miza lor era mare, dovadă că dl Hrebenciuc şi cu mine ne-am confruntat cu toate armele în 2004, pentru că aveam îndrăzneala de a concepe şi măsura unicele sondaje autentice din România, executate de SAR la CURS. Dnul Funar mi-a făcut şi plângere penală, sub Botoş şi Stănoiu, aşa că la mine, care am mai multe lucrări ISI pe bază de sondaje, a venit poliţia să mă întrebe dacă e adevărat că induc lumea în eroare (când zic că PSD nu are 50% şi peste)."

  83. Măuzes, exact ce am presupus eu mai sus. Dacă un candidat nu are substanţă, degeaba e de gaşcă, ţine cu Dinamo, etc. Vezi Geoană cu cizme de cauciuc la Dăbuleni.

  84. Pleşu greşeşte enorm la faza cu băiatul de gaşcă. Toţi intelectualii vorbesc despre asta fiindcă au acest complex şi nu-şi explică altfel lipsa lor de popularitate şi de succes în politică. Ca nişte adolescenţi acneici care sînt evitaţi de gagicile mişto din cauză că nu-s de gaşcă şi nu fac glume golăneşti. De aici şi atitudinile lui Cristian Preda, Sever Voinescu, Teodor Baconschi sau Toader Paleologu: toţi fac glumiţe chinuite şi practică o jovialitate transpirată.

    Nu băşcălia şi jovialitatea i-au cîştigat 4 alegeri lui Băsescu (2 la primărie, 2 la preşedinţie, 2 la şcoala de fete).

  85. Bine punctat. Am o îndoială privind motivele invocate de cei care l-au votat pe Schmidt. Au spus că îl preferă fiindcă "ţinea" (ce stupiditate) cu echipa lor favorită şi au crezut asta. Dar dacă venea un tip absolut neconvingător şi spunea că ţine cu aceeaşi echipă, poate i-ar fi lăsat reci.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *