Quo vadis, PDL?

Înnoirea și unitatea PDL vor reprezenta factorii decisivi în lupta cu structura hibridă și artificială USL. Măcar în perspectiva alegerilor din 2012, gruparea lui Vasile Blaga, crunt dezamagită de rezultatul alegerilor pentru funcția de vicepreședinte, va trebui să accepte logica solidarității. În același timp, triumfalismul celor strânși – poate conjunctural, poate principial – în jurul premierului Boc va trebui ponderat printr-o mult mai aspră auto-evaluare. Sondajele nu încântă pe nimeni, fenomenul traseismului se perpetuează, mass-media ostilă nu și-a pierdut din stamina. Greșelile de imagine – cele care evocă plaga nepotismului – par să continue. Intelectualii sau jurnaliștii care să sprijine deschis ideea de reformă a Statului sunt tot mai puțini la număr. Încotro, așadar?

 

Biroul Politic Național al PDL are câteva figuri reformiste: Teodor Baconschi, Sever Voinescu, Monica Macovei și Toader Paleologu. Beneficiind de simpatia președintelui Băsescu, aceștia sunt chemați să imprime (cu sprijinul Guvernului) două direcții: continuarea reformelor și îmbunătățirea drastică a comunicării. Una fără alta nu se poate. Înainte de-a abandona sigla socialistă a trandafirului, PDL trebuie să dovedească o alegere inconturnabilă pentru politicile de dreapta: încurajarea managementului privat, simplificarea birocrației, restructurarea regiilor de stat, buna colectare a taxelor, dar și reducerea risipei din alte sectoare etatizate (învățământ, sănătate, transporturi). Codul Muncii reprezintă un succes remarcabil. Dezbaterea legii Votului prin Corespondență (în străinătate) a intrat într-o nouă fază. Goliciunea lui Crin Antonescu și sterilitatea agresivă a lui Victor Ponta rămân aceleași. Șanse pentru un come-back există. Se nasc însă câteva întrebări.

 

Câți din interiorul partidului de guvernământ mai speră cu adevărat la o victorie? În cel fel își pregătesc contra-atacul? Câți dintre cei pe care presa îi desemnează drept reformiști vor să facă echipă? Sunt ei dispuși să-și depășească orgoliile în beneficiul unei platforme politice eficiente? Cum va evolua comunicarea, relația cu societatea civilă și atenția pentru valoarea ascunsă a capitalului uman? Cu ce figuri noi va defila PDL în 2012? Înnoirea parțială obținută la vârf, după Congresul din mai 2011, trebuie suplimentată prin învigorarea partidului la firul ierbii. Ce mesaje pregătește PDL pentru tinerii conectați ubicuu la Internet, Facebook, YouTube și alte rețele de socializare? Care sunt multiplicatorii de mesaj? Cine convertește în discurs vizual elementele de doctrină clasic-liberală, creștin-democrată și conservatoare? Cum va fi scoasă din letargie masa de cetățeni scârbiți de politică?

 

Pentru a răspunde la aceste întrebări, orice echipă trebuie să-și îngroape adversitățile trecute, să-și asume nominal o listă de responsabilități prezente și viitoare (cu perspectiva recompenselor sau a penalităților). Dacă vor evolua pe cont propriu, vocile reformiștilor se vor pierde într-o masă indistinctă de soundbytes. Dacă vor miza doar pe victoriile partidului din perioada 2004-2009 (datorate în mare măsură președintelui Traian Băsescu), veteranii PDL se vor putea trezi în 2012 urâți și singuri, într-o masă de oameni sătui de promisiuni învechite.

Facebook Comments

25 de comentarii

  1. Deocamdata, se pare ca Voiculescu si Antonescu iar si-au batut dosul cu gura..

    Motiunea impotriva lui Baconschi a picat cu 67/60 de voturi.

    Ieri, Voiculescu si Antonescu anuntau (cu mandrie proletara) ca puterea nu-si mai poate controla senatorii, iar astazi…. surpriza mare.

    In loc ca USL sa castige in Senat, cu cel putin 5 voturi in plus fata de PDL, ei au pierdut cu 7 voturi.

    Nici macar numarul oficial al senatorilor USL nu s-a confirmat la vot.

    Sa fie asta "marea majoritate USL" anuntata cu atat aplomb de domnii Voiculescu-Ponta-Antonescu?

  2. @exx

    Un om intelept isi schimba parerea, un prost niciodata. (inteleptus schimbatus parerus, bovinus votatus prostanacus consecventus)

  3. Eu pariez ca incet-incet l-ati agrea si pe Voiculescu daca maine ar vorbi mumos de Base. Pai cu Vantu cum a fost, in primii ani? Cu Cristoiu cum e, acum? Mie de-aia imi place pedeleul, e elastic 🙂

  4. Terasa, Mungiu, Patriciu si Lazaroiu cu cafele in fata. Vine Crin si-i prinde in flagrante delicto: Et tu, Patriciu ?

    Mungiu: Habemus primus ministrus !

    Lazaroiu: Iacta alea est !

    Patriciu: taci ma Crine, inter arma enim silent leges !

  5. Deci, să recapitulăm: Alina Mungiu a scris bine despre Patriciu, urmează ca Sebastian Lăzăroiu să scrie bine despre Alina Mungiu şi ajungem la 3 în 1, Noul Partid.

  6. De reţinut îngăduinţa şi de dat cu ea în cap cînd trece iar în poziţia de nazi bdsm cu bici şi acşient: "Patriciu întreprinzătorul nu mi se pare un om inacceptabil sau compromis definitiv, dosarul său nu are lucruri dramatice pentru o economie de tranziţie."

  7. @dragos: aveam io odata un tricou cu "pro pain: the truth hurts!". I'll stick to that.

    in alta ordine de idei, o stii pe aia cu "internetum floodingum, ergo banatum"? mi-e sa n-o stie Bleen.. 👿 😆

  8. @omen ("Base si-a pierdut sex appeal-ul. cum zic analistii, s-a erodat")

    Nu stiu ce sa zic. Oscilez intre non omnia quae vera sunt recte dixeris si arbor per primum quaevis non corruit ictum.

  9. nu ma intereseaza ideologia PDL, nu ma intereseaza nici macar oamenii care sunt in PDL(daca Paleologu face poante cat de cat normale, nu-mi pasa ca or fi ele mai mault Benny Hill si mai putin Monty Python, important e sa nu fie Vacanta Mare, "chiorul, piticul, blonda, etc"). face asta partidul mai simpatic?! f bine, da-i inainte!

    nu cred in teoria partidului care o sa faca si o sa dreaga marea cu sarea in 2015, 2020, 2030, data stelara 3114. tot s-a spart robinetul cu latinisme 🙂 , deci: hic et nunc!

    alegerile din 2012 trebuie "castigate" cu orice pretz. prin asta inteleg ca USL sa nu ia peste 50%, ca sa nu-i forteze mana lui Basescu pt un PM al lor.

    Pt ca un pas inainte, 2 inapoi, 3 la stanga, dar astia au incercat cat de cat o reforma. numai in asta mai sta speranta. coana Europa si-a pierdut orice putere de-a impresiona pe careva, asa incat daca ajung Ponta si ai lui la putere, s-a dus naibii orice incercare de reforma, SE PIERDE TOT.

    cata reforma s-a facut pana acum, aia trebuie consolidata. e suficienta un an de guvernare "taricenista"(and my gut tells me.. ca Ponta&Crin sunt si mai nasoli) sa se duca totul naibii. Hannibal ante portas! :mrgreen:

    din pacate, Base si-a pierdut sex appeal-ul. cum zic analistii, s-a erodat. a revenit el, dar gata, nu se mai poate. e plin de dame in Ro care viseaza sa faca catzelul lor pipi la mormantu' lui Base, deci varianta asta nu mai tzine.

    teoria partidului ideologic pur nu tine, de asemenea. honestly, I dont't give a f*ck where PDL goes. "Romania" e singurul proiect valabil, singura chestie care ma misca sa ies la vot.

    ramane practic/pragmatic ce se poate face: votul prin corespondenta. doar diaspora in participare numeroasa a diasporei poate sa le-o mai traga astora, sa nu ia peste 50%. de aia intrasera Ponta&Crin in fibrilatii: e variabila care le strica lor ecuatia.

    so, go Baconschi!

  10. Daca dupa 20 de ani, in Romania exista inca o majoritate care ii prefera la carma tarii pe Felix, Iliescu, Nastase, inseamna ca PDL poate sa se dea de 100 de ori peste cap si sa se transforme in cea mai buna formatiune politica din lume, ca tot nu-i ajuta la nimic.

    Se tot vorbeste de acei "nehotarati".

    Acei "nehotarati" isi pastreaza numarul de 10 ani de zile si se pare ca niciun partid nu a reusit sa-i scoata din amorteala.

    Asa ca toate discutiile despre "ce ar trebui sa faca PDL" sunt absolut inutile.

    PDL face doar ceea ce poate, ceea ce este in stare. Mai mult nu are cum sa faca.

    Si cum spuneam, atata vreme cat inca mai exista peste 5 milioane de romani care au votat si voteaza cu Geoana, Iliescu, Nastase si Voiculescu, situatia e mult mai grava decat pare.

    Poate ca singura sansa a PDL va fi prin 2016, in cazul in care USL va ajunge la putere maine sau la anul si isi va bate joc, din nou, de Romania si de romani.

    Daca societatea romaneasca ar fi fost cat de cat pregatita pt un sistem occidental, PNL ar fi pierdut 90% din voturi deja a 2-a zi dupa ce Felix a primit vardictul de turnator si dupa ce Porumbacu l-a strans la piept, public, cu toata "ardoarea".

    Dar se pare ca asta nu i-a deranjat deloc pe romani. Dimpotriva chiar (daca ne luam dupa sondaje)

    Asta spune de fapt totul despre mentalitatea electoratului roman, indiferent ca vorbim despre cei care se prezinta la vot sau despre cei care, de 10 ani, fac pe sclifositii si intorc, regulat, spatele urnelor de votare.

  11. @dragos

    Care Dan? Dan Diaconescu sau Dan Voiculescu?

    Altfel, stii bancul cu ardeleanul si extraterestrii?!

  12. Seris venit usus ab annis, se stie. Ca advocatus diaboli tin sa reamintesc PDL-ului ca errare humanum est, sed perseverare diabolicum. Asta ca sa nu mai spun ca promissio parit debitum. Altfel voi vota cu domnu' Dan caci diabolus non est tam ater ac pingitur.

  13. off topic (la prima vedere)

    Mircea Banias noua dilema a PDL – reformarea PDL sau reformarea societatii?

    Il excluzi pentru a aplica reforma interna sau il lasi in partid pentru a trece legile reformei prin Parlament, unde fiecare vot conteaza?

    Semn ca nu oricine se poate reforma si nu cu oricine poti face reforma.

  14. @Iv Z

    Eu inteleg de la Dl Neamtu ca PDL ul proaspat spalat si samponat urmeaza sa ne prezinte proiectul,strategia si eventual sa ne ceara ajutorul.

    Sigur ca intre ce am inteles eu si realitate poate fi o distanta ca de la vis la realitate.

  15. Depinde ce se înțelege prin miză. Mie îmi displace cuvântul atunci cînd e folosit în politică, sugerează prea mult un joc de noroc pe bani. Revenind la PDL. Eu nu înțeleg care e proiectul celor menționați de Mihail Neamțu. Unul singur de persoană. Hai să zicem că Baconschi are votul prin corespondență. Voinescu? Paleologu? Macovei? Ceva concret care să contribuie la redresarea PDL, că cu reformarea reformei s-a cam lămurit.

  16. @bleen

    Dar a cui miza este 2012? A USL?

    Dar miza noastra?

    Un 2012 castigat de USL va fi un dezastru pt noi si va vicia/micsora miza/sansa in 2014, 2016 si inca multi ani mai departe pt reforme, democratie…Educatia, justitia sub guvernare USL…Un cosmar!

  17. Cred ca in Romania nu s-a format inca masa critica de alegatori care poate obliga orice formatie ajunsa la putere sa continue reformele.

    In conditiile astea cred ca pentru a pastra si continuua ce s-a inceput trebue ca PDL ul sa mai stea minimum un ciclu electoral;

    Dl Neamtu a marcat lucrurile la care PDL ul are de lucru si cred ca daca il lasa orgoliul-vorbesc de PDL- poate face apel la internauti neinregimentati politic si precis va gasi purtatori de mesaj mult mai convingatori decit ce a aparut pina acum pe piata sub sigla sa..

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *